Vidim raspisali ste se sa recenzijama pa da i ja reknem jedno dvije na tu temu povodom vilagera 1900s koji je još malo pa proslavio punoljetstvo kod mene.
Već sam par puta pisao o njemu ali evo nekon novog momenta gdje je prošle godine počeo da šteka trokira i zastajkuje jednostavno nije bilo vremena da se popravi niti pogleda jer imam još dva trimera pa se tek neki dan našlo vremena za dijagnozu i popravku.
Znači paljenje nikakvo , rad nikakav , snaga ništa i ja raćunam da je on već za otpisa ali ipak ajde da se ne predam bez borbe .
Silni kvar koji se desio je da se cilindar otpustio od bloka motora i dosta je vazduha falširalo , nije mi ni jasno kako je ikako palio ali palio je , jedva ali palio.
I ajde rekoh kada je već otpušten da skinem cilindar i provjerim dihtung da nije potrgan a ujedno i stanje klipa .
Na stublini nema oštećenja ali je primjetna pohabanost usled dugogodišnjeg rada , klip sa izduvne strane ima poneku poru na sebi , karike nisam ni skidao da provjerim .
Pošto nisam imao ni nov dihtung a ni stari nije potrgan samo ja to sve vratim nazad i dotegnem lijepo čisto da probam ima li još života u njemu i na moje iznenađenje lijepo radi i lijepo pali , dobro odsijeca gas osjeti se snaga , nisam probao u travi.
Taj trimer je prošao tri svjetska rata kod mene , ima mu preko 15 godina sigurno , mislim da sam ga uzeo 2007g .
Od kvarova je imao puknutu oprugu na kvačilu kao prvi kvar koji je bio neposredno nakon kupovine , zamijenjena je i jedna šipka pošto su se okrunili ricnovi , nisam siguran ali mislim da sam zamijenio i karburator .
To je sve koštalo kao velika porcija ćevapa i piće u kafani , šipka je bila čini mi se oko 7e , karburator 6e i umjesto puknute opruge sam uzeo komplet kvačilo za 5e.
I evo sada sam primijetio da je u reduktor za zamjenu odnosno čuju se ležajevi , a nije ni čudo jer sam to totalno neredovno podmazivao , ono kad se sjetim i strpam malo obične masti.
Glave i potrošni materijal ne svrstavam u kvarove .
I eto , starac se još drži .......