Cijena gnojiva ovisi o cijeni plina.Tako da ako se što ne promijeni po tom pitanju,jeftinijeg gnoja nebude.Radim u petrokemiji i sve znam u vezi toga! 1 lipa poskupljenja plina(jedna lipa),znaci 7 milijuna kuna veci mjesecni racun za plin u petrokemiji,pa si nabaci racunicu!
Svi zelimo jeftiniji gnoj,a bome i plin..sada smo placali oko 3kn,sad se potpisao ugovor sa gazpromom za kolicinu od nekih 20%(koliko se po postojecem ugovoru moze kupiti van ugovorene kolicine i to jos vrijedi do 2014. godine,onda bi trebalo sunce svanut!) po cijeni ako se ne varam 2,49kn.
Ovo je računica.
Znam da se (nažalost) vezani uz nepovoljnu cijenu plina, ali cijena plina na globlanom tržištu je ista za sve. Isporučena cijena plina je stvar uspiješnog/neuspiješnog dogovaranja, marži, provizija i ostaloga.
Evo u izvještaju pišete da je cijena plina porasla 31% i da zbog toga niste mogli ostvariti plus u poslovanju.
A ostali proizvođači gnojiva; zar je njima cijena plina išla dolje.
mi ionako 80+% izvozimo gnoja i bez europske unije,tako da smo mi izvoznička firma,
Govorite da ste izvozna firma, a u izvještaju piše da izvoz pada...
evo Kinezi imaju proizvodnu cijenu DAP-a (64%) od 524 USD/MT (nemam sada izvještaj iz Kazahstana pri ruci, ali i njihove cijene su tu negdje), a kolika je proizvodna cijena DAP-a za Petrokemiju?
Imam izvještaj iz Ukrajne; FOB cijena UREA 46% 380 USD/MT; ako je Kina i Kazahstan daleko, Ukrajna je tu preko puta (Crno more, Egejsko, Jadransko, Luka Rijeka). Može li Petrokemija napraviti UREU po 380 USD/MT i istu isporučiti na HRV tržište?....
Pa koje su onda vama izvozne cijene, ako možete konkurirati ovim cijenama na svjetskom tržištu (uz enormno skupi plin koji plaćate)?
JEr ako ovi gore imaju jeftiniji plin i ovako niske cijene, kako im Petrokemija može konkurirati sa skupim plinom.... jedino ekstremno niskom izvoznom cijenom!!!! A razliku plaća, tko? Domaći proizvođač.
KRALJ JE GOL ! envy):
naše domaće tržište je poprilično malo(politika nam je takva da seljaci sve manje mogu kupiti gnoja) i onda to je to to..
Da se ne shvati krivo, nisam protiv Petrokemije, štoviše, Petrokemija ima stratešku važnost za HRV (kako za poljoprivredu, tako i za gospodarstvo u cijelini), ali način upravljanja je definitivno loš, i to je ono što će Petrokemiju definitivno pokopati.