Muhaničaru majstore obadvije bi mjenjao, skinio bi te šunke ali neznam šta me unutra čeka pa ako možeš malo objasniti i možda koju slikicu .
Šunke :icon_eek: Da su one u pitanju i ja bi upomoč došel mada nevolim ruju, rado bi došel :icon_keel::icon_keel:
Ne da ga nevolim nego ni slike njegove nevolim gledati, ali bum izvukel iz Zetorovog kataloga, to je ionak isto.
Znači, skinemo kotače, blatobrane (normalno spucaju nam šarafi u njima jer su hrđavi), skinemo lajtunge (ako nejdu, a najvjerojatnije nejdu, moramo ih grijati brenerom, ako se okrenu i oni peju novi), otpustimo one španere na polugama (ako nisu hrđavi, ako jesu prilika je i njih malo razraditi), nakon toga otpustimo onih 12 šarafa oko kučišta diferencijala i pustimo reduktor da se okrene prema dole (nemoraš se bojati nebude sam opal dole, samo malo pripazi kad otpuštaš zadnji šaraf da se naglo ne okrene pa da slučajno ne opadne, primi ga rukom i lagano ga spusti), tek nakon toga otpuštamo cjevastim ključem 19 pojas ručne kočnice.
Nakon toga( ako nemamo flašencug, ručni ili motorni viličar, dizalicu za vađenje motora ............) stavljamo ispod njega cijev, na svaku stranu cijevi po jedan i ako nam je prvi put nije loše da je još jedan radi balansa na glavčini i skidamo reduktor dole.
Kad ga imamo dole na konju smo, skidamo doboš i divimo se tom čudu tehnike. Dvije pakne, jedan kočioni cilindar i dvije opruge. E sad pristupamo vađenju pakni i normalno tu problemi, bolcni nejdu van jer su hrđavi. Skidamo cilindar, raskopčamo opruge i pakne izbijamo na stranu da bi mogli izvaditi nosač pakni. kad ga skinemo odozdo podložimo i izbijamo bolcne da nebi pukel nosač.
Kad smo to rastepli idemo glet pojas ručne, odmah nam upadaju u oči semerinzi na kojima teče ulje, pristupamo ispuštanju 15-tak litara ulja (
obavezno iz zadnjeg kraja jer ako bi ispuštali iz prednjeg postoji mogučnost da vidimo da se u mjenjaču razletel neki od ležaja ili polomljen koji zub pa nam kuglice i zupci počnu ispadati i evo nam dodatnog posla) i skidanju pojasa ručne, to budu isto problemi ako su zahrđala ona dva bolcna pa bu trebalo i zadnji poklopac skidati.
Kad i to skinemo tek onda ide poklopac diferencijala dole i zamjena semeringa, ona strana na kojoj je špera ima na poklopcu na osovini dva O-ringa i njih je potrebno zamjeniti.
Kad čistimo one kopanje ispod od raznoraznih naslaga masnoča, vode, mulja, granja i lišča razmišljamo i mislimo si, nije taj Muha tak bedast čovek :icon_scratch:
To bi otprilike bilo to, a sad bude i koja slika.
Sastavljanje obrnutim redosljedom, a ako je potrebna pomoč ja nadopišem.
Normalno, potrebno je koristiti Zetorove pakne i kočione cilindre isto kao i pojas ručne ako ga je potrebno mjenjati.
Slike su Zetorove jer sam odlučil da podatke od Ursusa zapalim
hi):
photo sharing
photo sharing
upload pics