• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

J

Jura

Guest
gdje si nabavljo sadnice meni su rekli prosle god. da ih nema nigdje u hr.a nabavio sam ih kod Krpine za 12+pdv.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
dobro si kupio jer su digli cjene ja kupujem po 12kn s pdv-om al ja sam stari kupac pa mi je još po toj cjeni a imaš po ovoj temi o uzgoju ljeske dosta o tome pa malo prouči sve a i blizu si pa svrati u vg da platiš cugu

B

Bobo

Guest
Jura, pozdrav, ali samo da te odmah kao administrator foruma upozorim da pises sve u jednu poruku, u suprotnom postove brisem bez ikakve najave ili dodatnog objasnjenja.

Ako si ista zaboravio napisati u prvom postu, imas tipku "edit" (ili "uredi" ovisi koji jezik koristis za sucelje foruma) i pomocu nje dopises ili ispravis svoj post...

Jos jednom, dobrodosao!

J

Jura

Guest
Hvala na dobrodoslici nemojte mi zamjerit ja i internet smo krava i balet. :oops:

zbedenik

Novi član
Tu od
30 Ožu 2007
Poruka
22
Pozdrav ekipi.
"Učlanjujem" se u klub proizvođača lješnjaka. Večinu informacija koje sam do sada saznao pročitao sam uglavnom na forumima.
Namjeravam najesen posaditi 0,5ha ljeskom, a kasnije i više.
Zanimaju me dvije stvari:
- stroj za berbu, kolika je cijena nekog rabljenog i minimalna snaga traktora potrebna za njega (imam Zetor 2511 i IMT539)
- nisam vidio da netko spominje stroj za drobljenje ljuske. Koliko znam, cijena takvih lješnjaka je puno veča. Imate li kakvih informacija o tome??
Pozdrav

R

Ratarko

Guest
@zbednik

Opa opa , vidi ti njih , oni i klub imaju :wink: 8) :lol:
Å alim se , dobro došao i pozdrav od čovjeka koji pojma nema o lješnjaku osim da je ukusan za grickanje :D

Ja isto onda želim da se napravi klub ratara :p :idea:

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
stroj je oko 6000 eura novi i to najslabiji model iz italije a taj je po specifikaciji sa stranice http://www.monchiero.com dovoljan za 2ha po danu a snaga 50-60ks al to neznam ništ točno , tak da bi taj bio dost za mene i još par njih sa par hektara u vlasništvu bilo bi dobro udrtužiti se i kupiti zajedno a akl si blizu možeš upast u našu buduču zadrugu

to je ujedno i poziv svima sa zg područja koji bi ušli u zadrugu orjentiranu na ljesku u smislu kupovine strojeva berača ljeske sušare za početak a kasnije ko zna možda skladište itd

zbedenik

Novi član
Tu od
30 Ožu 2007
Poruka
22
Ovo "klub" je bilo više figurativno, a pod time sam mislio na grupu ljudi sa sličnim interesima. Ovo oko strojeva za berbu i ne bi bila prevelika investicija kad bi se udružilo nekoliko ljudi i kupilo zajednički taj stroj.
Također je valjda ista stvar sa strojem za ljuštenje, no ima li ko kakve informacije o tim strojevima??
Ja sam iz Zagorja i tu baš i nema puno uzgajivača lješnjaka, koliko sam čuo, jedan je od mene udaljen dvadesetak kilometara.
Mislim da je kod nas došao kraj klasičnoj poljoprivredi (2-3 kravice i sl...) i treba se prebaciti na nešto korisnije.
Kod nas je još posebno izražen problem konfiguracije terena i usitnjenosti parcela....

Pozdrav

B

blaž

Guest
Pozdrav svima. Novi sam u forumu, a u lijeski od jesenas sa 400 sadnica. Ove jeseni planiram još toliko. Danas sam 2 sata čitao ovaj forum i to je
super što možemo izmjenjivati iskustva. Iz Našicam sam. Pozdrav svima.

A

Aga

Guest
Pozdrav grupi!
Nedavno sam se dočepao 5Ha zemlje (nije sve obradivo, ali večina je),
pa sam razmišljao što posaditi, grehota da stoji prazno, i tako sam čitajuči
po netu odlučio lješnjak. Totalni sam početnik u poljoprivredi, ali voljan sam
čitati i učiti od iskusnih, pa sam tako naletio i na ovaj forum.
Stvar je u tome što imam redovan posao i ne baš previše vremena pa bi unajmio radnike kad zatreba, i ja koliko stignem. Osim tog neznam da li je isplativo kupovat strojeve ili unajmiti za tih par dana godišnje?
Zemlja inače nije obrađivana zadnjih 10g, a htio bi ako je moguče ove jeseni posaditi (još ne znam koliko, moram prvo pregledati teren i malo kalkulirati).
Bio bih zahvalan na bilo kakvim savjetima, susretima, predavanjima itd.
Dobru berbu svima koji nešto uzgajaju ;)

mario

Legenda
Tu od
28 Srp 2006
Poruka
2,939
Aga , Bok i dobrodošao na forum! Ako si početnik nadam se da češ nešto i naučiti ovdje!

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
tak sam i ja počeo nisam znao kaj pa onda lješnjake,, ima tu manje posla računao al sam se zaje.... nebi bilo kad nebi imal stalni poso obitelj koja isto je zauzeta drugim stvarima tak da par ha za mene je puno stalno nešt kasnim i sve se tješim da je to sam na početku dok se to malo ne oformi jel ima dost ulaganja i kad bi za sve unajmljivao ljude iplačao sve nebi dobro prošo mislim financijski

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
ovak ja mogu dat savjet al kak kad i meni samom treba jel ovih kaj su u tome duže vremena su stariji ljudi koji ne vise po forumima i ne zanima ih podučavanje nas početnika

tak da je tu malo mojih iskustava više je kaj sam čuo od drugih i to različito o istom s više strana a najbolje bi bilo kad bi imal kod sebe u selu ko uzgaja nešt i onda ti sve ko i on ak vidiš da njemu ide to je jedino sigurno jel poddneblje zemlja klima nadmorska visina itd može drastiččno promjeniti sve

uglavnom kad ko ja kupiš strojeve zemlju posadiš vočnjak par ha nema više nazad previše sam uložio

sretno

A

Aga

Guest
Krki, mislim da ne bi bilo previše neisplativo unajmiti par radnika na mjesec dana godišnje, uz sve ostale troškove, jer sam ne bi stigao.
Naravno da bi u početku bilo trošak, ali gledam to kao ulog u budučnost, a imam nešto početnog kapitala + poticaji (zemlja je još na području posebne državne skrbi) + ako treba neki kreditič. 15000 kn godišnje za radnike, prvih par godina u minusu, a kad počne rađati to se višestruko isplati. Ja bi bio više kao organizator sa zemljom i kapitalom jer ne stignem toliko raditi (u početku, ako če iči lako dam otkaz za 7-8g na poslu pa sam radim)...
Å to mislite, da li je problem ako ja tamo ne živim, to je neko zabačeno selo na baniji sa par preostalih staraca, da li bi trebao ograditi protiv krađa (ujedno i protiv srna i zečeva) i koliko bi to koštalo s obzirom da je velika zemlja (5 Ha). I ne znam što bi sa strojevima, prevelik mi je to ulog za početak, možda bolje najam, neznam ni gdje bi ih držao da su moji (živim u gradu).
Hvala na dobrim željama

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
ja sam udaljen 15 km pa mi je problem jel mogu sam kad sam slobodan a to je vikend jel ak dođeš doma posle 4 niš od toga

tebi bi bilo ok da unajmljuješ nekoga najviše da ti to kosi i okapa a to češ tam sigurno lakše nač neg ja u zagrebu

ograditi svakako ak im,aš love za to ja nisam mogo al zato se premaže sredstvom i to je to

za krađe neznam znam kod mene su čovjeku tolko krali da je odusto od sveg al u razgovoru s njik sam skužio da je čovjek totalno miroljubiv i kad lopovi skuže da si takav beru s prikolicom

A

Aga

Guest
Hvala na odgovorima, ali imam još 1000 nedoumica, a ne bi vas htio gnjaviti svakim pitanjem, pa ako imate kakvu preporuku za pročitati nešto o ljeski... Zanima me sve otpočetka :). Znači priprema zemlje i sadnja, i koji strojevi mi trebaju i tako. I da li stignem ako sad krenem sa pripremom u jesen posaditi.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
KUPI NEKU KNJIGU ZA POČETAK A AK SAD POČNEÅ  STIGNEÅ  DO JESENI SVE PRIPREMIT

Tomislav

Član
Tu od
9 Sij 2007
Poruka
609
Uglavnom zemlju moraš pripremiti bar 5 mjeseci prije,mislim na duboko oranje i zaoravanje stajskog gnoja i to....stoga zagrijavaj strojeve :D .Ja imam jednu knjigu o lješnjacima i orasima pošto sam ih mislio saditi,vrlo zanimljiva knjiga.Kupio sam ju na jednom seminaru a vidio sam da je i bila na sajmu u Gudovcu ove godine.....

J

Jura

Guest
Cuo sam od nekih ljudi da nebi bilo lose posaditi Medvjedi ljesnjak 2-3 kom.u nasad ljeske jer navodno on privlaci bumbare
i bumbari bi onda vrsili oprasivanje bolje negoli samo vjetrom.
Tko zna gdje bi se mogla nabaviti sadnica medvjedeg ljesnjaka jer ih nema kod Krpine i gdje se raspitati?

Najnoviji postovi

Na vrh