• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

M

miki

Guest
Re: Zaštita lijeske

Zar nema ništa sofisticiranije?

Samo rat? Tu nema spavanja!Joj.
Hvala.

M

McJagger

Guest
Re: uzgoj ljeske

Pozdrav svim ljuskoljubcima. Razmišljam o sadnji ljuske u Dalmaciji, još nisam baš siguran oko isplativosti, dali za početak zasadit pola hektra na vlastitoj zemlji ili kupit desetak hektara pa radit pravi posao... Ima li još ko iz ovih južnijih krajeva?

I još jedno pitanje: jeli potrebno imati navodnjavanje?

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

najbolje se obrati savjetodavnoj službi oni če najbolje znati a mogo bi bademe saditi ili nekaj drugo kaj se više splati ,navodnjavanje po mom treba sam kod mene im A VODE NA 15M NEZNAM KAK JE U DALMACIJI

pola hektara sadiš da vidiš kak to sve ide a kasnije ideš na 10 ha ja imam 8ha ljeske posađeno ali samo jel imam malo slobodnog vremena inače bi sadio jagode jabuke kupine jel se prije vrati uloženo i veča je zarada a kod mene ima dost ljudi koji te kulture imaju več duže i uhodani su

ljesku posadiš i ona raste i za par godina če bit nekakav urod ali bez navodnjavanja prihrane obrade tla kemijske zaštite pravilnog rezanja i razmaka među redovima a zaboravih prvo analiza zemlje, bez toga ne bude prinosa nekog

B

ben

Guest

Bok ljeskoljupci!
Baš sam ovih dana pokupio svoj prvi urod lješnjaka pa ih sad sušim na tavanu. Imam sad jedan problemčić na kojeg do sada nisam razmišljao. Kako ili gdje sad očistiti te plodove? Ako ću ih lupat čekičem biti ću gotov taman do druge berbe. Ako netko zna za neki stroj za čišćenje u blizini Zagreba ili u široj okolici nek javi.

B

Bobo

Guest

Ne znam za stroj u okolici zagreba, ali znam da ovdje ljudi to sami naprave. Ne znam na koji princip, ali rucni rad radi svoj posao jako uredno kako cujem ;)

Ne bih znao tko bi to mogao imati, pa da ti poslikam, no svakako se raspitaj tko to radi u kucnoj radinosti, jer ce te izaci jeftinije nego original rijesenje

B

ben

Guest

Hvala Bobo puno si mi pomogao. :lol: Da to nije stroj u obliku čekića i nakovnja?
Nego imam još jedno pitance: Gdje da nabavim sadnice ljeske "Halski div"?

B

ben

Guest

Ne bih znao rješenje tvome problemu, ali baš sam neki dan čuo jednu zgodnu priću o vjevericama.
U okolici Zagreba, uz Medvednicu jedna gospođa je imala na tavanu svoje kuće oko 50kg neočiščenih oraha. Jednog dana odlučila je otići po njih da ih očisti, a kad tamo nema više ni jednog jedinog oraščića. Očajna ispričala je o neobičnoj krađi cijelom susjedstvu. Nedugo poslije njen prvi susjed udaljen dvadesetak metara odlazi na svoj tavan a kad tamo brdo oraha. Možete naslutiti da ih je bilo oko pedesetak kg. Pozvao je očajnu susjedu da vidi jesu li to njeni orasi, i bili su. Proučili su cijelu situaciju i ustanovili da se na susjedovom tavanu ugnjezdio par vjeverica. Vjeverice su po električnim žicama u par mjeseci prenjele sve te orahe s jednog krova na drugi radeći si zimnicu. Vredne životinjice nema šta.
Evo nemaš šta da brineš, šta je 50kg po paru na tvoj cijeli vočnjak.
Mala cijena za tako ljupke životinjice.

B

Bobo

Guest

Znam da nije bas neka pomoc, ali ne nije cekic i nakovanj, nego stroj koji pogoni neki elektromotor... i u njega sipac ljesnjak u ljusci a ispadaju jezgre na jednu stranu, a ljuske na drugu...

S

stara baba

Guest

eto sam se i ja registrirao pa da se predstavim.imam 30 godina i imam nasad ljeske star 7 godina.ukupno 1000 sadnica .pored toga imam 1300 jabuka,150 kajsija
i 150 šljiva.praktički sam napravio sve moguće greške koje se mogu napraviti.kupio sam preskupe sadnice loše kvalitete,oderali su me za pripremu zemljišta,kupio sam neodgovarajuću mehanizaciju.super,jel?prije 3 godine kada je trebao doći prvi ozbiljan urod došao je led koji je doslovno kidao koru sa sadnica pa tako nije ostalo ništa a i jasno je da je to ostavilo traga na sljedećim godinama.ove godine je napokon sve ok.upravo se pripremam za sakupljane plodova svoga rada.90%lješnjaka je otpalo,sakupljat ćemo ručno(imam ekipu za to)ali od slijedeće godine moram promijeniti sistem.jako mi je drago što sam naletio na ovaj forum.za prvi post dosta,zar ne.imat ću sigurno dosta pitanja pa se unaprijed zahvaljujem na odgovorima.pozdrav svima.

abrkili

Aktivni član
Tu od
26 Ožu 2007
Poruka
2,932

hehehe..imaš originalan nick..

pozdrav i dobrodošao na forum,sva pitanja su dobrodošla. ;)

TX75

Dobro znana faca
Tu od
5 Srp 2007
Poruka
1,272

..hehe,,pozz stara babo i dobro došao na forum..

M

miki

Guest

Jesu slatke ali kad je više parova onda zna biti problem. Ni 50kg nije malo!

Pozdrav

M

miki

Guest

Bobo kaže:
Znam da nije bas neka pomoc, ali ne nije cekic i nakovanj, nego stroj koji pogoni neki elektromotor... i u njega sipac ljesnjak u ljusci a ispadaju jezgre na jednu stranu, a ljuske na drugu...

Vidio sam kod Maulisa, ručni rad. Bubanj u kućištu gdje je prednja ploča postavljena pod kutem i pri dnu zaobljena i sljedi profil bubnja ( O/ ) ,
pomjera se pomoću vijka prema bubnju radi smanjenja razmaka. Pogon je elektromotor.
Drobljenje se radi od većih plodova prema manjim a s nekakvim malim ventilatorom (ručni rad) odvaja jezgru od ljuske.

Nadam se da je razumljivo. Pozdrav.

R

Ratarko

Guest

@stara baba
Pozdrav !
Napiši nam malo o tim strojevima koji si krivo kupio , vjerojatno će tvoje iskustvo nekome koristiti jer je do sada bilo dosta pitanja o tome kakve strojeva da kupim pri uzgoju ljeske ...
Pošalji slike svojih strojeva u temu Naši Traktori i napiši odakle si i koliko imaš obradivih površina ...

R

ROKI

Guest

Pozdrav babuskaro! :lol:

I ja se bavim voćarstvom pa mi molim te opiši malo svoje propuste i probleme, možda ti mogu dati koji koristan savjet. Nemam puno iskustva, ali sam spreman podjeliti ono što znam.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

Tko zna gdje bi se mogla nabaviti sadnica medvjedeg ljesnjaka gdje se raspitati?

ponavljam poziv za ljude iz zagrebačke županije koji su posadili ili imaju u planu saditi ljesku da mi se jave na privat jel bumo osnovali zadrugu orjentiranu na ljesku inače več smo imali okupljanje neformalno i mogu vam reči da su dost zagrijani svi za tu zadrugu

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,447

Prednja osovina ... original je. Na onoj slici sprijeda izgledalo mi nekako čudno ...

R

Ratarko

Guest

Prednji most ti je prednja osovina na traktoru , prednji trap .

A taj ti IMT stvarno čudno izgleda , to niti bobo ne bi prepoznao da ga gleda iz bliza ;) :lol: ...u stvari on bi rekao da je ta prerada vražje djelo , gdje ideš krpati IMT sa Torpedo dijelovima , ;) haha , zafrkavam se malo , NHF .

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,447

Ratarko kaže:
Prednji most ti je prednja osovina na traktoru , prednji trap .

A taj ti IMT stvarno čudno izgleda , to niti bobo ne bi prepoznao da ga gleda iz bliza ;) :lol: ...u stvari on bi rekao da je ta prerada vražje djelo , gdje ideš krpati IMT sa Torpedo dijelovima , ;) haha , zafrkavam se malo , NHF .

Ma bivši vlasnik ga je stvarno POBOLJÅ AO, jer tko pametan bi za njega dao 50k kuna da je izgledao kao IMT, ali kad mi izgleda ko Torpedo TX, eee ... to je već druga priča. :lol:

Najnoviji postovi

Na vrh