Ja sam odustala od tog posla s cijepljenjem na medvjeđu lijesku, jer to je priča s previše detalja koji nisu baš za amatere kakvi smo mi plantažeri, ima tu puno previše stvari koje treba uštimati da bi se eventualno dobio povoljan rezultat. Niklo je i meni iz sjemena pa smo ih pretvorili u živicu, ogradu od strane puta. Kad su bili taman da smo ih trebali ošišati i formirati živicu jedne noći netko je sve izvadio sa štihačom-ukrao i baš se veselim ako ih je posadio u plantažu kakvu će šumu imati s prekrasnim plodom. Mislili su ljudi da je to lješnjak u školi kojeg uzgajamo za sadnju.
Kod talijana sam osobno vidjela da odvajaju izboje od matičnog stabla, stavljaju u školu, uzgajaju i sade nove plantaže.
Ako ih smetaju izboji oni to rješavaju preparatom Basta i sve je čisto ko suza što se tiče izboja. (neznam koliko puta tretiraju u sezoni!)
Sad Kobac kaže čak i glifosat to može odraditi, koji je puno agresivniji od tog Baste pa nevidim tu problem.
Ne vidim opet razlog da netko ne proba i sam dođe do izvjesnih iskustava u cijeloj priči, koja ga možda zadovolje i budu pozitivna.
Koliko se sječam oko tog kalemljenja bilo je rečeno da uspjeh ne odgovara svakoj sorti, jer ovisi nizu čimbenika, vrsta tla, sorta koja se kalemi; teren (nizinski-zadržavanje vode) i dr.
Danas sam uočila da je rimski počeo otpadati sa stabla, znači berba na vratima. KOBAC lijep ti je teren za berbu, mogao bi i strojno odraditi što se pripreme tla tiče.
Eto i mojeg prvog prskanja sa herbicidom, tretiran mladi nasad 1 ha sadnja proljeće 2010. doduše oko samih sadnica smo okopali motikom a trake u redu sam pošpricala sa bakrenom špricom i štitnikom sa glifosatom 1,5 dcl /10l vode. Sad ćekam rezultat. Međuredni prostor ćemo kositi.
Jedva čekam da kažem zbogom motici i tom najtežem dijelu fizičkog rada u plantaži 3-4 puta godišnje na 6 ha.
No, neznam dali bi bilo dobro ići sa herbicidom i kojim u nasad od kojeg očekujem berbu da nebi smetalo otpalom plodu. Taj dio ispod stabla radimo sa flaksom, sad pred berbu,ali je fizički puno teže nego poprskati i to sa nekim herbicidom. Možda je za ovu godinu pred berbu i prekasno pa ćemo o toj opciji razmišljati nagodinu.
Sve u svemu, uvođenjem herbicida u plantažu, košnjom međurednog prostora, olakšali smo si znatno fizički i financijski poslove u poslu s lješnjakom.
Još da se riješi berba strojno bilo bi sve puno lakše.
Eto kad si prije spomenuo D&D (mislim) da bi posadio 30 ha i od toga živio, prije nekoliko mjeseci za puta u Italiji kaže gospođa imam 3 ha pod lijeskom, puni rod, i od toga živim. A drugi dan na drugom mjestu opet u Italiji kaže gospodin imam 200 ha lješnjaka i 100 ha kestena i od toga živim. Dakle, što reči o tome. Ja imam 6 ha i još rješavam dva, dakle 8 ha lijeske i od toga ozbiljno mislim živjeti (peteročlana smo obitelj, uključujući troje djece koja nisu još na svom putu).