• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

M

mblaž

Guest
Re: uzgoj ljeske

URL=http://imageshack.us]
p5150018ul7.jpg
[/url]://img158.imageshack.us/img158/8429/p5150 Obrisan neispravan link.

Evo malo fotki, ako sam uspio postaviti.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

Htio sam reći upravo što si ti (Smiljan) rekao da ipak treba čekati desetak godina da bi se dobila nekakva solidnija zarada.To kažem zato što sam vidio da ima dosta optimimizma na forumu i u knjigama i te priče o nekakvim novcima za 4-5g mislim da ne stoje.Bar sam ja živi primjer.
Gorjanac i ja se spremamo u obilazak u nedjelju po nekim nasadima u okolici( đakovo,našice,belišće), pa ako neko želi
da navratimo do njega nek se javi.
Evo mala slova ( iako ne vidim razlog uvjek sam kucao velika jer mi je lakše - nema veliko malo slovo )ako je to pravilo

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

mblaž tanjuraču moraš pliče spuštat,drži je malo na hidraulici jer mi se čini da praviš duboke jarke.Još jedan savjet ako ti se svidi,ja sam sebi na tanjuraču kod prvog reda tanjura(na onu stranu što mi ide uz red)stavio štitnik-komad lima da mi ne baca zemlju na red.
Kobac nije mi jasno kako imaš tako mali urod,ja ću na svojima imat toliko a znatno su mlađi.
Krki isprobaj pa nam javi,ovo što se vidi izgleda da nije loše.

M

milan55

Guest

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Narode jedva sasm uspeo uz obilatu pomoc da posaljem sliku, i vidim uspeo sam. Ovo sto vidite je staro 4 godine i slikano je pre 1 mesec. Vidim da vi to izuzetno dobro obradjujete i ulazete puno truda i izgleda prelepo, budite sigurni da prihod nece izostati. I moje je bilo takvo, ali kad sam video da zimi ne mogu uci traktorom u njivu ja sam poravvnao i ostavio travu koju cu da kosim a oko sadnica prskam herbakorom. Neko je pitao cimer da prska travu i ja nudim ovo jer se meni dobro pokazalo. Neke sam formirao kao stablo , a vecinu kao zbun da bi kasnije video sta je bolje, mada mislim da je to priblizno, ipak hocu da znam.Ovde preovladjuje sorta beli lambert ali ima i nesto crvenog koji vaz za najboljeg oprasivaca, a vidi da neko to zove ukrasnim. On svake godine mnogo radja, samo je malo sitniji, ali ima tanku ljusku pa mu randman ide oko 60%. U tom prednjem delu ima i nesto romane i halskog dzina i mortarele. Ovaj beli lambert lici na crveni samo je krupniji i odlikuje se veliko9m rodnoscu svake godine. Srednje je bujan i daje dosta izdanaka i u velikoj meri je dovoljan sam sebi za oprasivanje, toliko resa da se grane saviju. Video sam u Makedoniji da njega najvise gaje. Ja ga imam ukupno oko 400 stabala, a oko 600 su ostali. U pozadini je jedna parcela mladjih, i ove godine nameravam da posto je razmak 5 metara da posadim izmedju po jednu i to najvise istarskog, jer ga imam najmanje. Prosle godine su dosta stagnirali zbog suse jer nisam na vreme zalio, ali ove su prilicno napredovali. Gledao sam neke zasade u okolini Beograda i nisam zadovoljan kako je rodilo, a to je zato sto je u januaru bilo 3 jako topla dana i lesnik cvetao, a onda zahladnilo i nije se dobro oprasilo. U Banjaluci nije tako bilo pa ima dosta roda, bar kod mene. Bice jos slika samo da savladam vestinu.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

dblaz kaže:
Narode evo ja sam svoj nasad sredio pa da se pohvalim
Obrisan neispravan link.
S kojim strojevima je to radjeno? Tanjuraca? Jedan prolaz ili vise prolaza? Kako je izgledalo prije? Ajde malo detalja, molim :)

M

milan55

Guest

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Ovo je slikano jesenas. Znaci po sredini je tanjirano cim se malo zatravilo i to po 3 puta, a oko sadnica tek poprskano herbakorom. Prosla godina je bila susna i dosta ih je usporila, a neke i ubila, a posto nije bilo dovoljno vode u zemlji nisam mogao da ih propisno zalijem.
Tu je bilo 4 vrece roda ali je detlic ubrao vise od mene. Nikada do sada detlic nije jeo lesnike i to zelena, ali na faksu kazu da je bio zedan jer je presusila neka recica koja se nalazi u blizini. Ubio sam nekoliko i malo spasio rod, ali ove godine ako dodje neznam kako da se branim. Mislim da i kod vas ima tih problema pa bi voleo da cujem kako da se spasim. Imao sam jos jedan problem prosle godine, imam puno stajnjaka koji bacam oko sadnica koji drzi vlagu, ali zato se nakotilo onih poljskih miseva koji su iskopali pravi lavirint ispod uglavnom mlaqih sadnica i neke su se zbog toga osusile.
Ja vise necu tanjirati zemlju, bice trava koja se kosi, a kad voce poraste ni trave vise nece biti, a do tada mi je lakse da je 2-3 puta godisnje pokosim i nahranim krave. Izmedju redova je 5 metara tako da ta trava ne utice na lesnike, a u sred zime ja udjem traktorom i bacam stajnjak, a meni je i lepse za videti. Uostalom ako ovo ne bude valjalo uvek mogu da ga istanjiram.

F

fiva7

Guest

Smiljane: hvala na savjetu što se tiče herbicida.
Mblaž, Dblaž i Milane: krasni nasadi :D eh,kada će naš biti takav...

mblaž, morat ćemo doći u posjet blizu si nam, samo 30-ak km :!:

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

To je rađeno samo tanjuračom i okopano oko sadnica.Imam tanjuraču od 24 diska tako da mi na knap pokrije razmak između redova(sadio sam 5x4), a tanjuram ga uzduž i popreko tako da ispada kao da sam prošao dvaput.Sada mi je dobrano na jednom večem dijelu udarila kamilica a bila je narasla do koljena ali se fino dala izradit.Ja bi osobno održavao rahlo tlo jer kažu da mu to dosta znači(zadržavanje vlage,prozračnosti tla i dr.)jedino ću vidjet da kasnije idem sa herbicidima da malo smanjim rast trave odnosno makar jedan prohod tanjuračom,prošle godine sam mislim pet puta tanjurao.
Milane nasad ti je super ja sam mislio da je i stariji od četiri godine a izgleda da je i urod dobar zato me malo čude neke izjave.

M

milan55

Guest

dblaz , drago mi je da ti se svidja mopja plantaza, a to sto ti mislis da je voce veliko za 4 godine meni se cini da je trebalo biti vece, i bilo bi da ga nije usporila susa od prosle godine. Ja dajem puno stajnjakas, a mislim das najvise pomaze ona voda koja se izliva iz stajnjaka pomesana sa obicnom vodom, mislim da nepostoji nista bolje. To tvrdim iz vlastitog iskustva. Ovo je tanjirano samo uzduz jer kad sam sadio metar mi je malo pobegao pa nije bas idealno ravno da bi tanjiraca mogla da prolazi, ali nema veze. Slazem se sa tobom da obrada zemlje oko sadnica ima prednosti, ali mislim da to nije odlucujuce za veliki prinos, i ako se i jos neke druge stvari ne rade mozes da tanjiras svaki dan. Ja nisam vadio uzorak iz moje zemlje vec sam se raspitao za sastav zemljista u celom regionu i PH je od 6-8 a to je to, kalijum, azot i fosfor su u granicama normale. Ja sve radim samo da me sto manje kosta, a da sto vise zaradim, jel se slazes da sasm ovo lepo rekao. Sto se roda tice, kad sam proletos gledao, zenskih cvetica je bilo iza svakog lista, ali zadnji put sam video da svaki cvet nije rod, mada mislim da je pola ostalo. Zvao sam one strucnjake u Decu i oni kazu da kad pola ostane to je odlicno. Ovu sortu beli lambert pratim vec nekoliko godina i svake je puna roda, a video sam u Makedoniji da se grane lome od roda. Prosle godine sam kod mene nasao jednu gronju sa 16 plodova od kojih je 12 bilo punih, ostavio sam komsijama da vide i nista nisam govorio. U bosni nema drugih plantaza lesnika , a idem i na njihov forum, i vidim da ih i ne zanima, pa sam nudio komsijama sadnice a oni nece, valjda cekaju da vide kako cu ja proci. Sada vidim da su poceli da dolaze i da se raspituju, a ja sad ne dam sadnice, a posadio sasm u skolicu oko 1500 komada i super su se primile ispod 1,5 eura. Zvali su me iz televizije da snime jednu reportazu, neznam, videcemo.

M

milan55

Guest

dblaz, oprosti mi molim te, ja udario u pricu i zaboravio sam da ti kazem ono najvaznije, tvoja plantaza izgleda kao da su je sadili vanzemaljci. Svaka ti cast, vidi se svaka kap znoja, ali ne brini sigurno ce se isplatiti, ovo kako ti radis ne moze propasti i to treba svi da vide kao primer. Vidim da si grane podigao iznad zxemle oko pola metra, i mislim das to ima svojih prednosti. I ja sasm neko ostavljao tako a neke kao zbun pa cu videti sta je bolje. Neznam kakva je ta zemlja, ali mislim da je slicna mojoj, kad padne kisa 10 dana drzi vlagu. Samo ako mozes forsiraj stajnjak i ne brini, ja sam proletos prvo bacio po 2 sake 8-16-24 pa po njemu stajnjak i vidis kako raste. Sredinom juna idem u Grcku, a pre toga ili odma posle idem tamo i bice novih slika.

M

milan55

Guest

Ovaj brkin vocnjak izgleda lepo kao park i ja tako nesto zamisljam, sasmo i meni se cini da bi trebali biti veci ako su sadjeni 2003 godine. Neznam koja je sorta u pitanju na kom razmaku je sadjeno i kolika je plantaza. Ako je suditi poo listu u zemlji ima dovoljno kalijuma i trebalo bi da si vec dobio izdanke iz zemlje, osim ako ih nisi posekao.

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Milane kad i kako ti bacaš stajnjak,odnosno dali ga odmah unosiš u zemlju i kako?
Imam još jedno pitanje-savjet;odnosno posadi sam 80%rimski i 20%istarski ,dali je to dovoljno za oprašivanje jer kako ti kažeš da si išao sa više vrsta zbog oprašivanja a ja bi u jesen trebao presaditi oko 1% što mi se osušilo zbog prošlogodišnje suše (posadio sam u jesen 06god 5000kom)pa mislim da nebi bilo loše ubacit treču sortu.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

u pravu ste .nasad bi trebao biti viši,međutim zeko je to u drugoj godini sve skrojio po svojoj mjeri.
poslije zeke je lane bila strašna suša i praktično od travnja nisu vočke rasle nimalo,tako da lanjsku godinu možemo prekrižiti kao da je nije bilo.
inače vočaka ima viših od dva metra koje zeko nije podrezao.ja sam ove godine neke grane koje su bile više puno od drugih morao skratit zbog balansiranja krošnje, tako da sada sve izgleda manje.
ploda je lane bilo dosta ali vočke su skoro sve odbacile zbog suše, tako da nije bilo 20kg sve skupa.
to su objektivni problemi koje sam vam spominjao,a kojih nema u literaturi. praktički ču tek petu godinu formirati kompletni nasad. to je nasad 600kom od toga su 300tinjak novo presađene.
u jesen bacam miješeno( 7/20/30)po šaku oko svakog.
u prolječe sam prvi puta prskao crvenim uljem,okopam oko njih(ovo će biti zadnja godin,napokon) i sada sam ovih dana bacio kana (umjetno gnojivo neznam stručnu oznaku) oko svake i to je to.
poslije toga ostaje borba s travom i pregledavanje da se neka bolest ne pojavi.
stabla su u visini 70-80cm i mislim da je to puno bolje od grma koji u budučnosti nosi dosta problema koje sad ne vidimo.

M

mblaž

Guest

Fiva nema zima samo dođite i tko god još želi. Dblaž, znam da sam preduboko išao, ali je to bilo ustvari ,iživljavanje na travi, jer mi je ovo drugo tanjuranje unazad 3 tjedna, pa sad ponovo kopanje okolo i tako. Sa ovim dvogodišnjim voćnjakom sam zadovoljan, jedino me muči ovaj sađen prije 2 mjeseca. Dobio (kupio) sam onih debelih batina o kojima je i Krki pisao i to sad stoji niti makac. Na ovaj prvi pogled nekih 50 kom. mogu otpisati, jedina je nada mladice iz zemlje. Na ovom voćnjaku sa slika, lani mi je otišlo 78 komada od "zeceva" na 2 noge, tako da je bilo podsađivanja. Vjerujem kao i vi svi koji se bavite istim poslom kao i ja, da će se to jednog dana isplatiti. Inače ...

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

imao sam iskustav sa tzv."kolcima" sadnicama.nije ništa strašno.ako su imale dobar korijen i prime se, krenu malo sporije i "kunjaju" možda i drugu godinu,ali poslije naglo "buknu" i sve nadoknade u novoj sezoni.
pogotovo nisu loše ako ideš u stablašicu jer imaš u startu jako deblo što mislim da je dobro.
tako da mislim da se ne moraš sekirati samo da nam padne kiša.

Najnoviji postovi

Na vrh