Re: uzgoj ljeske
dblaz , drago mi je da ti se svidja mopja plantaza, a to sto ti mislis da je voce veliko za 4 godine meni se cini da je trebalo biti vece, i bilo bi da ga nije usporila susa od prosle godine. Ja dajem puno stajnjakas, a mislim das najvise pomaze ona voda koja se izliva iz stajnjaka pomesana sa obicnom vodom, mislim da nepostoji nista bolje. To tvrdim iz vlastitog iskustva. Ovo je tanjirano samo uzduz jer kad sam sadio metar mi je malo pobegao pa nije bas idealno ravno da bi tanjiraca mogla da prolazi, ali nema veze. Slazem se sa tobom da obrada zemlje oko sadnica ima prednosti, ali mislim da to nije odlucujuce za veliki prinos, i ako se i jos neke druge stvari ne rade mozes da tanjiras svaki dan. Ja nisam vadio uzorak iz moje zemlje vec sam se raspitao za sastav zemljista u celom regionu i PH je od 6-8 a to je to, kalijum, azot i fosfor su u granicama normale. Ja sve radim samo da me sto manje kosta, a da sto vise zaradim, jel se slazes da sasm ovo lepo rekao. Sto se roda tice, kad sam proletos gledao, zenskih cvetica je bilo iza svakog lista, ali zadnji put sam video da svaki cvet nije rod, mada mislim da je pola ostalo. Zvao sam one strucnjake u Decu i oni kazu da kad pola ostane to je odlicno. Ovu sortu beli lambert pratim vec nekoliko godina i svake je puna roda, a video sam u Makedoniji da se grane lome od roda. Prosle godine sam kod mene nasao jednu gronju sa 16 plodova od kojih je 12 bilo punih, ostavio sam komsijama da vide i nista nisam govorio. U bosni nema drugih plantaza lesnika , a idem i na njihov forum, i vidim da ih i ne zanima, pa sam nudio komsijama sadnice a oni nece, valjda cekaju da vide kako cu ja proci. Sada vidim da su poceli da dolaze i da se raspituju, a ja sad ne dam sadnice, a posadio sasm u skolicu oko 1500 komada i super su se primile ispod 1,5 eura. Zvali su me iz televizije da snime jednu reportazu, neznam, videcemo.