Re: uzgoj ljeske
Kobac, drago mi je sto si razumeo sta hocu da ti kazem, i ne sama tebi nego svima koji imaju i koji ce imati lesnike. Ja sam izracunao da onaj koji ima 20 hektara ima ekonomsku opravdanost da ima sam sve sto mu je potrebno, i onaj kombajn za skupljanje i veliku krckalicu i dobar ugovor sa kupcem lesnika, i ostalo. Posto takvih gotovo da nema jedini nacin je udruzivanje, ali posto smo mi ipak, voleli i priznali mi to ili ne, onakvi kakvi jesmo to bas nece ici glatko, jer i dalje volimo das komsiji crkne krava. Soko stark u Beogradu trosi preko 200 tona, to nijedan nema i propada posao,ali kad bi se udruzili, mozda, onda moras imati sitnije sorte, krupni im navodno ne trebaju pa te ucenjuju, Takovo uzima sve jer ih melje, ali moras da podmitis tamo nekog referenta nabavke, i tako dalje. Tranutno u Srbiji su najbolji proizvodjaci kolaca kojih ima puno i placaju oko 6 eura za kilo, samo da su svezi i nisu crvljivi i uzegli. Sve sto se proizvede u Srbiji danas nije dovoljno samo za njih, ali posto je taj poso u ekspanziji videcemo kasnije. Ovde se u zadnje vreme pojavljuju igraci koji sade na desetine hektara jer su jeftino kupili zemlju a niko ih ne pita za poreklo novca i oni ce diktirati uslove. Ta cena od 6 eura mislim da nije losa, i ja bi pristao da potpisem da cu sve kolicine dati po toj ceni zauvek, mada sumnjam da ce tako biti, a pogotovu kod vas bas zbog onog sto sam ti rekao, a cujem da je tamo 6 eura misaona imenica. Zato mislim da mozemo da prezivimo samo ako ozbiljno shvatimo ovaj posao i obavezno pocnemo da saradjujemo bez imalo zavisti. Pa ja sam komsijama i svima ko je hteo, kad sam sadio moju plantazu davao dzabe sadnice iste kao moje, nisu hteli, a sada kad su videli kako moje izgleda, sad hoce, ali moraju da plate, pa ja iz Beograda idem tamo da radim, a oni sede u dvoristu i gledaju, e pa neide moja znoj iz njihovo cela. Sve cu ja njima pomoci samo ako vidim da su ozbiljni, zato i idem na televiziju da se tomalo bolje procuje i pojavi se neko ozbiljan, a koja je televizija u pitanju, nemam pojma, ja negledam nikakvu, osim ako nije neki sport.
U Srbiji ima dosta jaki plantaza, i gde god sta vidim ja cu slikati, a sledeceg meseca idem u Grcku pa ako budem imao vremena da odem do jedne ogromne plantaze slikacu da svi vidimo kako treba da radimo. Trenutno nagovaram jednog drugara koji ima zemlju u Pakracu da sadi lesnik, a on hoce, ali se brat protivi i dallje sadi psenicu, strasno, i kuka kako nema od cega da zivi jer drzava, i tako dalje. Ja udario u pisanje kao da sam najpametniji, uostaslom svasta treba cuti, ko zna zasto je to dobro, uostalom ne steti, a cim nesteti znaci da koristi.