• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Re: uzgoj ljeske

Super vam izgledaju nasadi. Samo naprijed.
A sto se tice isplativosti, 100% vjerujem da ako se radi i trudi da rezultat nece izostati, usprkos svim mogucim problemima. Eto, ja cekam jesen i ne znam sto me sve ceka, pa su mi dragocjena ovakva iskustva. Takodjer, nadam se da cu i ja moci svoja iskustva podijeliti s vama, a moguce se moze i suradnja ostvariti.

M

milan55

Guest

dblaz, posto je moja njiva puna stajnjaka jer se bar 30 godina obilato djubri, ja stajnjak bacam u jesen i to bar 2 dobra naviljka oko svake sadnice. Pre toga bacim 2 sake 8-16-24 , a po njemu stajnjak. Najbolje bi bilo da se zatrpa zemljom ili bar liscem, ali ja sam imao srecu da je pao sneg a to je najbolje. Jesenas nisam mogao da bacim stajnjak jer je bila kisa, a ja potanjirao, pa sam bacao proletos i nisam stigao da ga pokrijem jer pade kisa sto je najbolja varijanta. Stajnjak nemoj da zalis sto vise to bolje jer lesnik dosta osiromasi zemlju jer ima plitak koren. Kad god ga bacis dobar je jer cuva vlagu, ispod njega je uvek mokro.
Sto se tice sorti, nijedna nije idealna. Kako sam ja cuo rimski i istarski je dobra kombinacija. Rimski je srednje rana sorta dosta je bujan i rodan, plod je krupan i lakjo ispada iz omotaca, ali ne radja svake godine i mali mu je randman, po knjigama do 42%, ali knjige lazu videces. Rimski ima jako malo resa, pa kazu da nije dobar oprasivac osim za ciljane sorte. Posto je krupan, konditorska industrija ga nevoli. Istarski je po meni bolji, ali opada zajedno sa omotacem pa pravi dodatni posao. Po meni je najbolji tonda djentile dela lange koji ima tanku ljusku okrugao sitan sam ispadas iz omotaca, najtrazeniji je, ali je italijanska sorta i ne podnosi bas kasne mrazeve koji su mogucu u nasim krajevima. Ja ga imam pa cu videti. Halski dzin i ludolf su takodje dobri i mislem da bi ti bas oni mogli pomoci. Da sam na tvom mestu ja bi stavio nekoliko cadnic sa crvenim listomjer on ima najvise resa od svih i dugo traju. Ja sam svasta stavio i mislim das cu za koju godinu tacno znati sta valja da ne pitam nikoga, a pogotovu ove sto prodaju sadnice a nemaju svoje nasade.
Jos jednu stvar da ti kazem, koliko ja vidim iz ovog foruma, dogodice se da cete svi zavisiti od jedne firme koja ce vas ucenjivati na nivou drzave ako nebudete napravili neko vase udruzenje i izasli na trziste je svaki pojedinac je mali i osudjen na pijacu, a to je glupost, jer ce oni zartadjivati sigurno, a vi cete rizikovati i raditi poa sta vam ostane. To nesmete da dozvolite niposto, i razmisljajte o tome dok je vreme.

M

markomarko

Guest
Re: koje sve strojeve koristite za uzgoj ljeske

Smiljan kaže:
Obrisan neispravan link.
Ovo jako dobro izgleda samo sto ne razumijem taj jezik, cak neam pojma ni koji je. Pa ako netko zna neka prevede iili neka samo stavi cijene ta tri stroja koja se nalaze na toj slici.

M

moj.nick

Guest

Koja je sve mehanizacija potrebna za plantažni uzgoj lješnjaka? To bi trebao biti osnovni izvor prihoda (i jedini) za obitelj. Kolike su cijene mehanizacije? Kolika je minimalna površina i broj sadnica koji su ekonomski isplativi? Što sve treba imati da bi se uz minimum ljudskog rada (minimum potrebe za radnicima) moglo obrađivati. Nakon koliko vremena se dobija prinos? Pokušavam napraviti poslovni plan i utvrditi kolika je investicija potrebna za taj posao. Na to još moram dodati uređenje zgrada i cijenu zemljišta (zakup). Imam još milijun pitanja, ali o njima kasnije.
Pozdrav.

P

pozna

Guest

pozdrav clanu moj.nick . mislim da bi si trebao uzeti vremena i procitati sve sto je do sada napisano o uzgoju ljeske.na forumu su ljudi koji pricaju svoja iskustva i razmjenjuju misljenja a ima i slika.naci ces puno odgovora na svoja pitanja koja su bez ljutnje,jako jako opcenita.forum je genijalan i bit ce ti od pomoci. iz kojeg si kraja hr?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Probaj u google ukucati npr. hazelnut "business plan" ili nesto slicno i dobiti ces hrpu linkova gdje mozes nesto vise saznati (uz ovaj i slicne forume, naravno). I naravno teorija i praksa se znaju razlikovati ...

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

pozdrav milanu55.čitam što pišeš i uglavnom se slažem sa tvojim tvrdnjama.
stajnjak sam i ja bacao slično kao i ti i drugu godinu se vidjela velika pozitivna razlika.u glavnom sve pozitivno za upotrebu stajnjaka.što se tiče vrsta takođe sam u literaturi našao da rimski nije baš toliko dobar kako ga hvale proizvođači sadnica slično kao što si naveo,ali vidim da ga dobro reklamiraju
gorjanac i ja bili smo u orahovici u paljetkovanju poslije berbe i zaključili smo da je rimski plod puno lošiji od istarskog
(bilo ga je dosta praznog i lošeg ,dok je istarski bio odličan).također smo išli na novu plantažu što su su preklane zasadili
oko 30ha i tamo su zasadili uglavnom istarski.
ja sam posadio tonda di gifon 80kom(jedan red).sorta se teško prima u našim krajevima.kunjali su skoro dvije sezone i skoro sam ih povadio.razgovarao sam sa Moulisom o toj vrsti i njegova su iskustva bila slična i zbog toga ih nije sadio.
međutim treče godine su se počeli brzo razvijati i stigli su istarski i rimski.počeli su i roditi.stabla su puna roda,plod je odličan i sam ispada iz košuljice i rodi najranije od svih( iza 15.8.)što nije nevažno jer je vrijeme lijepo i nisu počele jesenjske kiše.stablo je masivno i da se dobro oblikovati. daje puno mladica koje se lako odvajaju i skoro svaka ima korjenčić(puno se lakše odvajaju mladice nego kod rimskog i istarskogi ima ih po stablu puno više)što nije nevažno kod stvaranja novih nasada.uglavnom sorta se pokazala odličnom(bar zasada)samo ima mali problem što ih nema nigdja za kupiti.ja u novom nasadu ubacujem samo njihove mladice kad se neka osuši
što se tiče bijelog i crvenog lamberta(imam manju količinu 15tak stari 5g.)odlične su sorte.
nisam vidio da ti je neko odgovorio u vezi problema sa strizibubama(mislim da si ti spomenuo taj problem).ja sam samo našao u literaturi da se bolesne i suhe grane odstrane i obavezno spaljuju izvan vočnjaka.inače nije navedeno kao neki veliki problem kod uzgoja.ne spominju nikakvo prskanje protiv toga.
što se tiče udruge,slažem se smo što i ona nosi neke probleme
pozdrav
p.s. bogu hvala pala nam je kiša napokon

M

mblaž

Guest

Pozdrav ekipi. Stigla nam je i željena kiša. Ne znam da li je vama poznata vijest o obaveznom ulasku u sustav PDV-a od iduće godine. Do sada je bilo neobavezno, odnosno tko je imao interes ući, taj je i ušao i ostvario pogodnosti sustava. Mene je sve strah da će država u nekoj bližoj budućnosti, sve nas dodatno oporezovati na način; toliko sadnica, po sadnici je porez toliki, sveukupno po OPG-u je to na godinu toliko. Podatke sve o nama imaju u dlaku.

M

milan55

Guest

Narode, cujem da i kod mene u Banjaluci lije kisa, hvala bogu ona uvek dobro dodje pogotovu posle nekoliko susnih dana.Kobac, da ti kazem nesto o sorti gifoni. Ja imam dosta literature o lesnicima i u svima je ista sorta razlicito opisana, gifoni je negde krupan, a negde sitan, negde rani a negde srednji. Drzava nema pravo da uveze sve sorte koje postoje, vec samoodredjene, tako da sam ja saznao da se sorta mortarela uvozi pod gifoni, a mi posto neznamo kako izgleda kupujemo pod gifoni. Kad rodi i plod uporedis sa onim u knjizi vidis razliku. Nijedan taj sto prodaje sadnice nema plod da ti pokaze da vidis sta ce da ti rodi vec samo pricaju price. To se odnosi i na profesore na faksu koji gledaju da dobro unovce ovu navalu na sadjenje lesnika, pa ti prave neke elaborate, projekte, biznis planove i sta sve jos nece izmisliti, na kraju neces smeti ni da jedes svoj lesnik ako ti oni ne daju. Svaka sorta je dobra samo ako hoce tu da radja i treba imati vise razlicitih i kraj. Ja sam posadio malo dela lange, za koju ceo svet kaze da je jedna od njboljih, ali ona raste na jugu Italije, a kako ce ovde biti videcu. Lambert je proveren, istarski je proveren, i kad bi sad pocinjao dodao bi tonda romanu i halski dzin sa malo ludolfa dobro hranio i pojio, to se ne bi moglo obrati. Niko tamo ne spominje tondas romanu, a ona je po meni daleko balja od rimskog, Ustvari sve to diktiraju proizvodjaci sadnica. Ako ti je taj gifoni rodio i pokazao dobar, cuvaj ga i razmnozavaj, jer jedino tako znas sta si posadio, jeste da nemas podsticaj ali nije to ni vazno, meni Bosna ne priznaje racun iz srbije zato sto nisam uvezao preko firme uvoznika koja naplacuje uslugu vise nego sto sam platio sadnice i papire, a jedna je 2,5 evra.
Ko je bacio malo kana pred ovu kisu, taj je napravio pravi poso.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

milane55 slažem se .ja pratim te stvari oko lijeske već 5g. i u biti nemaš pravog poznavatelja uzgoja lješnjaka.u literaturi se sve svodi na prepisivanje, a pravih savjeta možeš dobiti jedino kod starijih uzgajivača(moulis idr.)kojih je malo i to ako ti hće reći. čovjek je pšrepušten sam sebi .
čuo sam za lambert sortu ali tek od tebe da je tako rasprostranjena i cjenjena vani. kod nas se ni ne spominje.
što se tiče rimskog ima ih nekoliko vrsta.tonda romana je kod nas u đakovu bila najosjetljivija na boleštine i uništila je nasad 50ha virozom
a gifon što ga imam posađenog čini mi se stvarno odličan sad kako če biti dalj ne znam.to su moji dojmovi( naravno ako je to stvarno ta sorta)
i kod istarskog sam primjetio da ima dvije vrste.jedna je sa manjim stablom i slabo raste u visinu i ima manje listove(teško mi ju je formirati u stablo),ali rodi ko blesava,a drugi ja ista sorta a stablo je u stvari potpuno drugačije( više jače i bujnije).meni izgledaju kao dvije različite sorte.ipak na oba stabla plodovi ispadaju zajedno sa ljuskom tako da neznam šta bi rekao
ali šta je tu je.novi smo u poslu i moramo se učiti na svojoj koži i ovako pomalo razmjenjivati iskustva pa ko kako prođe
što se tiče ulaska u pdv za vočare mislim da država nas nema računa tjerati u to (bar za sada) jer nemamo prihoda prvih par godina,ne još.a da će nas potjerat hoće (što kasnije to bolje).to pričaju već dvije tri godine

M

milan55

Guest

Moj drugar ima u okolini Beograda 4 hektara u 6 godini, tondas romana, istarski i halski dzin, navodnjava kap po kap i prska po propisu, grane se lome od rodas, moram otici das slikam das svi vide kako treba das se radi. Molim te prati taj tvoj gifoni, imam ga i ja pa cemo da vidimo jel to isto, a ovaj dela lange, ako mi ispadne to sto se prica za njega, napravicemo koju sadnicu pa das se nekako vidimo das ih rasadimo. Lambert je odlicna sorta i ako se pogleda po knjigama to je osnova od koje su nastale druge sorte. Ima 2 nedostatka, kao i istarski opada uglavnom sa ljuskom i kad se pece, ljskica ne opada odma nego tek kad se ohladi, inace tanka ljuska puna jezgra koje je glatko i jako ukusno, zdravo i lepog izgledas. Ja cu ove godine prodasti sve sto uberem i videcu da li ide, pa ako ide ja cu samo njega forsirati na jos jednoj njivi od 80 ari, zato sto je rodan dobro resava i oprasuje sebe i druge. Inace po knjigama spada u prvu klasu lesnika. Da ga prodavci sadnica imaju bio bi i on poznat i najbolji na svetu. I samo da ti kazem da konditorska industrija ne voli krupne sorte vec sitne i po mogucnosti okrugle, tu spadaju neke americke sorte, ali dok one dodju kod nas proci ce jos mnogo godina, a do tad sve je dobro.
Vidim da ce vas drzava izeti pod svoje das se nebi obogatili na brzinu, ko zna moze svasta biti, jer znas kako je, najvise mora da zaradi neko ko nema nista, nista ne rizikuje a odlucuje o svemu. Ja sam u Bosni jedini , i nema interesovanja da jos neko to radi, njihov forum je prazan, ja ih molim da se jave das pricamo, ali nista, cim odem tamo, dogovorio sam da dodje televizija da snimi jednu emisiju, nebi li se neko opametio, videcemo, oni neznaju dalje od krompira i kukuruza.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

milane55 tebi će biti najbolje dok si sam u bosni.sve ćeš bez problema prodati.što vas bude više ti ćeš imati više problema.nas lješnjakara i kod vas i nas treba biti ili jako malo ili puno da bi dobro prodali svoje proizvode.ako nas ima neka sredina onda ćemo svi visiti po tržnicama.
imate dobru poljoprivradnu emisiju na FTVu i gledam ju gotovo redovito.ideja da ih dovedeš u nasad je odlična jer naši ljudi dok nešto ne vide na TVu i u novinama misle da to nije dobro(i sam sam se tako napušio) inače ono o ljudima koji ništa nemaju ali o svemu odlučuji ni pjesnik nebi bolje opisao(svaka čast)
pozdrav i puno uspjeha u uzgoju.ako budeš bio na toj plantaži u srbiji pošalji slike.kažu da ima dobra plantaža u gornjem milanovcu.možda se nakad zaletimo tamo.
p.s. pozdrav vuku iz đakova i zahvala na dobrom prijemu u proljetoj rezidbi(sa malim zakašnjenjem) i također ako čita forum g.dropuliću iz baranje.da li ima kakvih novosti i pomaka o osnivanju udruge što smo onda spominjali

M

milan55

Guest

Kobac, drago mi je sto si razumeo sta hocu da ti kazem, i ne sama tebi nego svima koji imaju i koji ce imati lesnike. Ja sam izracunao da onaj koji ima 20 hektara ima ekonomsku opravdanost da ima sam sve sto mu je potrebno, i onaj kombajn za skupljanje i veliku krckalicu i dobar ugovor sa kupcem lesnika, i ostalo. Posto takvih gotovo da nema jedini nacin je udruzivanje, ali posto smo mi ipak, voleli i priznali mi to ili ne, onakvi kakvi jesmo to bas nece ici glatko, jer i dalje volimo das komsiji crkne krava. Soko stark u Beogradu trosi preko 200 tona, to nijedan nema i propada posao,ali kad bi se udruzili, mozda, onda moras imati sitnije sorte, krupni im navodno ne trebaju pa te ucenjuju, Takovo uzima sve jer ih melje, ali moras da podmitis tamo nekog referenta nabavke, i tako dalje. Tranutno u Srbiji su najbolji proizvodjaci kolaca kojih ima puno i placaju oko 6 eura za kilo, samo da su svezi i nisu crvljivi i uzegli. Sve sto se proizvede u Srbiji danas nije dovoljno samo za njih, ali posto je taj poso u ekspanziji videcemo kasnije. Ovde se u zadnje vreme pojavljuju igraci koji sade na desetine hektara jer su jeftino kupili zemlju a niko ih ne pita za poreklo novca i oni ce diktirati uslove. Ta cena od 6 eura mislim da nije losa, i ja bi pristao da potpisem da cu sve kolicine dati po toj ceni zauvek, mada sumnjam da ce tako biti, a pogotovu kod vas bas zbog onog sto sam ti rekao, a cujem da je tamo 6 eura misaona imenica. Zato mislim da mozemo da prezivimo samo ako ozbiljno shvatimo ovaj posao i obavezno pocnemo da saradjujemo bez imalo zavisti. Pa ja sam komsijama i svima ko je hteo, kad sam sadio moju plantazu davao dzabe sadnice iste kao moje, nisu hteli, a sada kad su videli kako moje izgleda, sad hoce, ali moraju da plate, pa ja iz Beograda idem tamo da radim, a oni sede u dvoristu i gledaju, e pa neide moja znoj iz njihovo cela. Sve cu ja njima pomoci samo ako vidim da su ozbiljni, zato i idem na televiziju da se tomalo bolje procuje i pojavi se neko ozbiljan, a koja je televizija u pitanju, nemam pojma, ja negledam nikakvu, osim ako nije neki sport.
U Srbiji ima dosta jaki plantaza, i gde god sta vidim ja cu slikati, a sledeceg meseca idem u Grcku pa ako budem imao vremena da odem do jedne ogromne plantaze slikacu da svi vidimo kako treba da radimo. Trenutno nagovaram jednog drugara koji ima zemlju u Pakracu da sadi lesnik, a on hoce, ali se brat protivi i dallje sadi psenicu, strasno, i kuka kako nema od cega da zivi jer drzava, i tako dalje. Ja udario u pisanje kao da sam najpametniji, uostaslom svasta treba cuti, ko zna zasto je to dobro, uostalom ne steti, a cim nesteti znaci da koristi.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Cijena od 6 Eura je vrlo dobra ako uzmes u obzir da je u italiji garantirana ovog trena 4.15 Eura
Evo trenutnih veleprodajnih cijena za urod 2007 Obrisan neispravan link.

€URO 4,30 CIMICIATO : MASSIMO 4%
€URO 4,25 CIMICIATO : MASSIMO 7 %
€URO 4,20 CIMICIATO : MASSIMO 10 %

PREZZO MINIMO GARANTITO € 4,15 PUNTO RESA

M

milan55

Guest

U Beogradu je ta cena i stalno ga treba, a pitao sam jednu veletrgovinu u Banjaluci pre mesec dana i kazu da nema problema za 7 eura ako je zrno dobrog kvaliteta. Mislim da je ta cena ko proizvodjaca sitnih kolaca i ostalog prihvatljiva, ali o ceni cu pricati ali iskreno tek kad prodam ono sto cu na jesen ubrati, a kako ova godina izgleda da ce biti ok i kolicina i kvalitet. Bilo bi mi drago da svi dobro uberemo i prodamo pa da se okupimo oko nekog raznja.

M

milan55

Guest

Izvinjavam se, radi se o ociscenom lesniku, ja vec jedem janjetinu pa zaboravio da odgovorim na pitanje.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Ajmo malo o prinosu po stablu. U literaturi, na internetu i od starijih uzgajivaca se razlicite brojke spominju. Nekakva prosijecna vrijednost (sto sam ja cuo) za stabla stara od 5 do 10 godina se spominje od 2.5 do max 5 kg neociscenoga, a za starija stabla 4-6 kg neociscenoga (cak mi jedan stari uzgajivac koji to radi jedno trideset godina kaze da moze biti i preko 6kg). Koliko su to realne vrijednosti? Kakvo je stanje sa mladjim stablima? Jedan mi poznanik rece da u trecoj vegetaciji vec ima jedno 20dkg po stabalcu. Kakva su vasa iskustva, a i obzirom na sortu?

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

ja sam ti svoja iskustva opisao prije par dana( 4 godina 20gk otprlike na 300 vočaka - 0,5ha ).međutim vočke su bile puno rodnije ali su večinu ploda odbacile zbog suše( pretpostavljam), tako da je bilo malo ploda. sada je situacija slična
( to je onaj nasad što je gorjanac stavio sliku -sa katedralom ).voćke su jako rodne i dobro izgledaju, tako da ću najesen baš izvagati kolko ima kg po stablu ( kad stignem, slikat ću par rodnijih stabala iz blizine da vidite kako izgledaju )
moramo uzeti u obzir, da kada se ide na stablašicu, da je rod u startu manji nego kod grma i kasnije stablo dolazi u rod.
ima u gospodarskom listu ( neznam broj) desetak stranica o uzgoju lijeske ( vidi na njihovoj stranici ) od prof.miljkovića
po njemu lijeska dođe u puni rod ( 3t / ha )tek 17g.( nekakva tablica što su španjolci istrživali )ako sam dobro shvatio tu tablicu.
a po pričama ljudi koji imaju po nekoliko stabala po vrtovima može biti 5-10kg po stablu ( znači lova do krova samo za 15tak godina, ako nasad doživo tu dob )
herbi 4 me zanima jel se možada neko ponovio da čujemo jel dobra nova tehnologija špricanja

Najnoviji postovi

Na vrh