• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
Re: uzgoj ljeske

frezal mi je jedan kaj ima tomo vinkovic i ispalo je super evo vec drugi tjedan a ne pojavljuju se korovi sam kaj negdje na nekim mjestima bi trebalo ponovit frezanje jel je bilo dost tvrdo i freza jednostavno se ne zabija sam skače
kad bi sad po tom opala dobra kiša pa iza toga malo da se osuši pa još jednom frezat s tomekom i onda mislim da mogu dalje to održavati sa svojim vibro kultivatorom koji ste vidjeli bu prijašnjem postu a po sredini kosit malčerom ii od sadnice do sadnice kosim trimerom a imam namjeru probat frezat sa motokultivatorom

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

To je frezano nakon vibro kultivatora? Ne zadovoljava te dva puta vibrokultivatorom bez freze?

M

milan55

Guest

Koliko se secam,ti rece da je ovo 3 godine. Izgleda zdravo i veselo, mislim da ovoj biljki ne treba nista dodavati, pogledaj kako je jak i zdrav list, a i rod je dobar, ima i koja mladica, cuvaj je i presadi gde fali ili nakupi puno pa prodaj, kao sto su i tebi, samo sto ces ti znati sta dajes, a nisi znao sta kupujes.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link. Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

bubnio sam 3slike( vald će proći)
eto prošle su samo dvije. to je nasad milane55 malo stariji ( 4 g)odprilike kao tvoj.slabo se vidi rodnost ( ko šuga su )što sam htio pokazati.prva slika bi trebao biti istarski.ima preko 2m stablo.nema grana na lijevoj strani (to je zeko skresao),ali otprilike da vidite da baš nisu mali ( kako je bilo komentara).
druga slika je novo presađeni (treća godina) ali htio sam pokazati rodnost( neznam dali sam uspio malo se slabo vide plodovi).što mislimda je bitno, da je voćka plodna i tako mlada ( bar je to moje mišljenje, po jutru se dan poznaje),jer bili smo kod poznanika koji je posadio rimski i plantaža izgleda fenomenalno ( uređena,grmovi veliki,bujni i odlično napreduju)ali u trećoj godini jedva da nađeš koji plod.sadnice su bile iz orahovice.
treća slika je tonda di gifonni što sam ga hvalio prije par dana kao sortu.vidi se na slici po košuljici ploda da je malo drugačiji od istarskog . meni se on za sada čini odlična sorta( valjda je gifon,naravno to su prvi dojmovi)
slikao sam i lambert ali bilo bi previše slika (to bi milana zanimalo, isto je rodan samo nisam siguran koji je -mislim da je bijeli)
uglavnom što je milan rekao čini mi se da dobro izgledaju i da imaju dobru kondiciju.samo da malo kiše dođe i trebalo bi biti berbe najesen.izvagaču po sortama pa ćete imati neke parametre za svoje nasade

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Pozdrav narode!
Maloprije sam stigao sa sela i odmah na forum da vidim novosti.Bio sam malo kolčio(vezao) sadnice i rezao zaperke ali sam se ugodno iznenadio kad sam vidio koliko ima ploda a sada mu je druga vegetacija(i naravno uglavnom na dvogodišnjim sadnicama) .meni sada ima plod i istarski i rimski mada mi se čini da je istarski rodniji naravno koliko uopče mogu ja i procjenjivati na tom mladom nasadu . Slike su super i stvarno ih je ljepo vidjet,Kobac ovako je teško procijenit visinu tvojih sadnica trebao bi slikat da neko stoji pored ili natjeraj traktor ,nego da te pitam dali češ imat nešto sadnica za prepustit 40-50kom

M

milan55

Guest

Druze cini mi se da si ti vbas dobro nahranio zeke. Mislim da bi sada trebao da pocnes da formiras drvo, stablo ili zbun kako vec odlucis, svaki ima svoje prednosti, i polako da kosis travu da izgleda kao park. Kad se kod mene pokosi slikacu pa da vidimo jel to ono kako ssam ja zamislio. Istarski se pozna po dugackom omotacu, a da li je ovo gifoni nezna se, ali da spada u neku tondu to izgleda cim ima kratak omotac i okruglast oblik. I kod mene je tako, pa kad budu zreli ne bi bilo lose da ih slikamo pa da vidimo ima li slicnosti. Pokusavam da posaljem sliku jednog zbuna koji sam ja formirao i mislim da je to prototip kako bi zbun trebalo da izgleda. Nisam bas dobro slikao da bi se video rod, ali vidi se da je rodilo, i ako se ne dogodi nesto nepredvidjeno bice sta da se lupa i prodaje.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

ovu zadnju sliku sam poslao da vidite trake kako sam probno oprskao sa bastom između redova . valjda će vočke ostati čitave.
dblaž nažalost nemam sadnica. lane sam skoro sve povadio za onaj drugi nasad što ga je suša izmasakrirala, a za ovu godinu će mi još i faliti sadnica( osušilo se preko 400kom ali dosta tera novih). ali neka volio bih dosaditi samo giffon jer istarskog imam previše ( nek se križaju),a on mi izgleda odlična sorta.
kad mi je falilo sadnica naručio sam ih kod moulisa.ako mu nije gužva.kad ne ide na papire, onda on to hoće jeftino dati a sadnice su mu dobre, i to može ti poslati nekom dostavom.ili u orahovici.mislim da "nađu"sadnice ako ide nacrnjak.

htio sam reći da na srednjojslici možete usporediti veličinu sadnice sa katedralom!!!!ali neću da se neko ne naljuti!!!

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Kod nabave sadnica htio bi biti siguran koju vrstu uzimam odnosno da si u nasad ubacim treču vrstu radi oprašivanja,jer mi se sada čini da ovaj omjer 80-20%baš nije optimalan pa da to malo popravim.

M

milan55

Guest

Dblaz, ako vec imas mesta za saditi, ja bi ti predlozio da obavezno ubacis tondu i poneki halski dzin i ludolf. Imaces odlicno oprasivanje, a sve sorte su pribliznog oblika pa ces imati manje posla oko kalibriranja za lupanje. Ja cu tu imati problema jer je lambert tanji ali ide u duainu a ovi okrugli pa izgledaju malte ne duplo deblji, ali sta da radim kad sam tako uradio. Istarski, tonda i halski je proverena kombinacija, grane se lome od roda, to cu ti pokazati na slikama uskoro, a rimski nikako nece smetati, a ludolf je poznat kao dobar oprasivac za ove sorte. Bilo bi dobro da negde u komsiluku imas crveni ili beli lambert, sasmo par komada kao ispomoc za oprasivanje i da imas za sebe da jedes i pravis kolace. Ovo sto ti kazem nikako nije konacno, obavezno poslusaj jos neki ssavet pa onda odluci. Znam da je tamo problem naci ove sorte, ali pokusaj, dok su mladi nemozes znati koja je sorta, zato ako znas da neko ima najbolje je da uzmes od njega, jedino si tako siguran.

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Milane hvala na savjetu,kad sam kretao u ovaj posao nisam imao pojma o lješnjacima,jako malo literature i savjeti od rasadničara kojima je cilj prodat ono što imaju.Preko ovog foruma i iskustava starijih uzgajivača a koje sam upoznao tek poslije sadnje uvidiš da to nije to.Sada mi je jedino preostalo sadit sigurne sorte, odnosno aktivirat se u traženju "provjerenih"sadnica ,ako nebudem našao kodnas dali ti imaš koju za prepustit.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Potpisujem. Ja sam trenutno u pripremi za jesensku sadnju. Narucio sam sadnice i to 80% rimski, 20% istarski (a valjda ce mi rasadnicar to i isporuciti). Rimski me privukao zbog cinjenice da lakse ispada iz ovojnice.
Uglavnom, zasaditi cu u razmak 5x5, a onda kroz slijedecu godinu-dvije dopunjavati neke redove sa nekim drugim sortama.
Sto, vi iskusniji, mislite o tom planu?

Sto se tice velicine pojedinih sorti, ako sam dobro shvatio, mogu se svrstati u dvije grupe:
okrugli i manji: rimski, tondu, halski dzin i ludolf
duzi : istarski, lambert

Jeli to onda znaci da bi i redove trebalo tako formirati (slijedecih godina) da se slicni nlaze u istim redovima da kasnije kod berbe idu u istu "vrecu"?

D

Deanzg

Guest

Pozdrav ekipi! Ja sma Dean, živim u ZG, a imam namjeru saditi 1000 sadnica u Lici, 10ak km iznad Korenice. Rezervirao sam 90% rimski, 10% istarski. To ću rasporediti na 2-3 ha jer nemam toliko zemlje u komadu pa ću morati kombinirati. Iduću godinu bi pokušao neku drugu kombinaciju vrsta.

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Smiljane -ja sam sadio tako 80-20% ali mi se sada čini da trebaš ubacit treču vrstu radi oprašivanja što ja upravo pokušavam napraviti sada ako nabavim sadnice a za rimski i istarski budi siguran da će ti ga i isporučit jer je i naj zastupljeniji.nemoj si stvorit razliku od dvije godine između sadnica, pročitaj još jednom linkove od kobca i milana pa odluči.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

dblaž to što ti je milan odgovorio u redu je. trebalo bi ubaciti još jednu sortu ( bar 50tak komada).ja sam dobio oprašivača za istarski malo ( tako mi je savjetovano), ali sam sam ubacio tondu di gifon u jedan red ( to je ovaj nasad na slikama).mislim da nisam pogrješio.
tehnika ubacivanja oprašivača u nasad ima dvije verzije.
rečeno mi je kad imaš mali broj oprašivača ( recimo 90% istarsko , 10% rimskog ) da se oprašivač ubacuje po jedan na svakih 50tak kom( malo je teško za objasniti bez skice,oprašivač bi trebao biti u sredini,a okolo bazna sorta, nadam se da će te shvatiti),međutim po nekim novim informacijama kažu da je bolje staviti oprašivače 30kom u jedan red, pa za 5redi opet tako(odprilike 3-4reda bazne sorte pa 1 red oprašivača).ko zna šta je bolje?
moje mišljenje je da je bolje ubaciti više sori jer koliko sam ja shvatio knjiga sve sorte imaju i rese i ženske cvjetove samo je problem što ne cvjetaju u isto vrijeme i zbog toga se ubacuju tzv. oprašivaći čije se cvjetanje resa otprilike podudara sa cvjetanjem ženskih cvjetova.
međutim to sve nije provjereno i koliko sam shvatio u to se kod nas niko od naših ,,stručnjaka,,baš i ne kuži.
znači stavi istarski ( on je provjeren) i nešto rimskog i što reče milan nekog lamberta ili tonde ( jako me zanima halski jer ga u svim literaturama hvale a nisam ga sreo nigdje za kupiti)i kako nam bog da.
jedino što bih ja bio oprezan sa rimskim.to sad nude na svakom ćošku ali ja ga ne bih sadio više od pola nasada i bez dobre pratnje. njega ima dvije vrste. jedna je tonda ( i ta je navodno odlična ), a druga je rimski i ta je odličan samo kao oprašivač-ima dosta resa i ne rodi svake godine, nego kao hrast svakih par godina i to obilno).znači ako si dobio tonda romanu onda si dobro prošao a ako si dobio rimski onda se čujemo za 10g i javi šta se dešava( jel smo u pravu ili krivu).
inače novi nasad u orahovici ( 30ha) uglavnom su bili sađeni istarski.ja bio vidio deklaracije na nasadu.
e sad šta je dobro ko zna.uglavnom moje mišljenje ja da ih je bolje više.
međutim žao mi je što smo svi prepušteni sami sebi a pomoć od naših ,,intelektualaca,, nema .ovaj forum je otvorenog tipa i niko da se javi da da pametan savjet.jedino bi valjda došli kad imaš neki problem i onda likovali kako to i to nisi dobro napravio(kao i uvjek,ali takvih savjeta nam ne treba).sad kad nam treba pomoć nema je.
zato najbolje da čovjek sam odluči što će i kako raditi.malo se posavjetuješ koliko možeš zažmiriš i bubneš pa šta bude bude
bitno je da imamo volju :D
da i to što dblaž savjetuje je u redu, da se pročitaju stari linkovi jer smo svi dosta pisali o svojim iskustvima tako da se ne moramo ponavljati.

M

milan55

Guest

Smiljane razmisli jos malo o sadnji 5x5, ja sam to imao, pa sada sADI IZMEDJU JOS PO JEDNU ima mnogo prednosti. To sto si uzeo da ti rimski bude vodeca sorta nije ni cudo jer tamo i ima samo rimski i istarski. Nisam cuo da neko sadi istarski okrugli, nisam ga ni video, a ako uopste postoji voleo bi da ga imam. Dblaz ja sadnice donosim iz Beograda i uzimam ih sa plantaze ciju cete sliku videti, Pa ako budem uspeo da izvadim dovoljno i prenesem preko granice bice mi drago da ti dam da posadis i kasnije namnozis sadnice. Moje su jos male i nema izdanaka, ali kad ih bude bilo opet dobijes. Po meni je tonda najbolja i gledacuda je namnozim sto vise. Gledam neke reklame iz Italije i vidim da oni na cokoladi sa lesnicima pisu na omotu da je u pitanju tonda djentile de la lange. Kazu za nju da je najbolja, a Ameri hvale svoje sorte koje su dosta sitnije i idealne za konditorsku industriju, Turci hvale svoje, Spanci svoje i tako dalje.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Rasprava se razvila pa se nadam da se necete ljutiti sto sam radi lakseg pracenja vise vasih napisa rastavio sa mojim pitanjima i razmisljanjima.....
Dakle ovako, idem redom ....

dblaz kaže:
Smiljane -ja sam sadio tako 80-20% ali mi se sada čini da trebaš ubacit treču vrstu radi oprašivanja što ja upravo pokušavam napraviti sada ako nabavim sadnice a za rimski i istarski budi siguran da će ti ga i isporučit jer je i naj zastupljeniji.nemoj si stvorit razliku od dvije godine između sadnica, pročitaj još jednom linkove od kobca i milana pa odluči.

Plan mi je zasaditi na pet parcela (velicine od 0.7 do 2 ha, sve u krugu 2 km) rimski, a svaki peti red istarski. Druge godine planiram ubaciti trecu i (eventualno, ako nadjem sadnice) cetvrtu sortu i to u redove gdje mi je istarski i to da pokusam u buducnosti imati koliko/toliko "kompaktne" prinose. Dakle, da znam da su ti redovi sa oprasivacima mjesani i da cu imati vise posla sa branjem, kalibriranjem, ciscenjem itd itd, a da ostatak gdje je rimski mogu planirati koliko/toliko unicifirano manipuliranje i plasman (pa i uz cijenu da cu jedne godine imati manji, a druge godine veci prinos. Nije mi osnovni cilj za 10-15 godina profesionalno se baviti ljesnjacima). Ukoliko uspijem nabaviti jos zemlje srednjorocni mi je plan primjeniti obratnu strategiju, odnosno izabrati neku drugu sortu kao nosecu, ali o tom po tom.
Sto mislite o tom planu?

KOBAC kaže:
....
tehnika ubacivanja oprašivača u nasad ima dvije verzije.
rečeno mi je kad imaš mali broj oprašivača ( recimo 90% istarsko , 10% rimskog ) da se oprašivač ubacuje po jedan na svakih 50tak kom( malo je teško za objasniti bez skice,oprašivač bi trebao biti u sredini,a okolo bazna sorta, nadam se da će te shvatiti),međutim po nekim novim informacijama kažu da je bolje staviti oprašivače 30kom u jedan red, pa za 5redi opet tako(odprilike 3-4reda bazne sorte pa 1 red oprašivača).ko zna šta je bolje?
moje mišljenje je da je bolje ubaciti više sori jer koliko sam ja shvatio knjiga sve sorte imaju i rese i ženske cvjetove samo je problem što ne cvjetaju u isto vrijeme i zbog toga se ubacuju tzv. oprašivaći čije se cvjetanje resa otprilike podudara sa cvjetanjem ženskih cvjetova.
Sto se tice oprasivanja citao sam da vjetar pelud raznosi do 500m tako te mi mi se cini da na manjim parcelama (do recimo 2-3 Ha) nije toliko bitan raspored unutar parcele. Osobno mi se cini da raspored ima vise utjecaja (kao sto sam gore napisao) na buducu manipulaciju sa plodom odnosno plasman nego na samo oprasivanje. Pretpostavljam da je lakse plasirati plod kada je sorta unificirana nego kad u pakiranju ima mjesanih sorti koje se ne razlikuju samo po velicini tako da ih je strojno nemoguce razdvojiti. Moja je nacelna ideja buduceg plasmana da se osnovna sorta prodaje na veliko, a mjesani oprasivaci (eventualno) na malo.
Sto mislite?
Kod mene u okolnim sumama ima divljeg ljesnjaka, ali nigdje nisam nasao nikakve podatke kako se ti ljesnjaci ponasaju kao oprasivaci???? Dali obavljaju funkciju i dali to ima kakve posljedice na velicinu ploda??
Pretpostavljam da mogu posluziti kao oprasivaci jer znam za primjere usamljenih pitomih ljesnjaka koje ljudi imaju u dvoristima i nigdje u krugu od par km nijedan drugi pitomi ljesnjak, a uredno daju lijep, velik i zdrav plod bez ikakvih agrotehnickih mjera (ili vjetar raznosi pelud puno vise od gorenapisanih 500m)

KOBAC kaže:
jedino što bih ja bio oprezan sa rimskim.to sad nude na svakom ćošku ali ja ga ne bih sadio više od pola nasada i bez dobre pratnje. njega ima dvije vrste. jedna je tonda ( i ta je navodno odlična ), a druga je rimski i ta je odličan samo kao oprašivač-ima dosta resa i ne rodi svake godine, nego kao hrast svakih par godina i to obilno).znači ako si dobio tonda romanu onda si dobro prošao a ako si dobio rimski onda se čujemo za 10g i javi šta se dešava( jel smo u pravu ili krivu).
Da, to mi je poznato ali jednostavno negdje moras presjeci, donesti odluku i :) zazeljeti si srecu :)

KOBAC kaže:
inače novi nasad u orahovici ( 30ha) uglavnom su bili sađeni istarski.ja bio vidio deklaracije na nasadu.
e sad šta je dobro ko zna.uglavnom moje mišljenje ja da ih je bolje više.
A koji je razlog zasto sada sade istarski, a glavnina im je do sada (koliko ja znam) bila rimski? Sto kazu ljudi u Orahovici? Usput, gdje Orahovica plasira svoje ljesnjake? Nasoj konditorskoj industriji ili izvoze?

milan55 kaže:
Smiljane razmisli jos malo o sadnji 5x5, ja sam to imao, pa sada sADI IZMEDJU JOS PO JEDNU ima mnogo prednosti.
Milane, sto si mislio pod tom recenicom? Mislis da 5x5 nije dobro ili da je dobro? Ajde, molim te, malo pojasni ... (ovdje sam u prvom pragrafu malo opisao svoje razmisljanje)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Isprika na povlacenju postova iz povijesti, ali bi bilo znimljivo cuti kako su price isle u nastavku. :)

stara baba kaže:
situacija je eto vrlo zanimljiva kao i inače u nas.corylus ima svoje kooperante i otkupljuje urod od njih.na upit za otkup su mi rekli da se javim u 10.mj.
vlado moulis ima drugog posla i kaze da se javim za 3 godine.u konzumu su već uvezli lješnjak iz turske po vrlo povoljnoj cijeni.
manje pekare i proizvođači kolača imaju svoje proizvođače i dobavljače a konditorska industrija opet ne posluje na malo.
kome da ja prodam lješnjake?i po kojoj cijeni?
kome to u hrvatskoj treba još 50000 hektara lijeske?
Turci čini se proizvode dovoljno za nas pa mi netrebamo.

Kako je prosla ova storija sa plasmanom. Jesi uspio prodati? Cijena moze i na priv ;) Koliko ga je na kraju bilo u ljuski, a koliko ociscenoga? :)

Gingi kaže:
Prije par dana sam posadio 3,5 ha i sad pripremama papire za ostvarenje poticaja. Tip u savjetodavnoj službi je totalno neljubazan i nije spreman baš za pomoć. Zanima me koliko se čeka isplata poticaj za sadnju i kad je potrebno napraviti promjenu usjeva u katastru kako bi ostvario pravo na poticaj za održavanje nasada. Da li si imao kakvih problema pri isplati poticaja.

Kad su ti poticaji isplaceni? :)

oljasi kaže:
Mislio sam pitati tog čovjeka da mi ga posudi malo na pasr sati pa da vidim o čemu se radi.
Zemlja nije ugažena, prije sadnje je podrivano ,orano ,tanjurano i s. spremač nakon je tanjurano
tako da propadaš kada hodaš, znam kad se vozim quadom.
Ja nisam išao dvaput tragom nego jednom okomito pa kada naraste onda vodoravno.
Za dvaput tragom trebalo bi mi skoro tjedan dana.
Probati ću posuditi ss pa ću vidjeti.

Kako je proslo sa sjetvospremacem? Razmisljam o nabavci ss sa pacjim nogama pa me interesiraju iskustva ...

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

još malo orazmaku.
to ovisi o veličini vočnjaka( bar ja tako mislim).ako je nasad cca 1-1,5ha onda možeš gušće posaditi, ali ako je nasad veći (5-6ha kao moj) mislim da je bolje ići na 5x5 ( ja sam stavio 5x4 i mislim da bi u budučnosti to posadio 5x5 jer mehanizacija ima problema sa manevrima u vočnjaku). znači moje iskustvo iz prakse bi bilo 5x5 ako je veći vočnjak.
inače to ovisi i o plodnosti tla gdje se sadi vočnjak. znači kod nas u slavoniji veći razmak( bit će veća stabla)jer je zemlja plodnija. bio sam u starim nasadima i kad vočnjak pređe 15tak godina to je šuma gusta krozkoju se teško prolazi
( to se lijepo vidi na onim tvojim filmičima što si skinuo ). vidim da svi misle, i tako se može shvatiti is pisanja po časopisima da je lijeska mala vočka .ali naprotiv bude puno veća od jabuka i ostalih .tako da mislim za ozbiljnu proizvodnju i profi bavljenje (recimo kao dblaž mislim da on ima dosta veliku površinu) veći razmak

što se tiče orahovice ne znam u čem je kvaka.inače oni sve navodno izvoze( prodaju )u italiju.

jedino što se tiče istarskog on se naduže uzgaja u istri, ali odande nikakvog glasa(volio bih kad bi se neko javio iz istre i dao nam kvalitetnih savjeta),a za ovaj istarski okrugli dr.miljković ima samo pohvale.ja ga isto nikad nisam vidio.kažu da je bez razloga zapostavljen.
za divlju lijesku kažu da je dobar oprašivač( ništa štetno ,samo plus ako je ima u blizini).

inače smiljane 5 parcela za uzgoj, to je katastrofa. ja imam na dva mjesta i boli me glava od duplih problema ( a ti bi na 5 skidam kapu)

Najnoviji postovi

Na vrh