Re: uzgoj ljeske
dblaž to što ti je milan odgovorio u redu je. trebalo bi ubaciti još jednu sortu ( bar 50tak komada).ja sam dobio oprašivača za istarski malo ( tako mi je savjetovano), ali sam sam ubacio tondu di gifon u jedan red ( to je ovaj nasad na slikama).mislim da nisam pogrješio.
tehnika ubacivanja oprašivača u nasad ima dvije verzije.
rečeno mi je kad imaš mali broj oprašivača ( recimo 90% istarsko , 10% rimskog ) da se oprašivač ubacuje po jedan na svakih 50tak kom( malo je teško za objasniti bez skice,oprašivač bi trebao biti u sredini,a okolo bazna sorta, nadam se da će te shvatiti),međutim po nekim novim informacijama kažu da je bolje staviti oprašivače 30kom u jedan red, pa za 5redi opet tako(odprilike 3-4reda bazne sorte pa 1 red oprašivača).ko zna šta je bolje?
moje mišljenje je da je bolje ubaciti više sori jer koliko sam ja shvatio knjiga sve sorte imaju i rese i ženske cvjetove samo je problem što ne cvjetaju u isto vrijeme i zbog toga se ubacuju tzv. oprašivaći čije se cvjetanje resa otprilike podudara sa cvjetanjem ženskih cvjetova.
međutim to sve nije provjereno i koliko sam shvatio u to se kod nas niko od naših ,,stručnjaka,,baš i ne kuži.
znači stavi istarski ( on je provjeren) i nešto rimskog i što reče milan nekog lamberta ili tonde ( jako me zanima halski jer ga u svim literaturama hvale a nisam ga sreo nigdje za kupiti)i kako nam bog da.
jedino što bih ja bio oprezan sa rimskim.to sad nude na svakom ćošku ali ja ga ne bih sadio više od pola nasada i bez dobre pratnje. njega ima dvije vrste. jedna je tonda ( i ta je navodno odlična ), a druga je rimski i ta je odličan samo kao oprašivač-ima dosta resa i ne rodi svake godine, nego kao hrast svakih par godina i to obilno).znači ako si dobio tonda romanu onda si dobro prošao a ako si dobio rimski onda se čujemo za 10g i javi šta se dešava( jel smo u pravu ili krivu).
inače novi nasad u orahovici ( 30ha) uglavnom su bili sađeni istarski.ja bio vidio deklaracije na nasadu.
e sad šta je dobro ko zna.uglavnom moje mišljenje ja da ih je bolje više.
međutim žao mi je što smo svi prepušteni sami sebi a pomoć od naših ,,intelektualaca,, nema .ovaj forum je otvorenog tipa i niko da se javi da da pametan savjet.jedino bi valjda došli kad imaš neki problem i onda likovali kako to i to nisi dobro napravio(kao i uvjek,ali takvih savjeta nam ne treba).sad kad nam treba pomoć nema je.
zato najbolje da čovjek sam odluči što će i kako raditi.malo se posavjetuješ koliko možeš zažmiriš i bubneš pa šta bude bude
bitno je da imamo volju
da i to što dblaž savjetuje je u redu, da se pročitaju stari linkovi jer smo svi dosta pisali o svojim iskustvima tako da se ne moramo ponavljati.