• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Re: uzgoj ljeske

Citajuci razne teme o vocarstvu i vinogradarstvu ja bih rekao da je glavni razlog gusce sadnje ekonomski element. Ljudi idu na guscu sadnju da bi prije dobili prinos koji bi im vratio investiciju, a i rasadnicari "savjetuju" gusce jer vise sadnica prodaju. Od nikoga tko je zasadio rijedje nisam cuo da je zbog toga kasnije imao problema, a obratno sam cuo.
Sto se tice broja parcela :) svatko se pokriva koliko mu je pokrivac dug ;) Naravno da se problemi umnogome uvecavaju kako raste broj komada zemlje, ali svi moji izracuni mi kazu da je 2000 stabala nekakvi minimum minimuma za koliko toliko pozitivan krajnji dugorocni rezultat. A kad se vec zahebavam nek mi barem papirnati izracun koliko toliko, barem zasad ;), drzi vodu. A ima tu i iracionalnog emotivnog elementa tvrdoglavca ;) necu da mi moja zemlja stoji pusta. ;)

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Ja sam sadio 80%rimskog i 20%istarskog,tako su me savjetovali ali mi ima više logike da se posadi više vrsta (kobac je naveo neke osnovne razloge)i zato bi sada na mjesto osušenih od prošlogodišnje suše posadio te druge vrste cca 50kom .Sada su mi rodili i jedan i drugi a iskreno nisam ni obračo pozornost na to da bi mogle biti dvije vrste rimskog zato ću sada pratit pa čemo vidjet na jesen.
Milane kad ideš po sadnice u rasadnik dali imaš mogučnost biranja sorti i dali dobiješ to što si tražio?
Kobac kad budete opet išli u obilazak i ako ti Viljevo nije predaleko najavi pa da vidiš nasad i da popričamo inače ja sam u Osijeku.

G

Gingi

Guest

Odgovor Smiljanu što se tiče poticaja,
Zahtjev za isplatu poticaja za podizanje nasada podnio sam oko 15.12.2007. Isplata je bila 26.05.2008. i sve je prošlo OK. U međuvremenu sam podnio zahtjev za isplatu poticaja za održavanje nasada, a kad će to biti isplaćeno stvarno nemam pojma. Tip iz selekcijske službe na kraju je bio OK, on nije previše zainteresiran za nekakva savjetovanja oko uzgoja ali zato oko poticaja i papira je bio uslužan.

M

milan55

Guest

Citam i gledam okolo, u celom svetu je kad je vocarstvo u pitanju gusca sadnja, slazem se da tu ima mnogo zasti i mnogozato. Kad je lesnik u pitanju ja to gledam ovako. Ka sadis na 5x5 metara na hektar stane 400 sadnica , a na 5x2,5 duplo vise. Jedna dtugoj nece smetati do najmanje 7 godina, sto znaci da ces oko 3 godine brati duplo vise, malim orezivanjem i naredne 2 godine nemas problema sa gustocom. Ako hoces da nista ne vadis orezivanjem izmedju njih pravis poromaju, a pustas da rastu i razvijaju se ka sredini. Kad su gusce sadjeni, ispod njih se pre napravi senka i smanji se trava. Kad ih prskas pomocu atomizera, sva tecnost se iskoristi i ne ide u prostor izmedju sadnica, to sam gledao u Grckoj. Video sam varijantu 5x3 koja mi se ucinila najboljhas, u 7 godini a jo mesta izmedju njih. Kad jednog dana to bude bas gusto, svaka druga ide napolje ili se podmladjuje zbun tako sto se vadi cela jedna grana a pusta mlada koju treba cekati da poraste, a to je opet prostor izmedju njih. U jednoj knjizi imam tabelu koliko u nekom duzem vremenskom periodu gusca sadnja donosi vise roda u odnosu na redju sadnju po jednom hektaru. Ovde u Decu na 50 hektara imaju 5x5, pa ce sada saditi po jednu izmedu, a jednu parcelu sade po 2 sadnice u jednu rupu od v ali ostavljaju 6 metara izmedju redova. Kad sadis na 5 metara, treba cekati bar 15 godina da pridju jedna drugoj, a meni izgleda lepse kad je red gust i popunjen. Ovo je moje misljenje, ali nikako ne znaci i da je bolje, uvek treba cuti i videtijos po nesto.
Juce sam video iSapcu jednu manju plantazu gde ima samo beli i crveni lambert, posadjena kao stablo sa krosnjom na oklo 2 metra, a ispod trava koja se sisa, kao stadion , ogradjena pletenom zicom kao park.
Kad kupujem sadnice u rasadniku, trazim neku sortu, a on kaze toje to. Ti posadis i cekas bar 3 godine da vidis sta si kupio. Postoje samo odredjene sorte koje su dozvoljene za uvoz, bar iz Italije, Na primer gifoni je zabranjen, pa se uvoz mortarela koja je dozvoljena, ali poosto mortarelu niko nebi kupio, oni ti nju prodaju pod gifoni, a takvih varijanti ima koliko hoces. Niko od nas nezna kako izgleda tonda romana, djentile dela lange, gifoni, rimski, ludolf, halski dzin jer su svu okruglasti, coskasti i tako dalje, ali dosta slicni. Jedino se istarski razlikuje od svih, a rimski i tonda romana kao da su isti. Ja sam kupio sertifikovane sadnice tonda djentile de la lange, a onaj prodavac ne zna da mi pokaze kako izgleda plod, kaze taj je super nista ne brini, a posle 3 godine kad vidis sta je to shvatis da ti ustvar imas iste takve.Siguran sam da mnogi od vas tamo kupuju neku tondu kao rimski i obrnuto jer se to ne moze znati, a kome ces ti posle 3-4 godine reci da te on oprevario. Ovde je jedan covek u Sapcu uvezao iz Italije direktno sadni materijal, sve posadio po projektu, a pola se nije primilo. Zalio se Italijanima i oni dosli i bog zna kako se izvinjavali i obecali da ce ga obestetiti. Poslali su mu oko 100 komada i vise se nisu javili, a njemu propalo preko 1000 komada, neko vreme plako pa presto. Od njega sam dobio nekoliko sadnica koje se vode kao gifoni 2 i sluze za oprasivanje. Siguran sam da niko od vas nije cuo za takvu varijantu, posadio sam i jesenas je bilo nekoliko plodova, okrugli i nisu krupni kao rimski, videcu ove godine ima vise roda. Zato ja mislim da je bolje da kad nekome dam sadnicu pokazem kako izgleda plod, a jos bolje bi bilo da se vidi i zbun sas koga je sadnica uzeta, jedino tad sam siguran, a koja je sorta u pitanju mozemo da pogadjamo.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

moram naglasiti da ovo što ja navodim su nekakva moja razmišljanja i iskustva ( znači o svemu što sam pisao ).zato ne bih volio da se to uzima zdravo za gotovo ( vjerujem da tako i drugi misle ). znači razmjenjujemo iskustva o tome što smo vidjeli i čuli ili pročitali. tako da kad neki novi ( ili stari ) vočar želi nešto napraviti može pročitati što mi znamo ili smo doživjeli, pa če lakše donijeti neke svoje odluke. ja bar volim čuti više mišljenja o nečemu i onda donijeti odluku.
pozdravljam razmjene mišljenja ovakvog tipa.

još malo o razmaku. bio sam na dva tri mjesta i svi su u početku sadili gušće nasad a na kraju ga prorjedili ( orahovica je novi nasad posadila mslim 5x5 ili 4 nisam siguran ) ali uglavnom rjeđe.
eto milan ima drugačije informacije.
moje neko mišljenje je da bi lijeska mogla ići u gusti red ( otprilike kao jabuka ) ali to još zasad niko nije probao.
navodno če moulis jedan dio ove godine tako posaditi ). međutim to uveliko poskupljuje samo podizanje nasada.
ja ću možda kad budem imao dovoljno svojih sadnica opaliti 2-3 reda u gusto pa vidjeti jeli to dobro ili ne.
slažem se sa smiljanom da uzgoj lijeske neće biti rentabilan ispod 1000-1500 sadnica ( bar 2,5-3ha).sve ostalo je veliki
posao mala zarada ( bar po ovim našim cijenama u hrvatskoj ). vidim da je kod milana bolja situacija i sa cijenom i sa naplatom što je za njih odlično.

inače što milan spominje oko rizika kupnje sadnica nažalost je sve točno. a lijeska je posebno problematična biljka u podizanju nasada i izboru sorti jer te greške teško možeš popraviti ( nije ko šljiva ,ili jabuka idr. svi imaju par vrsta i sve rode i točka ). kod lijeske je odabir vrsta na početku možda i najvažniji u osnivanju nasada ( zemlja je takva kavu imaš, vrijem isto idr.)jedino što možeš birati su sorte.
na kraju shvatiš ( za 10g ) da ni to nisi mogao birati ali onda je gotovo.ko ima manje nasada još nekako će to pregrmit ali ko je roknio 5-10ha može samo šutiti i pušiti.
najbolje je što milan kaže sa poznatog stabla uzeti sadnice, ali to možeš ako ti treba mala količina.
jedino nam ostaje da ostanemo u kontaktu i polako kako skupljamo iskustva popravljamo greške koje možemo. ipak smo pioniri u tom poslu a od stručnjaka koji to duže rade ni glasa ni savjeta ( valjda smo im opasna konkurencija )

M

mblaž

Guest

Imam preko 100 sadnica koje zbog ko zna kojih razloga su se osušila, spavaju itd. u voćnjaku posađenom ove godine. Jel mi može netko objasniti kako, kada, na koji način mogu uzeti sadnice iz godinu dana starijeg voćnjaka da zamjenim ove. Hvala.

M

milan55

Guest

Ja mislim da taj godinu dana stariji vocnjak jos nije dao izdanke, ali zato nadji neki stariji vocnjak pa sada ako nije kasni mali zagrni zemljom izdanke oko stabla i zalivaj da se oni sto bolje ozile. Na jesen odvoji te izdanke sa zilama i posadi u skolicu da bi sledece jeseni imao prave sadnice. To drvo koje zagrces zemljom mora da bude po tvom ukusu sto se tice sorte i ostalog, jer jedino tako ces znati sta si tacno posadio. Po pravilu bi se ti izdanci trebali prstenovati, ali moze i ovako. Ako neki izdanak bude imao dosta zila njega mozes odma u njivu, a ovi sto su u skolici nista ne gube, da pace kako bi vi rekli, jer ces njih bolje paziti i zalivati, pa kad ih na jesen posadis svi se sigurno primaju. Da si tako uradio i sa ovima sto se nisu primili na jesen bi ih sadio kao dvogodisnje i bile bi bolje od onih koje su se primile. Razlog svemu tome je los sadni materijal koji kupujemo od kojekakvih koji o tome pojma nemaju. Vidis sta kaze kobac da se strucnjaci nigde ne pojavljuju da nam kazu sta da radimo i da ne gubimo vreme u eksperimentisanju, vec se sami snalazimo i medjusobno najpostenije savetujemo na osnovu licnog iskustva.

M

mblaž

Guest

Milane puno hvala. Ima jedan voćnjak nedaleko mene, pa ću probati.

M

mblaž

Guest

Milane jel može objašnjenje, kako se može od grančice napraviti sadnica. Kako, kada tj. u kojem mjesecu. Ako može cjeli postupak.

M

milan55

Guest

Mblaz, idi u tajvocnjak za koji kazesda dobro izgleda, odaberi stabla koja su dobro rodila i pogledaj plod, pa ako je to ono sto ti treba pogledaj da li ispod njega ima izdanaka koji su nikli iz zemlje a ne sa stabla. U ovom periodu netreba nista da radis osim da malo zagrnes zemljom, ne da se izdanak nevidi nego samo malo da bi se bolje ozilio. Zavisi od starosti stabla, sorte i tako dalje koliko ima tih mladica ispod stabla, ali moze ih biti i jako puno sto neznaci da ce se svi oziliti. Zavisi od toga koliko ti treba ali bilo bi dobro da nadjes vise rodnih stabala, jer ako budes imao viska mladica nece te boleti glava jer ces moci da odaberes najbolje. Bilo bi idealno kada bi mogao da ih zagrnes starim stajnjakom i zalijes, ali sta je tu je ako mozes valjalo bi ih cesce zalivati jer ce se tako napraviti vise i boljih zila. Na jesen kada pocne sadnja te mladice vadis iz zemlje sa sto vise korena najbolje nekim krampom. Kad vidis koren koji ide vretenasto, pravo u zemlju znaci da je ta mladica nikla iz ploda lesnika, nju baci nije dobra, a ove druge uzmi a sta ces sa njima, pricacemo kad dodje vreme. Inace kod mene je padalo dosta kise i sve je poraslo, a posto ploda ima dosta i sad je vec krupan, grane su se savile. Jedva cekam da nadjem vremena i odem do plantaze.

M

milan55

Guest

Ovo narode nisu slike iz italije vec od mog prijatelja u okolini Beograda . Ima 4 hektara i ovo je 6 godina slikano pre neki dan. Mislim da je ovo ono sto treba videti i tako raditi jer jednostavno nema potrebe da bude bolje. Ima 3 sorte tonda romana istarski dugi i halski dzin. A sad da se vidi i kako je rodilo.

zbedenik

Novi član
Tu od
30 Ožu 2007
Poruka
22

milan55 kaže:
Ovo narode nisu slike iz italije vec od mog prijatelja u okolini Beograda . Ima 4 hektara i ovo je 6 godina slikano pre neki dan. Mislim da je ovo ono sto treba videti i tako raditi jer jednostavno nema potrebe da bude bolje. Ima 3 sorte tonda romana istarski dugi i halski dzin. A sad da se vidi i kako je rodilo.

Lijep voćnjak. Na koji način održava tlo. Čini mi se da je zemlja dosta zbita, pa pretpostavljam da koristi herbicide. Ili??

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Stvarno lijepo ako ja to uspijem ostvarit kod sebe ja zadovoljan. Isto pitanje kako održava tlo ,fino je ravno i pogodno za usisavač te kako on skuplja lješnjak, koje su sada otprilike visine odnosno dali je rezidbom značajnije utjecao na visinu stabla? Bit će još pitanja!! mada si več dobar dio bitnih stvari napisao ali sad sa slikama to je nešto drugo-moj cilj a lijepo je kad to negdje možeš i vidjet.

M

milan55

Guest

Prosle godine je platio dosta radnika da skupljaju, ali ove ce morati nesto drugo da radi jer to mnogo kosta, Pricali smo o tome ali jos uvek nije nasao pravo resenje, a kod bude ja cu napisati. Do prosle godine je tanjirao, frezirao, bilo je i motike, ali je dosta i prskao totalom, to je kao herbakor kod herbosa. Ove godine je kupio jedan prikljucak za traktor koji sabija zemlju, udara nekim cekucima po zemlji i unistava svaku grancicu i travu i sve sta ima. Mislim dsa se to zove tarup i nije bas jeftino cini mi se 3500 eura. Samo on je u situaciji da sve to ima jer mu treba da bi odrzavao ovakav vocnjak koji je u dobrom rodu i koji donosi lovu. I on je pocinjao kao svi sa problemima, te nije se primilo, te ovaj reko ovako onaj onako, a sada imqa 6 godina iskustva i zna mnogo i nekrije svoje znanje. Sadni materijal kakav je on proizveo iz ovog vocnjaka tesko da moze da se nadje, Sve je dvogodisnje i na mnogima ce biti rese, a i vec je formiran zbun.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

mblaž kaže:
Milane još jednom ti puno hvala.
I od nas ostalih :) hvala.
Jako lijepa stabla. Jedino gledam ovaj oblik grma. On ocito daje vise prinosa na ovoliko starim stablima, ali sam sebe pitam dali ce to biti smetnja kod buduce mehanizirane berbe? Nekako mi se cini da ne moze svaki alat (u prvom redu mislim za berbu) dosegnuti do samog stabla....

Vidim navodnjavanje je rijeseno sa cijevima polegnutim po zemlji. Tocno? Dali dolazi do zacepljenja dizni zemljom?

M

milan55

Guest

Smiljane danas sam bio kod drugara na plantazi da vidim sasdni materijal koji sme zajedno vadili i sadili, izgleda odlicno. To kad se na jesen pravilno posadi sigurno se prima 100% i vec sledece godine sigurno cveta. Crevo za zalivanje je od okitena u koje je sam stavljao kapaljke i nije mi rekao da se zapusavaju, da pace hvali se da ide odlicno, ima pumpu na struju i samo pici dan i noc. Kazem prosle godine je platio da se skuplja, a kako ce ove neznam, nesto ce vec smisliti. Inace sadio je na razmaku 5x3 metra, to kazem samo zbog one teme od pre neki dan koja je bila o razmaku sadnje. Sadnice su visoke preko 2,5 metara i ima jos mesta izmedju njih bar za 2 godine, pa tewk onda ce doci do malog orezivanja da se produzi vek, pa kasnije, zavisno od orezivanja kad, moze doci do vadjenja svake druge sadnice. Samo da vam kazem, ako je prosle godine imao preko 3 tone u ljusci, ove ce sigurno imati bar 6tona, a da je sadio na 5x5 to sigurno nebi bilo. Prosle godine je sve otislo u proseku za 6 eura bez problema sa naplatom mislim na ociscen lesnik. Pokusavam da posaljem jos neke slike rodnih grana, ali nesto nece, kad uspem, videcete kako je rodio istartski i tonda. Sto se prodaje tice, on ima ove krupne sorte, ali isto su se prodale i one sitnije sorte kao kosford, lambert crveni davijana, gifoni i jos neke, znaci da oblik i krupnoca uoposte nisu bitni, vec je bitno da se ima sto vise robe, rekao sam vam, meni se od svih ovih sorti uhvatio bas za lambert, a druge hoce, al kad potrosi ovaj. Pazljivo cu pratiti sta on radi i uredno vas obavestavati, jer verujte mi to je ono sto bi trebalo svi da postignemo. Gledao sam slike njegovih sadnica pre dve godine, znaci kad su imale 4 i cini mi se da moje ne zaostaju puno, Mislim da je to zbog razlicitog tipa zemljista, njegovo je vise peskovito pa mora da se zaliva, a ja nemam zalivanje jos uvek, ali bacam mnogo stajskog djubra i zemlja posle kise dugo drzi vlagu.

Najnoviji postovi

Na vrh