Re: uzgoj ljeske
Citam i gledam okolo, u celom svetu je kad je vocarstvo u pitanju gusca sadnja, slazem se da tu ima mnogo zasti i mnogozato. Kad je lesnik u pitanju ja to gledam ovako. Ka sadis na 5x5 metara na hektar stane 400 sadnica , a na 5x2,5 duplo vise. Jedna dtugoj nece smetati do najmanje 7 godina, sto znaci da ces oko 3 godine brati duplo vise, malim orezivanjem i naredne 2 godine nemas problema sa gustocom. Ako hoces da nista ne vadis orezivanjem izmedju njih pravis poromaju, a pustas da rastu i razvijaju se ka sredini. Kad su gusce sadjeni, ispod njih se pre napravi senka i smanji se trava. Kad ih prskas pomocu atomizera, sva tecnost se iskoristi i ne ide u prostor izmedju sadnica, to sam gledao u Grckoj. Video sam varijantu 5x3 koja mi se ucinila najboljhas, u 7 godini a jo mesta izmedju njih. Kad jednog dana to bude bas gusto, svaka druga ide napolje ili se podmladjuje zbun tako sto se vadi cela jedna grana a pusta mlada koju treba cekati da poraste, a to je opet prostor izmedju njih. U jednoj knjizi imam tabelu koliko u nekom duzem vremenskom periodu gusca sadnja donosi vise roda u odnosu na redju sadnju po jednom hektaru. Ovde u Decu na 50 hektara imaju 5x5, pa ce sada saditi po jednu izmedu, a jednu parcelu sade po 2 sadnice u jednu rupu od v ali ostavljaju 6 metara izmedju redova. Kad sadis na 5 metara, treba cekati bar 15 godina da pridju jedna drugoj, a meni izgleda lepse kad je red gust i popunjen. Ovo je moje misljenje, ali nikako ne znaci i da je bolje, uvek treba cuti i videtijos po nesto.
Juce sam video iSapcu jednu manju plantazu gde ima samo beli i crveni lambert, posadjena kao stablo sa krosnjom na oklo 2 metra, a ispod trava koja se sisa, kao stadion , ogradjena pletenom zicom kao park.
Kad kupujem sadnice u rasadniku, trazim neku sortu, a on kaze toje to. Ti posadis i cekas bar 3 godine da vidis sta si kupio. Postoje samo odredjene sorte koje su dozvoljene za uvoz, bar iz Italije, Na primer gifoni je zabranjen, pa se uvoz mortarela koja je dozvoljena, ali poosto mortarelu niko nebi kupio, oni ti nju prodaju pod gifoni, a takvih varijanti ima koliko hoces. Niko od nas nezna kako izgleda tonda romana, djentile dela lange, gifoni, rimski, ludolf, halski dzin jer su svu okruglasti, coskasti i tako dalje, ali dosta slicni. Jedino se istarski razlikuje od svih, a rimski i tonda romana kao da su isti. Ja sam kupio sertifikovane sadnice tonda djentile de la lange, a onaj prodavac ne zna da mi pokaze kako izgleda plod, kaze taj je super nista ne brini, a posle 3 godine kad vidis sta je to shvatis da ti ustvar imas iste takve.Siguran sam da mnogi od vas tamo kupuju neku tondu kao rimski i obrnuto jer se to ne moze znati, a kome ces ti posle 3-4 godine reci da te on oprevario. Ovde je jedan covek u Sapcu uvezao iz Italije direktno sadni materijal, sve posadio po projektu, a pola se nije primilo. Zalio se Italijanima i oni dosli i bog zna kako se izvinjavali i obecali da ce ga obestetiti. Poslali su mu oko 100 komada i vise se nisu javili, a njemu propalo preko 1000 komada, neko vreme plako pa presto. Od njega sam dobio nekoliko sadnica koje se vode kao gifoni 2 i sluze za oprasivanje. Siguran sam da niko od vas nije cuo za takvu varijantu, posadio sam i jesenas je bilo nekoliko plodova, okrugli i nisu krupni kao rimski, videcu ove godine ima vise roda. Zato ja mislim da je bolje da kad nekome dam sadnicu pokazem kako izgleda plod, a jos bolje bi bilo da se vidi i zbun sas koga je sadnica uzeta, jedino tad sam siguran, a koja je sorta u pitanju mozemo da pogadjamo.