• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

M

milan55

Guest
Re: uzgoj ljeske

Prva slika je rod tonde romane, a druga je istarski dug, ja bi sa ovim bio jako zadovoljan, a da li ce tako biti videcemo i trudicemo se. Evo dokaza da istarski moze da rodi i bez rimskog sto apsolutno dokazuje ono sta sam rekao, a to je da prodavci sadnica diktiraju sta ce se saditi i samo pricaju prazne price, o tome je vec bilo govora. Ja i dalje ne kazem da rimski nije dobar, ali da istarski kao vodeci moze bez njega evo dokaza.

goca

Novi član
Tu od
10 Ruj 2007
Poruka
29

pozdrav svima,

dugo se nisam javljala, al uredno vas pratim i odlični ste,

vidim da je krenila priča kako pokupit lješnjake, naši su sad već četvrta godina i dosta su rodili, pa smo se odlučili za jedan rabljeni usisavač za sakupljanje lješnjaka

ovo je stroj iz Orahovice, al naš je isti takav, kad budem u mogućnosti stavljam slike našeg

Obrisan neispravan link.

[url=http://imageshack.us][COLOR=rgb(243, 121, 52)][I] Obrisan neispravan link. [/I][/COLOR][/url]
[url=http://g.imageshack.us/g.php?h=261&i=p1000673ce1.jpg][IMG]

[url=http://imageshack.us][COLOR=rgb(243, 121, 52)][I] Obrisan neispravan link. [/I][/COLOR][/url]
[url=http://g.imageshack.us/g.php?h=291&i=p1000674ae5.jpg][IMG

[url=http://imageshack.us][img]http://img291.imageshack.us/img291/5640/p1000675de7.jpg

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Gdje ste nabavili stroj? Koji traktor ga pogoni? Jesti li vec radili s njim da se mogu dojmovi reci?

M

milan55

Guest

Goco, stroj izgledamocno i cini mi se da moze da zavrsi poso i za one koji imaju 2-3 hektara. Kazi mi molim te gde se to moze nabaviti koliko kosta koliko moze da pokupi na dan dali odvaja istarsko dugi od one ljuske ili sve usisava pa onda sam to radis, Nevidim da li creva neko nosi i usisava sta vidi ili ima one velike tockove napred koji se okrecu i grabe sve ispored sebe. Bilo bi dobro kad bi nam malo bolje to opisala, ja sam gledao one strojeve iz italije, sve je to lepo ali skupo za manje povrsine od 20 hektara.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

slike su vam odlične. vidi se da se ozbiljni ljudi bave ovim poslom. sve pozitivno osim jedne male primjedbe na ove vočnjake . ja nikada ne bih išao u grm. ne znam zašto grm a ne stablo. vidio sam stare grmolike nasade i sa grmovima dosta problema ( u konačnici su to 3-4stabla-debla, a ne grmovi, a vočari kažu da bi vočka dobro rodila i kvalitetnije živila treba imati što niže deblo, a ovdje imaš 3. jel smo voćari ili šta ( vrtlari pa sadimo živu ogradu ).ne znam? kažu da grm prije i više rodi u početku a niko nikad nije sadio stablašicu( kako onda znaju da više rodi grm od stabla? ).
u svakom slučaju ja sam protiv grma.

moja stabla su stara 5g i dobro izgledaju i imaju ploda od početka.
inače još jednom pohvala za slike.

goca

Novi član
Tu od
10 Ruj 2007
Poruka
29

stroj smo kupili od poduzeća iz Poreča, platili smo ga 15.000 kuna, stroj je radio samo nekoliko sezona i poslje toga je bio uredno gražiran, kupili smo ga prije 15 dana tako da je sad na servisu. Imamo Rakovicu 60 i mislim da će to biti dovoljno velik traktor za ovaj stroj. Ja znam samo teoretski kako taj stroj radi (isprobat ćemo ga na sljedećoj berbi), znači, ove dvije cijevi na kraju stroja služe kao usisavači, jedna osoba upravlja sa jednom cijevi i usisava lješnjake, stroj, mislim uz pomoć nekog ventilatora, izbaciva van sve što je lakše od lješnjaka, a lješnjak ispada u vreče koje drži i mijenja jedna osoba.

Milane, mi imamo 3,3 ha tako da će nam ovo biti ok. Stroj ne odvaja zelenu ljusku sa istarskog dugogo, to se radi naknadno i za to imamo neki stroj ručne izrade.

Kobac, ovo nije naš vočnjak, ovo su slike iz orahovice

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Goco koja je firma proizvođač tvog stroja odnosno dali je FACMA ili MONCHIERA ,sadašnje iformacije koje sam skupio razlika je velika (bili smo pisali o tome i prije)ako ti je facma sumljam da češ ga tjerat sa rakovicom 60 a da ne prokua.
Razlika je velika od cijene do snage traktora te brzine - količine skupljanja a da vam ja nepišem sve pogledajte na njihovim stranicama pa usporedite.Tražio sam ponudu od FACME i dobio: model C 200T 8000 E +pdv
C 300T 10600 E +pdv
pa se misli a mora ih tjerat traktor minimalno 70KS,cijene od MONCHIERA upola manje, njihov usisavač tjera 539 bez problema i sad ti budi pametan!!! Kad se odlučim za nabavu morat ću vidjet na djelu jedno i drugo pa odlučit !

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

goco stroj je zvjer. inače podržavam više rješenja što je goca napravila. znači uzeti nešto polovno. puno je jeftinije i efikasnije ( to su mašine koje uz malo pažnje i kvalitetan servis mogu još dugo raditi ) a kad nam kapne nešto prihoda onda može i novo ( naravno da je najbolje novo što dblaž veli novo ali kako tko ima mogučnosti).
inače kolega u đakovu je išao u italiju i najvjerojatnije će uzeti stroj za kupljenje, tako da mi ostali vjerojatno nećemo morati ići u take investicije (valjda će i nama pokupit uz neku cijenu). kaže da je to usisavač sa četkama ( nešto slično kao stroj kojim komunalci kupe kamenčiće uz rub bankine). mislim da je rekao da košta ( nisam sto posto siguran ) 15-18.000 E. kad ga doveze slikat ču ga i bubnit na forum ( valjda će dozvoliti da ga slikujem) da vidite kako izgleda.
zanimaju me goco ti dečki u istri.kakva je plantaža, koliko imaju površine i da li se može stupiti u kontakt s njima.
( ako ima neki tel.broj,ime firme ili slično,ako može).da li hoće pomoći savjetima.
međutim nešto me drugo zanima a to bi možda milan55 mogao provjeriti ili neko ko je blizak sa orahovčanima.
naime počeo sam prskati oko vočaka. definitivno mi se to dopalo. mislim da i u literaturi to preporučaju. prskam sa herbicidom na bazi herkulesa herbokora i sl. ( milane to si rekao da sa time prska i tvoj kolega u srbiji ). međutim to su totali koj ulaze u korijen biljke .
što me brine ako on ulaz u korijen biljke ( preko izdanaka koje ćemo morati nekako eliminirati )da li postoji mogučnost da nam se vočka s godinama takvogtretmana zatruje i osuši.
znači da li onda sječi izboje ručno ili prskati ( ponavljam u literaturi sam čitao da je bolje prskati). ako se prska da li ima neko ( i ako neko zna koje je najbolje) posebno sredstvo za prskanje lijeske.
to bi nam trebao neko iskusan za savjet. ako neko nešto čuje ili zna bit ćemo vjerujem svi zahvalni

M

milan55

Guest

Kobac, vidim da si se i ti primio na gocin stroj, mortam priznati da je unela mnogo zivosti na forum i to je dobro, jer smovec zakljucili da niko od tih nazovi profesora i ostalih znalaca pod navodima se ne javlja da nam pomogne u startu. Zanima me ima li jops ovakvih stvari da se nadje. Sto se tice prskanja, kazem da sam ja licno prskao herbakorom travu oko mladih sadnica tako sto na nju stavim komad plasticne vodovodne cevi i jednostavno ne pazim jer nebi valjalo mladoj sadnici poprskati list. Kad su sadnice bile u 3 godine nisasm toliko pazio, tu i tamo sam poprskao i neki izdanak, i vidim on se osusio a stablu nista. Moj drugar prska totalom, a to je isto samo drugi proizvodjac i uoposte ne pazi, nista se nije osusilo kao sto vidis savija se od roda. Ako mene pitas izbegavaj da prskas izdanke ko zna, ja se ipak plasim, ali ako stabla imaju vise od 3 godine to je lakse. Radije bi ja to orezivao. Moj drugar je kupio neke makaze koje idu na kompresor od traktora i tako orezuje stabla, ide kao da kosi grane samo padaju a on ni porsto ne mrdne , mnogo je dobra stvar i mislim da se to svi imati kad budemo videli kako to radi i kad budemo imali toliko da orezujemo.

zbedenik

Novi član
Tu od
30 Ožu 2007
Poruka
22

Pozdrav svima.
Predstavio sam se početkom godine tamo negdje na 29. stranici (u međuvremenu su nestale fotke koje sam postavio), no da ponovim ukratko.
Prošlu jesen posadio sam 0,6ha i od 255 sadnica 254 su se primile. Za sada sam napravio sljedeće stvari:
- prikratio sadnice na cca 40cm, pokidao donje izbojke i ostavio gornja 3. Kod nekih sadnica imam problem jer su se gornji pupovi posušili, a potjerali donji. Te sad za sada ostavio takve, no pitanje je što s njima (idem na uzgojni oblik stablo).
Nakon toga pošpricao sam ih sa insekticidom jer su gusjenice napale listove.
Dva puta sam ih okopao i jednom potanjurao tako da je parcela potpuno čista.

Zanima me koje su daljnje radnje u ovoj sezoni po pitanju formiranju "krošnje" ili kaoko bi se to sad zvalo.

Radi se u sorti istarski lješnjak.

Sadnice rimskog bile su dvogodišnje i imale su već manje grančice. Pitanje je također kako dalje s njima. :scratch

Hvala

goca

Novi član
Tu od
10 Ruj 2007
Poruka
29

To poduzeće u Poreču ima nekih desetak ha lješnjaka, al oni to ne obrađuju već nekoliko godina, pa je to sad mala šuma, više im se ne isplati, orjentirali su se na masline i lozu.
Milane, Strojeva više nema, bio netko prije nas pa je pokupovao sve osim tog stroja.
dblaz, stroj je star 20 godina, nije puno radio, nekoliko sezona, na njemu stoji oznaka BBM tako da mislim da nije ni jedno od ona dva što si ti napisao, i bez problema ga vuče Rakovica,
Kobac imamo isto razmišljanje, što se tiče neke rentabilnosti stroja mislim da je ovaj nama čisto dovoljan za naša 3 ha, naravno da bi bilo najbolje kupiti novi stroj, al pitanje je kad bi se isplatio

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

zbedenik mislim da si pogriješio kod prikračivanja ako bi ostavio sadnice u stablo.
trebaš mladicu prikratiti na 1m ( ne na 80cm kako preporučuju baš iz tih razloga što si i sam primjetio a niko ti nije znao objasniti ) i meni se na večini sadnica kad sam ih prikratio gornji vrh osušio 20tak cm. znači pustiš mladicu da naraste viša ( bar 1m) i onda gledaš naopačke. po najdonjem pupu odrađuješ koliko će ti biti vočka visoka ( a ne prikračivanjem ).
recimo ostaviš najdonji pup na 60-70cm ( ili na visinu koju želiš) i sve donje pupove guliš, a gornje ostavljaš. na godinu kada se formiraju grančice ostaviš 4-5 grančica da se razvijaju a donje pupove guliš što češće to bolje da se biljka ne troši bez veze.
inače ja bih sadnicu prikračivao drugu godinu a ne prvu ( jer su jako osjetljive). znači pustiš ju da naraste ( normalno ako je koja viša i jača nju se može i prvu godinu prikratiti) . prikračivanje nije dobro obavljati dok je hladno. to bi trebalo napraviti u kasno prolječe kad dobro zatopli i kad mladica prolista ( tj. kad krenu sokovi u mladici).
nadam se da sam pomogao. ja sam također pravio slične greške. sad ostavi najravniju grančicu da ide u vis i nagodinu ponovi postupak pa ćeš dobiti stabalce.

O

oljasi

Guest

Da li ide netko na kongres u Viterbo?
Idem ja pa me interesira s kim ću gledati polufinale u Italiji.
Biti će tamo prezentacija od Facme, GF i drugih.
Nosim kameru i fotoaparat pa ću dosta slikati i snimati.
Smještaj sam dogovorio na jednom imanju koje se bavi proizvodnjom i preradom lješnjaka.
Rade nekakve kreme od njega. To bi moglo biti zanimljivo.
Pozdrav

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Ne idem, ali sam vrlo zainteresiran za foto i video materijal :) npr. za CD/DVD sa slikicama strojeva, nasada ..... svega ;)

goca

Novi član
Tu od
10 Ruj 2007
Poruka
29

Smiljan kaže:
Ne idem, ali sam vrlo zainteresiran za foto i video materijal :) npr. za CD/DVD sa slikicama strojeva, nasada ..... svega ;)

također

M

milan55

Guest

Narode, ovo je slikano juce , nije bas najbolje ali se vidida napreduje.Inace, ja sam prilicno zadovoljan izgledom, stanjem i rodom stabala sobzirom da je 4 godine.

Najnoviji postovi

Na vrh