• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Re: uzgoj ljeske

Uzgojni oblik? Jeli to stvarno prevladava oblik grma ili je to samo na tom mjestu? Gledao sam neke filmice iz Italije gdje je pretezno oblik stabla pa sam sad malo zbunjen. Sto kazu ljudi, odnosno kako se ponasaju usisavaci u ovim grmolikim nasadima?

O

oljasi

Guest

milan55 kaže:
Druze, slike su odlicne, i sve to za nas izgleda kao na filmu. Mnogo godina ce proci, a mi i dalje necemo biti ni blizu njih. Oni taj posao shvataju ozbiljno i maksimalno se trude, ali zati i zaradjuju dobro, nadam se da si se u to uverio. Hocu da kazem da od lesnika moze dobro da se zivi, ali ne ako imas 150 stabala i kukas kako mora da se radi a lova i nije neka.Posto si bio na licu mesta, pricaj sve cemo te slusati. Te sorte sto si nabrojao su njihove i oni ne vide dalje, takvi su Italijani. Da si bio u Spaniii video bi samo Barcelonu lambert i negret, u makedoniji lamber, u Grckoj i tako dalje. Nisi tamo video daneko ima Istarski i rimski, sto ne znaci da nije dobro, to je od kraja do kraja, i zato ja mislim da je svaka sorta dobra samo ako radja redovno i odgovara joj podneblje. Ja sam doneo njihov delas lange i cekam das vidim kako ce se pokazati u Bosni.
Nego kazi ti nama da li si video neku masinu za kalibriranje i krckanje. Ima li neka manja koja bi zadovoljila nase potrebe, kako je uvesti, gde kupiti, koliko je para, na kom principu radi, kakvi su i koliko kostaju neki sitniji usisivaci, jer niko od nas zbog 1-2 hektara nece kupiti kombajn od 50000 evra, osim ako se ne udruzimo, sto bi bilo najbolje ali ...
Daj neku sliku ako imas od tih stvari, a ja sam nbasao jednu adresu na kojoj se moze ponesto videti. Obrisan neispravan link. A ima jos jedna http://www.gf-srl.it
Ako neko hoce da se bavi ili pokusa da kalemi na meciju lesku, evo adrese na kojoj se to moze videti.
http://www.ces.ncsu.edu
Bili su tamo i Španjolci i Amerikanci kod kojih prevladava Barcelona.
Puno se pričalo i o podlogama c. avellanae i c. colurna.
U Americi je colurna. Ne tera izdanke. U italiji ih ne smiju uklanjati kemijski jer je zabranjeno pa moraju ručno.
Cijene Facminih usisivača su različite. Koliko para toliko muzike.
Najmanji vučeni košta 5500 eura , a najveći 12000 eura.
Najmanji samohodni košta 21000, a najveći 46200 eura

O

oljasi

Guest

Smiljan kaže:
Uzgojni oblik? Jeli to stvarno prevladava oblik grma ili je to samo na tom mjestu? Gledao sam neke filmice iz Italije gdje je pretezno oblik stabla pa sam sad malo zbunjen. Sto kazu ljudi, odnosno kako se ponasaju usisavaci u ovim grmolikim nasadima?

U ovoj regiji su uglavnom grmovi, i oni ih neorezuju.
Ne miču izdanke i kažu ovi sa fakulteta u Viterbu da ne mogu nagovoriti ljude da to rade.
Ne mogu promijeniti tradiciju.
Usisivači se ponašaju dobro u grmu ako je nasad pripremljen za strojno skupljanje.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Ovo je facmin samohodni usisavač.

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Mene zanima usisavač,dobio sam od FACME ponudu za vučni i to 12000E,čujem da oni imaju neke četke koje se montiraju napred na traktor za skupljanje,izgleda da je to KOBACspomenio da će takav komplet doči u djakovo! Dali imaš neke konkretne podatke ili reklamni materijal i sa kojim se usisivačima oni služe?

O

oljasi

Guest

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
To ti je nešto ovako, samo što je ovo rabljeno.
Prodaju oni i rabljene strojeve.
Ta četka sa strane je na hidrauliku i ona nije u osnovnoj cijeni stroja. Plaća se dodatno.

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Pozdrav svima
Mogu vam priznati da vam je forum za svaku pohvalu.
Citam vas od ranije i nisam se zeleo javljati ali sad kada vidim da se zaista pisu konkretne stvari i najnovija desevanja u svetu leske ne mogu da odolim :D
Naime jako su ineteresantna pricanja o masinama kako za skupljanje tako i ljustenje lesnika.
Oljasi, za svaku pohvalu je tvoj trud i pracenje najnovijih zbivanja vezanih za lesnik, pa u tom pogledu imam neka pitanja za tebe ako nije problem.
Ineteresuje me ,posto sam video da si stavio cene nekih skupljaca (Facminih) ,koji su to modeli jeftiniji i sta italijani kazu za njih ,kao i sta se desava sa drugim prozvodjacima?Da li su zaista toliko inferoiorniji od Facme.Takodje me intersuje da li si video i neke skupljace koji imaju drugaciji rad i skupljanje kao na primer modeli firme ,cini mi se GF (npr.modeli 1500,1800).Na nekim italijanskim forumima vidim da ih hvale, jedino isticu da zemljiste mora biti jako ravno.Sta je u svoj prici istina i sta je najpametnije nama koji nemamo tako velike zasade kao italijani ,tacnije za koju soluciju da se odlucimo.
Pozdrav.

O

oljasi

Guest

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Na ovo si mislio.
Imaju modele 1500, 1800, 2500 i 2800.
Imaju i samohodni Jolly 4x4 kojeg je bila prezentacija po prvi puta.
Strašan stroj i nisu mu imali formiranu cijenu jer je još nov proizvod.
Razlika između ovih modela je u tome što serija 2 ima još jednu dodatnu gumenu spiralu što je ja istarski bitno da se skine ovojnica.
Cijena im je 10000 eura, serija 1, a 12000 serija 2. Sa porezom, facmine cijene su bez poreza.

O

oljasi

Guest

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Novi Jolly 4x4.
Moram napomenuti da Jolly usisivači idu obavezno na prednji kraj traktora.
Na ovom A. Carraru se okreće upravljački sklop.
MOra biti od naprijed usisivač, jedino ako netko misli ići u nazad i gledati cijelo vrijeme preko ramena.

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Jeste Oljasi na te modele sam mislio i cini mi se da su mozda i privlacniji nego Facmini.
Da ti pravo kazem , vozio bih ako treba i u rikverc ako to brzo zavrsava posao.Ne znam koliko je brzo kada se sa crevima usisava cela povrsina i koliko tu radne snage treba.
Za GF kazu da iza njih ume da ostane nepokupljenog lesnika ali opet i na to moze da utice priprema zemljista.
Ima mnogo pitanja a izbor je samo jedan.
Za model 1500 kazu da kosta oko 7000 eura i mislim da je on za nase povrsine sasvim zadovoljavajuci mada je intersantan podatak o gumenoj spirali za ciscenje istarskog od ovojnice jer je i meni blizu pola zasada pod njim.Mada sam napravio masinu sa kojom jako lepo uspevam ocistiti istarski od ovojnice ,mislim da je ovo mnogo bolje zbog skladisnog prostora koji neocisceni istarski ume da zauzme.Da li i Facma ima neko resenje za to?
Nisi nam rekao koji bi tvoj izbor bio jer si ipak sve to video uzivo?
Pozdrav.

O

oljasi

Guest

nenad kaže:
Jeste Oljasi na te modele sam mislio i cini mi se da su mozda i privlacniji nego Facmini.
Da ti pravo kazem , vozio bih ako treba i u rikverc ako to brzo zavrsava posao.Ne znam koliko je brzo kada se sa crevima usisava cela povrsina i koliko tu radne snage treba.
Za GF kazu da iza njih ume da ostane nepokupljenog lesnika ali opet i na to moze da utice priprema zemljista.
Ima mnogo pitanja a izbor je samo jedan.
Za model 1500 kazu da kosta oko 7000 eura i mislim da je on za nase povrsine sasvim zadovoljavajuci mada je intersantan podatak o gumenoj spirali za ciscenje istarskog od ovojnice jer je i meni blizu pola zasada pod njim.Mada sam napravio masinu sa kojom jako lepo uspevam ocistiti istarski od ovojnice ,mislim da je ovo mnogo bolje zbog skladisnog prostora koji neocisceni istarski ume da zauzme.Da li i Facma ima neko resenje za to?
Nisi nam rekao koji bi tvoj izbor bio jer si ipak sve to video uzivo?
Pozdrav.
Pricao sam sa jednim gospodinom iz Njemacke. Kaze da su nam tamo prezentirali rad u super idealnim uvjetima.
On je imao Facmin usisavac pa ga je prodao i kupio od Monchiera, no i taj nije bio dobar pa je konstruirao svoj i izlozit ce ga na sajmu u Bologni. Kaže da su jeko teski pa ako padne kisa ne mozes nista raditi. Konstruirali su i nekakvu prikolicu za ciscenje lijeske u polju. Inace radi sa seljacima cca 600 ha lijeske. i sada se siri i u Bosnu. Ovi iz Facme sade lijesku u Rumunjskoj.
Svi oni imaju opciju sa skidanje ovojnice, husk remover. Čak smo uzeli jedan ljesnjak s aovojnicom i stavili ga u GF 1800 i izasao je bez ovojnice.
Inace 1500 kogd GF je sirina 150 cm i 1800 - 180 cm.
Imam negdje i snimljeno predavanje do koje velicine nasada se isplati kupovati koji stroj.
Snimio sam i testove usisivaca pa kad skinem sa kamere staviti cu na youtube.

Najnoviji postovi

Na vrh