• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
Re: uzgoj ljeske

Pozdrav svima sad sam se vratio s mora nisam 15 dana imao komp i vidim da je živo puno ljepih slika bravo oljasi i to sve dok me nema još jedanput bravo samo tako

zanima me na kojem principu radi joli jel to isto usisavać i koje snage treba minimalno biti traktor

a i traktor onda za nas lješnjakare u stvari nije dobar čak ni mali vočarski neg ovi tipa tv ili cararo da se moreš podvuči s tim beračem blizu stabala

a i kapitalna ul se povečala pravo vreme za kupnju carara i beraca kaj velite

O

oljasi

Guest

krki kaže:
Pozdrav svima sad sam se vratio s mora nisam 15 dana imao komp i vidim da je živo puno ljepih slika bravo oljasi i to sve dok me nema još jedanput bravo samo tako

zanima me na kojem principu radi joli jel to isto usisavać i koje snage treba minimalno biti traktor

a i traktor onda za nas lješnjakare u stvari nije dobar čak ni mali vočarski neg ovi tipa tv ili cararo da se moreš podvuči s tim beračem blizu stabala

a i kapitalna ul se povečala pravo vreme za kupnju carara i beraca kaj velite
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Ovo je Jolly odozdola. Radi isto na principu usisavanja.
Mislim da nije stvar u traktoru. Jolly ide napred jer je tako osmisljen.
Zamislite si samo koliko bi bilo lakse malcirati kada bi malcir bio od naprijed.
Na facmine vucene usisivace se moze staviti ona cetka na hidrauliku pa nemoras ici sa cijevima kao u Orahovici.
To je dodatna oprema koja se dodatno i plati.
na prezentaciji su bili traktori 70 i 80 ks.
Isao sam pogledati na koliko obrtaja radi lambirghini koji je radio sa facminim vucenim 1800 obrtaja što je dosta jer i traktor trosi vise goriva, ao je mal gas mislim i da je usisna snaga manja.
GF je radio puuuno mirnije i ljepse. Biti ce vam jasnije kada stavim filmice.

O

oljasi

Guest

Tamo su skoro svi traktori bez kabine.
Oko jezera imaju nekakve velike pipe gdje ljudi dolaze sa atomizerima i pune ih.
Svi su zamaskirani, omotane glave zato što nemaju kabinu koju i ne mogu imati zbog nazada koje ne orezuju
tako da su nastali gusti tuneli.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

a kak su pripremljene te zemlje gdje se radi sa strojem jel mora bit glatko ko staklo kaj sa malčiranjem jer iz nj ostaju komadiči granja a neki imaju i šljunka kaj kad to uđe u stroj

a ak se ne malčira onda ak ti padne kiša u 9mj a moras hitno imat berbu nemres u blato s tim strojem

O

oljasi

Guest

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Facmini strojevi, recimo, separiraju taj krš, grančice ,kamenčići i sl. u jednu vreću posebno i još drugi krš lišće i sl. bacaju u zrak.
To je ona prašina i trunje što leti po zraku.
Da, to je meni njemac pričao. Strojevi su preteški i poslje kiše na mogu s njim raditi i čak ako je visoka trava ne mogu.
Ne znam koliko visoka. Kaže ako je teren i malo nagnut, bočno, stroj klizi.

O

oljasi

Guest

Je, niska je.
To sam za tebe i slikao.
Radio je neki čovjek prosječnik dimenzija.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

oljasi kaže:
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

nema trave ispod stabala. da li znaš kako održavaju tlo ispod vočaka. čini mi se da prskaju po ovoj slici. nas ubija trava.

usput pitanje za nenada. da li se nekako može doći do slika, skica i svega mogučeg vezano za stroj za čišćenje lješnjaka od ovojnice što si sam složio ( a i drugih strojeva za odvajanje ljuske ili kalibratora ako imaš )

da vjerojatno bi nekakav takav stroj za kupljenje trebao doći u đakovo.
inače mene zanima da liima kakav manji usisavač ( leđni npr.) s obzirom na moje financijske mogučnosti!!!

O

oljasi

Guest

mario kaže:
I kak ti se čini u odnosu na tvoj MF?
MF je uvijek bio bolji traktor od Lamba :D
Šalim se, stvar je u tome što oni ne orezuju nasade pa su se stvorili tuneli.
Moj traktor je uzak 120 cm tako da mislim da ne bi bilo problema, a snage ima.
Jedino što nema prednju hidrauliku i kardan, ali ako bude trebalo i to se da riješiti.

O

oljasi

Guest

KOBAC kaže:
oljasi kaže:
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

nema trave ispod stabala. da li znaš kako održavaju tlo ispod vočaka. čini mi se da prskaju po ovoj slici. nas ubija trava.

usput pitanje za nenada. da li se nekako može doći do slika, skica i svega mogučeg vezano za stroj za čišćenje lješnjaka od ovojnice što si sam složio ( a i drugih strojeva za odvajanje ljuske ili kalibratora ako imaš )

da vjerojatno bi nekakav takav stroj za kupljenje trebao doći u đakovo.
inače mene zanima da liima kakav manji usisavač ( leđni npr.) s obzirom na moje financijske mogučnosti!!!
Oni malčiraju sve. Imaju mlačere sa hidrauličnom kosom za obradu onih traka.
Ima jedan leđni usisavač u Požegi. Firma je oleomac.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

nisi nam rekao ono što je možda najvažnije i što nas sve najviše zanima ( mene bar) koliki im je prinos po Ha
i kolika je cijena po kg ( i očišćeni i u ljusci ) ako znaš.koliko su stari nasadi ( ovi veći)

i još nešto, da li ćemo i mi imati eventualno neku mogučnost
predati svoj plod u njihov otkupni centar ( ako je bili razgovora o tome ). naravno ako se udružimo. da li ćemo morati ući u uniju ili se može već sada dogovarati posao.

ne znam kakav je to malčer što tako čisti za sobom. ako neko može malo pojasniti.

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Nije me bilo par dana,hrvao sam se sa travom u nasadu.Ovo je super vezano uz skupljanje lješnjaka,meni je dosad Facma bila zakon dok sada dobrano razmišljam,trebamo vidjet što je švabo smislio jer je sigurno bolje nego što je imao_Oljasi šta si ti odlučio jer si sve to vidio i bio sa ljudima koji imaju iskustva a i tvoj nasad se primiče značajnijem urodu.
Krki sigurno moramo iskoristit sada ova kapitalna ulaganja jer neznamo dokle će dugo bit tako(ljepo uvijek kratko traje)!

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

danas sam bio u travi preko glave natekle su mi oci i boli glava i curi iz nosa izgleda alergija sad bi traktor sa kabinom filtriima dušu dao inace nisan alergican ali kad se uvalim u travu s malčerom nije dobro

nije me bilo 15 dana u nasadu i trava je poludila ali kad rastu korovi raste i ljeska osjetno su se povečali prvi put od 2005-e

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Pozdrav
Oljasi opet pitanja za tebe :D
Da, to je meni njemac pričao. Strojevi su preteški i poslje kiše na mogu s njim raditi i čak ako je visoka trava ne mogu.
Da li si mislio na skupljace ili malcere(tarupe)?
Sto se tice odrzavanja ispod stabla najverovatnije prskaju totalom, mada ovde kod nas su se pojavili preparati u vidu praska ,koji se razbacuju u redu i oni koji su ih koristili kazu da su jako dobri i da jako dugo ne daju korovu da nikne.Takodje su i nesto skuplji ali bar se jednom razbacuju tako da me ne bi iznenadilo da Italijani to vec duze koriste.
još nešto, da li ćemo i mi imati eventualno neku mogučnost
predati svoj plod u njihov otkupni centar ( ako je bili razgovora o tome ). naravno ako se udružimo. da li ćemo morati ući u uniju ili se može već sada dogovarati posao.
Kobac ,mislim da nikakve znacajne koristi ne bi bilo da si u uniji jer im je cena kao i recimo ovde kod nas u Srbiji , nasao sam na njihovom forumu da su prosle godine dobijali nesto oko 5,5 eura po kilogramu bas kako je bilo i kod nas a mislim da ko je bio snalazljiviji mogao je ovde dobiti i vise.
Inace potrudicu se da nesto okacim od masina koje imam sto se tice ciscenja lesnika.A bas u tom pravcu imam pitanje za Oljasija, da li je video masinu za odvajanje ljuske i jezgra?Tacnije masinu koja vec izlupani lesnik odvaja od ljuske.To je ono na cemu trenutno mozgam i pokusavam resiti i nisam se nadao u stratu da moze biti bitno.A mislim da je to jedno od najvaznijih resenja.Iskljucivo od toga zavisi koliko lesnika mozemo ocistiti na dan.Samo lupanje i kalibrisanje nije problem.
Za Kobca jedna interesantna adresa Obrisan neispravan link.

Najnoviji postovi

Na vrh