• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

goca

Novi član
Tu od
10 Ruj 2007
Poruka
29
Re: uzgoj ljeske

Nenade,

ajd molim te stavi slike stroja za lupanje ljuske lješnjaka, dal je to tvojih ruku djelo?

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

nenade i meni se ćini da je to total radio a ne malčer( tlo ispod starijih nasada što je oljasi snimio )

inače šalio sam se za leđni usisavač ali bitno je što ste spremni pomoči zato zahvaljujem na trudu
ipak malo mi je puno dati 10-15 tisuća za usisavać do 5-6 još nekako ali ona prva cifra mi se ćini malkoc prevelika.
mi sa 5ha morali bi 2-3 raditi za đabe da bi to samo vratili.

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Pozdrav
nenade i meni se ćini da je to total radio a ne malčer( tlo ispod starijih nasada što je oljasi snimio )
Kobac mislio sam na deo koji se nalazi u redu sa stablima a sredine ipak najverovatnije zavrsava malcer.
Ja sam kupio Zanonov malcer duzine 1,9 metara i moram ti reci kada on prodje jedva da ostaje po koja travka(skida ih do same zemlje) a jos kada nema kise onda i to malo sto ostane se sasusi.A posto su njihovi zasadi stari i imaju veliku hladovinu tu onda i inace nema nekih preteranih uslova za bujniji rast korova tako da verujem da sa svakim malcovanjem oni eleminisu sve.
Ledjni usisivac bar u pocetku mozda i ne treba odbaciti :D A sto se cene ovih velikih tice ,jeste velika ali kada uporedimo sa dnevnicama mislim da se za tri-cetiri godine otplate.Mozda nam vredi uzeti neki kredit za njihovu kupovinu.Evo Goca ce nam moci reci ove godine koliko je dnevnica manje platila sa masinom i koliko je brze zavrsila skupljanje.Ineteresuje me da li neko ima podatak za brzinu skupljanja sa masinom po jednom hektaru (naravno zavisi i od tipa masine).
Goco cim ugrabim digitalac okacicu slike masina.Napravio ih je moj rodjak koji je inace zestok klikeras ,sada mu jos pretstoji da mi uradi bolju verziju izduvavanja ljuske i to bi bilo to.Inace masine su jako jednostavne i s obzirom da na internetu ne vidim ponudu masina koja u jednom vrse sve od kalibracije do lupanja i izduvavanja ja sam zadovoljan.

M

milan55

Guest

Narode, cuo sam da ste prosle godine imali problema sa detlicima, imao sam i ja . Ubio sam nekoliko sacmarom, ali su pre neki dan opet dosli i hoce da mi pojedu rod. Ima li neko kakav dobar predlog ili zna iz iskustva kako se resiti napasti.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Kazu da one elektricni i plinski uredjaji sto proizivode buku (praskove) mogu biti efikasni. Netko je predlozio da se treba konuzltirati sa vinogradarima (mislim da sam i ovdje na forumu vidio fotke plinskih)

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Goco evo nekih slika na brzinu pa ko moze neka protumaci ,mislim da nije tesko
Prvo masina za ciscenje ljuske i jezgra
Untitled-1uuu.jpg

A druga slika je od masine za skidanje ovojnice kod istarskog
Untitled-1klkk.jpg

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Sorte:
Ovdje vise manje svi imamo/sadimo istarske i rimske. Koje jos sorte se mogu u Hrvatskoj (sluzbeno) nabaviti? I negdje sam procitao da bijeli i crveni lambert sluze samo kao oprasivaci, a da im je urod zanemariv. Sto mislite?
Usput, koje sorte ranije cvjetaju/donose plod, a koje kasnije?

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

nenade ako možeš dodati neke karakteristike svojih strojeva ( koliki im je kapacitet,koliko ih dugo koristiš,jesi li zadovoljan njima,i sve drugo što ti padne na pamet)
oba stroja su mi vrlo interesantna .čak do te mjere da bi ih išao vidjeti. da li postoji takva mogučnost?
koliko si love uložio u to i da li bi se moglo dogovoriti pravljenje kod tvojih majstora i pošto. strojevi mi
močno izgledaju.jel se puno praši kad ih uključiš( nije šala ozbiljno pitam)? da li na krckalici imaš kalibrator ili kalibriraš sa drugim strojem?
da ne davim previše, pokušaj malo opisati oba a mi ćemo pitati što nas zanima. niko ništa ne komentira i to me iznenadilo . mislim da su nam ova dva stroja jako potrebna ( meni i milanu55 če vjerojatno već trebati i ove godine)
lješnjakoljupci, prvo bi si svi trebali nabaviti ove strojeve što je nenad uslikao, a ne ne usisavače ( usisavač za skupljanje vam ne treba sigurno 5-6g možda i više godina, a za to vrijeme se mijenjaju i tehnologije i cijene),jer sa 200-300kg ploda lješnjaka imaš gadne borbe sa čišćenjem, a i par tona se relativno lako i brzo ručno pokupi( u početku naravno dok vočnjak ne stasa)

što se tiče lambert sorti mislim da su jako dobre ali mislim da ti smiljane milan55 može više reči a mislim da ih je i spominjao u prijašnjim postovima pa malo prošvrljaj u prošlost.

H

Hrvoje_Sisak

Guest

Pozdrav svima
Novi sam na forumu i zainteresiran sam za sadnju lijeske, imam svoju zemlju pa me zanima šta treba sve napraviti da bi se mogao ostvariti poticaj,kakva je procedura nabavke sadnica i gdje je "najbolje" kupiti, zemlja je trenutno zasijana kukuruzom pa me zanima hoće li zbog toga biti problema i dali je kasno da se sadnja izvrši ove godine( mogu li se sada nabaviti sadnice), koji uzgojni oblik je najprimjereniji ako se zemlja nalazi u okolici Jasenovca?
Puno pitanja, ali kad sam novi u ovome pa me sve zanima.

Dali netko zna koliko 1 hektar sadržava metara kvadratnih, a koliko 1 ral metara kvadratnih?

M

milan55

Guest

Smiljane, da ne bi ponovo citao mnogo stranica, ja cu ti reci nesto o lambert sortama. Skoro se na jednom drugom forumu poveo razgovor o lambert sortama, i bilo je tu i slika i misljenja i istorije i na kraju posto ima dosta tih sorti ispostavilo se da je ono sto ja i jos neki imaju ono pravo. Upravo gledam knigu od profesora soskica i u njoj doslovce pise da je lambert, pogotovo crveni najkvalitetniji lesnik i da spada u prvu klasu po tamo nekim njihovim merilima. i od njega su se raznim ukrstanjima dobijale ostale sorte , pa i ove koje mi sadimo, jer istarski duguljasti nije mogao postati od rimskog i halskog lesnika. Medjutim, ovo je knjiga i misljenje, a stvarnost je ono sto ja imam i gledam. Kada bi prodavci sadnica imali ovu sortu slusao bi da je lambert broj 1 , ovako najbolji su rimski i istarski jer samo to imaju. Cela Makedonija sadi samo lambert, licno sam video u grckoj ogromnu plantazu lambert sorte, cujem da ga sade i u Iranu, a citao sam da se on ustvari prepoznaje kao Turski lesnik. Juce mi brat doneo iz Pariza rafaelo kugle i unutra crveni lambert. Skoro je neko na forumu izvadio iz Milka cokolade lesnik i pokazao sliku, pita koji je to lesnik, kad ono lambert.
Ja imam oko 500 komada lamberta belog i crvenog i jos toliko ostalih sorti. #00 komada je u 4 godini i jako sam zadovoljan kako je rodilo. Neki su se savili do zemlje, a ja gledam u nebo i ako ovih dana ne bude kise idem da ih zalivam.Kad uskoro budem to obrao i prodao, onda cu tacno znati sta mogu da savetujem, ovako samo pisem sta imam.
Velika pprednost lamberta u odnosu na ostale je randman koji je od 50 do 60%, licno sam vise puta merio na zlatarskoj vagi slucajni uzorak od 1 kg. Ljuska mu je izuzetno tanka pa zauzima mnogo manje mesta u odnosu na recimo Rimski. Nesto je kasnija sorta u odnosu na tondu i skoro da je dovoljan sam sebi sto se tice oprasivanja, pratim ga vec nekoliko godina i svake je rodio odlicno. Daje dosta izdanaka i lako se prima, voli zalivanje i djubrenje. Ozbiljan nedostatak je sto opada sa caurom koja je dosta duza od ploda, ali sam primetio da i lako ispada iz caure kad se osusi, a to cu na jesen nesto probati pa javiti, ali to je slucaj i sa istarskim.
A sad nesto ozbiljno. Moj ti je savet da ako nemas neki veci prostor nemoj saditi lambert, osim nekoliko kamada zbog oprasivanja. Posto vec imas istarski i rimski a oni su u ljusci krupniji od lamberta trebace ti posebna masina za kalibriranje, ako zamislimo da krckalica ima pomicne valjke i nemoras i nju posebno praviti. Ja sam posadio prvo lambert i ako mi ova jesen da rezultat ja cu nastaviti sa lambertom, pogotovu sto sam proizveo odlicne sadnice i tacno znam od cega su i kakve su. Naporimer Nenadova masina je napravljena da lupa i kalibrira tondu, halski i istarski, i kada bi u nju stavio lambert on bi samo proleteo jer je manjeg obima. Usput, lambert ima glatko jezgro i potpuno ispunjava ljusku i sto je najbitnije kad se lupa sam ispada.
Ako te jos nesto zanima slobodno pitaj a i ja cu pisati ako se necega setim.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Hvala na misljenu Milane. Jako cijenim i tvoje i vrijeme svih drugih koji se trude prenesti svoje iskustvo. Moj je problem ;) da sto vise ucim i saznajem, sve manje znam :) Uglavnom, narucio sam rimski i istarski u odnosu 8o%/20% za oko 5Ha, i tu nemam izbora. A onda cu dogodine vidjeti :)
.... moras nekad zazmirit, donijeti odluku, i nadati se da nisi bas jako pogrijesio :)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Hrvoje_Sisak kaže:
Pozdrav svima
Novi sam na forumu i zainteresiran sam za sadnju lijeske, imam svoju zemlju pa me zanima šta treba sve napraviti da bi se mogao ostvariti poticaj,kakva je procedura nabavke sadnica i gdje je "najbolje" kupiti, zemlja je trenutno zasijana kukuruzom pa me zanima hoće li zbog toga biti problema i dali je kasno da se sadnja izvrši ove godine( mogu li se sada nabaviti sadnice), koji uzgojni oblik je najprimjereniji ako se zemlja nalazi u okolici Jasenovca?
Puno pitanja, ali kad sam novi u ovome pa me sve zanima.

Dali netko zna koliko 1 hektar sadržava metara kvadratnih, a koliko 1 ral metara kvadratnih?

Za poticaje moras osnovati OPG i na njemu svu zemlju na koju mislis saditi. Imas npr. ovu grupu tema gdje dosta pise Obrisan neispravan link. npr. oovaj (i drugi) threadovi Obrisan neispravan link.
Sadnice moraju biti od registriranog proizvodjaca sadnica, a sa sadnicama moras dobiti racun, certifikat i otpremnicu koje prilazes zahtjevu za poticaj za podizanje trajnih nasada, a sve preko lokalnog Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu sluzbu (HZPSS). Ako ne trebas veliku kolicinu sadnica vjerujem da se sada moze naci, ali nisam siguran. Kao sto vidis ja sam narucio sadnice, ali se jos borim sa razmisljanjima koje sorte uzeti. Nazalost, situacija je takva da su proizvodjaci sadnica ti koji najvise hvale bas sorte koji oni imaju za prodati. U Hrvatskoj su najzastupljeniji rimski i istarski. Ja sam se odlucio za rimski kao osnovni racunajuci da lakse ispada iz ovojnice. Kasnije cu vjerojatno nadosadjivati neke druge sorte.
Sto se tice kukuruza kao predkulture vjerujem da to nije problem. I tako i tako moras za poticaje napraviti analizu zemlje tako da ce ti u njoj pisati prijedlog gnojidbe. Koliko su meni rekli tog prijedloga se dobro drzati (naravno) ali nije nuzan za dobivanje poticaja.
Uzgojni oblik (stablo ili grm) biras tek kasnije rezidbom.
1 Ha je 10.000m2
1 ral je 1600 hvati, a hvat je 3.6 m2. Dakle ral je 1600x3.6=5760m2

Evo, ukratko ...

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

za ostvarenje poticaja je bitno da je vlasništvo parcele na kojoj sadiš čisto ( znači da je vlasnik onaj ko sadi-ostvaruje poticaj ili ako nisi vlasnik onda treba ugovor o zakupu na 20g ) plus sve što je smiljan naveo.ako vlasništvo nije čisto pošalješ papire a oni u zagrebu stave u ladicu i netrzaju a ti ne znaš u čemu je problem

imam 20tak lambert vočaka i slažem se sa milanom.isto su stare kao i njegove.vočke su rodne.stablo dobro izgleda ( ima stabala -grmova koji stvarno šugavo izgledaju,mislim da je to vrsta istarskog ,ne znaš što bi s njima radio
ali su dosta rodna) ja sam ih formirao u stablašicu i daju se lijepo oblikovati.mislim da su milanove grmolike.jedino što sam primjetio da imaju puno manje izboja (mladica) nego ove ostale sorte( istarski,rimski idr.) što bi trebao biti veliki plus. jedina mana je kasnije sazrijevanje zbog moguče pojave jesenjskih kiša.

moram ponovo pohvaliti giffon što imam jer se vočke odlično razvijaju i stablo močno izgleda. rodni su i jako se lagano čupaju mladice i plod ispada samostalno bez košuljice,a nije prekrupan. sitniji je nešto od istarskog i rimskog. i najranije sazrijeva već krajem 8mj.

što se hrvoje tiče uzgojnog oblika ja sam ljubitelj stabla ali mislim da ni grm nije neki problem.možda ću s vremenom promijeniti mišljenje ali mislim da to nije previše bitno bitno je da se nešto radi a ne da nam po plodnim površinama raste šikara i korov( eto da smo i mi po nečemu prvi u europi-po neobrađenim površinama.

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Dolazimo polako do jedne zanimljive faze, barem ja tako mislim!
Kome prodat tonu ili dvije očiščenog lješnjaka???? Odnas će jedan ili dvojica prodat manjim slastičarnama a za kanditorsku industriju smo pre sitni i njima nije u interesu organizirat otkup niti se zezat snama a isto tako i trgovački lanci(pakiranje po 100 ili 200grama a i naplatit se ).Naravno največa je zarada na očiščenom lješnjaku i sam bi volio kad bi mogao prodat jezgru ali budimo realni , danas meni poznati otkupljivači uzimaju sam u ljusci jer i oni znaju gdje je zarada.
Zato bez nekog vida zajedničkog nastupa na tržištu bit će ČUPAVO!
Obrisan neispravan link.
http://img212.imageshac
Savjet šta činit,odrezao sam te grane i čekam jesensko špricanje!?
[url=http://imageshack.us][COLOR=rgb(243, 121, 52)][I] Obrisan neispravan link. [/I][/COLOR][/url]
[URL=http://g.imageshack.us/g.php?h=154&i=photo025if3.jpg][IMG]http://img154.ima

H

Hrvoje_Sisak

Guest

Hvala Smiljan!!
Gdje se mogu nabaviti sadnice, ako moze i broj telefona, jel mogu ja prvo posaditi lijeske pa onda registrirati OPG?

M

milan55

Guest

Smiljane da sam na tvom mestu ja bi sadio neku tondu i halski dzin i nekoliko crvenog lamberta samo zbog oprasivanja. POpricaj jos malo sa nekim i vidi da li tamo ima tih sadnica. Samo da znas da nije iskljuceno da da kupis sadnice i cekas 3-4 godine pa vidis da to nema veze sa onim sto si kupio, zato vidi da uzmes sadnice od onoga ko ima rodno drvo.
Dblaz te suve grancice su od strizibube koja polaze jaja na mlade grane i crv udje u srz grane i ona se susi. Odseci jednu grancicu i seckaj je pomalo i naci ces crva, a resenje je to sve odseci do zdravog a ne celu granu ppa spaliti a kasnije prskati nekim sistemicnim insekticidom. Ja sam koristio preparate od herbosa pa mi nesto nije bas najbolje pa cu sada nositi iz Srbije da probam, mozda je bolje.
To sto pricate za udruzivanje je porava a mislim i jedina stvar ako se zeli opstati medju ovim ajkulama koji ne biraju sredstva da uniste pojedinca, naravno sve po zakonu i opstane onaj koji nista ne proizvodi nema ni pedalj zemlje, negleda u nebo zbog kise i ne kupuje traktore i ostalo, ali ima firmu na Bahamima i neciji je prijatelj, a ti zavisis od njega. Mozda sam malo preterao, ali nisam daleko od istine. Mislim da ne bi bilo lose videti u Krasu i jos negde koja sorta lesnika im treba, koje kolicine i ostalo pa se tako i ponasati. Sta da radim sa lambertom ili rimskim ili neki drugim kad njih zanima samo de la lange ili sta vec, a to niko nije uradio jer prodavci sadnica vode glavnu rec i odlucuju sta ces brati, a kome ces to prodavati bas ga briga.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Hrvoje_Sisak kaže:
Hvala Smiljan!!
Gdje se mogu nabaviti sadnice, ako moze i broj telefona, jel mogu ja prvo posaditi lijeske pa onda registrirati OPG?

Ja sam narucio u rasadniku Displantarium u Starom Petrovom Selu, DISPLANTARIUM d.o.o. M. A. Reljkovica 7, 35420 St. Petrovo Selo, Tel: 035 38 71 82 A to dali ih mogu preporuciti ili ne. :) ne znam. Prvi dojam je u redu, covjek zna rasadnicarski posao, dao mi dosta korisnih savjeta, proljetos mi pokazao sadnice, ulaze u posao, ne cini mi se kao osoba koja samo trci za novcem vec i voli posao koji radi....

A konacnu preporuku mogu dati tek za, kao sto rece Milan :), tri-cetiri godine :) kad mi ljesnjaci narastu :)

A to jeli mozes prvo zasaditi pa osnovati OPG, ne znam. Mislim da je to dosta riskatno jer, formalno gledano, ne sadis ti nego tvoj OPG, pa bih ipak preporucio osnivanje OPG-a sa dijelom zemlje, a poslije uvijek mozes zemlju "dodati" u OPG.

H

Hrvoje_Sisak

Guest

Koliko traje procedura osnivanja OPG-a?

Sta mi je od mehanizacije najpotrebnije na pocetku?

Gdje se nosi zemlja na analizu?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Rjesenje o OPG0u dobijes par dana nakon sto si predao zahtjev i kosta te manje od 100 kn biljega (cini mi se 50 ili 70kn)
Sto ti treba od mehanizacije. :) Jednostavno pitanje, a tezak odgovor. :)
Ja sam kupio traktor sa malcerom, pripremu sadnje (oranje, tanjuranje) cu platiti, saditi cu na stihacu, planiram eventualno kupiti jos nekakav sjetvospremac/kultivator/tanjuracu za "borbu" sa travom, prikolicu i vinogradarski plug za zaoravanje gnojiva te atomizer za spricanje. I to bi u sustini bilo to.

Analizu zemlje rade, napamet govorim, Polj. fakultet u Zagrebu i Osjeku i jos par firmi. Kosta te 700kn (po 350kn za dva uzorka: 30cm i 60cm dubine), ako tvoja zupanija ne sufinancira.

Najnoviji postovi

Na vrh