Re: uzgoj ljeske
Smiljane, da ne bi ponovo citao mnogo stranica, ja cu ti reci nesto o lambert sortama. Skoro se na jednom drugom forumu poveo razgovor o lambert sortama, i bilo je tu i slika i misljenja i istorije i na kraju posto ima dosta tih sorti ispostavilo se da je ono sto ja i jos neki imaju ono pravo. Upravo gledam knigu od profesora soskica i u njoj doslovce pise da je lambert, pogotovo crveni najkvalitetniji lesnik i da spada u prvu klasu po tamo nekim njihovim merilima. i od njega su se raznim ukrstanjima dobijale ostale sorte , pa i ove koje mi sadimo, jer istarski duguljasti nije mogao postati od rimskog i halskog lesnika. Medjutim, ovo je knjiga i misljenje, a stvarnost je ono sto ja imam i gledam. Kada bi prodavci sadnica imali ovu sortu slusao bi da je lambert broj 1 , ovako najbolji su rimski i istarski jer samo to imaju. Cela Makedonija sadi samo lambert, licno sam video u grckoj ogromnu plantazu lambert sorte, cujem da ga sade i u Iranu, a citao sam da se on ustvari prepoznaje kao Turski lesnik. Juce mi brat doneo iz Pariza rafaelo kugle i unutra crveni lambert. Skoro je neko na forumu izvadio iz Milka cokolade lesnik i pokazao sliku, pita koji je to lesnik, kad ono lambert.
Ja imam oko 500 komada lamberta belog i crvenog i jos toliko ostalih sorti. #00 komada je u 4 godini i jako sam zadovoljan kako je rodilo. Neki su se savili do zemlje, a ja gledam u nebo i ako ovih dana ne bude kise idem da ih zalivam.Kad uskoro budem to obrao i prodao, onda cu tacno znati sta mogu da savetujem, ovako samo pisem sta imam.
Velika pprednost lamberta u odnosu na ostale je randman koji je od 50 do 60%, licno sam vise puta merio na zlatarskoj vagi slucajni uzorak od 1 kg. Ljuska mu je izuzetno tanka pa zauzima mnogo manje mesta u odnosu na recimo Rimski. Nesto je kasnija sorta u odnosu na tondu i skoro da je dovoljan sam sebi sto se tice oprasivanja, pratim ga vec nekoliko godina i svake je rodio odlicno. Daje dosta izdanaka i lako se prima, voli zalivanje i djubrenje. Ozbiljan nedostatak je sto opada sa caurom koja je dosta duza od ploda, ali sam primetio da i lako ispada iz caure kad se osusi, a to cu na jesen nesto probati pa javiti, ali to je slucaj i sa istarskim.
A sad nesto ozbiljno. Moj ti je savet da ako nemas neki veci prostor nemoj saditi lambert, osim nekoliko kamada zbog oprasivanja. Posto vec imas istarski i rimski a oni su u ljusci krupniji od lamberta trebace ti posebna masina za kalibriranje, ako zamislimo da krckalica ima pomicne valjke i nemoras i nju posebno praviti. Ja sam posadio prvo lambert i ako mi ova jesen da rezultat ja cu nastaviti sa lambertom, pogotovu sto sam proizveo odlicne sadnice i tacno znam od cega su i kakve su. Naporimer Nenadova masina je napravljena da lupa i kalibrira tondu, halski i istarski, i kada bi u nju stavio lambert on bi samo proleteo jer je manjeg obima. Usput, lambert ima glatko jezgro i potpuno ispunjava ljusku i sto je najbitnije kad se lupa sam ispada.
Ako te jos nesto zanima slobodno pitaj a i ja cu pisati ako se necega setim.