• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

M

milan55

Guest
Re: uzgoj ljeske

Druze, ovo izgleda bezobrazno dobro, mora da ti je blizu kuce i da imas vremena da se time bavis. Ako talijani ovo vide nemoj se zacuditi ako tvoju njivu vidis u njihovom nekom casopisu, a potpisao se neki djovani.

B

Bobo

Guest

COVJECE... :shock: :shock: :shock:

Ovo super izgleda... Cini mi se da imas jako jako puno volje ili jako puno slobodnog vremena koje treba upotpuniti... U svakom slucaju, SVAKA CAST!!!

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Evo neka slicica i od mene.Pocinje spremanje za berbu koja pocinje za 7-10 dana.
DSCF8098eee11.jpg

DSCF8026ee11.jpg

DSCF8028www11.jpg

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Lijepo lijepo, ali fali nešto....hm... vrt od Radeta orhideje ;) Dosadan ovaj liješnjak, sav neki zeleni ;) Šale malo :blackeye

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

moram pohvaliti nasade lješka i nenada ( pogotovo lješka, skoro me "šlog" trefio kad sam to vidio. to je što kaže milan za razglednicu ili CNN play of the day ). nisam mogao izdržati, moram pohvaliti što je dobro dobro je!!. ja sam svoj nasad malo zapustio ( pobjegla mi trava ) pa me je malo sram kad vidim ovakve slike, ali spremam se ovaj vikend u malčiranje.
nenade kako prirediš tlo prije berbe i koje ti sorte tako rano sazriju. meni su lane tek pred kraj 8mj. giffoni prvi sazrili
( možda je ova godina drugačija? ), a poslije ostale vrste ( istarski i rimski idr. ). bit će kod tebe gadne borbe sa "okruglicama" imaih dosta. želim ti dobro vrijeme da možeš to na miru pokupiti ( a i svima nama drugima ).

malo sam "surfao" po starim postovima i zanima me pokrivanje tla ( sa folijama i sl.meni je pao karton na pamet zato što je najjeftiniji i ima ga svagdje ). kažu da to ima dosta prednosti ( mislim da je krki o tome pisao više ) da ih ne nabrajam. mislim da bi se možda moglo nešto kvalitetno smisliti ako upregnemo sve mozgove zajedno, ili ako neko ima nekih ideja ili iskustava sa istim. za nas sa malo starijim nasadima možda je kasno, ali ima dosta novih koji bi možda mogli uštediti dosta vremena sa tim postupkom.
dblaž dobro ti je vočnjak napredovao kad usporediš sa starim slikama !!

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Pozdrav
Kobac ,vise ne freziram svoj zasad jer zelim da ga polako spremim za masinsku berbu ali najvise ga ne freziram zbog prskanja koja moram obaviti u zimu i rano prolece.Po kultivisanoj i mekoj zemlji traktor sa atomizerom u januaru nema sta da trazi tako da sada zasad odrzavam sa tarupom (malcerom).Jeziva masina ,eto ti odgovora na tvoje ranije pitanje kako Italijanima bude cisto bez obrade.Skida sve do zemlje a nazad ima i mali valjak koji ravna i pritiska otpad na zemlju.Da ne pricam koliko brze zavrsim ceo posao od recimo freziranja.
Evo kako je to izgledalo pre dve godine (da se malo i ja pohvalim :oops: )
DSCF3753ccccccccc.jpg

DSCF3750cccccccc-1.jpg

Sto se tice berbe....tonda je vec polako pocela da pada a i zbog tog detalja mi je jedna od drazih sorti.Kada druge tek pocnu da opadaju nju vec pokupis a i na ovom suncu se brze susi tako da i pare pre stignu :D .

G

Gingi

Guest

Nenade, mislim da program zaštite lijeske koji si napisao je jako dobar. Molio bi te ako ti nije teško da pojasniš kako radiš gnojidbu lijeske.

Da li netko zna koji se preparati na našem tržištu mogu naći, a zamjena su za ove koje je nenad nabrojao:
Konker ili Signum
Tiodan ili Tionex

pozdrav svim forumašima

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Pozdrav
Gingi, djubrenje vrsim na prolece ureom (u zavisnosti od zemljista ide i Kan) , a na jesen nekim sa niskim sadrzajem azota kao npr. 8:16:24.
Prolecno djubrenje nije lose podeliti u dve-tri etape da bi biljka ravnomerno dobijala azot koji je za lesnik jako bitan.Pogotovo danas kada na trzistu imate strana djubriva koje se brze razgradjuju i biljka ih brze unosi i koristi.
Rasturam ga rucno u sirini krosnje i to je to.

G

Gingi

Guest

Znači ti nenade uopće ne gnojiš stajskim gnojivom?

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Pre podizanja zasada sam bacio ogromne kolicine stajnjaka i vise ne.
I ne verujem da cu ga vise ikada baciti.

gorjanac

Član
Tu od
17 Velj 2008
Poruka
101

Zvali su me iz savjetodavne službe iz Daruvara ako je netko zainteresiran za četverodnevni posjet Italiji.
posjetili bi se nasadi lijeske u Salernu kod Napulja. Izlet bi trajao od 10. do 14 rujna, a cijena je 2720 kuna.
Kontakt telefon gđica Ivana 01 481 1389 ili 01 481 3737.

J

josko

Guest

Pozdrav društvu, eto još se ne snalazim davi me administarator hahahaha.
ma gledajte planiram ići na proizvodnju liješnjaka u prvoj fazi do 15 ha a kasnije do 25-35 ha, radim kalkulacije, zemlju sam našao, proučavam sortiment, ali nikako da saznam koja mi mehaizacija za to treba i njezina vrijednost, naravno i navodnjavanje. Pokušavam napraviti nekakav realni poslovni plan da znam u što se upuštam. Zato pomagajte

mkudric

Novi član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
26

Evo napokon sam pročitao svih 780 postova i sad tek ništa ne znam :). Lijepo je što ima korisnih informacija i što svi žele pomoći. Pokušao sam korisne postove odvojiti na jedno mjesto ali mi nije baš pošlo od ruke hehehe. Moram pokušati još jednom.

Evo ukratko od mene. Druga godina 1,5h lijeske. U prvoj godini super suša potamanila 50% a ja nemoćan sa vremenom ništa nisam stigao poduzeti. Imam nešto malo u školi i ostatak moram nadokupiti. Eto sad par pitanja! Klasika je i kod mene, rimski i istarski. Kupio sam u voćarskom centru. Vidim da mnogi predlažu i treću sortu za oprašivanje pa je pitanje koju ali dobavljivu kod nas i to sad za jesen :). Dali vrijedi da dam neku prihranu sada? Nisam pri obradi stavljao stajnjak nego samo umjetno po uputama od analize tla. Dali vrijedi da bacim malo stajnjaka?
Eto par pitanja za početak hehehe i da navedem da nisam neki stručnjak ali imam volje za učiti i vidim da ste voljni pomoći.

Što stručnjaci kažu o Herbos programu zaštite lijeske na 40 stranici post od smiljana ili preporučate nešto drugo?

KOBAC kaže:
da ne davim previše, pokušaj malo opisati oba a mi ćemo pitati što nas zanima. niko ništa ne komentira i to me iznenadilo . mislim da su nam ova dva stroja jako potrebna ( meni i milanu55 če vjerojatno već trebati i ove godine)
lješnjakoljupci, prvo bi si svi trebali nabaviti ove strojeve što je nenad uslikao, a ne ne usisavače ( usisavač za skupljanje vam ne treba sigurno 5-6g možda i više godina, a za to vrijeme se mijenjaju i tehnologije i cijene),jer sa 200-300kg ploda lješnjaka imaš gadne borbe sa čišćenjem, a i par tona se relativno lako i brzo ručno pokupi( u početku naravno dok vočnjak ne stasa)

Slažem se sa ovim i ako bude kakve prodaje/proizvodnje i ja sam zainteresiran. Mislim da bi već trebao razmišljati o tome iako mi treba još koja godina za urod :). Mislim da se može i ručno u tih prvih par godina.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

KOBAC kaže:
toni_guberac kaže:
Hvala na odgovoru,ja sam ove godine prskao sa 1% konc. herkulesom i isto je bilo dobro u starijem nasadu međutim u nasadu koji sam sadio proljetos(STAR 1G)bilo je sušenja.Mislio sam da je basta malo manje opasna pa sam htjeo da pokušam sa njom , usput 1l baste 200kn -herkulesa 80kn?

mislim da nas valjaju sa tim sredstvima i da su sva isti klinac ( ja isto nikakvu razliku nisam primjetio u ta dva sredstva osim u cijeni, čak se i mješaju u istim omjerima )........

Da, to su potpuno ista sredstva kao i cidokor, Herbosov herbocor i Veterinin Total (ima ih jos desetine). Aktivna tvar glifosat koji svi kupuju kod istih dobavljaca

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

DA li je neko nešto ubrao ploda? nenade , milane jeste šta već pokupili? vi imate dosta tonde i lamberta,a oni su malo raniji. ja imam jedan red giffona koji je već pola otpao i pokupio sam već dvije kante jupola.pada i lambert polako. gifon dobro izgleda i dobro je rodio ( moj ). istarski će biti za tjedan dva.

nenade koko pripremaš tlo ispod vočki za kupljenje?

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

ja svojih par kila nebum ni bral nek ostane za vjeverice

Najnoviji postovi

Na vrh