• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207
Re: uzgoj ljeske

Smiljane , kada bi bilo u ljusci ,ne bih se uopste zalio :D
Kobac :D ....Moram malo da kukam jer je pad zaista veliki,ovde bar sto se tice same naplate nije problem i zaista sam imao korektan prijem kod ljudi sa kojima sam saradjivao prosle godine.Cak sam jedva stizao da nalupam lesnika koliko je bilo trazeno.Verovatno mi je prednost sto sam u samom Beogradu pa mi nije problem da nosim cim nesto polupam.
Sto se tice branja ....videces da masine i nisu tako skupe :mrgreen:
Ove godine sam obustavio svaku obradu i kao sto sam rekao radio je samo tarup.Od centra stabla prskao sam totalom jedno 1,5-2 metra tako da lesnik koji je opao ,ja sam metlao na gomilu a radnici su isli iza i malo ga odvoje od prljavstine i ubace u dzakove.Tako ide mnogo brze nego klasicno skupljanje jednog po jednog.Tako je nas sestoro za tri dana uspelo da pokupi negde oko 1200 kg.
Istarski skupljam sa kosuljicom i kada ga prosusim za jedno mesec-mesec i po dana onda ga sa onom drugom masinom odvojim od kosuljice pa tek onda lupam.Veliki je to posao.
Kosuljice koje su odvojene na njivi ,kada prodjem (pokupim) red ja ponovo istarupiram(tako ujedno unistim i korov koji se pojavi na sredini), tako da iza ostaje jako cisto ,ako treba zbog druge ture.
Sve u svemu , zaista treba razmisljati o masini za skupljanje i to onima koje imaju dodatak za ciscenje istarskog od ljuske.Mislim da ce se brzo isplatiti.
Inace ovih dana sam napravio pauzu da malo vise opadne pa oko vikenda opet krecem u akciju sa vise ljudi.Mislim da je tako isplatljivije ,nego samo leteti od mesta do mesta gde je vise opalo.
Pozdrav.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Crveno, joj sto volim crveno ;) :)
Salim se, nije vazno kakve je boja macka, vazno je da miseve lovi. Jedva cekam slike iz rada, lijepo obnovljen stroj :)

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Goco ,jedva cekam da cujem kako se masina pokazala.
Moras nas sto pre obavestiti.
Ako smem, mislim da bi bilo dobro isto kao sto sam ja pokusao , da prvo metlama nametlas lesnik duz reda (ide brzo) a onda masinom da proletis.Tako ja zamisljam kod mene da radim ako uspem da nabavim masinu.

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

tu se javlja još jedna stvar,kako riješit da traktor negazi lješnjak?Goca će nam sada moći reći kad isproba razne verzije. Kobac dali je stigao kotebe onaj sa četkama napred ili se može doči do prospekata i podataka od koga je naručio i točne cijene?

B

Bobo

Guest

Zar ne idu dva covjeka s cijevima usisavaca ispred traktora? Ja sam to tako sebi zamislio i da oni usisavanjem micu sav ljesnjak koji se kotacima nadje na putu...

Drugacije usisavac ne bi bas bio isplativ da se ispred njega jos mora u redove sakupljat ljesnjak, jer ako vec zgrcem u hrpe, mogu ga lopatama bacati u prikolicu i posao zavrsen. ili se varam?

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Pa ajde razmislite da na primer 5 h morate da procesljate sa cevi precnika 120 mm ??
Koliko bi traktor morao da radi ,koliko se smanjuje zivotni vek same masine?
A verujte mi da sa metlom ili ako je zemlja vec dobro utabana ,grabuljama jako brzo ide i jako se brzo prave gomile.Poenta je samo dobro pripremiti zemlju.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

ili ko ovi u orahovici kupiti od samohodnog beraca lješnjaka samo prednje četke na hidropogon i stave to na imt539 i naprave sve u jednu traku koja je onda između kotača traktora i beraca koji se vuce i jos posle samo malo na ruke pogreabljat kaj te cetke ne dihvate

sam oni prije svega idu i tresu na ruke da nebi morali vise puta brati po istom tragu

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

ili ima za kupiti stroj koji izgleda kao pokretna traka za skupljanje sijena

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

može sam izbaciti vile i ubacit neku tvrdu gumu ili plastiku i traktor s prvim hidraulikom i ja mislim da bi to islo rabljene zupce kupis jeftino i stavis hidromotor gore

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

dblaž ne znam jel stigla mrcina ( stroj ) ako bude stigao javim se.
što se tiče skupljanja slažem se sa nenadom ( iako to nisam nikad radio ). mislim da kupljenje neće biti moguče bez skupljanja na hrpice ( ne možeš ići sa strojem oko vočke kao sa trimerom, ma kako on bio specijaliziran ). nekada treba nekoga poslušati ko je to radio i ima više iskustva ( nenada ) i ima širu sliku problema od nas koji to nismo radili,pa eventualno nešto mijenjati kako kome šta paše. vidim da na forumu vlada potrošačka groznica. svi bi samo nešto kupovali ( dobro su nas odgojili - pravo kapitalističko razmišljanje ).
mislim da bi prvo nešto novaca trebalo staviti u žepeka pa onda razmišljati kako ih potrošiti, ili ste puni para viška. pa ljudi to su sve cifre od 10-20.000E minimum. takva razmišljanja a pogotovo potezi vrlo lako odvedu u propast. 5-6 godina nema banke u blagajnu od plodova.
prvo se treba brinuti ( s obzirom da nas lješnjakara, a i drugih voćara ima a znači i bit će i plodova ) da nas opet na okruži nekakva " organizirana" grupa ljudi i pokupi kajmak, a mi se naradimo ko konji za sitne novce. vidite šta su napravili svim proizvođačima ( sitnim ). niko ništa ne može prodati. kod nas je cijena u lancima ( trgovinama ) već 80kn kg očišćenog.
a mi ćemo to dati za 20-25kn. to bi trebali nekako riješiti ( neznam kako ).

plod ćemo pokupiti ovako ili onako . sve se može odraditi( očeš završiti za dva dana ili dva tjedna svejedno je ). ali veći problem su nam otkupi i cijene i nekakvo udruživanje.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Rjesenje je ocito u organiziranju zadruge na lokalnoj razini, a onda na drzavnoj udruge proizvodjaca. Druga je stvar kako to operativno odraditi i izbjeci situaciju da ima vise paralelnih udruga.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Da, u zaadnjih nekoliko godina su poceli dosta saditi lijesku u Australiji i N. Zelandu. Iskoristavaju priliku da kad je na sjevernoj polutki zima i lijesnjak najskuplji da imaju berbu :)

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

I ja mislim da je herbicid. ja sam ove godine prvi puta ( 3-4g ) probno prskao nasad između vočaka ( mislim da sam čak i sliku stavio u prijašnjim postovima ) i dobro se pokazalo ( zemlja je bila puno vlažnija oko vočaka- trava dosta popije vode ). sve u svemu nije loše samo što drži 1-2 mjeseca i moraš ponovo prskati ( možda čak i 3 puta godišnje )
a i izgubi se dosta dosta vremena na prskanje,i ako nemaš vode na njivi treba ti 150-200l za 4-5 Ha ( zato sam tražio HERBI 4 ,kažu 10l vode na 1Ha ), nezgodno za dovesti ( moraš palit traktor sa siću ). jedini problem je ove godine bio vjetar ( 3-4 tjedna sam čekao da se smiri i onda ošo prskat pa šta bude bude ).

uglavnom prskao sam običnom ručnom prskalicom bez štitnika i mlađe vočke i nije bilo nikakvih problema ( štete ). malo pripaziš i ide to!

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Mene je zacudilo da je tretirano herbicidiom odmah prvog proljeca nakon sadnje ... da, to sto govoris za utrosak skropiva po Ha i mene muci i mislim da je herbi dobro rjesenje, ali onaj model koji ma mogucnost ugradnje stitinika.
Usput, i ledjna prskalica sa stitinikom nebi bila losa? Usput, Kobac, spricao si sa totalnim na bazi glofosata ili nekim drugim?

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

DA HERKULES I BASTA SU BILI u pitanju to je mislim na toj bazi što si spomenuo ( glofosat ). trebao bih ići ovih dana vidjeti jednog HERBIJA kako radi i ako je stroj uredu kupiti ću ga i obavijestiti vas jel dobar ili loš.
što se tiče štitnika nije prijeko potreban. ja sam prskao sa prskalicom običnom bez štitnika , i može se naciljat oko vočke ( nije neki problem ), bitnije ti je da trava ne pobjegne ( ne bude višlja od 10-15cm ) onda je problem. a čovjek što ima herbija kaže da je odlična stvar i da štitnik uopće nije potreban ( čak i smeta ). znači komotno možeš uzeti onaj najjeftinij bez štitnika ( po njegovoj priči ), jedino što stvara probleme kod herbija je vjetar. ali kad se na vlastitoj koži uvjerim javim se sa čvrstim stavovima ( svojim subjektivnim ) jel stroj OK ili nije. ovo sve u vezi herbija sam naveo što su drugi rekli.

uglavnom čovjek kaže da je lagan i dva čovjeka uđu u vočnjak i za čas oprskaju trake ( prska širinu oko 70 cm. ide 6 baterija velikih u njega ( to bi mogao biti problem jer te baterije nisu jeftine i ovisi na kakve naletiš )i prskaju dva dana s njima .

Najnoviji postovi

Na vrh