• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
Re: uzgoj ljeske

baterije nisu problem jel se kupe punjive baterije a vidio sam taj stroj da ima u sebi akumulator i puni se

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

krki jel si možda radio sa HERBIJEM

ili ako ima neko da je radio sa herbijem ili ga ima!!!!!

T

tamaramario

Guest

Malo vas pratim pa sam odlučio progovoriti. Supruga i ja posadili smo 1ha lješnjaka prije 2 godine ,bili bi još ali problem je zemja,ali zasada je i to dosta. imamo problema ko i svi vi skupa oko trave i korova ali smo protiv upotrebe herbicida.Postoje i druge metode.Inače zadovoljni smo sa njihovim napredovanjem.Sa branjem se još ne opterećujemo.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

tamaramario dobrodošli ako imate slike svog nasada stavite da svi vidimo , mislim da smo se upoznali kod mene u mom nasadu a kaj se herbija tice bas sam raszgovaral s prijateljem koji ga ima i veli da ga ne bi preporucio za mladi nasad samo za stari gdje su vec visoko krosnje tj lisna masa jel je zeznuto kaj kad spricas s herbijem ne vidis gdje spricas jel je presitno ko maglica on ga koristi u jabukama i ok je za njih jel je lisna masa visoko i za oko plotova itd ne blizu vočki

jel neznam jel ko vidio kak to šljaka ali nije ko ostale šprice vec ima jedan motoric koji vrti disk na koji onda pada kapljice sredstva iz rezervoara i pritim se raspšršuje u sitnu maglicu ti ga držiš pri tlu i on baca sredstvo u krug prema gore pa ono samo pada ko rosa dole u krugu 2 m cca neznam tocno kolko, i ima tih diskova za zamjenit

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Bok svima,
kod mene je berba u punom jeku. Tonda di giffoni, crveni i bijeli lambert i rimski su pobrani, sad se trenutno kupi istarski. Urod je dosta dobar jer godina nije bila posebno sušna, međutim kod istarskog lješnjaka ima puno plodova izbušenih od nekakvih crva. Znate li o čemu se radi, te kojim pesticidom (insekticidom) je trebalo tretirati nasad i u kojoj fazi da se to suzbije?
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

ljeskotoč

ja sam kod sebe našao list pun nekakvih žuto zelenih gusjenica koje su bile sve na jednom listu valjda 30-ak njih kaj je to zar i ujesen glođu lišče

M

milan55

Guest

Turopoljac, ja sam zimus pred prolece poprskao crvenim uljem i to dobro i stablo i zemlju oko stabla i mogu ti reci da nisam imao ni jedan jedini supalj. Ima jedan mali procenat praznih i cini mi se da se zrno zbog suse nije bas najbolje nalilo ali to cu uskoro videti kada budem lupao ali supalj bas nijedan. Zanima me kako ti je rodio lambert i jesi li zadovoljan tom sortom.

T

tamaramario

Guest

Krki, lijep pozdrav!
Upoznali smo se u proljeće ove godine kada si nas pozvao da vidimo tvoje nasade i jedan stariji nasad. Tada je bilo riječi o osnivanju zadruge. Gdje je zapelo? I nama su se pojavile gusjenice ( male zelene i to na najjačim granama; to smo riješili radikalnim rezom). NAPOMENA: NASAD NIJE ŠPRICAN .
Kasnije smo te grane spalili. Nemamo slike novijeg datuma tako da ti ih ne možemo poslati.

T

tamaramario

Guest

PICT0028.jpg

PICT0025.jpg

PICT0017-1.jpg

PICT0013.jpg

PICT0008.jpg
KRKI NEMAM NOVIH SLIKA ALI EVO PAR STARIH PODIZANJE NASADA KASNA JESEN 2006

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

sad bi bilo super vidjeti kak je napredovao nasad

meni je napredak sadnica zavisio o zemlji jel ima dost niske tak da mi je na nekim parcelama super a na nekim spavaju i ne micu se pa budu ovogodisnji prestigli trogodisnje ali oko 1000 komada oko kuce mi je super napredovalo pa bude nekaj

papiri za zadrugu su u ladici i spremni za nosit javnom bilježniku zainteresiranih članova ima dost sam od prolječa pa do sad stalno neki poslovi pa godišnji more a i niko me od potencijalnih clanova bas ne pozuruje valda su isto svi u guzvi ko ija

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

tamaramario kaže:
Malo vas pratim pa sam odlučio progovoriti. Supruga i ja posadili smo 1ha lješnjaka prije 2 godine ,bili bi još ali problem je zemja,ali zasada je i to dosta. imamo problema ko i svi vi skupa oko trave i korova ali smo protiv upotrebe herbicida.Postoje i druge metode.Inače zadovoljni smo sa njihovim napredovanjem.Sa branjem se još ne opterećujemo.

dobro došao tamaramario. svi smo mi za ekologiju ali nakon pet godina motike, šprica ti dođe ko lizanje sladoleda. :lol:
i još neštu uz dužno poštovanje svakom hektaru nije isto čeprkati po 500-600 vočaka i po 2500-3000 tisuće.

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

milan55 kaže:
Turopoljac, ja sam zimus pred prolece poprskao crvenim uljem i to dobro i stablo i zemlju oko stabla i mogu ti reci da nisam imao ni jedan jedini supalj. Zanima me kako ti je rodio lambert i jesi li zadovoljan tom sortom.

Milane i ja sam u ožujku tretirao nasad crvenim uljem (jer tada špricam i vinograd). Međutim za suzbijanje ljeskotoči i lijeskove strizibube izgleda ipak treba koristiti neka specijalizirana sredstva tipa: MORIS ili PIREL-D.
Inače po prihodima od svih sorti koje imam prednjači istarski pa rimski, nakon toga lambert i na kraju tonde. Iako moram priznati da mi se tonda di giffoni najviše sviđa jer ima plodove podjednake srednje veličine zbog čega je vrlo tražen u konditorskoj industriji, vrlo rano dozrijeva (već prije Velike Gospe - 15.8.), ima vrlo malu zelenu ovojnicu iz koje čim dozreli u pravilu sam ispada pa kod njega faza posla vezana uz čišćenje ovojnice gotovo i ne postoji što u nedostatku visokospecijalizirane mehanizacije nije zanemarivo. Također pušta dosta izbojaka iz korijena koji su dobro ožiljeni pa se može lako i rasaditi...
Ujedno ovom prilikom molim sve forumaše ako tko ima koju sadnicu giffonija za posudit pripremljenu za ovojesenju sadnju jer širim plantažu, pa ću mu svakako vratiti iduće ili idućih godina!
Možete mi se javiti privatnom porukom!
Možda ova moja zamolba zvuči malo neprofesionalno ali uzevši u obzir da je na hrvatskom tržištu gotovo nemoguće sa sigurnošću kupiti i jednu giffoni sadnicu (a da je zaista u pitanju tonda di giffoni sorta) onda ćete vidjeti da jedino ovakav način selekcije zasad ima smisla.
Probajte doći u neki rasadnik i pitati imaju li giffoni sadnica reći će vam da imaju, a probajte drugi put doći u taj isti rasadnik s pitanjem da vam nabroje sorte lješnjaka koje imaju vjeriojatno neće giffoni niti spomenuti... znači prodaju nam svašta (iako je možda čak i uvezeno iz Italije).
Generalno sa prinosom crvenog i bijelog lamberta nisam nezadovoljan, ali ga ja koristim isključivo za oprašivanje ostalih sorti. Zbog crvene opne oko jezgre ploda neznam tko bi i za koju svrhu kupio crveni lambert, iako sam uočio da kad se malo poprži ta opna lijepo otpadne i ostanu čisti lješnjaci koji su inače vrlo ukusni.

Evo i par sličica;
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

Lješnjakov žižak – Corculio nucum L:

Raspostranjen je svuda gdje se uzgaja lijeska i stvara velike štete. Ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u obliku ličinke u zemlji,na dubini od 10 – 20 cm. Odrasli kukci se pojavljuju kad temperatura dostigne 10-15 C u svibnju i lipnju i posebno su aktivni kada su sunčani dani.Ljeskotoč se dopunski hrani lišćem ili buši mlade tek zametnute plodove koji otpadaju. Jedna ženka može oštetiti 130-150 plodova lješnjaka. Pari se nakon dopunske ishrane i poslije tjedan dana počinje sa polaganjem jaja, pojedinačno i samo po jedno jaje po plodu. Odrasli insekt živi 2-5 godina, što znači da prezimi 2-3 zime. Za oko tjedan dana iz jaja se izlegu ličinke,koje se hrane jezgrom ploda dok on ne otpadne. Krajem lipnja ili u kolovozu ličinka izlazi iz ploda i uvlači se u zemlju do 10 cm dubine. Tu prezimi, i u svibnju iduće godine se pojavi kao odrasli ljeskotoč.
Ljeskotoč stvara štetu na više načina. Kada se rano pojavi u proljeće nagriza cvjetove i cvijetnu stapku. Kasnije prelazi na lišće i mlade popove, a u vrijeme formiranja plodova hrani se mladim plodovima u koja polaže jaja. Napadnuti plodovi su normalne veličine, ali otpadaju ranije od neoštećenih.
Na osnovu proučavanja u više europskih zemalja procjenjuje se da ljeskotoč nanosi štetu od 25 do 70% cjelokupne proizvodnje lijeske.
Zaštita lijeske od ljeskotoča sastoji se prije svega od obrade (kultiviranja) zemljišta tokom zimskog perioda,čime se uništavaju ličinke koje tu prezimljavaju. Također zaštitu treba izvoditi u toku vegetacije kemijskim preparatime (insekticidima) kao što su ultracid,fenotion, dimetat i neka druga sredstva. Pošto se ljeskotoč nalazi na ljeski 5-6 tjedana,prskanje treba ponoviti 2-3 puta.
Na manjim površinama insekti se mogu svakog dana stresti i na taj način onemogućiti im polaganje jaja. Kad lješnjaci počnu otpadati prije vremena,treba ih odmah sakupiti i uništiti.

g turopoljac EVO MALE pomoči iz literature za suzbijanje ljeskotoća ( ako je ljeskotoč , ja ga još nisam imao u nasadu pa neznam )

u isto vrijeme smo slali postove pa nisam vidio slike i da malo dopunim post. konačno neko kome se sviđa giffon. i meni je on super sorta i vrlo se lako presađuje. ja, turopoljac, imam 60tak komada i imat ču nešto sadnica ali će sve meni trebati jer mi se lane osušilo dosta od suše, a planirao sam dosaditi što više giffona. nešto sam privatno naručio giffona na jednom mjestu ( bez papira, od njega sam i naručio te prve sadnice ), pa ako bude što viška javim ti kad počne kampanja sa sadnicama.

što se tiče lamberta randman je odličan ( bar kod mene ) i nije mu suša jako naštetila ( nemam ih puno 20tak ) samo što je totalno drugi oblik i ako ga ima više sa istarskim i tondama mislim da bi bilo problema sa kalibracijom

T

tamaramario

Guest

[
dobro došao tamaramario. svi smo mi za ekologiju ali nakon pet godina motike, šprica ti dođe ko lizanje sladoleda. :lol:
i još neštu uz dužno poštovanje svakom hektaru nije isto čeprkati po 500-600 vočaka i po 2500-3000 tisuće.[/quote]

Mora postojat neka alternativa! Možda više puta malčirati proči sjetvospremačem probat staviti mulch foliju AGRYL ne perforirani propušta vodu i zrak a opet neda korovu i travi van a trajnost mu je 5 godina .Kažu da je i kopriva dobar prirodni herbicid .

Kad smo u Orahovici naručivali sadnice išli smo pogledati plantažu .Oni tamo uz nasad imaju posađene rane trešnje navodno se ta strizibuba pipa kako oni kažu prvo pojavi na plodu trešnje.

M

milan55

Guest

Turopoljac, ja imam 30 tak komada crvenog i oko 450 belog lamberta, i prilicno sam zadovoljan rodom, ali cekam da vidim kad ih budem polupao koliko je napunio jezgro zbog ove suse. Beli je krupniji i ima svetlo braon opnu koja spada kad se proprzi isto kao i kod crvenog. Ovih dana cu ici da polupam i prodam pa cu ti reci posto i kome sam prodao. Skoro se na jednom forumu poveo razgovor kada je u milka cokoladi nadjen crveni lambert, pa rekose daj da to sadimo jer to ide. Neko je skoro rekao da je isao u Kras da ponudi lesnik i rekose mu da nisu zainteresovani, a u pitanju je rimski i istarski. Pa za sta su oni zainteresovani. Merio sam beli lambert i rimski i mogu ti reci da je velika razlika u randmanu jezgra, a mi ustvari jezgro i prodajemo a ne ljusku. Ja se ne kajem sto sam posadio lambert, a vreme ce pokazati. Imam posadjeno i oko500 komada drugih sorti, a na jesen cu jos dodati jer ima osusenih u ovoj susi, a ja nisam napravio navodnjavanje iako sam pretio da cu uraditi.
ovo sto ti pokazujes kao gifoni imam i ja i nabavio sam iz italije pod tim nazivom, ali ja mislim da je to cista tonda romana i to je dobra sortra samo je cini mi se malo osetljiviji na sve i svasta. Mislim da je od svih najbolji tonda djentile dela lange, nalo je sitniji od romane ima tanju ljusku i obilato rodi i mislim da to treba forsirati. Uostalom treba imati udruzenje pa napraviti oko 100 tona lesnika pa da vidis kako bi kras to zanimalo, a do tada kako se ko snadje, i nece im bas biti bitno koja je sorta, samo da je svez i zdrav.

V

velimir

Guest

pozdrav svima

prije par godina sam kupio stroj za krckanje, model 1000, ovdje Obrisan neispravan link.

i model 4c za odvajanje ljuske i jezgre http://www.caironet.com/thomson/4Csheller.htm. ovo čudo je visoko oko 2,5 m i zauzima oko 6 kubika prostora, čisto da vas ne zavara slika...

nisam ih isprobao na lješnjacima

Najnoviji postovi

Na vrh