Re: uzgoj ljeske
Lješnjakov žižak – Corculio nucum L:
Raspostranjen je svuda gdje se uzgaja lijeska i stvara velike štete. Ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u obliku ličinke u zemlji,na dubini od 10 – 20 cm. Odrasli kukci se pojavljuju kad temperatura dostigne 10-15 C u svibnju i lipnju i posebno su aktivni kada su sunčani dani.Ljeskotoč se dopunski hrani lišćem ili buši mlade tek zametnute plodove koji otpadaju. Jedna ženka može oštetiti 130-150 plodova lješnjaka. Pari se nakon dopunske ishrane i poslije tjedan dana počinje sa polaganjem jaja, pojedinačno i samo po jedno jaje po plodu. Odrasli insekt živi 2-5 godina, što znači da prezimi 2-3 zime. Za oko tjedan dana iz jaja se izlegu ličinke,koje se hrane jezgrom ploda dok on ne otpadne. Krajem lipnja ili u kolovozu ličinka izlazi iz ploda i uvlači se u zemlju do 10 cm dubine. Tu prezimi, i u svibnju iduće godine se pojavi kao odrasli ljeskotoč.
Ljeskotoč stvara štetu na više načina. Kada se rano pojavi u proljeće nagriza cvjetove i cvijetnu stapku. Kasnije prelazi na lišće i mlade popove, a u vrijeme formiranja plodova hrani se mladim plodovima u koja polaže jaja. Napadnuti plodovi su normalne veličine, ali otpadaju ranije od neoštećenih.
Na osnovu proučavanja u više europskih zemalja procjenjuje se da ljeskotoč nanosi štetu od 25 do 70% cjelokupne proizvodnje lijeske.
Zaštita lijeske od ljeskotoča sastoji se prije svega od obrade (kultiviranja) zemljišta tokom zimskog perioda,čime se uništavaju ličinke koje tu prezimljavaju. Također zaštitu treba izvoditi u toku vegetacije kemijskim preparatime (insekticidima) kao što su ultracid,fenotion, dimetat i neka druga sredstva. Pošto se ljeskotoč nalazi na ljeski 5-6 tjedana,prskanje treba ponoviti 2-3 puta.
Na manjim površinama insekti se mogu svakog dana stresti i na taj način onemogućiti im polaganje jaja. Kad lješnjaci počnu otpadati prije vremena,treba ih odmah sakupiti i uništiti.
g turopoljac EVO MALE pomoči iz literature za suzbijanje ljeskotoća ( ako je ljeskotoč , ja ga još nisam imao u nasadu pa neznam )
u isto vrijeme smo slali postove pa nisam vidio slike i da malo dopunim post. konačno neko kome se sviđa giffon. i meni je on super sorta i vrlo se lako presađuje. ja, turopoljac, imam 60tak komada i imat ču nešto sadnica ali će sve meni trebati jer mi se lane osušilo dosta od suše, a planirao sam dosaditi što više giffona. nešto sam privatno naručio giffona na jednom mjestu ( bez papira, od njega sam i naručio te prve sadnice ), pa ako bude što viška javim ti kad počne kampanja sa sadnicama.
što se tiče lamberta randman je odličan ( bar kod mene ) i nije mu suša jako naštetila ( nemam ih puno 20tak ) samo što je totalno drugi oblik i ako ga ima više sa istarskim i tondama mislim da bi bilo problema sa kalibracijom