• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

V

velimir

Guest
Re: uzgoj ljeske

nema problema, kad se malo posuše isprobat ćemo da li stvar radi...

O

oljasi

Guest

Dobro bi mi došao taj klopotec sljedeće godine.
Možba si našla kakav kontakt tko to radi. Nemam vremena da ga radim sam. Hvala

goca

Novi član
Tu od
10 Ruj 2007
Poruka
29

oljasi, sad samo se čuli sa ovim našim prijateljima koji su nam nabavili klopotec, pa će se oni raspitat tko pravi i gdje se može kupit, pa javim za koji dan

kako teče vaše skupljanje, koliki vam je urod, čisto malo za usporedbu

turopoljac, tek sam sad vidjela tvoje pitanje, slike će isto biti za koji dan, kad bude nastavak sakupljanja, što se tiče trave, mislim da je čak i bolje što je trava, manje se praši, i manje zemljanih busa se usisava, a stroj bez brige iz trave izvlači lješnjak, iako oko samih lješnjaka i nije trava, to smo pošpricali pa se osušila

Obrisan neispravan link.

nakon što smo pokupili ovo što je popadalo uništili smo travu, pa ćemo sad vidjet kako je bolje

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Koliko sam zapamtio imate zasadjen istarski i rimski. Kakvi su dojmovi sto se tice kolicine? Koji je bolji, u smislu vece kolicine ? (usput, koliko stabala kojega imate)

Ž

želja

Guest

pozdrav svima iz vukovara,zanima me koliko košta takav stroj za sakupljanje lješnjaka i gdje ste ga kupili,bio sam u Orahovici i oni imaju sličan

T

toni_guberac

Guest

Da li se uopće u hrvatskoj može kupiti takav stroj,ili sličan.Bio sam na bjelovarskom sajmu i nisam našao ništa od ovih strojeva

T

toni_guberac

Guest

Ima li tko iskustva sa voćarskim prkalicama(nošena traktorska),planiram ju kupiti do kraja godine.Agromehanika ili vento ili neka druga

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Dečki pregledajte malo prijašnje postove imate sve-cijene-proizvođače-usporedbe sa drugima i ostalo odnosno glavnina što se tiče usisivača

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

da li neko zna konkretne cifre potrošnje vode oko navodnjavanja lijeske. znači koliko bi mi vode trebalo da navodnjavam nasad lijeske star 4g po STABLU. ne zanimaju me sistemi kap po kap i njihove cijene, nego potrošnja vode i koliko ćesto se mora kapati i koliko se sa starošću vočnjaka povečava potrošnja vode. dali se navodnjavaju i stariji nasadi od 10g ( i koliko bi onda išlo vode na Ha ili po stablu ). da li navodnjavati svaki mjesec ili samo 5-6mj. ( naravno ovisno o količini padavina to mi je jasno )

naime o čemu se radi. imam mogučnost dovesti vodu iz gradskog vodovoda na njivu pa me zanima rentabilnost takve vode ( arteški bunari mi izgledaju preskupo s obzirom da bi kod mene trebala veće dubina ), jer imam vodovod na 100 koraka od njive.

pozdrav!

p.s. prva berba završena i nije tako strašno kako sam mislio ( mislim da se obitelj sa 1-2 t može bez problema boriti i ručno- znači ne treba žuriti sa strojevima ( čiščenje je već druga priča ), naravno ono što je goca napravila je za svaku pohvalu ( mislim na jeftin i efikasan usisavač ) a mi ostali grablje, lopate, kolica i udri ( milane55 našao sam vaš forum u srbiji i vidio sam da si opisao kako si kupio , nije loše, ja se nisam toga sjetio. inače forum je dobar i za pohvalu )

V

velimir

Guest

bio sam danas na velesajmu, Eko-etno sajam, i našao proizvođača tradicionalnih drvenih igračaka i suvenira. po narudžbi proizvode KLOPOTEC u 3 veličine. cijene su 350, 550 i 650 kn.

Dragutin Kunić, Laz Stubički 52a, 49246 Marija Bistrica, 049/419731

vidio sam i identični klopotec kakav je na prošloj stranici, na jednom drugom štandu, ali mi nisu znali reći tko ih radi...

M

milan55

Guest

Narode, juce sam bio u Decu na danima leske i nista, samo sam se smrzo. Profesori drzali predavanja o navodnjavanju statistici nekim pojavama u svetu i tako dalje, a kako najvise saznati o lesniku, kako proizvesti kako pokupiti i polupati kako prodati i jos mnogo drugih konkretnih stvari koje nas prakticno zanimaju, ni reci. Tamo ima 60 hektara jako lepo uredjene plantaze koja kosta li kosta i sada je u cetvrtoj godini. Sadni materijal je uvezen iz Italije i sada se tu moze kupiti sertifikovan sadni materijal i jednogodisnja sadnica kosta 3,5 e. U razgovoru sam saznao da su oni imali problema sa sadnim materijalom, naprimer ceo red je gifoni, akad je rodilo ima 3 razlicite sorte.
To je ono o cemu smo pricali, garantujem samo za sadnice koje sam proizvedem. Ovo sto vidite na slici ja imam u mom zasadu. Kupio sam tondu romanu, a dobio sam 3 razlicite sorte. Ovo sto pise neka tonda to mi je rekao profesor, a koja neznam, nije los, lepo rodi ali da bi imao dobar randman, mislim da trazi puno vode, jer ovo sto imam zbog suse nije bas najbolje popunjeno. Za dela lange kazu da je najbolji, i ja mislim da ga vredi forsirati makar zbog toga sto ispada iz kosuljice i lako se kupi, a kao sto vidite nije bas krupan dapace kako to vi kazete i kazu da je randman oko 45%. Mislim da je nedostatak sto je dosta rana sorta pa je za nase krajeve malo osetljiv za razliku od Italije. Ovo sto pise da je moj lesnik ja ga imam u dvoristu pa sam rasadio nesto sadnica i jako sam zadovoljan kako radja jer je sada u guzvi i ima sta da ga oprasi a tamo je sam. Verovatno je i to neka tonda, videcemo kako ce se kasnije pokazati. Beli lambert je jako dobro rodio, ali zbog suse nije bas nalio najbolje zrno, ali to je pojava i kod drugih, ali se vidi da je ljuska jako tanka i uopste nije sitan, jesam ja probrao, ali i ostale sam birao za slikanje. Cim nabavim materijal za krckalicu i napravim je idem da prodam lambert pa cu vam reci ima li to neke veze sto je duguljast a nije okrugao. Kad sam ga skupljao video sam da je vecina plodova ispala sama i kosuljice a ostalo sam izgazio i sve se ocistilo. Profesor kaze da je njegov nedostatak kao i istarskog to sto ga treba cistiti od ljuske za razliku od tonde romane u koju je on zaljubljen. Crveni mi je ostao tamo pa mi je samo 1 ostao u dzepu i vidi se da je malo sitniji od belog a sve ostalo je isto. Mecija leska je ona na koju se kalemi i ja cu pokusati da ove godine posadim malo pa da probam da kalemim. Ovaj domaci ja imam u dvoristu i neznam sta je ali znam da sa jednog drveta ispod prozora opadne najmanje 15 kila u ljusci, jeste sitan i ima debelu i tvrdu ljusku i na njemu nema nikakve bolesti, ko zna mozda je to lesnik buducnosti. Imao sam 5 komada posadjenih i ove godine sam ih izvadio, ali sam proletos jednog okupao glifosavom i nista mu nije bilo. Pogledajte ovo sto pise cudna pojava, da li se to kod nekog pojavljuje, nema toga puno, ali neznam zasto se to dogadja. Izgleda kao da je plod krupan i da nemoze da stane u ljusku pa puca, i cim se ubere treba ga polupati jer ako ostane sav se osusi i nije dobar. Pogledajte kako gifoni, de la lange i moj lesnik lice, ako su i razlicite sorte, razlika je mala.

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Milane ovo ti je dobra stvar što si napravio takvu usporedbu lješnjaka da se vide razlike u sortama, mada kao što i sam kažeš nemožemo puno birat (biti sigurni) u sadni materijl tako da ću i sam u jesen kodsebe presadid one iz dvorišta a oni će mi sigurno biti treća vrsta.

Završio!!!!!! sam prvu berbu i nakupio sam 60kg čistog lješnjaka! (druga vegetacija)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

dblaz kaže:
Milane ovo ti je dobra stvar što si napravio takvu usporedbu lješnjaka da se vide razlike u sortama, mada kao što i sam kažeš nemožemo puno birat (biti sigurni) u sadni materijl tako da ću i sam u jesen kodsebe presadid one iz dvorišta a oni će mi sigurno biti treća vrsta.

Završio!!!!!! sam prvu berbu i nakupio sam 60kg čistog lješnjaka! (druga vegetacija)
Super, biti ce za kolace i familiju :)
Nego, sa koliko stabala si skinuo tih 60kg? Pretpostavljam u ljusci?

Milane, samo za ovaj post iznad sa usporednom analizom i slikama sorti imas od mene pice kad se sretnemo :)

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Pozdrav svima.
Morao sam i ja da se javim i dam neki komentar na sorte.
Za dela lange kazu da je najbolji, i ja mislim da ga vredi forsirati makar zbog toga sto ispada iz kosuljice i lako se kupi, a kao sto vidite nije bas krupan dapace kako to vi kazete i kazu da je randman oko 45%. Mislim da je nedostatak sto je dosta rana sorta pa je za nase krajeve malo osetljiv za razliku od Italije
Recimo meni se ova sorta svidja bas zbog toga sto je rana i sto vas kise kao recimo ove ne mogu spreciti u branju a ne vidim razlog zbog kojeg je osetljiv u nasim krajevima, cak sta vise mislim da to nije ni jedna sorta a pogotovo ona.Randman je po meni najbolji od svih ostalih sorti , otporan je i na susu i na manje djubrenje.Za razliku od njega tonda romana recimo zahteva vise vode ,vise djubriva ali zato i ona izuzetno radja i plodovi su jopj krupniji od djentile (lange).Drugo plod djentile spada u najtrazeniji i najkvalitetniji u svetu i ne zovu je bez razloga kraljica lesnika.Mislim da su ove dve sorte bez premca.
Pored ove dve sorte meni se jako lepo pokazao rimski tako da sam u jednom redu koji ima iskljucivo rimski od nekih 35-37 sadnica imao oko 200 kilograma a mozda i neki kilogram preko.Za sestu godinu to je vise nego super.
Sada cekam jos da pokupim istarski i halski pa cu nesto moci reci i o njima , mada mislim da i halski mnogo dobro puni vrece.Istarski standadno dobro radja ali ima neke druge nedostatke.Pa eto ako je ovo od pomoci......vredece.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Ako sam dobro shvatio, rimski radja prije istarskoga? Koliko prije?

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Mnogo pre :D
Salim se ali bar dve nedelje ranije , zavisi od godine.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

dolazi zima i treba se spremit za borbu sa zecevima i srnama zanima me koja sredstva osim kunilenta cete koristiti ja se spremam nabavit kosu od frizera i u vrecicama od krumpira postavit po plantazi a cujem od lovaca da imaju neko francusko sredstvo i da je to najace kaj ima da smrdi ko kuga i nemres ni ruke oprat od njega

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

večina vas se hvali kako je veliki dio berbe završen ( neki još i prije 2-3 tjedna ) ali moji plodovi nisu još sasvim sazreli
( s bzirom da nemam puno ploda i da su stabla oko 2m večina i manja ) ja sam to pobro i završio berbu. imao sam čak i neke tonde ( izgleda da je romana ) koja je još juće bila na stablu i neće otpasti ( al otkinem ja nju nek se stablo polako priprema za spavanjac :roll: ) zato neznam jel to možda sbog suše tako još nezrelo sve bilo.

sve što je milan55 spominjao sve je točno. u novom nasadu ( 2,5g star i iscrpljen sušom - moraću to slikati da vidite šta dvije sušne godine naprave od vočnjaka koji je bio primljen 99% i odprilike lane izgledao kao dblažov jednom rječju ko slika, a sada katastrofalno izgleda ) sam ove godine prvi put kupio plod i tek sad vidim kojih sve sorti imam. ima tu svega i svačega i našo sam i "čudne pojave" ( kako je to milan dobro nazvao, nije bilo puno ali smo reagirali kad smo kupili gle kaki je ovo?? ) i nekakav koji je trebao biti romana a još nije ni približno zrel ( i jako krupan ) i jedna sorta ( tih sorti nemam u starijem nasadu što je bio slikan ) izgleda isto kao istarski ali nije zrel ( sigurno mu treba još tjedan dva da bi sazrio ) i malo je tamnija ljuska. to bi jedino neki stari lješnjakar mogao raspoznati štA JE TU ŠTA. ali dobro što je tu je. inače se slažem sa nenadom i više mi se sviđaju ranije sorte ( iz istih razloga što je naveo ). malo sam ih pomiješao ali ako budem našao vremena slikat ću ih pa da usporedimo plodove.

ineče dblaž da usporediš svoj urod sa mojim. ja sam skupio 30kg na 1700 stabala ( a moj nasad je godinu stariji od tvog ako se ne varam ) i zato čestitke!! :p :p

ne znam kako dele lange izgleda možda ju i imam ali vjerojatno je dobra kad ju hvale svi. ja sam sa istarskim zadovoljan ( ako je istarski ? pisao sam ranije o toj sorti bila je zrela zdrmaš sve padne dole i lako se čisti od košuljice )
i dobar mi je giffon . imam jedan red i super je.

nenade kolko vode trošiš na navodnjavanje i javi kad budeš prskao ovih dana ( malo mi izgleda rano ali bih probao prskati po tvom programu ).

krki što se tiče kunilenta ja sam jednom mazao s njim i nebih više jer su se izgleda pore na kori zatvorile i pojavila se nekakva mahovina i to mi se uopće nije svidilo ( možda nije zbog kunilenta ne znam, možda se to slučajno pojavilo u isto vrijeme ) ali vočke poslije toga tretmana nisu bile iste . možda ih je bolje samo zakrečiti ( kažu da zeko neče gristi aako je zakrečito ) jeftino je i brzo se napravi.

Najnoviji postovi

Na vrh