Re: uzgoj ljeske
Narode, juce sam bio u Decu na danima leske i nista, samo sam se smrzo. Profesori drzali predavanja o navodnjavanju statistici nekim pojavama u svetu i tako dalje, a kako najvise saznati o lesniku, kako proizvesti kako pokupiti i polupati kako prodati i jos mnogo drugih konkretnih stvari koje nas prakticno zanimaju, ni reci. Tamo ima 60 hektara jako lepo uredjene plantaze koja kosta li kosta i sada je u cetvrtoj godini. Sadni materijal je uvezen iz Italije i sada se tu moze kupiti sertifikovan sadni materijal i jednogodisnja sadnica kosta 3,5 e. U razgovoru sam saznao da su oni imali problema sa sadnim materijalom, naprimer ceo red je gifoni, akad je rodilo ima 3 razlicite sorte.
To je ono o cemu smo pricali, garantujem samo za sadnice koje sam proizvedem. Ovo sto vidite na slici ja imam u mom zasadu. Kupio sam tondu romanu, a dobio sam 3 razlicite sorte. Ovo sto pise neka tonda to mi je rekao profesor, a koja neznam, nije los, lepo rodi ali da bi imao dobar randman, mislim da trazi puno vode, jer ovo sto imam zbog suse nije bas najbolje popunjeno. Za dela lange kazu da je najbolji, i ja mislim da ga vredi forsirati makar zbog toga sto ispada iz kosuljice i lako se kupi, a kao sto vidite nije bas krupan dapace kako to vi kazete i kazu da je randman oko 45%. Mislim da je nedostatak sto je dosta rana sorta pa je za nase krajeve malo osetljiv za razliku od Italije. Ovo sto pise da je moj lesnik ja ga imam u dvoristu pa sam rasadio nesto sadnica i jako sam zadovoljan kako radja jer je sada u guzvi i ima sta da ga oprasi a tamo je sam. Verovatno je i to neka tonda, videcemo kako ce se kasnije pokazati. Beli lambert je jako dobro rodio, ali zbog suse nije bas nalio najbolje zrno, ali to je pojava i kod drugih, ali se vidi da je ljuska jako tanka i uopste nije sitan, jesam ja probrao, ali i ostale sam birao za slikanje. Cim nabavim materijal za krckalicu i napravim je idem da prodam lambert pa cu vam reci ima li to neke veze sto je duguljast a nije okrugao. Kad sam ga skupljao video sam da je vecina plodova ispala sama i kosuljice a ostalo sam izgazio i sve se ocistilo. Profesor kaze da je njegov nedostatak kao i istarskog to sto ga treba cistiti od ljuske za razliku od tonde romane u koju je on zaljubljen. Crveni mi je ostao tamo pa mi je samo 1 ostao u dzepu i vidi se da je malo sitniji od belog a sve ostalo je isto. Mecija leska je ona na koju se kalemi i ja cu pokusati da ove godine posadim malo pa da probam da kalemim. Ovaj domaci ja imam u dvoristu i neznam sta je ali znam da sa jednog drveta ispod prozora opadne najmanje 15 kila u ljusci, jeste sitan i ima debelu i tvrdu ljusku i na njemu nema nikakve bolesti, ko zna mozda je to lesnik buducnosti. Imao sam 5 komada posadjenih i ove godine sam ih izvadio, ali sam proletos jednog okupao glifosavom i nista mu nije bilo. Pogledajte ovo sto pise cudna pojava, da li se to kod nekog pojavljuje, nema toga puno, ali neznam zasto se to dogadja. Izgleda kao da je plod krupan i da nemoze da stane u ljusku pa puca, i cim se ubere treba ga polupati jer ako ostane sav se osusi i nije dobar. Pogledajte kako gifoni, de la lange i moj lesnik lice, ako su i razlicite sorte, razlika je mala.