• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

M

milan55

Guest
Re: uzgoj ljeske

Kobac mislim da je najbolji nacin da se odbranis od zeka ograda, ali to kosta. U mom kraju je nekad bilo neko lovacko udruzenje koje sada nema ali svi imaju puske pa pobise sve sto vide jedino detlice ne diraju. Jednom godisnje dolaze neki Italijani daju dobru lovu da mogu da love i oni pobiju sve pa i vrabce. Onda sam neko vreme miran, mada ove godine dodje nekoliko detlica i napravise malo stete i odose. Cuo sam da krec pomaze ali neznam. Ovi u decu sto imaju 60 hektara isto imaju velike probleme sa zecevima jer kad su oni to ogradjivali nisu mogli sve odjednom pa su zecevi ostali unutra zarobljeni, a drzava im neda da ih diraju pa zeke obilato rucaju.Oni imaju odvojeno plantazu od proizvodnje sadnog materijala, i tamo gde proizvode sadnice drvo ne raste i ne daje plod, a koja je sadnica pise na onoj maloj traci koja je dosla iz Italije. Zato se dogadja da kad ta sadnica pocne da radja nema veze sa onim sta na njoj pise. To je najcesci razlog zasto mi kasnije dobijamo svakakve sorte pa i neznamo koja je koja pa moj rimski i nenadov uopste ne lice. Ja sam namerno jesenas kupio 10 komada kod njih dela lange da vidim sta cu dobiti. Inace i ja mislim da dela lange treba da bude vodeca sorta iako je daleko sitniji od rimskog, ali druge osobine ga sigurno izbacuju u prvi plan. Medjutim treba kazem videti posto je rana sorta kako bi se pokazao u Zagorju ili gorskom kotaru i slicno gde se zime i proleca mnogo razlikuju od ovih krajeva. Ja bi probao pa sta bude. Na onoj slici gde pise moj lesnik, to je ubedljivo najkasnija sorta, U prolece kod svih rese opale, a on tek pocinje da cveta, a i plod je poceo da opada pre neki dan, medjutim srednje je krupan i ima prosecan randman.
Inace ja sam sa nekih oko 200 stabala lamberta u 4 godini ubrao vise od 150 kila, nije lose kad se uzme u obzir susa, jer da sam imao zalivanje sigurno bi imao 3 puta vise i zato da ponovim za one koji hoce da pocnu da ne pocinju sa ovim poslom ako nemaju vodu, a oni koji su poceli neka stave vodu jer je to onda gubljenje vremena, i samo cemo se jedan drugom zaliti i slusati kako drugi pametno rade.
Sto se tice rimskog lesnika bas sam pitao profu za njega zasto ga ne proizvode, a on kaze da rimski obavezno posle nekoliko rodnih godin jednu preskace, ja to nikad nisam cuo, pa cemo videti kod nenada jer on ima stariji zasad da li je to istina. Oni forsiraju romanu, de la lange gifoni i mortarelu koju ja nisam uzeo da vam pokazem. POlod je oblika onog sto na slici pise domaci samo je izduzen, ima srednje debelu ljusku i korica na jezgru nije glatka kao kod lamberta i velicine je kao de la lange, kazu da je jako rodan, ali koliko sam ja video za njega niko ne pita. U onoj kanti gde je bio gifoni sigurno ima bar 3 razlicite sorte, Tako da ja i neznam kako ustvari izgleda gifoni. Dobio sam pre 3 godine 5 sadnica sa deklaracijom iz Italije pod gifoni i sada kad su rodile imam 2 potpuno razlicite sorte.
Zbog svega ovoga sto nam se dogadja i o cemu dosta pricamo ja sam dosao do zakljucka da je svaki lesnik dobar i da ce svi roditi samo ako im damo da jedu i piju i zastitimo od kojekakvih bolesti. I krupni i sitni i okrugli i duguljasti i lepi i ruzni nekom trebaju samo ih treba proizvesti u sto vecim kolicinama. Profa kaze da Turci snabdevaju 75% kugle a da nemaju plantaze lesnika vec da su to sve nepregledne sume koje niko ne odrzava samo u jesen ili leto 4 miliona turaka toskuplja i predaje u neke otkupne stanice po ceni od 2,8 e. Kaze da tu ima puno kojekakvih sorti ali sve ide , a najveci kupci njihovih lesnika su Italijani koji to posle preprodaju, A Italijani i donekle Spanci i Grci imaju uredjene plantaze, ostali su zanemarljivi.Ove price nas ne bi trebale da doticu jer mi moramo osvojiti nase trziste i nikome necemo nista izvoziti jer kolicine koje mi imamo su smesne za neki ozbiljniji posao, ali nije lose da znamo. Neko rece da je isao u kras da pita za lesnik, ali rekose da ih ne zanima, a ne rece zasto ih ne zanima i kad ce ih zanimati. Jos malo pa cemo poceti pricu o ceni jer uskoro pocinje lupanje, cujem da je cena opala, a uskoro cemo videti da li to mi sami sebi obaramo cenu ili nam neko drugi radi iza ledja. Pa nije valjda da ce svaki od nas imati svoga poslasticara kojeg ce snabdevati robom pa ko da jeftinije.

P

pozna

Guest

pozdrav drustvo,eto i milan55 kaze da treba staviti navodnjavanje,kobac ima dosta stete zbog suse,a tko se nezali na susu-nenad,on je to vec rijesio.mislim da ono sto kobac misli,spojiti sistem na gradsku mrezu nije dobra ideja jer se potrosi pünooo vode ako mislis posteno navodnjavati,a ta voda i puno kosta,a ako razmisljas koliko te to kosta onda nista od kalitetnog navodnjavanja.izbusiti bunar,postaviti pravi sistem i poslije godinama besplatno zalijevati do mile volje.svi pricaju o globalnom zatopljenju,a to se vec dogada zar ne.ili barem nekako improvizirati,ali staviti vodu.proljetos je gingi planirao navodnjavati svoju plantazu,pisali smo na temi ''navodnjavanje ljeske'' pa ako je sta napravio bas bih volio da se malo pohvali. :D

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

KOBAC kaže:
večina vas se hvali kako je veliki dio berbe završen ( neki još i prije 2-3 tjedna ) ali moji plodovi nisu još sasvim sazreli
( s bzirom da nemam puno ploda i da su stabla oko 2m večina i manja ) ja sam to pobro i završio berbu. imao sam čak i neke tonde ( izgleda da je romana ) koja je još juće bila na stablu i neće otpasti ( al otkinem ja nju nek se stablo polako priprema za spavanjac :roll: ) zato neznam jel to možda sbog suše tako još nezrelo sve bilo.

Poštovani svi, ja bih također zamolio za komentar, pogotovom one iskusnije( milan, nenad... i ostali cijenjeni članovi foruma da se netko ne uvrijedi) koje je pravo vrijeme za berbu lješnjaka? Dali uvijek treba pričekati da svi plodovi padnu sa stabla, jer to znači da su zreli, pa ih se tek onda smije brati, ili se čim posmeđe i daju se lako vaditi iz zalene ovojnice može pobrati i sa stabla?
Dali to ovisi od sorte do sorte i dali se vrijeme berbe kasnije odražava na randman i kvalitetu ploda u smislu da se prerano pobrani lješnjaci koji još nisu bili potpuno zreli nakon sušenja jezgre "ščvrknu " odnosno naboraju i stisnu (ili je takvo jezgro posljedica suše)?
:?: :?: :?:

G

Gingi

Guest

Volio bih da se mogu pohvaliti s novim sistemom za navodnjavanje ali ništa. Pala proljetos dobra kiša i ja odmah odgodio projekt za nagodinu. I dalje smatram da je navodnjavanje nezaobilazno naročito ako je nasad zatravljen (obzirom da trava dodatno isušuje zemljište) i treba ga postaviti što prije.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

napisao sam dugačak post i nije prošao neznam zašto pa ču probati ponovo!

milane sa svime se slažem što si rekao. što se tiče prodaje tu ćemo morati napraviti nekakvu suradnju ( makar mi forumaši međusobno ). čak nebi bilo loše da surađujemo i mi iz hrvatske i vi iz srbije ( pogotovo slavonci i vojvođani jer smo blizu ) jedne godine će neko imati plod a ne tržište i obratno ( ili cijene više ili niže ) pa ćemo možda moći kalkulirati . što se tiče kraša ja sam ih zvao prije par godina i rekli su mi da se ne bave otkupom lješnjaka !!! :idea: ( ne znam kog sam dobio ). inače plantaža u orahovici je bila zamišljena kao njihov istureni punkt a usput i otkupni centar ali im to očito nije bilo u interesu pa su odustali otoga i orahovica se odvojila ( valjda je jeftinije uvesti nego proizvesti mislim da znate na što ciljam :shock: )

što se tiče rimskog to sam spominjaoprije pa ču ponoviti . rimski i tonda romana bi trebale biti dvije različte vrste. romana je dobra ( to je i nenad naveo ) a rimski uglavnom ne rodi obilno svake godine nego nego svakih 3-4g obilnije i više se koristi kao dobar oprašivač ( ako sam u krivu pucajte ) a ne kao glavna sorta. navodno ga ima i previše u orahovici ( neznam sigurno samo pričam što sam čuo ) :D

lambert je dobar i rodan ali je oblik totalno drugačiji od drugih vrsta i to može biti problem u daljnjoj obradi ( trebao bi po mom biti u velikoj večini u nasadu da bi lakše mehanizirao proizvodnju. i kažu da ima problema kod čišćenja jer ima tanku ljusku i često se desi da stroj smrvi i plod ( teško ga je mehanički očistiti - znam da ti je on najdraži ali tako kažu :D ) ja sam zadovoljan sa giffonom i istarskim ( valjda su to te sorte ). gifona imam jedan red cijeli i vrlo je sličan romani ali ima jedna razlika, velika. kad uzmeš mladice ( izdanke ) i hočeš napraviti novu sadnicu gifon je čudo. sve druge sorte ( rimski, lambert,istarski,idr.) ne vrijedi čupati mladicu ako nije bar 10cm dalje od stabla jer jako malo ima sa žilama, a kod gifona je skoro svaka sadnica sa žilicom i iskoristiva ( to je i turopoljac spominjao ) čudo jedno ( slikat ču kad budem rasađivao pa ćete vidjeti ) malo se teže prima ali i godine nisu bile baš normalne u zadnje vrijeme )

jedino što sam primjetio kod tondi da su malo osjetljivije o košuljaša ( istarskog idr. što padaju sa košuljicom ). pretpostavljam da je to zbog toga što im naši krajevi nisu prirodno stanište i vjerojatno vole toplije krajeve.

za vodu sam računao ovako

7kn = 1 kubik 1 cisterna = 10 kubika = 70 kn

godišnje mogu potrošiti 70 cisterni za otprilike 5.000kn ( e sad ne znam jel to dovoljno za 1700 stabala u sušnijoj godini i zato sam tražio pomoć ,a ono muk svi šute, nenade javi kolko vode trošiš po stablu :?: ) ako sam dobro izračunao

mislim da nije loše okrečiti stabla i to kažu da je u jesen bolje :?: nego u prolječe i čuo sam da nije loše dodati u kreć malo soli i sumpora u prahu i da je to odličan dezinfekt ? ako je ko čuo za recept nek javi !!

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Racunam ... kubici, litre itd itd ispadne da za 5000 kn godisnje mozes svakom stablu dati 400 litara vode. Da navodnjavas dva mjeseca (jeli to realno?) ispadne tjedno svako stablo 50 litara ili ako 60 dana podjelis na 6 dana period zalijevanja to dodje oko 40 litara po svakom turnusu zalijevanja. To bi po mom razmisljanju trebalo biti vise nego dosta, ali bih i ja cijenio iskusnije da kazu koju ....
Jedina vrlo varijabilna stavka je cijena vode od 7kn. To je u Zagrebu puno vise, a vjerujem da ce i drugim dijelovima Hrvatske to rasti. Upitan je utjecaj klora na biljke?

M

milan55

Guest

Kobac, slusao sam u Decu jednu firmu koja prodaje i projektuje sisteme kap po kap i kaze da je za 1 hektar potrebno oko 1000 e plus pumpa ali je posle svaki hektar dosta jeftiniji jer se uzimaju samo kapilari. Kaze da je idealna razdaljina kapaljki oko60 cm koje daju po 2 litra vode na sast, znaci svaka vocka ima po 3 kapaljke a to je 6 litara vode i to minimum 4 sata znaci 24 litra puta 1700 sadnica. Ako nema kise, a u zavisnosti od vrste zemljista treba zalivati svaka 4-5 dana. Jako je bitno porolecno zalivanje i kada naliva zrno, a zadnja 2 meseca ko nije zalivao kao ja nek isece nokte da se ne bi povredio dok se ceska po glavi. Nenad je to zalivao momacki i sada puni dzakov i bas ga briga za nokte jer nemora da se ceska a mi treba da se tome radujemo i da imamo uzor kako treba raditi i ne treba mnogo slusati profesorejer oni... bolje da cutim. Kad budete prodavali tamo nekima lesnik u ljusci po evro za kilo pitajte ih sta bi od onih 10 tak tona po hektaru i neznam kojoj ceni. Samo kupi sadnice od mene i ne brini malo sascekaj pa da vidis koje pare se zarade, tacno je da ima para al ako se nesto ne promeni te pare ce otici u "prave ruke".
Eto ti druze za vodu sta kaze nauka i jos nesto jako vazno, kad jednom poocnes kap po kap nema prekidanja jer kad biljka navikne na ovakav red zalivanja i kad se prekine dozivi sok i valjda se sokira, Tako kaze glavni inzenjer u "skala grin" to je ta firma koja radi kap po kap. Ti sad izracunaj koliko je to litara poa vidi da li ti se isplati ali se raspitaj za za taj hlor i ostalo sto ima u vodovodu da ne zacepi kapaljke.
Sto se tice lupanja duguljastih lesnika i Nenad mi je rekao da ima dosta loma a ja cu cim napravim ovu masinicu koja ce mi sluziti da polupam samo ovogadisnju berbu jer ima malo cu da se uverim, pa ako ima stvarno toliko loma, prestacu da ih sadim. Ja taman pripremio nesto sadnica jesenas koje izgledaju ekstra jer su zalivane i djubrene da popunim gde se osusilo i prosirim parcelu. Videcu pa cemo onda pricati.
Nego me stvarno zanima da li je neko cuo kakva je cena u maloprodaji i na veliko, pa da uporedimo i vidimo mozemo li se nekako ispomagati jer cemo izgleda na kraju to ipak morati raditi pa bolje da ranije nadjemo nacina za to ako je moguce.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

turopoljac pisao sam ti u prijašnjim postovima ai si izgleda previdio. meni če trebati puuuuuno sadnica ali mislim na tebe i ako šta bude viška jasno da ti javim.

milane evo cijena po kg

KAUFLAND 80kn malop.( očišćen ) 120kn pakiran pijac 40-60kn na veliko neznam da iko kupuje očišćeni

u ljusci 10kn orahovica ( reče kolega ali nisam provjerio ) i kolega gorjanac kaže da neko u ZG daje 10-12kn za kg ( ne znam ime ali je lako provjerljivo )

što se tiče navodnjavanja nisam znao da klor može biti štetan ali mislim da je manje štetan od suše

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

milan55 kaže:
Kobac, slusao sam u Decu jednu firmu koja prodaje i projektuje sisteme kap po kap i kaze da je za 1 hektar potrebno oko 1000 e plus pumpa ali je posle svaki hektar dosta jeftiniji jer se uzimaju samo kapilari. Kaze da je idealna razdaljina kapaljki oko60 cm koje daju po 2 litra vode na sast, znaci svaka vocka ima po 3 kapaljke a to je 6 litara vode i to minimum 4 sata znaci 24 litra puta 1700 sadnica. ..cut....

Ako sam dobro shvatio govoris o cijevima koje imaju tvornicki ugradjene kapaljke, odnosno kapilare, a ne standardne cijevi na koje se kasnije buse rupe i stavljaju kapaljke? 3 puta 60 cm je 180 cm, znaci to odgovara ako je sadjeno razmak u redovima ok 3.5m (2 puta 180 je 3.6m). To, ako sam dobro razumio, hoda kada su stabla vec velika i spojene krosnje, odnosno kada korjenove dlacice mogu uzeti vodu koja je 1.5 metar od stabla, ali je kod mlajih stabala, po meni, to dosta neracionalno trosenje vode posto biljka ima puno manje razgranat korjenov sistem (ne vise od 1m).
A ako je srazmak u redovima veci (ja npr. planiram ici na 5m) to je jos izrazenije. (valjd je jasno sto hocu reci)
Dali postoje cijevi sa vec ugradjenim kapilarama na vecem razmaku od 60cm, recimo 2 ili tri metra?

P

pozna

Guest

smiljan je dobro primijetio ,mlade sadnice,veliki razmak,puno kapaljkina praznom prostoru=prevelika i nepotrebna potrosnja vode.takoje to na original busenim cijevima. stavi alkatan cijevi,sam probusi rupe i stavi kapaljke npr. 30 cm lijevo i desno od sadnice i sadnica ce dobiti vode koliko treba.kapaljka od 2 litre na sat radi pola sata i to je dosta po biljci.kad sadnica poraste na cijev ubacis po jos 2 kapaljke na potrebni razmak npr.40 cm i tada ti je razmak kapaljka biljka 70 cm,produzis vrijeme naljevanja i to je opet dobar posao.mozes ove prve kapaljke izvaditi iz cijevi i opet ih zabiti u cijev na veci razmak,a stare rupe blindiras.i za ljesnjak vrijedi, kolika krosnja toliki korijen.
sto se tice klora u vodi,prilicno sam siguran da nesteti biljci,samo neznam nijednog vocara koji koristi gradsku vodu bas zbog kontrole troskova, i jos nesta da dodam,nepotrebna potrosnja vode po redu sadnica je nepozeljna jer povecava trosak izrade cijelog sistema navodnjavanja,parcela se dijeli na sekvence,svaka sekvenca treba svoje vrijeme navodnjavanja....osim ako nekupis strasnu pumpu,a to kosta...itd itd, u principu super je jednostavno.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Odgovorio sam na Obrisan neispravan link.
Mozda nam drugi vocari, koji mozda ne prate ovu temu, mogu pomoci sa svojim iskustvima :)

goca

Novi član
Tu od
10 Ruj 2007
Poruka
29

evo da ja kažem kako smo mi rješili problem sa navodnjavanjem,

dvije godine smo pokušavali izbušiti bunar al nije bilo vode, prvi put sut stali na 48 metara, a drugi put na 40 metara i onda smo ove godine na preporuku došli do jednog rašljara koji je na drugom kraju nasada našao vodu na 35 metara

"sistem navodnjavanja" je ovaki: na prikolicu smo stavili tri pvc cisterne na paleti od 1000L iz kojih ide cijev do kabine traktora, u kabini smo napravili slavinu, tako da traktorom idemo po njivi i kod svakog stabla stanemo otvorimo slavinu i pustimo 30-40 litara ovisno koliko je suho, za cijeli nasad nam je dosta dva dana da navodnimo i to ponavljamo svakih desetak dana (ovisi o oborinama)

torošak sistema je:

kopanje bunara - 1500,00 kn
polovna cisterna komad 500,00 kn - 1500,00 kn
pumpa Honda WB 30 - 4300,00 kn

ovaj sistem nam zasada odgovara i bit će nam dobar dok god stabla ne narastu da se ne može proć kroz redove, a onda ćemo gledat nešto kao kap na kap

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Super sistem :) obicno su najbolja rjesenja i najjeftinija
tih 3000 litara je dosta za ajmo reci 100-150 stabala u prolazu, dakle za hektar se mora jedno tri-cetiri puta posjecivati "pumpna stanica" . Jesam dobro izracunao?

goca

Novi član
Tu od
10 Ruj 2007
Poruka
29

pa otprilike tako nekako, to je i jedini "problem" što se mora čekat da se cisterne napune, otprilike koliko traje da se isprazne cisterne, toliko traje da se i napune

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

rjesenje bi bio viljuskar ili rucni viljuskar na rampi sa jos tri rezervoara i nesto crijeva sa dva T ventila. Dok se polijevaju vocke druga tri se pune ... Znam da i o tome razmisljate ... ;)

Off-topic
Niste li vi vlasnici nekog super sredjenog oldtajmera?

goca

Novi član
Tu od
10 Ruj 2007
Poruka
29

nešto tako imamo u planu, al ne sa viljuškarom nego sa još jednom prikolicom i možda još jednom cisternom tako da je na svakoj prikolici dvije cisterne, al onda tu trebaju dvije osobe, jedna za vozit traktor jedna za punit cisterne, a kod nas ti je moto smanji troškove dok nema prihoda, vremena imamo tako da nam nije to preveliki problem

off-topic
mi jesmo vlasnici oldtajmer traktora, sad baš da je super sređen, možda i je, al je on nam u funkciji non stop, pa se na njemu to baš i ne primjeti

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

JUČER sam gledao poslovni klub i šok ( gledam emisiju godinama i nikad do sada nisu spominjali burzu voća ? ). vi koji imate više ploda ( nenad, turopoljac idr. ) veselite se. reče g. tomljenović ( mislim da on vodi emisiju ) da je juče na svjetskim burzama drastično poskupila cijena lupinastog ( jezgrastog ) voča ( oraha, lješnjaka, badema i dr. ) zato :D dečki na googlanje i provjera informacija.

zašto voda iz pipe ? iz očaja ! rekli su mi da njiva leži na velikoj stijeni i da se ne može izbušiti dublji bunar od 10-15m
( probali bušiti i neide dublje ?? ) a to je malo. znači nemam vodu u blizini. to je problem. zahvaljujem ma podršci svima i na izračunima oko potrošnje vode! vjerojatno kad budem nešto rješio kiša neče prestati padati 3g i morat ću kopati kanale i stavljati drenažu :roll:

usput znam da nije u pod temi ali ima jedna dobra knjiga što se tiče rezidbe ( večini još ne treba ali brzo će doći )
zove se UZGOJ I REZIDBA VOČAKA KARLO BRZICA BIBLIOTEKA SELO I HRANA 1

NEMOJte se iznenaditi jer nema konkretno o rezidbi lijeske ( ima badem koji je sličan ) ali je pisana razumljivim jezikom ( nama "seljacima"- jer tako nas zovu u medijima a stranjske seljake zovu farmerima ) i može se shvatiti bit problematike oko rezidbe vočaka

usput sad pričam sa čovjekom koji mi se smije kako neznam napraviti stroj koji čisti lješnjak ( bez kalibracije ) i reko je da ćemi pokazati kako se to pravi al da se nesmijem smijati kad budem vidio koliko je jednostavno i efikasno ??' :scratch :idea: :idea: :!: :?:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Ovo je za mene super sredjen oldtimer :) Obrisan neispravan link.

goca

Novi član
Tu od
10 Ruj 2007
Poruka
29

hvala na komplimetima :D

mi sa njim obavljamo prskanje, kosimo travu, vozimo gnojivo, itd... a goriva troši kao upaljač, znači ništa

KOBAC

da li si probao sa rašljarom, vjerovao ili ne (mi nismo, al smo se uvjerili) nama je našao vodu, mi smo bili uporni na jednom djelu nasada, dva put tu bušili, jer nam je to malo viši dio (pa da smo našli, mislili smo nekim slobodnim padom navodnjavat ili nešto tako), rekli su nam da su došli do gline i da ispod toga nema još 20-tak metara sigurno vode i da sigurno nema vode nigdje na njivi, probali sa rašljarom i on našao od prve

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

HVALA goco. imate dobra rješenja ( kako usisavač tako i zalijevanje ) i jeftina .
i ja bih za početak bolje zalijevao po stablu iz cisterne ili nečega i ne bih se upuštao u kap na kap jer mi izgleda strašno na prvi ( i drugi i treči pogled....) i cijena proizvodnje u ulaznim kalkulacijama nije više ista ( bar dok se neki dinar ne okrene ). znači po vašim iskustvima čak bih se i mogao provuči sa vodovodom ( cijena je 7kn jer u cijeni nema kanalizacije ) sa onom mojom prijašnjom kalkulacijom.

Najnoviji postovi

Na vrh