• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Re: uzgoj ljeske

KOBAC kaže:
JUČER sam gledao poslovni klub i šok ( gledam emisiju godinama i nikad do sada nisu spominjali burzu voća ? ). vi koji imate više ploda ( nenad, turopoljac idr. ) veselite se. reče g. tomljenović ( mislim da on vodi emisiju ) da je juče na svjetskim burzama drastično poskupila cijena lupinastog ( jezgrastog ) voča ( oraha, lješnjaka, badema i dr. ) zato :D dečki na googlanje i provjera informacija.

zašto voda iz pipe ? iz očaja ! rekli su mi da njiva leži na velikoj stijeni i da se ne može izbušiti dublji bunar od 10-15m
( probali bušiti i neide dublje ?? ) a to je malo. znači nemam vodu u blizini. to je problem. zahvaljujem ma podršci svima i na izračunima oko potrošnje vode! vjerojatno kad budem nešto rješio kiša neče prestati padati 3g i morat ću kopati kanale i stavljati drenažu :roll:

usput znam da nije u pod temi ali ima jedna dobra knjiga što se tiče rezidbe ( večini još ne treba ali brzo će doći )
zove se UZGOJ I REZIDBA VOČAKA KARLO BRZICA BIBLIOTEKA SELO I HRANA 1

NEMOJte se iznenaditi jer nema konkretno o rezidbi lijeske ( ima badem koji je sličan ) ali je pisana razumljivim jezikom ( nama "seljacima"- jer tako nas zovu u medijima a stranjske seljake zovu farmerima ) i može se shvatiti bit problematike oko rezidbe vočaka

usput sad pričam sa čovjekom koji mi se smije kako neznam napraviti stroj koji čisti lješnjak ( bez kalibracije ) i reko je da ćemi pokazati kako se to pravi al da se nesmijem smijati kad budem vidio koliko je jednostavno i efikasno ??' :scratch :idea: :idea: :!: :?:

Nakon malo guglanja mislim da se Djuro malo zaigrao ;)
Obrisan neispravan link.
Dakle Truci ce prodavati/otkupljivati sada po 4 turkse lire, u 10. mjesecu po 4.5 YTL a 11. mjesecu po 5 YTL
Tecaj lire i Eura je 1.00 TRY = 0.549713 EUR prema http://www.xe.com/ucc/convert.cgi

Dakle cijena je otprilike 2,2 ; 2.48 i 2.75 Eura odnosno oko 15-16 do 19-20 kuna

Nije jasno jeli se govori o coiscenom ili o ljesnjaku u ljusci? Ako je rijec o ociscenom onda je to niska cijena, a ako je rijec o ljesnjaku u ljusci onda je, koliko se meni cini, OK cijena (35-50kn). Komentari ?

M

milan55

Guest

Kad sam vam pricao o ovoj firmi sto radi navodnjavanje u Decu nisam rekao da oni imaju 60 hektara gde je izmedju sadnica 2,5 metara, a kazu da ce sada jos 30 hektara saditi na manje od 2 metra jer je to trend u svetu a i matematika pokazuje da se visestruko isplati, videcemo. Osim toga jedna dobra kapaljka ovde je oko 20 dinara ili 4 komada za jedan euro, a metar creva sda kapaljkama na 60 cm kosta 18 dinara. Osim toga nije isto kad za 2 minuta istreses 20 litara i kada to polako kaplje jer ova nagla voda ode u kojekakve rupe i pukotine. U svakom slucaju je bolje zaliti kako bilo nego nikako. Nego vidim da vi te bunare busite kao od sale, a meni traze 5000 evra za 10-12 metara za rupu od 10 cm. Nista mi nije jasno, navodno na 2 metra se pojavi neki sodor koji otezava busenje ali do podne bude sve gotovo i zaato je skupo. Pa za 5000 cu da platim da mi 10 godina zalivaju flasama od 1 litar. Moracu do proleca nesto da smislim. Bas me raduje to povecanje cene .

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

mi sa njim obavljamo prskanje, kosimo travu, vozimo gnojivo, itd... a goriva troši kao upaljač, znači ništa

troši ko upaljač a ide ko raketa 8)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AJDE, KOLEGA, DA SE KLADIMO ZA 500E DA NEČETE PASTI OVAJ ISPIT ! ! - reče profesor studentu ! :D

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

milan55 kaže:
Kad sam vam pricao o ovoj firmi sto radi navodnjavanje u Decu nisam rekao da oni imaju 60 hektara gde je izmedju sadnica 2,5 metara, a kazu da ce sada jos 30 hektara saditi na manje od 2 metra jer je to trend u svetu a i matematika pokazuje da se visestruko isplati, videcemo. Osim toga jedna dobra kapaljka ovde je oko 20 dinara ili 4 komada za jedan euro, a metar creva sda kapaljkama na 60 cm kosta 18 dinara. Osim toga nije isto kad za 2 minuta istreses 20 litara i kada to polako kaplje jer ova nagla voda ode u kojekakve rupe i pukotine. U svakom slucaju je bolje zaliti kako bilo nego nikako. Nego vidim da vi te bunare busite kao od sale, a meni traze 5000 evra za 10-12 metara za rupu od 10 cm. Nista mi nije jasno, navodno na 2 metra se pojavi neki sodor koji otezava busenje ali do podne bude sve gotovo i zaato je skupo. Pa za 5000 cu da platim da mi 10 godina zalivaju flasama od 1 litar. Moracu do proleca nesto da smislim. Bas me raduje to povecanje cene .

Ovo sa kopanjima bunara i mene zbunjuje, ali mislim da se radi o razlicitm tehnologijama busenje te zato i razlicite cijene. Ove jeftine cijene za par stotina eura rupa od 30-40 metara su, koliko se meni cini, busenja rekao bih "do prvog kamena", a ove koje se racunaju u tisucama eura su busenja sa kamionima busilicama koji i kroz kamen prolaze. Moje su njive u krskom podrucju gdje ima vode, ali je kamen na par metara dubine i kad bi mi netko iskopao bunar od 35 metara fi 15 cm bez razmisljanja bih dao 300-400 eura, ali se bojim da to nebi islo upravo zbog kamena. Nema logike da i ovdje egzistiraju cijene od 7-8 Eura do 100 eura po metru (otprilike govorim prema ciframa koje su mi od svih silnih rasprava ostale u glavi)
Jesam li dobro shvatio?

O

oljasi

Guest

pa dobro ljudi kada vi radite kada stignete toliko pisati na forumu? :shock: :D
Mislim da cijena kopanja bunara ovisi o promjeru i o cijevima.
Malo sam se i ja informirao o kopanju bunara za navodnjavanje.
Prvo dođe rašljar, to je obavezno. on košta cca 500 kn.
kopanje ko mene je 200 - 250 kn po metru + CIJEVI betonske, naravno.
U Italiji imaju štete od dijetlića koji probiju cijevi alkatena da dođu do vode.
I meni je dijetlić napravio štete na plodu.
Na kongresu smo dobili nekakav "almanah" sa svim sortama lijeske.
Probati ću nešto skenirati da vidite.
Idem dalje raditi :lol:

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

oljasi kaže:

Danas svaki moderni poljoprivrednik koji imalo drži do sebe ima Notebook sa mobilnim internetom kojeg obavezno svaki put nosi na plantažu , tako da u svakoj stanci može sjesti u hlad pod lješnjak i baciti oko na forum ima li kakvih korisnih novosti... :lol:

S

susjed

Guest

Turopoljac kaže:
oljasi kaže:

Danas svaki moderni poljoprivrednik koji imalo drži do sebe ima Notebook sa mobilnim internetom kojeg obavezno svaki put nosi na plantažu , tako da u svakoj stanci može sjesti u hlad pod lješnjak i baciti oko na forum ima li kakvih korisnih novosti... :lol:
lJEP POZDRAV SVIMA.Ž
BAŠ ME ZANIMA KAKO JE VEĆ NETKO NAPISAO KAD STIGNETE RADITI AKO STALNO KOMENTIRATE. čUDA TEHNIKE-ODGOVOR
Zanima me jedna stvar ako netko zna.
Npr: OPG prijavljeno u Zagrebu, zemlja za obrađivati u Ogulinu. zanima me dali dobivam poticaj prema mjestu registracije OPG ili na zemlju na kojoj je posađen lješnjak ( brdsko planinski kraj)

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

oljasi kaže:

kod nas kiša malo pada , pa ne pada, pa pada , pa nepada .....a i auto mi je na servisu i eto vremena da rješavamo krizu na ovim veselim prostorima :lol: :oops:

dovezo sam na njive stajnjaka i što bi ga rekao lega kontam, kontam kad ču se sjuriti na njive i to porazbacati oko vočkica ( 2.500kom ) :roll: neka neko samo proba nabrojiti do 2.500. i razmišljam kako da navučem veselu brigadu na sitnu uslugu. :lol:

usput al zaozbiljno znam da nije ovdije tema da li neko zna koliko vrijedi rakijski kazan od 120l ( ili 100 nisam siguran ) ručni rad nekog majstora iz siska ( mlislim da je milardović ) nova peč i nova stabarka a bakar ko bakar.
ako je neko zna cijenu veselog stroja nek javi

pozdrav susjed dobar ti je nadimak :blackeye

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Pozdrav svima
Bas ste raspisali :D Odlicna atmosfera.
Poštovani svi, ja bih također zamolio za komentar, pogotovom one iskusnije( milan, nenad... i ostali cijenjeni članovi foruma da se netko ne uvrijedi) koje je pravo vrijeme za berbu lješnjaka? Dali uvijek treba pričekati da svi plodovi padnu sa stabla, jer to znači da su zreli, pa ih se tek onda smije brati, ili se čim posmeđe i daju se lako vaditi iz zalene ovojnice može pobrati i sa stabla?
Dali to ovisi od sorte do sorte i dali se vrijeme berbe kasnije odražava na randman i kvalitetu ploda u smislu da se prerano pobrani lješnjaci koji još nisu bili potpuno zreli nakon sušenja jezgre "ščvrknu " odnosno naboraju i stisnu (ili je takvo jezgro posljedica suše)?
Turopoljac, iz svog iskustva ,najbolje i najlepse bi bilo sacekati oktobar kada sve opadne i onda pokupiti ali.....
Praktikujem da lesnik iskljucivo skupljam sa zemlje jer znam da je vec sazreo i da cu ga manje susiti.Jedino istarski umem pred kraj ( kao sto cu ovih dana) da otresem jer je prakticno zreo ali eto ima osobinu da jedan deo roda dugo "visi".
Naravno ,berba zavisi i od sorte ,kao sto sam ranije rekao ,tonda mi je zbog toga najdraza i nju pustim da malo duze lezi na zemlji tako da kada je pokupim ( to je krajem avgusta a temp. 35,36 i vise stepeni) ,onda je vec prakticno suva.Prosusim je jednu nedelju i pakujem u dzakove.Ovih dana kada je padala kisa razbio sam jedno 100 kilograma i bila je suva ko drvo i otisla je u prodaju.Ostale sorte sakupim iz dva puta ,prvenstveno zbog kise jer mislim da kada one ucestaju lesniku treba mnogo vise vremena da se osusi a onda i prostor ume da bude problem.Jedino zbog toga ga treba cesce skupljati a to nije bas prijatno.Takodje treba cesce skupljati i zbog moguceg obnavljanja korova koje je recimo posle ovakvih kisa ponovo krenulo.
Pojava koju si primetio ne mora da bude samo od suse vec moze da bude i do nedostatka nekih elementa ,posebno azota.
Eto ako sam pomogao.....
Za Kobca :D :D :D
ne vrijedi čupati mladicu ako nije bar 10cm dalje od stabla jer jako malo ima sa žilama, a kod gifona je skoro svaka sadnica sa žilicom i iskoristiva ( to je i turopoljac spominjao ) čudo jedno ( slikat ču kad budem rasađivao pa ćete vidjeti ) malo se teže prima ali i godine nisu bile baš normalne u zadnje vrijeme )
E da znas kako se vade :D :D ,cudio bi se ........vade se maltene i one koje idu iz stabla a dodiruju zemlju.Jeste posao ali vredi.
Sto se tice navodnjavanja .....ufff.Puno prica i puno ce vam strucnjaci o tome pricati ali prica je u principu izuzetno jednostavna.Ne treba vam ama bas niko da bi vam postavio sistem navodnjavanja.Danas imate radnje u kojima se prodaje sve sto vam je potrebno da mozete sami sastaviti , cak i najmoderniji sistem.Vase je samo da sklopite.Poenta je samo da pravilno rasporedite glavni vod koji se ukopava u zemlju i iz njega izvucete laterale.Od alata vam treba samo jedna busilica i nekoliko kljuceva.
Creva za laterale mozete kupiti u vecim privatnim firmama koje rade sa plastikom i to neka sa greskom ( sta im je greska nisam uspeo da saznam , verovatno precnik ili sta vec ...) ,bitno je samo da su sto meksa jer u navodnjavanju nemamo uopste velikog pritiska a takva creva ne pucaju od jakog minisu , dok je kod krutih to redovna pojava.
Mislim da je najbolje sam stavljati kapljace jer u slucaju zacepljenja lako ih je ocistiti a i mozete ih sami stavljati na rastojanje koje vam odgovara.Ja u redu imam sadnice na 3 metra rastojanja i kapljace sam stavio na svaki metar i to je sasvim dovljno.Mozete prve dve godine imati samo jedan kapljac (vise nego dovljno) po stablu da ne biste zalivali korov, a posle dodate na svaki metar.
Posto sam uzeo vodeno kolo koje pravi cini mi se vas Osijek(Hondino vodeno vakumsko kolo) ,a koje nema veliki pritisak, ali jako lepo radi i daje velike kolicine vode , svoj zasad sam isparcelisao na tri dela.Uvece kada krenem kuci ja ukljucim prvu particiju a iskljuci je ujutro rano covek koji mi cuva.I tako tri noci za redom- svaka particija...........a onda sve iznova :D :D :D Tako da su Kobac kolicine koje koristim verovatno jezive.Znaci 7000 kapljaca deljeno sa tri ,svaki malo odvrnut da daje mnooooogo vise vode od 4 litre na sat koliko stoji u deklaraciji ,pa sve to od 8-10 sati uvece do 6 ujutru.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

nenad kaže:
Pozdrav svima

Za Kobca :D :D :D

E da znas kako se vade :D :D ,cudio bi se ........vade se maltene i one koje idu iz stabla a dodiruju zemlju.Jeste posao ali vredi.

pozdrav nenadu najstarijem voćaru!

nije vrag da ju smo išćupaš iz zemlje :scratch sad si me navuko prošlo je godina kako sam rasađivao i pomalo sam zaboravio al spremam se uskoro javit ču ti ako skužim 8)

Sto se tice navodnjavanja .....ufff.

tražio sam samo jedan odgovor u vezi vode i biljaka. koliko mi litara vode treba za jednu vočku tjedno ( ili dnevno ) a ono pokrenulo lavinu zato ponovo zahvaljujem svima na pomoći i vidim da ste prava ekipa!
usput nenade jel rano za ono tvoje prskanje prskanje što bi sad trebalo ići! na bazi bakra!

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

nije vrag da ju smo išćupaš iz zemlje sad si me navuko prošlo je godina kako sam rasađivao i pomalo sam zaboravio al spremam se uskoro javit ču ti ako skužim

Naravno da nije :D :D To i jeste najvaznije i najteze, moras samo imati dobru vrstu krampa i dobar osecaj ( o kolenima cemo drugi put :D :D ) i eto sadnice.
Za preparate na bazi bakarnog kreca sada je pravo vreme , znaci ko je pokupio neka prska.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

Naravno da nije :D :D To i jeste najvaznije i najteze,

sad si mi dao razbibrigu do rasađivanja al skužit ču ja :scratch

hvala za prskanje probat ćemo i javljati rezultate

pozdrav!

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

susjed kaže:
Turopoljac kaže:
oljasi kaže:

lJEP POZDRAV SVIMA.Ž
BAŠ ME ZANIMA KAKO JE VEĆ NETKO NAPISAO KAD STIGNETE RADITI AKO STALNO KOMENTIRATE. čUDA TEHNIKE-ODGOVOR
Zanima me jedna stvar ako netko zna.
Npr: OPG prijavljeno u Zagrebu, zemlja za obrađivati u Ogulinu. zanima me dali dobivam poticaj prema mjestu registracije OPG ili na zemlju na kojoj je posađen lješnjak ( brdsko planinski kraj)

Prema zemlji na kojoj je nasad, jedino sto moras iz Ogulina, kad u Zagreb predajes zahtjev za poticaje imati potvrdu lokalne savjetodavne sluzbe da si stvarno zasadio i potvrdu (mislim da je daje polj. sluzba grada) da je nasad na pretpostavljam da mislis na podrucje od posebne drzavne skrbi (ako jest), a ne brdsko-planisnki kraj. Ako je samo brdsko-planinski kraj, a nije podrucje od posebne drzavne skrbi poticaj ti je isti. Pitaj u Ogulinu. I jos nesto, ne treba te brinuti kad radimo jer inace nebi dobio ovaj odgovor ;)

S

susjed

Guest

Hvala puno smiljane. Mislim da područje Ogulina spada u područj eposebne državne skrbi ili područje sa težim uvjetima gospodarenja. valjda tako nekako.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Onda ti je to to.
Nazovi HZPSS u Ogulinu i sve ces saznati iz prve ruke :)
Obrisan neispravan link.

mr. sc. Mirna Ceranić-Sertić - stručni savjetnik za zaštitu bilja
Bernarda Frankopana 13, Ogulin
Tel: 047/525-343
Fax: 047/522-013
Mob: 091/4882-759
E-mail: Mirna.Ceranic-Sertic@hzpss.hr

S

susjed

Guest
Re: Pitanja za iskusne forumaše

Kao prvo sve vas skupa pozdravljam.Novi sam na ovom forumu pa se nadam da neću nekog uvrjediti s pitanjem i komentarom oko lješnjaka.
vidima da od vas dosta ima veće količine lješnjaka. zanima me par pitanja pa ako vam nije teško da odvojite koju minutu na odgovore.

Zašto lješnjake a ne nekakvo drugo voće?

jeli ovo sa lješnjacima u zadnjih 5-10 godina kao i sa nojevima, činčilam itd. nadam se da razumjete.,?

Koliko od vas i kada je prodalo lješnjake u zadnjih nekoliko godina pa da povrate barem uloženo?

postoji li neka udruga ili nešto slično gdje se ukupljau lješnjakoljupci u smislu komentiranja postupka od sadnje do plodova, radova itd....? čitao sam postove i nisma vidio ništa sličnog.

Molim iskreno da odgovorite ima li ijedan od vas da je posadio lješnjake a sad bi radije htio da ima posađeno neko drugo voće.

jedan zamolba- Ako netko ima nekakv elaborat-plan ili nešto slično a odnosi se na sami početak registriranja OPG, sadnje, održaavanja berbe sve na jednom mjestu (cijela procedura) malo opširnije pa da mi pošalje mailom ako je moguće

Moja pitanja su dobronamjeran a iz razloga što sam na odluci dali da posadim drage mi lješnjake ili neko drugo voće.

Posjedujem od ovog proljeća negdje manje od pola rali stare lješnjake koji nisu bili obrađivani 15. godina. Pitao sam smiljan i dao mi je odgovore pa mu se zahvaljujem. zanimaju me i ostali komentari.
sigurno puno više znate od mene. Hvala

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Re: Pitanja za iskusne forumaše

susjed kaže:
Zašto lješnjake a ne nekakvo drugo voće?
Zbog mogucnosti cuvanja bez hladnjace

Dali je ovo sa lješnjacima u zadnjih 5-10 godina kao i sa nojevima, činčilam itd. nadam se da razumjete.,?
Problem nojeva je da nije bilo/nema relevantnih klaonica, a za cincile znam dosta ljudi koji su nekoliko godina radili, vratili investiciju i lijepo zaradili. E sad, sto ce se desavati sa ljesnjacima u slijedecim godinama ... ne znam... :)

Koliko od vas i kada je prodalo lješnjake u zadnjih nekoliko godina pa da povrate barem uloženo?
Nisam kopententan.
Dali postoji neka udruga ili nešto slično gdje se ukupljau lješnjakoljupci u smislu komentiranja postupka od sadnje do plodova, radova itd....?
Bilo je nekih pokusaja, ali koliko ja znam ne psotoji. Volio bih da me se demantira ...
Molim iskreno da odgovorite dali ima i jedan od vas da je posadio lješnjake a sad bi radije htio da ima posađeno neko drugo voće.
Nisam kompetentan

dali netko od vas ima nekakv elaborat ili nešto slično a odnosi se na sami početak registriranja OPG, sadnje, održaavanja berbe sve na jednom mjestu malo opširnije pa da mi pošalje mailom ako je moguće
Nema tako necega. Moraces parcijalne odgovore traziti. Dosta toga imas ovdje, ali pod razlicitim temama. Ovo o papirologiji imas u grupi PROPISI, KNJIGOVODSTVO, a tehnologije rada svagdje po malo. Ima puno ratarskih iskustava pa se moze kombinirati
Moja pitanja su dobronamjeran a iz razloga što sam na odluci dali da posadim drage mi lješnjake ili neko drugo voće.
posjedujem od ovog proljeća negdje manje od pola rali stare lješnjake koji nisu bili obrađivani 15. godina. Pitao sam smiljan i dao mi je odgovore pa mu se zahvaljujem. zanimaju me i ostali komentari.
sigurno puno više znate od mene. Hvala

Ma svatko nesto zna, netko vise netko manje i eto, ovdje razmjenjujemo iskustva..... kako se kaze "Tovar i covik znaju vise od covika"

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

g.susjed

MALO je teško dati odgovore na tvoja pitanja i čini mi se pomalo tražiš alibi za ulazak u "biznis" s lijeskom ( ili nekim drugim vočem ). mi smo uglavnom svježi ( ja baš i nisam ali prvi nasad mi je bio relativno mali i ne daje još neke rezultate a za ovaj novi nasad je još rano za nake ozbiljne kalkulacije ) a ovi stariji vočari koji su to prošli baš se i nevole petljati s nama ( a i za razumiti ih je i oni su svašta prošli ). eto možemo biti zahvalni na podrški dećki preko grane ( kad neće naši ) znate na kog mislim . nema tu neke filozofije stisneš znaš već šta i posadiš ( ili ne posadiš ) i kud te voda odnese. neko je u nekom poslu uspješan a neko ne ( možda ćeš ti biti uspješan a ja ne ).

konkretno moji dojmovi nakon 4-5g

mislio sam da ću moći prehraniti obitelj sa 5Ha lijeske ali mislim da sam se prevario ! moja preporuka da ti to bude dodatni posao ( ako imaš posao s kojim češ imati vremena to raditi jel ima tu posla )

lijeska iz dva razloga . u maloprodaji sam 20tak g i dosta mi je pultarenja i pametnih mušterija i računao sam kao ratari. pokupiš prodaš i zbogom ( ništa tucanje krckanje i pakiranje jer onda više nisi proizvođač nego postaješ prehrambena industrija a to nosi novu problematiku ) mislim da sam se i tu pomalo prevario ( morat ču malu čvrkat jer su razlike u cijenama prevelike )

drugi je razlog ucjene sa cijenama i rokovima ( bresku idr. mekano voče ako ne prodaš odma ili nemaš "tržište" koje ti se kod nas još zove i štela ili veza ) imaš veliki problem i gubitke, a sa lješnjakom ne moraš žuriti i možeš malo kalkulirati ( što može a i nemora biti dobro ) bar sam ja tako razmišljao .

i s obzirom da sam vočar početnik mislio sam da ću se lakše boriti sa problematikom uzgoja nego recimo da uzgajam bresku koja je kažu jako zahtjevna. ali i tu sam se pomalo prevario jer ni lijeska nije baš zezancija ( možeš se u startu tako zaje... da više ne možeš ispraviti greške ).

i jedan od največih problema kod uzgoja je to što se dosta dugo čeka i na prvi pravi rod a pogotovo na prvi puni rod ( od 2-3t /Ha ) zato je to D U U U G O R O Č N I projekt ( puno strpljenja i volje ).

a sam posao nije loš i odmara dušu. još ako voli prirodu i garantiram ti da nećeš imati problema sa stresom , naravno ako budeš sam rovariopo vočnjaku )

savjet kao i svima novima PRELISTATI STARE POSTOVE jer tamo ti uglavnom sve piše jer neće skoroz padati kiša da imamo vremena za komentare ( bar u mom slučaju ) :D jer stvarno je bilo dobrih i kvalitetnih rasprava skoro o većini stvari )

ako sam šta pomogao bit će mi drago . pozdrav !

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Stvarno ste se raspisali , ali neka i treba ! Neznam ništa oko navodnjavanja a i sam razmišljam o tome pa me zanima dali se može razvuč alkatan i samo ga probušit (bez kapaljki) te ga poleć na zemlju i pumpu direktno spojit na sistem.
Ove jeseni si ptvi put planiram odvajat mladice i stavljat u školu pa neki savjet ako moram na nešto posebno obratit pozornost

Najnoviji postovi

Na vrh