• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143
Re: uzgoj ljeske

njiha kaže:
Pozdrav,živim u okolici Zagreba i posadio bih lješnjake oko 1/2 He za probu do godine.Zanima me dali netko zna gdje se u okolici mogu kupit sadnice?

Nisi napisao da li ideš u sustav državnih poticaja ili ne. Ako ideš treba imati parcelu od minimalno 0,5 ha (5.000 m2; 1389 čhv; 0,87 rali), čiste papire od gruntovnice o vlasništvu zemljišta. Ako niste vlasnik zemljišta onda treba imati Ugovor o zakupu zemljišta na minimalno 15 godina. Treba se Upisati u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava u Uredu državne uprave u svojoj županiji. Sadnice moraju biti nabavljene od registriranog proizvođača sadnica, a sa sadnicama treba dobiti račun, certifikat i otpremnicu koje se prilažu zahtjevu za poticaj za podizanje trajnih nasada, a sve preko lokalnog Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu (HZPSS). Na pola Ha treba posaditi minimalno 150 sadnica lijeske, ako želiš dobiti poticaje.
Moja je preporuka (govorim i iz vlastitog iskustva) pošto se trenutno u svijetu sve više prakticiraju proredi od 2, 5 x 5 metara , možeš slobodno uzeti još 200-tinjak sadnica "na crno" što dosta umanjuje ukupnu financijsku konstrukciju, i prvih 7-10 godina imati dvostruko povećani prinos. Nakon što više rezidbom, odnosno formiranjem krošnje nemožeš osigurati dovoljno svjetla, jednostavno izvadiš svako drugo stablo u redu i dobiješ idealan prored od 5 x 5 metara. Do tada si imao duple prinose (prinos =prihod) po jedinici zasađene površine i nisi nepotrebno obrađivo praznu zemlju...
Nadam se da sam bar malo pomogao! ;)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Tipfeler: treba imati minimalnu povrsinu od 0.5Ha, a na 1 Ha mora biti posadjeno 300 sadnica, dakle na 0.5Ha 150 komada. Ostalo potpisujem.

N

njiha

Guest

svakako si mi pomogao (turopoljac).Gdje se mogu kupit sadnice sa računom?

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

pozdrav svima ! malo smo se umrtvili ( ili sve znamo ! ). saznao sam neke nove informacije i možda će vam biti od koristi ( ili ako su krive dobro došli su i takvi komentari takođe ). da ih podijelim s vama!

- raspravljali smo ljetos o prskanju oko stabala ( BASTA ILI HERKULES-total ) i niko se nije ponudiosa konkretnim odgovorom ( ja sam koristio i jedno i drugo i izgledalo mi je isto ). nova informacija je ipak BASTA jer ima drugačiji utjecaj na biljke ( korijen )

- u svaki veći nasad treba rubno posaditi nekoliko trešanja jer ljeskotoč prvo napada trešnju i po tome se određuje tretiranje protiv njega ( ovo je posebno interesantno i to nisam još nigdje sreo dok nisam vidio na svoje oči )

- ne treba puštati stablo da bude više od 4m jer se javlja problem kod prskanja ( mnogima je to još rano ali brzo će vrijeme proći )

- velika stavka ( problem ) je sušenje ploda ako ga uhvate jesenjske kiše ( znači kupi prije kiša što prije )

još mi je palo na pamet da li bi mogli prije berbe oprskati nasad nekim sredstvom ( kao što se višnja prska ) da plod otpadne u isto vrijeme ? mislim a ćete skužit na šta mislim !

u vezi otkupa mislim da će biti velikih problema kad svi narastemo ! trebali bi makar snimiti ili platiti neku reklamu kako se brzo trči ili raste i naravno duže živi ako jedeš lješnjak :roll:

i još nešto ( mislim da bi to smiljan mogao iskopati ) kakve su nam obaveze prema državi ( poticaj ) kad recimo iskrčimo vočnjak ( da li to moramo vratiti ili ne ili ima nekakav vremenski period )

:madmana:

------------------------------------------

ŠTA SE TI TRESEŠ NEĆE TEBE POJESTI......??? - reće banana vibratoru!!

T

tamaramario

Guest

POZDRAV SVMA !
DUGO NISAM NIŠTA NAPISAO NI KOMENTIRAO PA EVO DA SE JAVIM.
ZA SUTRA SU REKLI I ZA DOBAR DIO DRUGOG TJEDNA DE ĆE BITI LIJEPO VRIJEME PA TO TREBA ISKORISTIT ZA OTIĆ U VOĆNJAK I PRIPREMITI RUPE ZA NADOSAĐIVANJE.PROŠLE GODINE NISMO NADOSAĐIVALI ALI OVE MORAMO.NASAD JE STAR 2 GODINE I U TE DVIJE GODINE OD SADNJE OD 460 KOM PROPALO JE 30 KOM . GLAVNIM KRIVCEM SMATRAM LOŠU ZIMU 2006/07 TOPLA SUŠNA ,SUŠNO LJETO 2007 . DRUGA STVAR JE TA A TO NISAM TADA ZNAO, KAD UZIMAŠ VEĆU KOLIĆINU SADNOG MATERIJALA TREBA DOBRO PAZIT ŠTO JE U SVEŽNJU OD 20-25SADNICA JER UNUTRA IMA SVEGA A AKO DVOGODIŠNJA SADNICA LIJESKE NEMA DOBRO RAZVIJEN KORIJENOV SUSTAV KAKVIH JE BILO KOD MENE ONDA I TIH 30 KOM ŠTO SU SE OSUŠILI I NIJE TAKO STRAŠNO . ZATO PAZITE KAD VAM SADNI MATERIJAL PRODAJU U SVEŽNJU.

P.S.
ZANIMA ME DALI ĆE NETKO OD VAS FORUMAŠA IZ OKOLICE ZAGREBA IMATI NA LAGERU TIH 30-TAK KOMADA :scratch :blackeye

F

fiva7

Guest

Pozdrav nakon dužeg vremena! I mene zanima ako ima nekog da ima 50 komada sadnica rimskog u okolici Osijeka da mi se javi. Trebamo nadosaditi ono što se nije primilo, a nije se primilo skoro ništa od proljetne sadnje u veljači. Pitam se samo da li je kriv sadni materijal ili nešto drugo? Hvala!

B

brka

Guest

posredstvom coryilusa od kojih sam kupio sadnice prije godinu dana bilo je svega u buntovima i jedno i dvo i trogodišnjih sadnica sa malim i malo većim korijenom uglavnom za sada nije se primilo 20 % nasada ,coryilus se ugovorno obvezao da će 10% od isporučenog sadnog materijala nadoknaditi vjerujem da će tako i biti a to je idući mjesec.uglavnom skoro 50% sadnica tjera sa razine zemlje tj. formira se nova biljka. :scratch

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

kontroli podliježu trajni nasadi 4 godine od podizanja a nakon toga više ne a kapitalna tri godine to je zanimljivo jel ima parcela koje i uz najbolju volju nemogu dostici neke druge bolje parcele pa ih se bolje rješiti pa još ak je dobar kupac zakaj ne
prodat

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Eto ja bi najrađe da stavim svoje površine na prodaju. Ukupno 5ha u komadu, čisto vlasništvo. Nasad star 4 godine i to 1500 sadnica, 500 sadnica dvije godine i 300 sadnica jedna godina. Istarski duguljasti 85 % i rimski oprašivač 15%.
Redovito obrađivano u suradnji sa savjetodavnom službom i prema preporukama analize tla. Postoje svi papiri o ulaganjima.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

pa to ak je u komadu u 4-oj godini ak imas djecu i misliš na svoju i njihovu buducnoist nije za prodat s obzirom na poticaje za održavanje i dugo razdoblje iskorištavanja, ja samto mislio ovako neke parcele koje su udaljene i lošije se primilo a mogu dobit dobru cjenu pa bi se toga rješio a za te novce kupio nekaj bolje i isto posadio ljesku

P

pticakos

Guest

pozdrav,
relativno sam nova u ovom forumu. A s lješnjacima "živim" već malo dulji niz mukotrpnih i radnih godina. Imam neke brojeve na kojima se mogu dobiti dobre sadnice ( okolica Varaždina) : 042/815-084 ; 091 922 7681 ; 042/305 058 : 091 8917214

8) :) :idea:

P

pticakos

Guest

Krki,

čujem da si ti maher na ovom forumu :) koliko lješnjaka imaš i još važnije pitanje gdje ih plasiraš?? :idea:

Konkretno moja obitelj ima cca 3 000 sadnica, neki nasadi su sad već i blizu 20 godina. Mukotrpan i težak posao, a ja žensko. :roll: ;)
Moji trebaju sve veću pomoć a nekako mi se sve to skupa ne sviđa u ovoj našoj državi. Moj otac je to sve radio s puno entuzijazma, volje i ljubavi. Mislim da nije imao toliko financijske koristi koliko je bilo odricanja. Ja malo drugačije razmišljam ( ipak sam žensko- :scratch ) pa ako već imamo tolika odricanja da barem imamo i neku satisfakciju :(

kako je kod vas situacija- nisam čitala prošle postove... ;)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

krki kaže:
kontroli podliježu trajni nasadi 4 godine od podizanja a nakon toga više ne a kapitalna tri godine to je zanimljivo jel ima parcela koje i uz najbolju volju nemogu dostici neke druge bolje parcele pa ih se bolje rješiti pa još ak je dobar kupac zakaj ne
prodat

Sada su promijenili tekuci pravilnik za kapitalna i rok je sa tri godine produzen na 6 godina. Pretpostaviti je da oni koji su dobili kapitalna po starom imaju rok 3 godine, a oni koji ce od sada dobvijati (za 2008) 6 godina.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

krki kaže:
prodat

kolko sam shvatio nakon 4g možemo krčiti bez obaveze vračanja poticaja državi ( nije loše znati )

nešto smo komentirali program prskanja ljetos pa smo spominjali da kod nas ne ide prskanje u jesen ( nenad prska u 9mj. ). prska se i kod nas samo malo kasnije. NORDOX baza bakar i to naši tehnolozi savjetuju kad otpadne 20-30% lišća znači slično što je nenad naveo s tom razlikom da on prska odmah poslije berbe a naši kad počnu mrazevi. ( to je novo što sam saznao a zaboravih spomenuti )

moram se osvrnuti na cijenu umj. gnojiva od 300,00Kn za J E D N U V R E Č U !!! 7/20/30 ( ako neko ima jeftinije nek javi !! ) i ja se moram nečkati hoču li baciti pišljivih 5 vreča na 5Ha vočnjaka . pa i cementare koriste iste energente u proizvodnji pe nije vreča cementa 300kn :madmana:

inače u orahovici imaju prinos 1,5t po Ha i to kad je odlična godina ( prestrašno ) u ljusci naravno!!!!
---------------------------------------------------
nekad sam bio neodlučan!!!

ili možda nisam??

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Ne bojim se ja rada. Položaj i nasad su prekrasni. Posao nas psihički odmara, to zasigurno stoji, jer se bavimo još nečim. Ali ako se sve stavi na papir, troškovi - prihodi onda sam u crvenom. Znači troškovi su konstantni, a prihodi nikakvi za sada jer nema punog roda. Kada bude puni rod kome to prodati. Kome prodati!? Još veće pitanje PO KOJOJ CIJENI!? Svi bi da zarade trostruko više od nas koji smo ih proizveli!! To me ubija!!!! Da li postoji interes kod Vas koji malo dalje razmišljate o formiranju nekakve udruge ili mislite da je to bez veze. Za mene nije posao ako ću stajati na tržnici i prodavati po kilogram, ako ću ih u ljusci dati po 12 kn/kg. Ili ću samo ulagati kroz godinu i raditi a KUPAC NEPOZNAT. U EU ljudi koji se nečim uspješno bave su organizirani i na početku godine znaju za koga proizvode, po kojoj cijeni će prodati i koju kvalitetu moraju za to dati i naravno količinu. Dok se to kod nas ne posloži ništa od ozbiljnog posla.

P

pticakos

Guest

Što se tiče gnojiva, čujem da je u Sloveniji 22 eura po vreći. To ti je znači duplo manje: uzmeš da po osobi voziš 300,00 kn pa ti izračunaj dal se isplati?? :?

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Meni je po preporuci gnojenja izračunato da trebam baciti 300 kg po ha površine 7/20/30 znači na 5 ha 1500 kg to je30 vreća po 300 kn ukupno 9.000 kn samo to plus gorivo plus jesenska obrada plus prskanje nordix 175 kn/ kg to su neizbježi troškovi. Ja imam cijenu za vreću 7/20/30 266,50kn. To je najpovoljnije što kod nas ima da se uzme.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

kaj to treba gnojiti tolko pa kod mene ima lješnjaka velikih starih grmova koji nikad gnoja ni motikre vidli nisu i rode ko ludi ak imas stajnjaka ko kod mene besplatno samo ga nabacaj oko stabla i zatrpaj ili ak imas gnojnice jos bolje poljevat s tim, a taj npk kolko mu treba da stigne do korjena ¨?

e a i dobro je bacit uvrecanog humusa od glisti to je mislim 30kn vreca 50 litara a litar tog zamjenjuje 7litara stajnjaka

a ima i gnojivo napravljeno od konjskog gnoja dehidrirano netreba se zatrpavat budem vidio mislim das imam prospekt

tak da odkantajte kutinu

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

u starom nasadu oko stabla stajnjak i posle to isfrezat i gotovo kakve preporuke raznih ing iz kancelarije po njima bi mi svi bankrotirali i finacirali petrokemiju

ja nebum

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

pticakos kaže:
Što se tiče gnojiva, čujem da je u Sloveniji 22 eura po vreći. To ti je znači duplo manje: uzmeš da po osobi voziš 300,00 kn pa ti izračunaj dal se isplati?? :?

A od koliko kg su te vreće u sloveniji i koji je omjer N:p:K ???

Najnoviji postovi

Na vrh