• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

P

pozna

Guest
Re: uzgoj ljeske

dobio sam snaznu zelju da i ja nesto kazem. mislim da kad konacno udemo u eu kada se donesu i definiraju kvote nase konditorske i druge firme imaju obavezu prvo otkupiti svu raspolozivu domacu proizvodnju a tek tada iz uvoza. bez tog uvjeta svi novci koje ste dobili kroz poticaje i ostalo su doslovno baceni u vjetar. i tada ce cijene biti na razini cijena npr turske, kao sto je Kobac rekao da bi bio zadovoljan i sa sigurnih 10 kn. zatim KVOTE,o kojima se uopce neprica, kvota je i dobrodosla ali je i obaveza,kvotu mozes prodati ali i iznajmit,tako se radi u evropi. i jos razmisljanja o eventualnom krcenju nasada nakon 4 godinre, :shock: :scratch :scratch ,pa tek tada vrijedi,umjesto da ga unistis ,ti ga lijepo prodas zajedno sa kvotom, i stavis debele novce u dzep. osim ako nisi sentimentalno vezan za taj komad zemlje. :D a da ce se pojaviti neka export import firma,to je jasno kao dan ,uvijek ima nekoga tko lagodno zaraduje preko tudje grbace. a udruga, eh to je kod nas problem ,mislim na ljudski faktor.molim da se nitko ne naljuti.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Sto se tice kolicina u buducnosti milim da tu nebi trebalo biti problema. Ako se sad proizvodi 10% potreba Hrvaske, a sveukupno ima pod ljesnjacima u punom rodu, procjenjujem, ne vise od 300-350Ha (200 Orahovica plus ostali) ovih 100-300Ha koji se mozda sada sade ili su mladji od npr 5-6 godina dodje se do maksimalno 20-30 posto zadovoljenja domacih potreba.To je po meni s jedne strane dovoljno malo da nema problema plasmana na domacem trzistu niti velikih ogranicenja vezano za kvote EU, a opet dovoljno puno da se sa dobrom organizacijom (pretpostavka svakog posla) moze igrati znacajniju ulogu u nastupu prema kupcima (bilo konditorskoj industriji, bilo specijaliziranim otkupljackim firmama).
Problemi u otkupu,ocito, postoje i postojati ce ali isto tako niotkoga tko ima koliko-toliku kolicinu nisam cuo da mu je urod ostao neprodan, odnosno da je knjizio gubitke. Ispravite me ako grijesim.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

pticakos kaže:
Kao kratak osvrt na Susjedov post bi rekla da sam kontaktirala sa komercijalnim direktorom u Zvečevu i rekao mi je da oni imaju potrebu za 100 tona lješnjaka. Međutim, cijena koju mi može ponuditi je ista ona po kojoj otkupljuju lješnjake iz Turske :lol:

Gruba analiza troskova transporta i uvoza je slijedeca (nije bitan iznos od ovoliko ili onoliko dolara nego postoci. Primjer je star dok je dolar bio puno jaci nego danas, ali pokazuje omjere. Rijec je o transportu brodom. Vjerujem da ni kamionski prijevoz nije puno drukciji.). Dakle, ako netko u Turskoj odradi kolekciju okolo po raznim otkupnim stanicama i doveze do luke po cijeni od npr. kako je dolje prikazano 1.35USD nema sanse da ispod 1.6 USD to proizvvodjac dobije kod sebi najblizeg skladista, dakle cca 20% vise, tako da ova prica kako oni hoce/mogu platiti kao sto se otkupljuje u Turskoj je prica za malu djecu. Vjerojatno ovoga trena imaju dovoljno za tekucu proizvodnju pa im nije frka, a kasnije nece ni pitati za cijenu :)
Sve ispod 20% vece cijene od one koju otkupljivaci otkupljuju od Turskih skupljaca je za konditorsku industriju u kontinentalnoj Europi debela zarada. Ovo dolje je racunato sa mizernih 3% marze koju uzimaju veletrgovci izmedju FOB i CIF tocaka, a sklon sam vjerovati da ta marza nije ispod 10%.
Trenutno je zasticena otkupna cijena u Turskoj 4.24 USD http://www.hurriyet.com.tr/english/finance/9783505.asp (na otkupnim stanicama u selima gdje se otkupljuje i 200kg ) pa ispadne da uz 3% veletrgovacke marze nitko ziv ne moze dobiti turski ljesnjak u Hrvatskoj ispod 12 kn/kg u ljusci (oko 25-30 kn ociscen). I to na malo vece kolicine i placanje unaprijed :)

Ispravite me ako grijesim.

Exporters
US$ 1.35/kg, FOB (Free on Board:
The point at which the commodity has been loaded onto the ship at the port of origin),
++ Shipping
Marine insurance
Finance (Banks/ International trading companies)
Broking
Importers US$ 1.50/kg, CIF*
++ Warehousing/landing costs
Trading margins.
Food Processors / Wholesalers/Retailer US$1.60/kg ex-store**
* CIF: Cost Insurance and Freight refers to the point at which the commodity has
arrived in the destination port
** Ex-store refers to the point at which the commodity arrives in the buyer’s or
trader’s warehouse.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Zgodan test na engleskom strojeva za skupljanje ljesnjaka
Jolly 2800 Obrisan neispravan link.
Jolly 1800 Obrisan neispravan link.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

SVE VIŠE razmišljam o osnivanju poduzeća u koje bi bili uključeni SAMO PROIZVOĐAĆI ( znači izbjegli bi nakupca koji otkupljuje po niskoj cijeni a prodaje po skupoj )i držali bi sve u svojim rukama.ko ima više iskustva sa poduzećima neka se javi ili demantira ovo što pišem, da više ne lupetam :madmana: !! mislim da bi to čak bilo bolje od udruge. udrugu eventualno otvoriti ako bi država štogod pomogla. i ne znam kako bi to bilo sa nekakvom burzom samo za lješnjak? AJMO LJUDI JAVITE SE! . znam da dosta samo šuti i čita a nas par rješavamo krizu . ne bi bilo loše kad bi se javili svi koji bi bili zainteresirani, a vise na forumu da se otprilike ima kolko tolki uvid u našu moć i zainteresiranost !!

smiljane oteo si mi riječ i usta ( to sam zaboravio zadnji put spomenuti ). naravno cijena u turskoj + transport ( koji baš i nije mala stavka ).
i ćini mi se da je neko na forumu tražio pomoć da proda plod lanjski ( znači ipak ima problema oko plasmana a još novi nasadi nisu ni počeli roditi )

što je pozna spominjao i to je u redu. jedan od glavnih razloga zbog kojih sam ušao u sadnju je bila računica da čemo ući u uniju dok mi vočnjak stasa ( ne što sam preveliki ljubitelj EU nego sam razmišljao da je tamo uređenije tržište i da se ipak ljudi pridržavaju nekakvi pravila igre - prvo kupi domaće a onda ako treba uvezi ) .međutim od unije izgleda ništa još minimum par godina, pa smo prisiljeni se snalaziti kako zanamo.

ne gori još nemamo puno ploda ali već za 2-3g će biti puno tona i onda će biti problema. zato treba misliti malo unaprijed !!

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Nemam baš vremena, ali ne mogu odoljeti.
Netko danas reče pa svi smo prodali i nije neki problem. Pa mi ništa još ni nemamo. Ali ako sam shvatila Pticukos imaju lješnjak 20 godina znači puni rod, a nemaju kome prodati!?? ili nisam dobro shvatila. Mi sad ovo sitno kako tako uspješno rješavamo, ali svake godine će biti sve veći problem. Zato treba već sada nešto poduzeti jer treba napraviti to: ili udruga ili poduzeće i za slijedeću godinu to bi moglo da profuncionira. Te stvari treba kroz zimu rješiti, jer ko će koga skupiti kad poćne proljeće i radovi u voćnjaku.
Država za te stvari daje potporu ali ne znam točno za koju organizacijsku formu (udrugu, prsten ili zadrugu).
Još mi nije jasno ovo s tim omjerima, u Hrvatskoj se proizvodi za 10 % potreba, a ostalo se uvozi. Zašto onda Orahovica izvozi po 7,5 kn a cijela prehrambena industrija u RH uvozi za svoje potrebe, jer nitko od nas ne otkupljuje.........Nema tu meni logike. Slušala sam Orahovicu u nedjelju na dnevniku i rekao je njihov direktor sve je namjenjeno izvozu u Italiju i Sloveniju.
Vlado Moulis će graditi pogon za otkup i preradu u skoro vrijeme, mada već priča o tome 4-5 godina.,ali ne vjerujem da će plaćati više od 10 kn.!? Tako je nedavno spominjao u razgovorima i to će biti plaćano po klasi možda extra klasa 12 kn ali to mora da bude slično ko jaje jajetu, krupno, pa postotak vlage i to sve što već ide.
Ja sam za da se nekako organiziramo jer tako funkcioniraju i drugi koji hoće nešto zaraditi. Pogleedajte čak su se i mali trgovci, maloprodaja, povezali da bi opstali. Proizvođači jabuka recimo, su najjači u Hrvatskoj i čak imaju zaštitnu cijenu za jabuku ispod koje nema prodaje i to je već puno. Treba još vidjeti, kako ....

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Kvote za lješnjak ne postoje jer ga ima premalo u EU. Jedino kad Turci uđu. Tako da od prodaje kvota mislim da nema ništa. Krčenje nasada je najgora moguća opcija, toliko truda i rada i novaca, pa tek smo na početku, a on je najteži. Moramo iznač neka pametna rješenja. Ovih dana se vratio rođak iz Njemačke, okolica Hailbrona, vinorodno područje i kaže kako su Njemci ove godine podigli prve plantaže lješnjaka jer pretpostavljaju zbog promjene klime to bi tamo moglo uspijevati. Zanimljivo.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Ima puno nejasnoca odnosno krivih informacija. To da Orahovica izvozi po 7.5 kn i da imaju prinos od 1.5 tonu po ha mi nikako ne drzi vodu. Ispadne da im cijeli posao sa ljesnjacima na 200 hektara vrijedi nesto preko 2 milijuna kuna godisnje sto mi se cini strasno malu u usporedbi sa cjelokupnom bruto prodajom u 2001-2003 koja je iznosila oko sedamdesetak milijuna kuna godisnje ( Obrisan neispravan link. stranica 17), da sad ne kopam trazeci novija izvjesca koja sigurno postoje. Dakle cjelokupni posao u ljesnjacima (bruto prodaja) im je manji od 3 posto cjelokupnog posla cijele firme od 600 zaposlenih????. Dakle, ili ne prodaju po 7.5 kn ili im je prinos puno veci od 1.5 tone/Ha (ili vrlo vjerojatno oboje).
Sto se tice prodaje malih proizvodjaca, cijenio bih da oni koji imaju starije nasade razmjene sa nama iskustva kako su do sada prodavali da ne moramo izmisljati toplu vodu, a sve u zajednickom cilju jer ne treba zaboraviti da je deset proizvodjaca vise od deset puta jace nego svaki pojedinacno. Odnosno, drugim rjecima, ako netko ima 10 ha starog nasada on sam nije neki faktor na trzistu sa npr. 20 tona ljesnjaka u ljusci, ali ako on povuce vise manjih da se skupi npr. proizvodjaca koji rade 100Ha (evo, krki rece da je u kontaktu sa ljudima koji imaju ukupno 40Ha) onda ponuda od 150-200 tona igra ulogu. Najgora je varijanta rascjepkanost, za sve i male i velike i amatere i one koji od toga zive. Tocno je gore receno, jabucari trebaju sluziti kao primjer.

P

pticakos

Guest

Smiljane, impresionirao si me... he he ;)
je je, Zvečevo treba cca 100 tona. Tako mi je čovjek rekao. Imali smo dogovor da pošaljemo lješnjake na analizu i nakon toga slijedi dogovor ili otpada. Međutim cijena je bila problem. Mislim da je bilo 3$ i nešto sitno. Ispalo je nekih 22-23 kn. Smiješno. Jer navodno po toj cijeni uvoze iz Turske.

Karla. Novi lješnjaci se beru, a još ima nešto starih u zalihi. Nije baš ove godine nešto išlo. :(

Kao što sam rekla u prošlim postovima, moji su već dugo uključeni u to , nekih 20-ak godina. Ja sam do sada dolazila i radila to što mi je bilo rečeno i psihički se odmarala a fizički umarala. Tako da je sve to otac vodio i mislio o svemu. Vidim polako da mu treba neka podrška jer mu je već polako dosta svega. A nisam na čisto što će sve skupa biti s time u ovoj našoj državi.Stariji sin je u 14-oj godini i nije baš neki tip za poljoprivredu...kaj da vam velim-mladi :roll: :roll:
Mislim da bi trebali: - udružiti se, na bilo koji način, zadruga, udruga...biti u kontaktu
-pokušati napraviti jedno jedinstveno otkupno mjesto i samim time jedinstvena cijena tako da se stane na kraj prekupcima i nakupcima koji lijepo namirišani i napirlitani dođu po robu dok ja / tj. svi mi -znojni i blatni dođemo s plantaže umorni da jedva gledam, a kamoli ljubazno odgovaram na njegove provokacije o cijeni. Čizma u dupe :twisted: :twisted:
-pokušati na "hrpu" staviti mehanizaciju s kojom raspolažemo i međusobno surađivati na taj način- jednostavno posuđivanje uz obavezu čuvanja zajedničke imovine.

ne znam, ljudi, pišite, predlažite, više glava uvijek je pametnije od jedne, a koliko vidim- ima jako bistrih glavica i mogli bi čuda napraviti-a na našu korist. :D

P

pticakos

Guest

Turopoljac kaže:
pticakos ponavljam pitanje!!!

Od koliko kg su te vreće umjetnog gnojiva u sloveniji za koje kažeš da su upola jeftinije nego kod nas i koji je omjer N:p:K ??? :?: :?: :?:

I koja je to cijena otkupa u Zvečevu?

Koji je omjer?? ne znam, ali znam da ga moji koriste za lješnjake ;) sorry - pitat ću ga pa ti odgovorim.

Zvečevo, otkupna cijena čišćenih Lješnjaka = oko 22, 23 kn ( 3$ i nešto sitno) - ako prođu analizu kvalitete

P

pozna

Guest

sta znaci analiza kvalitete kod ljesnjaka ? da je jezgra citava ? kalibracija po velicini jegre ? vlaznost ? postoji li neka sprava tj. vlagomjer za ljesnjak, kao sto npr. ima za zitarice ? usput ,u konzumu sam kupio ljesnjak jezgra,lijepo zapakovan, a bio je gorak,skoro nejestivo,pa sam zakljucio da je bio vlazan tj. pljesnjiv. koliko pri ciscenju otpada na ljusku ?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Vrlo je vazno ostati u kontaktu, formalnom ili neformalnom.
Formalno udruzivanje u zadruge je po meni dosta realno jer svatko za sebe zadrzava svoju autohtonost, a moze se zajednicki nastupati.
Ideja sa strojnim parkovima je vrlo logicna, ali bojim se trenutno tesko provediva. Eventualno moze funkcionirati na nekom neformalnom nivou da se par proizvodjaca iz istog kraja dogovore da ce jedan kupiti sto ti ga ja znam krckalicu, a drugi usisivac pa ce jedan drugome pomagati/posuditi. Tako, uostalom, i funkcioniraju mnogi poljoprivrednici.

Edit

Inace, na zagrebackoj zelenoj trznici se ocisceni ljesnjaci prodaju po 50 kn/kg, a neocisceni po 20kn/kg. Tako da se moze racunati da je ociscenog jedno 40% -45% od neociscenog.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Ja bi svoj skromni urod dala u ljusci po 15 kn/kg, jer nemam gdje lupati, nemam baš ništa od alata/strojeva za čišćenje.
To što veliš za cijenu Zvečeva polupano po 22,00kn /kg jako malo.
Mi smo uvodili HACCP sustav kontrole kvalitete proizvoda i na jezgri lješnjaka se mjeri vlaga, kako bi se znalo pod kojim uvjetima ga treba čuvati. Postoje i uređaji za mjerenje vlage, dosta skupe spravice. To je cijela teorija o tim stvarima.
Naravno, ako nešto daš jeftino da ćeš i prodati-zakon tržišta, ali je pitanje koliko ćeš zaraditi.
Vele ljudi da smo mi Hrvati zajebani što se tiče međusobne pomoći jedni drugima, možda ima nešto i u tome.
Zato bi se trebalo sa zainteresiranima dogovoriti precizno i konkretno ako se uđe u udruživanje o svim pravima i obvezama, odnosno mislim treba preslikati neki oblik kako fukcionira koji je uspješan u praksi.
Smiljane, imaš li ti uz lješnjak i lavandu ili neku drugu kulturu???!

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Ja bi svoj skromni urod dala u ljusci po 15 kn/kg, jer nemam gdje lupati, nemam baš ništa od alata/strojeva za čišćenje.
Ukoliko se ne varam to dodje oko 2 eura po kilogramu a to mu opet dodje oko 5 eura ociscen.
U slucaju ove godine to bi bila fantasticna cena za lesnik u ljusci i odlicna za lesnik u jezgri, pod uslovom da sve to neko drugi ocisti za nas.
Za ovu godinu kada bi mi neko ponudio 12 kuna ili 1,7 eura za ocisceni ja bih bio zadovoljan.Ne smete da zaboravite koliki je posao doci do tone ociscenog lesnika a kamoli 3-5 tona.Imate celu zimu da presedite( i to od ujutru do u kasne sate i tako svaki dan) i oci da izbuljite dok to ne ocistite tako da mi nije jasno zbog cega na cenu od 12 kuna gledate tako lose.Mi se nazalost moramo kao i sve zemlje prilagodjavati ceni turskog lesnika pa sta god o njemu mislili.Nemojte misliti da su recimo italijani u boljem polozaju, otidjite na njihov forum pa procitajte sta su pisali prosle godine i koju su cenu dobijali.Problem kod nas u Srbiji je sto nema otkupa u ljusci vec sav lesnik mora da se ocisti i tek takav ima kupca i to po ceni sa malom razlikom od cene recimo neolupanog od 12 kuna.
Evo ja sam na primer prosle godine dobijao za ocisceni lesnik oko 6 eura ,sto je po meni super cena i bio sam zadovoljan ali sam u tu mrezu usao zato sto je vele trgovac turski placao 6,5 eura.Znaci morao sam biti jeftiniji da bi oni imali interesovanje za mene i nase male kapacitete.Ove godine su oni turski nabavili po otprilke 4,2 eura i zamislite koliko bi mi onda trebali dobiti da bi smo opet bili u igri.Na zalost to je realnost i tolika mu je cena na trzistu.Znaci pad od 2 eura i bas trgovce brige za kvalitet , pri tom im turci dostave lepo ociscen i kalibrisan lesnik i sreci nigde kraja bez obzira koliko je star i u kakvom je stanju(ove godine blago uzegao ,kao ikod vas najverovatnije jer je isti izvor snabdevanja).I sve fabrike kupuju od njih a od nas ce jos da traze kontrolu kvaliteta.Zato ove godine ne zurim i orjentisao sam se na sitne kupce kod kojih mozete izvuci oko 5 eura (i koji su prezadovoljni kvalitetom-najzad je neko ukapirao da je razlika ogromna) pa cemo do zime videti oce li veliki potrositi turske zalihe.
Stoga mislim da je cena od 15 kuna/kg ove godine nerealna i to ne malo nego puno.Sam posao oko lesnika nije tako tezak kao sto cesto pisemo cak sta vise mislim da je jedan od najlaksih u vocarstvu ali sam cin lupanja lesnika je ono sto zabiberi celu stvar i ucini ga gorkim.Nemojte misliti da sam ovim pisanjem hteo nekome nesto ruzno da kazem ali cinjenice su takve a ja bih prvi voleo da mozemo dobiti bar duplo vecu cenu.
Trenutno resenje je imati masine za cisnje jezgre a dugorocno je defenitivno udruzivanje i po mogucstvu propaganda sa akcentom na kvalitet.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Nenade, ti kažeš:
"Ove godine su oni turski nabavili po otprilke 4,2 eura i zamislite koliko bi mi onda trebali dobiti da bi smo opet bili u igri."

To je preko 30 kuna za taj turski. Zašto onda i naš ne može biti po 30 kuna. 15 kn u ljusci nerealna cijena kažeš, pa kako se onda izvodi računica. Od 1 kg u ljusci dobiješ 40-45%-(masa ljuske) da dobiješ u jezgri- znači 0,55 -0,60 kg jezgre.
Što bi značilo 1,8 kg u ljusci - 1 kg jergre. Ako bi u ljusci bio po 15 kn /kg x 1,8kg ( da dobijemo 1kg jezgre) to onda ispada 15x1,8=27,00 kn/kg i za trošak lupanja netko u prijašnjim postovima kaže da uzima 2 kn/kg pa to je onda ta cijena po 29,00 kn/kg . Zašto je onda to nerealna cijena?! 15 kn/kg
A kad usporediš s onih 6 eura što si isto spomenuo pa to je razlika još puno veća.
Neznam kako izvesti računicu. A ne znam kako kod Vas stoje troškovi vezani uz proizvodnju, vjerojatno su niži nego kod nas barem se tako priča (umjetno gnojivo, preparati za prskanje, dnevnica radne snage...) Jasno je to da ćemo se mi morati prilagoditi cijenama na svjetskom tržištu, a sve unutar toga posložiti kako tko najbolje zna i umije, mislim na cijenu proizvodnje, tako da razlika bude u korist zarade što veća.
Dobro je imati pravi uvid u stvari kojima se čovjek bavi ili misli baviti. A ovaj forum je jako dobra stvar u odnosu na teorije kojih smo se naslušali. Ipak je ovo praksa iz prve ruke.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Za ovu godinu kada bi mi neko ponudio 12 kuna ili 1,7 eura za ocisceni ja bih bio zadovoljan, kaže Nenad, a ja kažem da bi se UBILA KAD BI MORALA DATI 1 KG OĆIŠĆENOG LJEŠNJAKA PO 12 KUNA.
Iz ovih stopa bi otišla u preprodavače lješnjaka, a ne u proizvođače.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

karla kaže:
......
Smiljane, imaš li ti uz lješnjak i lavandu ili neku drugu kulturu???!

He he :) ja ti nazalost jos nemam nista :) tek sada pripremam zemlju i planiram ovu jesen, u slijedecih petnaestak dana, cim dobijem sadnice, zasaditi lijesku na nesto manje od 5Ha. A sto se tice lavande ;) pred par godina sam se intezivno zanimao za nju i cak sam planirao krenuti u tom smjeru, ali me "odgovorila" tehnologija i jos veca nesredjenost trzista, a i klimatski elementi u mom kraju. Uglavnom, sada tek krecem u ljesnjake i upijam vasa iskustva i ucim, ucim i ucim ... ....

Usput, Karla, na kojoj su povrsini tvoji ljesnjaci i u kome kraju? Koliki ti je prinos po npr. stablu i koja sorta?

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

potpuno se slažem sa nenadom. nažalost to je realnost . cijena je nekad nekakva. najvažnije je da kod pada cijene popustite jer kad jednom mušterija ode teško ju je ponovo vratiti. ja bih ponavljam bio zadovoljan i sa 10,00kn i potpisao bi ugovor odmah na 5g ko mi ponudi.

5ha x 3t= 15t

15 X 10,00 = 150.000,00 kn

korigiraj troškove ili smanji urod i ostane 100.000kn. kud ćeš više. kad dođemo ( ako dođemu u puni rod naravno ). u ovom slučaju ako imaš dobrog i stalnog kupca i otprilike nekakvu srednju cijenu od desetak kuna po kg i siguran plasman onda ne moraš trošiti energiju i vrijeme i živce na prodaju ( a vjerujte mi da te to pojede kako ptica kos reče čači joj je več pomalo dosta svega ) nego se možeš bazirati na sam proces proizvodnje i tu sa kvalitetnim ulaganjima možeš eventualno podići kvalitetu ili tonažu po Ha. i onda dolazi u obzir navodnjavanje , mreža itd...i kad ti dođe berba ideš u nju s vaseljem a ne sa grčem.

gledao sam emisiju vinarima u francuskoj. vinar pravi vino, nema vinograd. vinogradar uzgoji grožđe i proda vinaru ( kad je završila berba on počinje novu sezonu uzgoja i mirno ide spavati , a vinar podrumar se dalje nastavlja bačkati sa grožđem ). vinar ne prodaje grožđe nego pravi vino. vino prodaju specijalizirane firme za prodaju vina. i svako je zadovoljan u lancu i najbolji su vinari ( vinogradari ) na svijetu. normalno sad će neko reći nije to baš tako ima i vinogradara koji prave vino i prodaju, naravno ali u glavnom kolko sam shvatio tako im je osmišljena proizvodnja. i opčenito mislim da se zapad digao na specijalizaciji a ne svaštarenju. jabučar u austriji obere jabuku preda u otkupni centar i gotovo ćeka svoju lovu i priprema se za novu sezonu. ne tezgari po čoškovima i tržnicama. a mi bi sve u jednom.

ne kažem da nije izvedivo i proizvest i prodat ali mislim da su to ostavštine prošlih vremena i da se treba bazirati na proizvodnju. jako je teško sve znati raditi pogotovo nama malima.

evo što nenad kaže kod njih ide samo očišćeni a kod nas kontra, uglavnom u ljusci.

vlaga kod predavanja ne smije biti veća od 7% tako kažu u orahovici . jedan mali komad je uhvatili kiša i to još nije suho a vidite kakva je topla jesen. što kad urane jesenjske kiše, i bude više tona ? znači trebat će i sušara.tko če to sve nakupovat ? i ako uspije neko financiski jači to sve organizirati ( kopanje, špricanje, kupljenje, sušenje, pakiranje ,prodaju, NAPLATU!!! ...) potrošiće se za 10tak godina i kad mu neko 11 g spomene lješnjak vijat će ga bejzbol palicom :lol:

eto opet nas par drobi i niko se više ne javlja :scratch . izgleda da će zadruga imatimalo članova.

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Od 1 kg u ljusci dobiješ 40-45%-(masa ljuske) da dobiješ u jezgri- znači 0,55 -0,60 kg jezgre.
Prvo, maksimum koji treba racunati da dobijete jezgru je 40 % ,jer ima tu nesto neoplodjenog , praznog, loma.....

Što bi značilo 1,8 kg u ljusci - 1 kg jergre
tacnije od 1,8 u ljusci dodje 0,7-0,75 kg jezgre i to kad prskate , navodnjavate, djubrite i sve ostalo a mozete zamisliti lesnik od onih koji ne obracaju paznju na nista.Skoro sam pricao sa jednim covekom koji je radio usluzno ciscenje lesnika ,rekao mi je da je imao slucajeva da od 1000kg kada je olupao nije imao 100-200 kg jezgre pa je morao da zove vlasnika da dodje i vidi ,da ne bi pomislio da ga on krade.I to mu se jako puno puta desavalo.Mislim da je zbog takvih stvari cena lesnika u ljusci mala a i zbog samog procesa ciscenja.Kao sto ste i sami rekli ni u Italiji nema kompletnih masina za ovaj proces , a sigurno da za to ima razloga.

Zašto je onda to nerealna cijena?! 15 kn/kg
Zato sto 15 kuna po kilogramu dodje kao otprilike 5 eura po kg ociscenog a da pri tom mi sedimo kuci dok neko cisti isti taj lesnik a mogu da iz turske dobiju ocisceni po 4,2 eura.Vrlo prosta matematika.
Prosle godine su italijani dobijali nesto vise od 4,5-5 eura po kilogramu ociscenog dok sam ja ovde uspevao dobiti oko 6eura.Ove ce i oni i mi sigurno dobiti manje jer koliko sam mogao cuti ovo je do sada najniza cena lesnika.
Naravno nadam se da ce sledeca godina to kompezovati jer imate primer da je pre 4 godine ovde u Srbiji lesnik bio placan 9 eura po kg (ja nazalost nisam bio u rodu :D ) na veliko a vec sledece godine je bio pao na 5 eura.Znaci cena oscilira i to me tesi.

ja kažem da bi se UBILA KAD BI MORALA DATI 1 KG OĆIŠĆENOG LJEŠNJAKA PO 12 KUNA.
Iz ovih stopa bi otišla u preprodavače lješnjaka, a ne u proizvođače.
Moja greska, naravno mislio sam na lesnik u ljusci ,pa to je bar jasno.
Nadam se karla da se ne ljutis na ovo sto sam pisao jer mi smo u istom problemu i ja bih ti zeleo da dobijes i 20 kuna po kilogramu ali to ce tesko ikada biti moguce.Moja racunica je jednostavna kada sam rekao da bih bio zadovoljan sa 12 kuna to bi bilo ovako (da emitiram Kobca) 5 ha X 3 tone u ljusci (mada licno smatram da mora biti i osetno vise ako se pokloni paznja zasadu) , jeste 15 000 kg X 12 kuna = 180 000 kuna ili 25 000 eura .Kada odbijete troskove djubrenja ,skupljanja , prskanja , nafte ,ostaje vam sigurno 20 000 eura a to vam dodje oko 1600-1700 eura mesecno.Ne znam kolike su prosecne plate kod vas ali mislim da ih ova brojka daleko nadmasuje.Naravno da se racunica jos dodatno moze "frizirati" nasim ljupanjem lesnika i to sigurno bar za 1 euro po kg sto na 5-6 tona nije malo ,taman koliki su troskovi.
Inace i kod nas je sve poskupelo djubrivo je otislo 100% , hemija skoro isto , dnevnice nema ni ovde vise ispod 25 eura a sve sam to uracunao u ove rashode.
Jos jednom nije mi bila namera da nekoga uvredim vec da iznesem moje glediste na nas problem.
Pozdrav.

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Nenade,
računica ti je savršeno točna. Ako strojno lupaš i čistiš lješnjak čak i sa američkim vrlo skupim i kvalitetnim strojevima kakve ima Velimir nema šanse da dobiješ više od 40% očišćene cijele jezgre od 1 kg neočišćenog lješnjaka. Stvari nikad nisu idealne, uvijek ima šupljih plodova, nešto se jezgre polomi zbog nedovoljno precizne kalibracije, nešto sitnijih prisušenih jezgri ventilatori otpuhnu jer jer su prelagani i još sto drugih stvari na koje se baš ne može utjecati.
Više volim navoditi neke iskustvene podatke , nego one paušalne iz razne literature, jer su sigurno realniji i mjerodavniji. Tako znam da se samo ručnim lupanjem lješnjaka može dobiti oko 50 % cijelih jezgri i to samo kod nekih sorti, odnosno čak do 60% ako je u pitanju Lambert.

Također mislim da je Kobčeva računica od 3 tone po Ha čista utopija. Realnije bi bilo računati s maximalnih 2 tone po Ha i uz velika ulaganja i veliku skrb oko plantaže i to tek oko sedme godine.

Smiljane, sudeći po broju tvojih postova samo na ovom forumu (1064), svojski si prionuo učenju, pa kompletnu tehnologiju uzgoja i prerade vjerojatno imaš u malom prstu. :D Tvoja plantaža će sigurno biti ogledni primjerak, plod svih naših iskustava, pa jedva čekam da počneš raditi i prve slike s njive.... ;)

Najnoviji postovi

Na vrh