Re: uzgoj ljeske
Pozdrav
Reci gdje se nalazi taj nasad, kako održavaš tlo u nasadu i da li smatraš da je za ispunjenje ljuske plodom važno umjetno gnojivo ili pak dovoljno vlage.
Što se rezidbe tiče, dali radiš samo korekciju u svom nasadu ili ima nešto drugo ili ga uopće ne režeš što se tiče krošnje?
To bi vredilo vidjeti uživo..
Karla drago mi je da ti se svidja zasad najzad malo optimizma
Misljenja sam da je za dobru jezgru bitno i navodnjavanje i djubrenje i to toliko da ne bih znao reci koje vise.Sto se rezidbe tice uglavnom sam vec formirao zbun , mada na nekim sadnicama vrsim korekciju zato sto nisam zadovoljan njihovom formom.Samo sto to mora polako.Sada se vec trudim da zbun podignem na vece odstojanje od zemlje (sto je pticakos primetila) ali uglavnom samo kod istarskog jer je on inace bujna sorta koji ima zelju da vise ide u sirinu nego u visinu.Kod ostalih sorti sam vise nego zadovoljan sa fomom zbuna.
Inace zasad mi se nalazi na periferiji Beograda i gosti mi nisu problem
Nenade, što misliš zašto ima prazih ljuski bez ploda, samo ljuska. Da li je u pitanju navodnjavanje ili neki nedostatak u prihrani.
Ako ga nema uopste uglavnom je zbog neprskanja ,tacnije mislim da su u pitanju insekti i narvno moze biti i do monolije koja pogodja lesnik u fazi cvetanja.Ako mozes pogledaj pre nekoliko stranica sam dao program prskanja kojeg se ja pridrzavam i do sada nisam imao takvih problema.Nedostatak u ishrani se drugacije manifestuje kao i nedostatak vode.U tom slucaju je plod manji i ne puni ljusku kako treba.Posebno nemojte stedeti u rano prolece sa azotom, u mladim zasadima od njega puno zavisi(kao i starijim).
pticakos
No mislim da će ti za par godina ako ne već i ove biti problem sa zasjenjivanjem stabala i čini mi se da su prve grane spuštene dosta nisko. U biti nasad je formiran kao grmolika biljka a ne stablo??
Moj zasad je oformljen da se 10-12 godine vadi svaka druga sadnica i dobije rastojanje 5X6 metara.
Grane su mi ostale spustenije samo kod istarskog ali mogu ti reci da kod mladih zasada bocne grane u blizini zemlje se uvek javljaju u toku godine (bas kao sto mozes videti mada sam ih ja zimus sve sklonio) ,sto je zasad stariji ta pojava se gubi i zbun je sve lepsi i pravilniji, pa se mozes lakse podvuci
To su ti sad fotkane slike?? Mi smo s berbom pri kraju i svo su na tlu- Fotke mi se čine kao prije nekih mjesec do dva.
U pravu si ,mislim da je u pitanju jul mesec.
Razmak je između 4X 5 i ponekad veli tata da je morao ostaviti možda veći ??
I on je u pravu
Smiljan
Nenade, dali ti cijev od navodnjavanja smeta kod npr. gnojenja, obrade zemlje i kosnje? Kako to rjesavas ili nemas potrebe jel sve sto radis radis dalje od debla, pod krosnjom? Odnosno, dali uopce i mozes proci nekim strojem poprijeko na red?
Smiljane , cev mi ne smeta zasto je na sredini a i ja od ove godine vise ne freziram a i kad sam frezirao radio sam oko sadnica sa malom frezom sa jedne i druge strane a mali pojas od 20-30 cm koji je ostajao po sredini (taman gde je cev) tretirao sam totalom tako da za popreko nisam imao potrebe a i zbog cevi ne bih mogao.I misljenja sam da bi tako radio dupli posao.