• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
Re: uzgoj ljeske

meni se cini da ce mladi biti jos gori, radili nebi nist osim ak se to ne radi prek kompjutora, slusaju turbofolk ,ne postuju roditelje svak cast izuzecima

zamisli dali je kod nas moguce organizirat ljude da idu u nekakve organizacije kao vani mozda ali u nasem slucaju kad prede par godina i kad se nece moc prodat onda ce bit prisiljeni

to ti je isto zakaj se hrvatska mora srediti radi evrope uz njezinu prisilu i ultimatume. zakaj se ne sredi sama radi sebe

zakaj zakaj

ko na to odgovori je ajnštajn

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Danas razgovaram s Velimirom, onaj kaj ima krckalicu iz Amerike za orahe i veli da lješnjak za sada ne može jer su probali i puno je razbilo jergre pa bi trebao nešto na njoj doraditi. Ako je Velimir u blizini neka se uključi. Eto to je isto rizik, kupiš stroj preko interneta naručiš, sve u opisu izgleda perfektno, sve puno platiš i onda ti ne radi kak si si zamislil.
Tvrdi su ovi lješnjaci.
Nenade, što misliš zašto ima prazih ljuski bez ploda, samo ljuska. Da li je u pitanju navodnjavanje ili neki nedostatak u prihrani.

L

lješnjaci

Guest
Re: koje sve strojeve koristite za uzgoj ljeske

hvala. da li netko možda ima taj stroj da ga iznajmi? imam tonu lješnjaka i ne znam što da radim s njima.

V

velimir

Guest

evo ukratko...

turopoljac je donio lješnjaka pa smo probali stroj za krckanje. bezuspješno.

problem smo "pronašli" u "mrežici" koja se nalazi na dnu ploča koje krckaju. iako bi stroj trebao biti univerzalan, za lješnjake iskreno nije. ta "mrežica" je navarena na dno ploče pa ću ja to sve raskopati i ili napraviti nove ploče ili na postojeće navariti "mrežicu" sitnijeg oka. kod ove veličine oka se desilo da veći lješnjak prođe kroz stroj neokrznut a manji bude zdrobljen. debljina te "mrežice je nekih 3 mm. tu se stvara rupa od ukupno 6 milimetara dovoljne veličine da u nju stane cijeli lješnjak. na tih 6 mm treba još nadodati namještenu širinu između ploča. to namještanje širine je stvarno precizno...

ideja je nazubiti tu ploču dovoljno da plod ne klizne samo kroz stroj i da mreža bude dovoljno gusta da lješnjaci ne mogu "upasti" i proći kroz stroj neoštećeni.

sad imam još nekih 10-ak dana obaveza pa nakon toga sređujem stroj...

sveukupno, vjerujem da će turopoljac potvrditi, skroz očišćenih i neoštećenih jezgri je ispalo 15%-20%. nešto više kod rimskih jer su okrugliji...sve u svemu malo

možda bi plod trebalo još malo posušiti, da se jezgra malo skupi odnosno da bude više lufta između jezgre i ljuske ali sumnjam da bi to rezultiralo većom učinkovitošću jer tih 6 mm kod lješnjaka stvarno čini razliku...kod oraha je nešto drugačija priča, zbog same veličine, izgleda jezgre u dvije polovice pa nije bed ako jezgra pukne po pola, pa da sad ne duljim o orasima...uglavnom, probat ćemo ponovno, pa će vjerojatno još nešto trebati prilagoditi pa se nadam da ćemo isprobat ponovno. ako baš ne bude nikako išlo, j.bi ga

o svemu ćete bit` pravovremeno obaviješteni...

zbedenik

Novi član
Tu od
30 Ožu 2007
Poruka
22

Turopoljac kaže:
pticakos ponavljam pitanje!!!

Od koliko kg su te vreće umjetnog gnojiva u sloveniji za koje kažeš da su upola jeftinije nego kod nas i koji je omjer N:p:K ??? :?: :?: :?:

I koja je to cijena otkupa u Zvečevu?

Gle, ja sam proteklih godina kupovao u SLO NPK 15:15:15 od Kutine po 30% nižoj cijeni nego je bila kod nas. Kod KANa je bila nešto manja razlika.
Prošlu zimu (to sam uglavnom kupovau u siječnju, pošto radim uz samu granicu, svaki dan sam otišao preko po 2 vreče...) cijena u SLO bila je gotovo kao i kod nas tako da mi se nije dalo zezati za par kuna...
Ako nekog interesira za neki konkretan tip gnojiva, bilo Kutinskog ili nekog drugog, neka javi pa ću jedan dan skoknuti pogledati.

Pozdrav

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Pozdrav
Reci gdje se nalazi taj nasad, kako održavaš tlo u nasadu i da li smatraš da je za ispunjenje ljuske plodom važno umjetno gnojivo ili pak dovoljno vlage.
Što se rezidbe tiče, dali radiš samo korekciju u svom nasadu ili ima nešto drugo ili ga uopće ne režeš što se tiče krošnje?
To bi vredilo vidjeti uživo..
Karla drago mi je da ti se svidja zasad najzad malo optimizma :D :D Misljenja sam da je za dobru jezgru bitno i navodnjavanje i djubrenje i to toliko da ne bih znao reci koje vise.Sto se rezidbe tice uglavnom sam vec formirao zbun , mada na nekim sadnicama vrsim korekciju zato sto nisam zadovoljan njihovom formom.Samo sto to mora polako.Sada se vec trudim da zbun podignem na vece odstojanje od zemlje (sto je pticakos primetila) ali uglavnom samo kod istarskog jer je on inace bujna sorta koji ima zelju da vise ide u sirinu nego u visinu.Kod ostalih sorti sam vise nego zadovoljan sa fomom zbuna.
Inace zasad mi se nalazi na periferiji Beograda i gosti mi nisu problem :D :D :D

Nenade, što misliš zašto ima prazih ljuski bez ploda, samo ljuska. Da li je u pitanju navodnjavanje ili neki nedostatak u prihrani.
Ako ga nema uopste uglavnom je zbog neprskanja ,tacnije mislim da su u pitanju insekti i narvno moze biti i do monolije koja pogodja lesnik u fazi cvetanja.Ako mozes pogledaj pre nekoliko stranica sam dao program prskanja kojeg se ja pridrzavam i do sada nisam imao takvih problema.Nedostatak u ishrani se drugacije manifestuje kao i nedostatak vode.U tom slucaju je plod manji i ne puni ljusku kako treba.Posebno nemojte stedeti u rano prolece sa azotom, u mladim zasadima od njega puno zavisi(kao i starijim).

pticakos
No mislim da će ti za par godina ako ne već i ove biti problem sa zasjenjivanjem stabala i čini mi se da su prve grane spuštene dosta nisko. U biti nasad je formiran kao grmolika biljka a ne stablo??
Moj zasad je oformljen da se 10-12 godine vadi svaka druga sadnica i dobije rastojanje 5X6 metara.
Grane su mi ostale spustenije samo kod istarskog ali mogu ti reci da kod mladih zasada bocne grane u blizini zemlje se uvek javljaju u toku godine (bas kao sto mozes videti mada sam ih ja zimus sve sklonio) ,sto je zasad stariji ta pojava se gubi i zbun je sve lepsi i pravilniji, pa se mozes lakse podvuci :D :D
To su ti sad fotkane slike?? Mi smo s berbom pri kraju i svo su na tlu- Fotke mi se čine kao prije nekih mjesec do dva.
U pravu si ,mislim da je u pitanju jul mesec.
Razmak je između 4X 5 i ponekad veli tata da je morao ostaviti možda veći ??
I on je u pravu :D :D :D

Smiljan
Nenade, dali ti cijev od navodnjavanja smeta kod npr. gnojenja, obrade zemlje i kosnje? Kako to rjesavas ili nemas potrebe jel sve sto radis radis dalje od debla, pod krosnjom? Odnosno, dali uopce i mozes proci nekim strojem poprijeko na red?
Smiljane , cev mi ne smeta zasto je na sredini a i ja od ove godine vise ne freziram a i kad sam frezirao radio sam oko sadnica sa malom frezom sa jedne i druge strane a mali pojas od 20-30 cm koji je ostajao po sredini (taman gde je cev) tretirao sam totalom tako da za popreko nisam imao potrebe a i zbog cevi ne bih mogao.I misljenja sam da bi tako radio dupli posao.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Nenade ima puno logike oko formiranja krošnje koje si naveo, Pročitala sam tvoj program prskanja i već smo pre neki dan obavili sa Nordoxom (bakar) Mi smo do prije ove godine prskali samo čini mi se jednom jer smo imali napad gusjenice ali nitko ti to ne cijeni u cijeni ploda a prinosi su i stagnacija u rastu očigledni. Tako da će eko u tom djelu morati otpasti. Imam print tvoje preporuke i sad ćemo tako.
Koliko sam do sada primjetila da je sadnice lješnjaka najbolje držati čim niže dolje što se grana krošnje tiče jer se on sam diže i zato neki stariji lješnjaci-voćnjaci su poprilično u visini a od zemlje su ogoljele grane. Mislim da je i 60-80 cm stabalce dosta visoko. Ja će probati kod sebe ići s ovim djelom koji još dopušta oko 30 cm od zemlje prva grana.
Ako primjeniš herbicid za korove na tlu ne znam kakav to ima utjecaj na izboje koji se javljaju iz korjena voćke jer ti herbicidi djeluju preko lista na sušenje u korijenu ili postoji neki specijalni koji imaju drugačiji sistem djelovanja.

Kad oformimo ovu našu udrugu-zadrugu o kojoj smo toliko postova napisali , da sam ja postala ovisnik o forumu jer čim se probudim odmah palim računalo da vidim ima li slučajno post npr." zainteresirani za članstvo prijavite te ovdje molim" onda ćemo doći u posjet tvojoj plantaži ili ćemo te pozvati u goste kao stručnog predavača u vezi svih tih stručnih stvari... Zahvaljujem

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Pozdrav
Kad oformimo ovu našu udrugu-zadrugu o kojoj smo toliko postova napisali , da sam ja postala ovisnik o forumu jer čim se probudim odmah palim računalo da vidim ima li slučajno post npr." zainteresirani za članstvo prijavite te ovdje molim" onda ćemo doći u posjet tvojoj plantaži ili ćemo te pozvati u goste kao stručnog predavača u vezi svih tih stručnih stvari... Zahvaljujem
Ufff ,da ti kazem , daleko sam ja od nekog strucnog lica cak sta vise pre lesnika se nikada nisam bavio vocarstvom ili poljoprivredom.Sve ove stvari sam u pocetku naucio kao papagaj pa je nesto od toga uslo u glavu.Mogu samo da zahvalim sto sam upoznao ljude koji su zaista strucni i koji su to nesebicno hteli da podele sa drugima a ja otprilike samo ponovljam ono sto sam cuo od njih.Doduse do mnogih sam zakljucaka i sam dosao ali to ide i sa iskustvom.
Kao jedno od njih je da totalom mozes slobodno prskati oko lesnika (ja cak i zakacim ponekad koji list) ,ako i unistis koji izbojak ,ne brini terace drugi jos vise :D :D :D Naravno prve dve godine treba biti oprezniji i paziti kako prskati i po kakvom vremenu (bez vetra) a posle toga mozete kako hocete.
U svakom slucaju hvala ,svako je dobrodosao.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Nenade, jel' to znaci da si i u prve dvije godine korisitio total? Ja sa sad u fazi sadnje pa mi je sve o nepoznanica .... :) planiram prvo vrijeme (godinu, dvije, tri ..) raditi medjurednu obradu sa nekakvim traktorskim kultivatorom (sjetvospremacem ili sl) kojega planiram nabaviti (nesto kao Obrisan neispravan link. ).
Muci me prostor neposredno uz sadnice jer sam svjestan da ne mogu strojem prici skroz blizu sadnici pa ce me vjerojatno patiti trava sto naraste u krugu 10-15 cm u krugu oko sadnice. Radi se o oko 5Ha zemlje pa je rucno okopavanje jednostavno nemoguce organizirati.
Savjeti?

H

Hrvoje_Sisak

Guest

Pozdrav
Dali netko od vas zna koliko bi koštala sušara za lješnjak?

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Hrvoje_Sisak kaže:
Pozdrav
Dali netko od vas zna koliko bi koštala sušara za lješnjak?
Pogledaj na stranicama FACME ili CHAINCHIA (TALIJANSKA DOMENA) Cijena ti zavisi od kapaciteta sušilice. Meni su svojedobno slali ponude, za razne stvari ali trebam potražit te papire.

H

Hrvoje_Sisak

Guest

Turopoljac kaže:
Hrvoje,
koliko imaš lješnjaka da ti treba sušara, ili pitaš onako paušalno?
Nemam još ništa ,ali imam u planu slijedeće godine zasaditi 1 Ha.
Koja je minimalna količina lješnjaka da bi se sušara isplatila?

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Hrvoje, ja stvarno neznam odgovor na tvoje pitanje o isplativosti nabave sušare (možda se netko drugi više bavio tom tematikom), ali mislim da je dosta preuranjeno jer će proći još dosta godina dok ti bude trebala ...

H

Hrvoje_Sisak

Guest

Dali se lješnjak u sušari suši u ljusci ili bez ljuske?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Turci suse na suncu u ljusci a tek onda razbijaju ljusku. Dali se jos nakon toga dosusuje ne znam.

H

Hrvoje_Sisak

Guest

Kad se lješnjak prodaje u ljusci dali mora biti osušen ili ne?

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

hrvoje ja sam ovu temu čital par puta otpočetka do kraja i opet kad dodem do konkretnog problema idem ponovo se vracat na stare postove tako kad sve procitas bude ti puno jasnije jel se neda ljudima pisat iste stvari

mene zanima prihrana stajskim gnojem imam po parceli velike hrpe i kaj je bolje otkopat oko sadnice stavit gnoj pa zagrnut ili samo razbacat stajnjak oko sadnice jel ce zima kisa itd pa nece ko u proljece ljeto isparit i zgubit svcojstvo na suncu

e da i dal to radit sad ili u proljece kad se bude prvi puta okopavalo oko sadnica

Najnoviji postovi

Na vrh