• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143
Re: uzgoj ljeske

krki kaže:
ljudi kaj imate za rec o ekološkom uzgoju lješnjaka poticaji su sad valjda 30% veci nek obicni a ide se navodno na to da budu i 50% veci

Krki, ne znam gdje si to čuo, vezano uz ekološki uzgoj lješnjaka i poticaje u Zavodu za poljoprivrednu savjetodavnu službu su mi rekli slijedeće:
"Poticaj za podizanje nasada lješnjaka u ekološkom uzgoju isti je kao i za podizanje nasada u konvencionalnom uzgoju, tj. 16.800 kn /ha, ili 22.700 kn/ha ako se nasad podiže na područjima s težim uvjetima gospodarenja. Razlog tome jest što kod nas ne postoji deklarirani ekološki sadni materijal lješnjaka, već se nasadi podižu konvencionalno uzgojenim sadnicama lješnjaka.

Za dobivanje statusa eko proizvođača potrebno je:
1. Posjedovati zemljište (vlasništvo ili višegodišnji najam),
2. Biti upisan u Upisnik poljoprivrednih proizvođača (u mjestu gdje ste prijavljeni na osobnoj iskaznici i to u Područnom uredu za poljoprivredu i gospodarstvo),
3. Posjedovati osnovno znanje o ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji,
4. Uzeti uzorke tla i poslati ih u ovlašteni laboratorij za utvrđivanje stanja plodnosti tla prije sadnje nasada,
5. Odabrati nadzornu stanicu koja će izvršiti nadzor nad Vašim obiteljskim gospodarstvom. Ako nadzorna stanica smatra da zadovoljavate uvjete za ekološku poljoprivrednu proizvodnju izdati će Vam zapisnik.
6. Nakon što ste dobili zapisnik možete se upisati u Upisnik ekoloških proizvođača. Ovaj upisnik se vodi u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja,
7. Morate proći prijelazno razdoblje koje kod višegodišnjih nasada traje 3 godine. Svake godine nadzorna stanica će izvršiti kontrolu vaše proizvodnje i izdati zapisnik, a pravna osoba za provedbu postupka potvrđivanja će to potvrditi izdavanjem potvrdnice. Nakon dobivanja potvrdnice proizvod možete deklarirati znakom Ekološki proizvod Hrvatske."

C

CRNI 465

Guest

POZDRAV SVIMA NA FORUMU!!!!!! :D :D :D
JAVLJAM SE PRVI PUT I POČINJEM SA UZGOJEM LJESKE NA 2.5 HEKTARA.
ZEMLJA JE OBRAĐENA I ČEKAJU SE SADNICE !

ŽELIM SE ZAHVALITI NA PUNO KORISNIH SAVJETA NA OVIM STRANICAMA!!!!!

M

mblaž

Guest

Molim vas za pomoć! Da li netko ima konkretnih informacija o nabavci sadnica pitomog kestena. Želim pomoći susjedi, a ne znam kako. Hvala.
Što se tiće naših susreta ja sam za. Odredimo gdje i kada!

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Ja sam imao u planu posadit KESTEN odnosno MARUN,tako da bi za konkretne odgovore morao tražit svoje stare zabilješke ali ako bude potrebno trežiću. Odnosno velika je razlika između kestena i maruna u krupnoći ploda ja sebi nisam uspio osigurat sadnice maruna a ima ih samo u italiji (kad sam ja tražio),dok kestena ima rasadnik u istri a na internetu sam našao i u sloveniji (ukucaj kesten i potraži)mislim da su u blizini krškog i stupio sam s njima u kontakt ali kad sam čuo cijenu od 230 kn po sadnici +trošak uvoza brzo sam odustao.I još jedna stvar tlo mora biti kiselo tako da napravite prije svega analizu tla a i o kojim se količinama radi ako je riječ o par komada probaj nazvat krašov rasadnik u osijeku.
zasad toliko..

M

mblaž

Guest

dblaž, puno ti hvala.
Ljudi možemo li se naći u Đurđevcu, subota 15.11.2008.g.oko 11.00 sati? :idea:

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571

pametno, daj koju sliku od IMT-a ako je to IMT :blackeye

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Kao sto ste vjerojatno primjetili nije me bilo tjedan dana. Trebalo je saditi. I posadilo se nesto sitno manje od 5 Ha lijeske :)
Evo iskustava koja mozda mogu pomoci ...
Zasadjeno je oko 1900 komada sadnica na 4 njive. Zemlja je bila duboko izorana, potanjurana (jedan ili dva prolaza) i vecim dijelom podrljana. Sadjeno je na spagu na kojoj je prethodno vodootponim debelim flomasterom oznacen razmak od 5m posto se sadilo na 5x5m. Spaga je namotavana djelomice na kanalizacijsku cijev od 5cm, a dijelom na kolutove koje sam uspio nabaviti u Bauhausu na kjemu dobijaju konopce u rinfuzi, a nakon postavljanja u ducanu ih bacaju. Potrosenoje oko 14.000m spage za baliranje (1500m u kg, 20-30kn kg) i oko 200 kolaca. Samo oznacavanje spage je trajalo jedno 10-15 dana, dvije osobe, a za kolce su iskoristena stabla iz siprazja koje je cisceno tijekom ljeta (promjer od 2 do 5 cm). Priprema kolaca je trajala jedno tjedan dana, jedna osoba. Razvlacenje spage po njivama je trajalo jedno 4 dana, tri osobe. Oznaci najduzu stranu njive, povuci okomicu na nju i tako oznaci krajnja mjesta sadnica. I tako sve oko njive pod pravim kutem. Okolo njiva sam ostavljao prostor od 3-7m da se moze trakotrom normalno proci i na kutevima okrenuti. Na stap se stavi kolut, jedan covjek stoji na jednoj strani i pazi da kolac stoji a jedan ili dvoje setaju njivama i povlace redove. Na kraju se spaga zategne i zaveze, pazeci da se oznake spage u redovima poklapa sa krajnjom koja omedjuje njivu. Najduza duljina njive mi je negdje oko 170m.
Sama sadnja, na vec "ispartanim" njivama, je trajala jedno tri dana. Prvi dan 6 osoba, posadjeno preko 3 Ha, drugi dan nesto manje od 1Ha, tri osobe, a treci dan pet osoba isto oko 1 Ha (ali gusce sadnje 5x3.5m, oko 500-600 sadnica). Ovaj zadnji hektar je sadjen tako da su spagom samo oznaceni redovi, a mjesta u redu su oznacivana jednom poprecnom spagom koja se prenosila po prethodno oznacenom mjestima (3.5m) u prvom i zadnjem redu, dok je ostatak njiva sadjen uz oznake na spagi (5x5).
Tehnologija sadnje je bila takva da je dvoje ili troje ljudi stihacom i motikom (nekima je vise odgovarala motika a nekima stihaca) kopalo rupe, a dvoje je islo za njima i rukama (u rukavicama) zatrpavala sadnice i dobro ih gazila u jedno dva ili tri sloja i na kraju malo rahle zemlje oko sadnice. Jedan ili dva covjeka su raznosili sadnice po njivama i stavljalo ih ili u rupe ako su iskopane ili uz mjesta gdje bi se trebala iskopati rupa.
Sveukupno je bilo ljudskog rada:
- oznacavanje spage 20-30 covjek/dana
- priprema kolaca 7 covjek/dana
- postavljanje spage po njivama 12 covjek/dana
- sadnja 14 covjek/dana
Ukupno: oko 10 covjek/dana po hektaru
Inace vrijeme nam je bilo kao naruceno. Peko dana sunce bez vjetra, a nakon toga nocu su kise dobro natapljale posadjeno. Sadnice su bile rimski izvrsne dvogodisnje sa hrpom gustih korjenovih dlacica, a oprasivaci (rimski i nesto lamberta) su bile nesto losije jednogodisnje (deblja, ali ne predebela, stabalca sa manje korijenja), ali opet nelose. Vidjeti cemo slijedecu jesen koliki je postotak primljenosti, ali uzevsi u obzir izuzetnu kvalitetu vecinskog rimskog i vremenske uvjete (dobre kise nakon sadnje) vjerujem da ce postotak primljenosti biti zadovoljavajuci.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Smiljan kaže:
........- troskovi sadnje: radnici : ja racunam da tri radnika trebaju dva dana za jedan hektar (razmjer i sadnja), dakle ako je dnevnica 200kn, dodje se do 1.200 kn
.........

Evo, da ispravim kalkulaciju za radnike nakon obavljenog posla. Dakle, prvi dan kada se najintezivnije radilo 6 ljudi je zasadilo tri hektara, a to je bilo razmjereno dan prije sa troje ljudi. Sveukupno 9 covjek/dana za tri Ha odnosno 3 covjek/dana po Ha tako da moja pred-kalkulacija, rekao bih, djelomice drzi vodu posto rad oko pripreme kolaca i oznacavanja spaga nisam racunao, a umnogome ubrzava posao kad ljudi vec izadju na njivu.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Baš sam se pitao gdje si :) Kad ono momački posao se odradio ;) Da te pitam bi li ti platio 3 kn po sadnici rad? Razmjeravanje, mreža, sađenje, sve sve, bi li?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Kontam kaže:
Baš sam se pitao gdje si :) Kad ono momački posao se odradio ;) Da te pitam bi li ti platio 3 kn po sadnici rad? Razmjeravanje, mreža, sađenje, sve sve, bi li?
Izracunao sam rad negdje oko 10 covjek/dana po Ha. Ako na Ha ide 400 sadnica i ako je dnevnica npr.200kn trosak rada je 2000kn, odnosno 5kn po sadnici. Ostali trosak mi je bio cca 50kn/ha za spagu i 50 stupova/ha i transport stipova na njivu. Da je stup 5 kn to mu dodje 250kn. Sveukupno ajmo reci 2.500kn po Ha, podjeljeno na 400 sadnica ispadne 6.25kn/sadnica, dakle 3 kn po sadnici nije puno. Dalje, da sam placao rad, oznacavanje spaga i spartanje bi trajalo duplo manje tako da realna cijena sadnje JEST negdje oko 3 kn/sadnica.
Ja osobno nebi taj posao platio jer bih i tako i tako morao tako osjetljiv posao osobno kontrolirati da mi se ne desi kao jednom koji je poslao radnike na njivu, a oni se vrlo brzo vratili "Gazda, mi gotovi". On otisao pogledati i vidi sve lijepo posadjeno. Jedino sto mu se NITI JEDNA sadnica nije primila jer su mudrijasi sjekirom odrezali korjenje sadnica i samo "pikali" sadnice po njivi sto je on primjetio tek na proljece. .... :cry: Za plakati i ubiti nekoga ....

dblaz kaže:
Je to je IMT 558 satr ali pouzdan,1980 godište i snjime zasad sve riješavam u vočnjaku.
Dali jos koji prikljucak koristis osim tanjurace?

Dblaz, u kojoj si godini podrezivao donje izbojke da dobijes stabla? Ili si pupove skidao? (Mozda si negdje i spomenuo, ali ne mogu naci)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Uh, to je strašno. Ovo je provjerena ekipa, netko ih je sa foruma preporučio. Kasnije sam na drugom mjestu saznao da odrađuju posao kako treba, i da oni ulaze u garanciju od 95% primjenih sadnica. Jer sadnja ima i nadzor, tako da se nemre fušariti. Nadzor je uračunat u cijenu sadnicu, kao i garancija, kao i dajna suradnja, obilazak i tako to...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Matematika je jasna. 3 kune po sadnici za nekoga tko sam zbog ovog ili onog razloga ne zeli/ne moze potegnuti , rekao bih, nije nerealna cijena. Prakticki ti vise vremena treba za pripremne radove nego za samu sadnju. Ja sam sa nevelikom ekipom prakticki zasadio oko 1900 sadnica na 5 Ha za oko tri dana (od 7-8 ujutro do 4-5 popodne, bez nekih velikih pauza), ali uz svu pripremu prethodno napravljenu. Svjesno sam se odlucio na relativno manje radnika, ali sam uzeo one za koje sam znao da se nece napiti :twisted: do rucka ;)
Kad se uzela stihaca u ruke sve je bilo izmjereno i pripremljeno tako da je to jaaaako ubrzalo pricu. U svakom slucaju na njivi mora biti netko sa autoritetom i znanjem jer ima dosta stvari koje treba na licu mjesta odluciti.
Npr. nijedna njiva nije potpuno pravilna pa je npr. na krajevima redova potrebno odluciti hoce li se saditi sadnica vise ili ne makar je to odluceno kod samog razmjera ali je opet ponegdje bilo sitnih promjena koje su ucinjene na licu mjesta. Ja sam ostavljao dosta komotno do medje da se traktor sa prikolicom ili nekim drugim prikljuckom (npr. beracem ljesnjaka, jel'te) moze okrenuti. Isto tako treba paziti na raspored oprasivaca koji moze ili ne mora biti pravilan. I ljude, koliko god odgovorni bili, treba pratiti da npr. dobro gaze i da oko korjenja stavljaju sitniju zemlju a ne buse itd itd itd

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Skoro zaboravih zahvaliti svima koji su mi mnogo pomogli savjetima. :prayer:

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Zasad koristim samo tanjuraču,tanjuram uzduž i popreko a oko sadnice okopam. Dosad sam zadovoljan sa takim načinom obrade tla jer nesmeta ako je trava i malo veća dok sa sjetvo spremačem moraš pazit da ti trava nebude velika.
Što se tiće stabla ja sam ga počeo formirat kod same sadnje odnosno odmah sam kod pripreme sadnica za sadnju rezao donje grane a nastavljam tokom cijele godine,znaći režem grane ili kidam pupove tokom cijele godine.Kod mene je površina malo veća a održavamo ga mi kao obitelj tako da te radove(obrezivanje i rezanje izdanaka iz zemlje)obavljamo tokom cijele godine a najviše prilikom svakog kopanja.Sada sam si ostavio mladice pa ću ih ovih dana vadit i stavljat u školu a to se vidi na slikama.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Dobro su ga zasadili, razmak u redu baš koliki treba biti da se ne zasjeni. Super je.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Gingi kaže:
Za vikend sam bio u Vojvodini (Kukujevci -Erdevik) i uz put naišao na plantažu lijeske veličine oko 50ha, nasad je zasađen kalmljenim sadnicam i mislim da ima oko 5 g (procjena).
Lijeska je očito postala hit samo da sa prodajom ne bude šit.
Osobno mislim da tih par stotina hektara sto ce se u ovih par godina zasaditi u Hrvatskoj i okolini nece bitnije promijeniti omjer ponude i potraznje jer sada je proizvodnja svega desetak posto potraznje. Postotak ce se povecati sa 10% na maksimalno 30%, a to samo znaci da ce proizvodjaci postati jaci. Taj koji je zasadio kalemljenog 50Ha nece ljesnjak dati prejeftino (a onda cemo se i mi mali moci prislepati).
Nadam se da me buducnost nece demantirati :)

Sto se ovog nasada tice nije mi jasno sto je dobio sa ovim redom uz samu ogradu. Pola ljesnjaka ce mu pasti preko ograde, a mogao je prolaz napraviti uz ogradu.

Najnoviji postovi

Na vrh