• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
Re: uzgoj ljeske

smiljane dobro došao u voćare. čestitke i želim ti puno uspjeha u uzgoju i da imaš dobro vrijeme :D :D

lijepa plantaža što je gingi snimio i ja mislim da bi mogla biti 4-5g. slične su veličine kao moje.

sve pohvale dblažu. plantaža ti krasno napreduje. :D

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

KOBAC kaže:
smiljane dobro došao u voćare. čestitke i želim ti puno uspjeha u uzgoju i da imaš dobro vrijeme :D :D
Hvala, hvala. I jos si zelim sto vise vremena za taj nasad i sto manje zeceva i srndaca, a kasnije i sto manje vjeverica i puhova :)

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

bas me zanima kak rjesavate s lovcima oko sredstava za zastitu koju su duzni osigurat za usjeve u lovistu jel daju kakva sredstva za zastitu ili ...svi imate ograde

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Nemamo svi ograde :) Sto se tice odnosa prema lovcima, za sad nemam nikakva iskustva osim sto znam da mi u selu na 10 kuca ima jedno 15 lovaca :)

Nasao sam ovaj novi dokument o uzgoju ljesnjaka na Novom Zelandu Obrisan neispravan link.

Cijenio bih da vi koji imate starije nasade iskomentirate ovu tablicu sa strance 7 gdje kaze da je ocekivani urod u petoj godini po stablu 0.1 kg, u 6. godini 0.25 kg a tek u 12. godini tek 3 kg po stablu. Nije li to puuno manje nego ovdje?

Dakle, cijeno bih komentare ....

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Eto baš mi je drago što je Smiljan upao među nas "ljeskaše", pa dobrodošao! Smiljane. Mislim bit će interesantnih informacija i linkova kao ovaj o Novom Zelandu. Ovo proporcionalno povečanje mi nekako stoji od 0,1 kg pa 0,25 kg i td po stablu, takva je proporcija kod mene, samo što je počelo roditi od 3. godine, a ne od 5.-te godine kao kod njih. Druga stvar jedan poznanik ima nasad u punoj rodnosti i cca 2300 stabala a ubrao je ove godine oko 8000 kg lješnjaka, pa i ta činjenica potvrđuje njihov podatak od 3 kg / stablo u punom rodu. Ja sam u svojim računicama išla sa 4 kg / stablo u punoj rodnosti i ne zanosim se nekim brojkama koje su samo na papiru. Pogledaj podatke od Orahovice što su objavili preko medija pa ti je i to tu negdje. Ako imaš uzgojni oblik grma i razmak sadnje 6x6m onda ćeš vjerojatno dobiti po grmu više uroda ali imaš manje jedinica na površini. Treba to procijeniti.
Prije nekog vremena dblaž nas poziva na sastanak u Đurđevac i neznam što je s time. Ne vidim nikakve komentare niti prijave. Ili su svi odustali prije nego se nešto pokrenulo ili ja neznam gdje se treba prijaviti??!!.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

karla kaže:
..... Ovo proporcionalno povečanje mi nekako stoji od 0,1 kg pa 0,25 kg i td po stablu, takva je proporcija kod mene, samo što je počelo roditi od 3. godine, a ne od 5.-te godine kao kod njih . ......

Da, mene je upravo informacija o prvom rodu u petoj godini malo zbunila jer svi kazu upravo to da bi do 5-te godine rod vec morao postojati. Sve ostalo sto pises je u skladu sa onim sto sam i ja cuo.

Nitko jos nije spomenuo utjecaj vjetra, a vidim da ovi na New Zelandu pricaju o zastiti nasada od vjetra. Ili su vjetrovi tamo malo jaci nego na ovim prostorima? S druge strane, znajuci da se lijeska oprasuje vjetra, mislim da su vjetrovi (ako nisu orkanski, jasno) i pozeljni ....

C

CRNI 465

Guest

POZDRAV IZ SISKA !!!! Imam par pitanja i ako mi možete pomoći bio bih vam jako zahvalan!!!! :D

Kupio sam 2.5 hektara zemlje, zemlja je obrađena i čekam poziv iz Corylus-a kada mogu doći po sadnice!!!
Dali je razmak 3.5x4 dovoljan za sistem sadnje u trokut kako ja planiram?
Dali je pametno staviti ispod sadnice oko 3-4 lit. prerađenog stajnjaka?????
Na koju dubinu saditi ( 80% rimski 20% istarski ) ???
Dali je potrebno korijen sadnice prije sadnje umakati u razmućenu kravlju balegu???

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

CRNI 465 kaže:
POZDRAV IZ SISKA !!!! Imam par pitanja i ako mi možete pomoći bio bih vam jako zahvalan!!!! :D

Kupio sam 2.5 hektara zemlje, zemlja je obrađena i čekam poziv iz Corylus-a kada mogu doći po sadnice!!!
Rekao bih da je to dosta gusto, a opet posto je trokut u pitanju dijagonalni razmak ce bit cca 5 m sto je OK za kasniju obradu strojevima. Ljudi najcesce sade u redove 4.5-5m (nikako nebi preporucio manje), a razmak unutar reda od 4-5, a neki i gusce svjesni da ce se kasnije morati raditi ili jaca rezidba ili cak vadjenje svakog drugog stabla.
Dali je pametno staviti ispod sadnice oko 3-4 lit. prerađenog stajnjaka?????
Apsolutno da, samo sadnica ne smije korijenjem dodirivati stajnjak, mora postojati sloj zemlje izmedju.
Na koju dubinu saditi ( 80% rimski 20% istarski ) ???
Na dubinu na kojoj je sadnica bila u rasadniku. Vidi se na sadnici.
Dali je potrebno korijen sadnice prije sadnje umakati u razmućenu kravlju balegu???
Mnogi kazu da jest. Ja osobno to nisam radio jer sam imao dvogodisnje sadnice sa super razvijenim korjenom i milijunima dlacica a i zemlja je bila fino vlazna (i sve je zalila jaka kisa) pa procjenjujem da ce postotak primanja biti visok i bez namakanja u smjesu balege, zemlje i vode.

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

CRNI 465 kaže:

Prema mojem mišljenju sistem sadnje 3,4x4 bez obzira na trokut je pregust. Da ja sada sadim prakticirao bih 2,5x6 m pa negdje oko desete godine izvadio svako drugo stablo u redu i dobio idealnih 5x6m.

Po kojoj cijeni si dobio sadnice od Corylusa i pod kojim uvjetima?

M

mario_sb

Guest

Pozdrav svim forumašima!
Prvi puta pišem...

Ove godine započinjem s uzgojem lijeske odnosno ovih dana čekam sadnice (rimski) iz bugarske! Planiram posaditi 1 ha oko 650 sadnica uključujući i navodnjavanje koje ću postaviti na proljeće! Da malo više komentiram navodnjavanje; izašlo me je oko 12 000 kn, znači kopanje bunara 30m dubine, motorna pumpa 16 m3 na sat, pocinčana armatura, kapaljke, alkaten crijevo 1/2"( 2000m) i kolektor 1 1/2"(50m)! Vršio sam analizu tla i trebao bi dosta umjetnog i stajskog gnojiva baciti sto bi me izašlo oko 10000 - 15000 kn! jedino sto ću baciti od gnojiva je stajsko i to u rupe kada budem sadio! Prehranu planiram preko navodnjavanja znači direktno u korijen i to će mi trebati 1-2 vreće gnojiva godišnje a ne nekih 2t umjetnog i 30t stajskog sto bih trebao baciti prema analizi tla! Tako da se bolje isplati napraviti sustav navodnjavanje nego bezpotrebno gnojiti cijelu njivu!

C

CRNI 465

Guest

Smiljane hvala na pomoći i na savjetima !

Sadnice su po 13 kn + PDV, a što se tiče uvjeta ništa posebno! Ako hoćeš možeš potpisati ugovor o otkupu ali nije obavezno! Ja osbno neću potpisivati ugovor!!!!! A ako potpišeš onda si 10 godina vezan ugovorom!

Samo da vrijeme posluži! Danas je razmjereno 1.5 hektara i moram priznati da je to mukotrpan posao (razvuci špagu gore pa dolje i tako neznam ni ja koliko puta, ali srećom imamo quad-a 200 ccm pa je puno lakše)

Što se tiče zemlje, gleda na jugoistok , blago je nizbrdo , i na kraju ima mali potok!!
Nas je dvoje u kompi i sad sadimo 2.5 a iduće godine 5 hektara !!!! Zemlja je u komadu!!!
Pozdrav svima na forumu!! :D :D :D

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

Obrisan neispravan link.

kaj mislite jel bi ovo posluzilo za zastitu od divljači nije skupo

C

CRNI 465

Guest

Krki ja stavljam farmer mrežu!
Najjeftinija ti je 270 kuna PDV UKLJUČEN U CIJENU! Metar visine , bunt 50 metara dužine !!
Ja ću najvjerovatnije na verziju mreže kojoj je cijena 440 kuna koja je 120 cm visina i dolje je gusta i nemože zec kroz nj proći!
Znači 1 ha = 8 x 50 metara = 3520 kuna sa PDV-om ( ova moja verzija)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

mario_sb kaže:
Pozdrav svim forumašima!
Prvi puta pišem...

Ove godine započinjem s uzgojem lijeske odnosno ovih dana čekam sadnice (rimski) iz bugarske! Planiram posaditi 1 ha oko 650 sadnica uključujući i navodnjavanje koje ću postaviti na proljeće! Da malo više komentiram navodnjavanje; izašlo me je oko 12 000 kn, znači kopanje bunara 30m dubine, motorna pumpa 16 m3 na sat, pocinčana armatura, kapaljke, alkaten crijevo 1/2"( 2000m) i kolektor 1 1/2"(50m)! Vršio sam analizu tla i trebao bi dosta umjetnog i stajskog gnojiva baciti sto bi me izašlo oko 10000 - 15000 kn! jedino sto ću baciti od gnojiva je stajsko i to u rupe kada budem sadio! Prehranu planiram preko navodnjavanja znači direktno u korijen i to će mi trebati 1-2 vreće gnojiva godišnje a ne nekih 2t umjetnog i 30t stajskog sto bih trebao baciti prema analizi tla! Tako da se bolje isplati napraviti sustav navodnjavanje nego bezpotrebno gnojiti cijelu njivu!
Na koliko ti je voda? Koja pumpa i da li ukopavaš cijevi na 50 - 60 cm ili ćeš kapati?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

krki kaže:
http://www.abies.hr/oprema.htm

kaj mislite jel bi ovo posluzilo za zastitu od divljači nije skupo

Bojim se da je prenisko. Najveca sirina je 55 cm i ako je ukopas radi zastitie od podvalcenja dodjes na nesto preko 40 sto je po meni prenisko, a pod pretpostavkom da se ni mm ne rastegne prema dolje sto mi se cini nevjerojatnim. Ova mreza eventualno bi mogla posluziti kao jeftini dodatak na farmer mrezu sa rijedjim otvorima dolje, ovu koju Crni preporucuje.

M

mario_sb

Guest

Na koliko ti je voda? Koja pumpa i da li ukopavaš cijevi na 50 - 60 cm ili ćeš kapati?[/quote]

Voda mi dođe na 2 metra! Pumpa je talijanska Oleo mac SA 30 TLA! Neću ukopavati, kapaljke ću postaviti!

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Evo vijesti iz 2004 godine http://www.virovitica.net/clanak.asp?clanakID=1843 (staro je ali ima podataka na koje se mozemo referencirati. Isprika ako je oa vijest vec bila komentirana ali ja je prvi put vidim)
Tada su prosjecno po hektaru ubrali 2 tone, a planirali su 2.3 tone dok su rekordne 2001 imali 2.6 t/ha Obrisan neispravan link. . Cini mi se da je sad netko napisao da su u Orahovici ubrali ove godine oko 1.5t/ha sto je jako premalo u odnosu na ove podatke.
Ako se kolicina podijeli sa iskazanom vrijednoscu ispadne cijena nesto preko 10 kn/kg
Bila je pred jedno mjesec dana rasprava o cijeni ovogodisnjeg uroda.
Po kojoj cijeni se ove godine prodaje ljesnjak u ljusci? Jeste li dogovorili prodaju? Sto je bilo sa sastankom ljudi koji uzgajaju ljesnjak 15.11.?

Mozda se moze smatrati reklamom ali izguglah ovaj link Obrisan neispravan link. Prodaju ove proizvode Obrisan neispravan link.
Dali i h je netko kontaktiraoili ima iskustva sa ovim alatiama i strojevima?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Malo guglajuci naletio sam na ovaj tekst od pred dvije godine. http://www.mojnovac.net/forumi/showthre ... 15&page=56
Citiram ga u cjelosti

Belje ove godine u nasade i mehanizaciju ulaže 15 mil. kuna

U idućih pet godina Vinski podrumi Belje d.d. investirat će oko 60 milijuna kuna u nove nasade vinove loze

Do 2012. godine Vinski podrumi Belja d.d. u obnovu starih i podizanje novih nasada vinograda investirat će oko 60 milijuna kuna i time će postići ukupnu površinu od 603 hektara pod vinogradima, najavio je jučer Baldo Matić direktor vinarije, iznoseći "vinske strateške planove" Agrokora koji predviđaju da se u sljedećem srednjoročnom razdoblju izgradi nova vinarija. Sadašnji vinski podrum potječe još iz 1526. godine i ukupnoga je kapaciteta 8 milijuna litara vina, a u upotrebi je pet milijuna litara. Sam objekt vinarije godišnjeg je kapaciteta 700 vagona, ali je on pogonski gledano, tehnološki zastario jer je većina strojeva starija od 30 godina. Točna lokacija na koju će se vinarija premjestiti još nije definirana. Poznato je tek da će to biti negdje u baranjskom vinogorju. U izradi je studija premještanja pogona u kojemu će većina novokupljenih strojeva i opreme biti pokretna. Belje danas raspolaže sa 511 ha vinograda za razliku od 1991. godine kad su površine pod vinogradima iznosile 728 vlastitih i 200 ha od kooperanata. Međutim, u razdoblju Domovinskog rata dio vinograda je uništen tako da je nakon mirne reintegracije u rodnom stanju zatečeno samo 455 hektara. Od današnjih 511 ha na 455 je trsje staro između 25 i 30 godina što je i razlog novih investicija. Tako će samo ove godine biti podignuto 80 ha za što će se, kao i za kupnju mehanizacije, utrošiti oko 15 milijuna kuna. Povratak nacionalizirane poljoprivredne zemlje donio je cijepanje parcela otvarajući problematiku u korištenju površina, upozorio je Baldo Matić, iznoseći da Belju veći problem predstavlja nemogućnost dogovora s lokalnom samoupravom nego s privatnim vlasnicima zemljišta. Nasljednici, fizičke osobe, uglavnom nisu zainteresirani za izravan povratak zemljišta, odlučuju se za prodaju i isplatu protuvrijednosti. To nije slučaj sa zemljištem u vlasništvu države.
"Dajući nadležnost nad raspodjelom državne zemlje lokalnoj samoupravi, Vlada i Ministarstvo bacili su vrući krumpir među lokalne vlasti i poduzetnike, kazao je Matić, podsjećajući da je zakonodavac prije šest godina utvrdio da trgovačka društva ne mogu kupiti više od 10 ha zemljišta, što je strateški, ravno samoubojstvu. "Bogom dane površine za podizanje vinograda jedinice lokalne samouprave dajući ih u koncesiju ili dugogodišnji zakup pojedinim osobama prenamjenjuju ih i podižu nasade lješnjaka koje nisu primjerene beljskom području", upozorio je Matić. Ivan Škorić, glavni direktor poljoprivrednog kombinata Belje podsjetio je da je Agrokor u najam iz stečaja vinske podrume uzeo prošle godine u siječnju, a u cijelosti ih za 25 milijuna kuna kupio sredinom studenoga. I već u prvoj berbi za 2006. godinu beljci su ostvarili zlatni uspjeh. Za vina graševinu i chardonnay na sajmovima u zemlji i inozemstvu Beljska vinarija je primila 10 zlatnih i dvije srebrne medalje. Prošlogodišnja berba dala je 260 vagona grožđa, od kojih je proizvedeno 160 vagona vina dok će iz ovogodišnje berbe, procjenjuju u Belju, dobiti oko 350 vagona grožđa.

(Božica Babić, Ivana Barišić)

Obrisan neispravan link.

Na osnovu cega gospodin Matic zakljucuje da ljesnjak nije primjeren beljskom podrucju? Jel' taj "strucnjak" jos uvjek u Belju? (To me podsjeca na kasne osamdesete prolog stoljeca kada se pojavila sida/aids i kada su sovjetskog ministra zdravstva pitali jeli ima side u SSSR-u odgovorio: "Nema. Ta bolest nije primjerena nacinu zivota sovjetskog gradjanina")

Inace radi se o 12 Ha ljesnjaka na Banovom brdu. Jeli mozda vlasnik tog nasada participira na ovom forumu da kaze koju

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Netko sa ovoga foruma?

Jos malo rezultata guglanja :)
Zgodan dokument sa hrpom zanimljivih podataka o prinosu i vremenima potrebnim za skupljanje te rezultatima branja i krckanja Obrisan neispravan link.

Narocito je zanimljiv ovaj kalibrator kojega svatko moze izraditi ;)
Obrisan neispravan link. Obrisan neispravan link.

Stnadard za ljesnjake
http://www.unece.org/trade/agr/meetings ... 07_rev.doc

Najnoviji postovi

Na vrh