• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Re: uzgoj ljeske

Hrvoje Sisak ljeska se prodaje očišćena od ljuske i tada se postiže fina cijena. Iskreno nisam čuo da netko suši lješnjak??? Kad se proda očišćeni bez problema. A da se ne proda sam bi kalirao... Ćemu sušit i trošit energiju?

H

Hrvoje_Sisak

Guest

Kontam jesi ovo iznad kopirao iz knjige(ako jesi koja je to knjiga) ili si negdje našao?

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Kopirao iz Voćarstvo za svakoga (Karlo Brzica) i 150 saveta za đubrenje (Bogomir Mihajlović - Nolit)

O

oljasi

Guest

Smiljan kaže:
Nenade, jel' to znaci da si i u prve dvije godine korisitio total? Ja sa sad u fazi sadnje pa mi je sve o nepoznanica .... :) planiram prvo vrijeme (godinu, dvije, tri ..) raditi medjurednu obradu sa nekakvim traktorskim kultivatorom (sjetvospremacem ili sl) kojega planiram nabaviti (nesto kao Obrisan neispravan link. ).
Muci me prostor neposredno uz sadnice jer sam svjestan da ne mogu strojem prici skroz blizu sadnici pa ce me vjerojatno patiti trava sto naraste u krugu 10-15 cm u krugu oko sadnice. Radi se o oko 5Ha zemlje pa je rucno okopavanje jednostavno nemoguce organizirati.
Savjeti?

Ja sve okopavam. Platim radnice i dobro. Mislim da ćeš i ti morati tako.
8 žena mi to odrade za 2 dana.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

krki kaže:
mene zanima prihrana stajskim gnojem imam po parceli velike hrpe i kaj je bolje otkopat oko sadnice stavit gnoj pa zagrnut ili samo razbacat stajnjak oko sadnice jel ce zima kisa itd pa nece ko u proljece ljeto isparit i zgubit svcojstvo na suncu

evo ja sam na jednoj parceli bacio oko vočaka i zafrezao. to je mlađa parcela i može se prići bliže vočkama. kažu da je to idealno ( dobiješ veću iskoristivost stajnjaka ) .na starijem nasadu sam samo pobacao oko vočaka.tako da sam radio ,krki , i ovako i onako . tobro je kako god napraviš. bitno je da nešto napraviš :D nekad baš i nije jednostavno napraviti ( ni jeftino ) po knjigama i uputama. potrošio sam 40t na 2400 stabala. jedino što mi bude problem poslije đubrenja, da trava raste oko njih ko blesava ( ali samo oko njih ! ! !) i preko zime, tako da u proljeće imaš đunglu samo oko stabala.

koliki ste postotak nordoxa stavljali koje njime prskao?

hrvoju i svima ostalima koju se pomalo uključuju poko zna koji put, dajte si truda i prolistajte stare postove. stvarno smo o svemu raspravljali. prije par dana sam napisao i ponavljam u orahovici traže da vlaga bude 7% ne veća. znači da mora plod biti suh ( to je i nenad par puta spomenio ) ova godina je bila odlična i sve što sam pobrao već je bilo suho. nije kaliralo ni deku . ali kad bude vlažna godina i ranije počnu kiše bit će problema oko sušenja. mi svi koji imamo nešto roda unazad dvije godine imali smo tople i suhe jeseni pa se vjerojatno niko nije sreo sa problemom sušenja , ali u orahovici kažu da to zna biti dosta veliki problem ( hrvoje i to sam spominjao u zadnjim postovima ) i da je potrebna sušara. ja o tome ne znam puno jer nisam imao takvih problema samo prenosim što su mi tehnolozi rekli u orahovici. mislim da bi nam pticakos mogla više reći o problemima sušenja s obzirom na 20godišnje iskustvo u uzgoju.

usput pticakos postoji interes nas par da vam obiđemo nasad i da se malo nađemo, pa ako se možemo dogovoriti ( nije hitno ) :D
ako se dobro sjećem to je u požeštini. gdje odprilike? pozdrav!

P.S.

dao sam u burzu da prodajem lješnjak. tjedan prošao niko nije ni zvrcnio! njušim probleme u budučnosti o kojima smo
toliko pisali!

P

pticakos

Guest

usput pticakos postoji interes nas par da vam obiđemo nasad i da se malo nađemo, pa ako se možemo dogovoriti ( nije hitno ) :D
ako se dobro sjećem to je u požeštini. gdje odprilike? pozdrav!
Ej. Nije Požeština , nego Varaždinska županija. Može posjet, nema problema. I dogovor i razgovor- sve samo da se sve to skupa poboljša i , opet, naglašavam, u svrhu neke jedinstvene cijene koju bismo možda mogli sami "diktirati" tako da mi budemo svoji "nakupci-prekupci". Neka netko tko misli da može i želi izdvojiti neko svoje vrijeme za honorarni posao, zaradi npr. 10 kn. Nek dođe po robu i dalje si je plasira kud god želi. Ali se ne slažem da kupi po 40,00 i proda po 70,00-75,00. Jest on sposoban i to je u redu, no mi smo radnici i prvi u tom lancu i bez našeg proizvoda ne bi ni on imao koristi. Mislim da zaslužujemo malo više poštovanja. :oops: :twisted: :twisted:

ljudi pobuna...!!! 8)

Samo bi Vas molila da to bude za još nekih tjedan dva ili kasnije- sada još traje berba :( Mislim da će do subote biti finish
pozdrav

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Toliko smo o tom plasmanu pisali u prijašnjim postovima, ali ništa konkretno nije riješeno. Ja ne znam kako vi razmišljate, ali kažem Vam mi ćemo biti u banani, što se prodaje tiče. Svi ste rekli u ljusci po 10 kn eto ja se slažem neka bude tako a gdje i po toj cijeni prodati cijeli urod. Netko kaže nitko nije ni nazvao a oglas stoji već tjedan dana, ja sam također u oglasima svim mogućima i nudim u ljusci, očišćen ili pržen po željama, nitko-ništa.
Pojest ćemo ga prije nego prodati.
SMILJANE baš bi me zanimalo kako ti vidiš rješenje prodaje. Pošto sadiš 5 ha lješnjaka, proučio si sve kombinacije, vidljivo po broju postova i raspravama, znači imaš neku viziju.
Netko je pitao za NORDOX mi smo prskali s njime i stavljali smo 15 gr/10 litara vode odnosno 150gr/100l. Na motiku morate računati ako želite imati uspješnu plantažu barem u prvim godinama. Mi i 4-godišnji ručno okopavamo oko sadnica. Ta milina počinje drugi tjedan. Svi koji hoće steći iskustva o tome su dobrodošli. :mrgreen:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Prodaja, najtezi dio posla, ocito. Po meni, nitko sam sa svojih par tona ne moze nastupati na trzistu. To je taman tolika kolicina da je prevelika za prodaju na trznici, a premala za industriju i veleprodaju. Moja osobna vizija je otprilike ovakva: prvih par godina se prodaje na malo, a kad dodje do nekih par tona, ako bog da srece, onda se MORAM udruziti ili prodavati vecima po cijeni koja bi bila interesntna za mene i njih. Budimo iskreni, ako netko ima kupca za npr. 20 tona, a sam ima 10t, ovih drugih deset ce kupiti od vise nas malih, uzeti x posto razlike u cijeni i svi zadovoljni. Mene ne zanima po kojoj ce on cijeni prodati, ako je meni platio moje.
To je jedan nacin, drugi je da se mali udruze, definiraju minimalnu cijenu i zajednicki nastupaju. Problem zajednickog nastupa je, ocito, u toj minimalnoj cijeni. Minimalna cijena nije samo rezultat necije zelje i procjene vec cjelokupnog stanja na trzistu. Ako se uvozi iz Turske po 12kn neocisceni, ovdje minimalna cijena mora bit manja, nazalost ali je tako. I toga moramo bit svjesni.
Meni jedino nije jasna logika npr. Orahovice koja, navodno izvozi. Zasto ne prodaje lokalnoj konditorskoj industriji? Nekad su sve plasirali Krasu. Zasto to danas ne rade? Zasto bi Talijani kojima se navodno izvozi, kupovali od Orahovice, a ne od Turaka od kojih lokalni konditori kupuju. Puno pitanja na koje cu valjda u slijedecih par godina saznati odgovore....
Mene tjesi cinjenica da nema sanse da proizvodnja zadovolji potrebe u slijedecih 10 godina. Sve ovo sto mi sadimo po par hektara je zanemarivo. Vjerujem da vi koji imate nekakv prinos i sad imate problem kako ga plasirati ceta ipak u slijedicim mjesecima uspjeti prodati. Jasno je da je neposredno nakon berbe cijena najmanja jer je i ponuda najveca. Cijenio bih informaciju kako je bilo prethodnih godina? Koliko je vremena proteklo od kad ste pobrali ljesnjak do kad ste vecinu prodali?

M

mblaž

Guest

Mislim da ću ponoviti ono što ste svi pisali i x puta pročitali i pisali. Trgovina je moćna grana privrede. Nama sa strane kada pročitamo prodajne cijene zastane dah od nelogičnosti. Tu se radi o tisućama tona i milijunima kuna. Oko toga rade cijeli timovi menadžera tj. mahera od trgovine. Normalno je kada se radi o velikim iznosima da i sitni postoci igraju veliku igru. Kada pogledate između redova svega toga, samo neka se 10 % toga kupi, odnosno proda bez papira tj. na crno, ta razlika će debelo pokriti nisku prikazanu cijenu i svi sretni i zadovoljni. No mi to ne vidimo i mučimo se u dokučivanju logike jer smo mali. Prije nekoliko godina sam imao prilike raditi u jednom uvozničkom poduzeću koje je uvozni proizvod prodavalo i još uvijek prodaje kod nas na komad tj. jediničnoj cijeni, a kupovalo na kile iz uvoza. I nije riječ o nikakvom prepakiravanju. Gledajući sa strane kada se plate prijevozni troškovi, prelevmani, carine, troškovi radnika, porezi, trošak distribucije, marketing i ostali troškovi; čovjek se zapita tko je tu lud. A gazde imaju para da boli glava.
Bez udruživanja i pronalska ljudi koji će biti maheri od trgovine, pregovaranja i prodaje; mislim da će nam biti teško. Tako da o nekim parametrima hrvatskih potreba i zasađenih površina lijeske ne treba razbijati glavu. I još nešto protiv čega bi se naš čovjek trebao cijepiti, a to je jal.
Istina je da se moramo baviti agrotehničkim mjerama oko uzgoja lješnjaka, ali znajte da ovaj drugi najslađi dio PRODAJU nitko neće odraditi ako nećemo sami naći rješenje.
Ja sam novi u ovom poslu i za sada nemam veliku površinu (2,5ha), ali mislim da bi trebali konkretno krenuti u sastanak, koji će biti tamo i tamo, dana tog i tog. Većina nas gravitira od Baranje do Međimurja, Banovine tj. istočna i središnja Hrvatska. Odredimo neko središnje mjesto i to je to.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Mblaz, konačno da netko slijedi ono što pišem već dva tjedna, na tom tragu je i Smiljan. Nije to što ti imaš 2,5 ha tako beznačajno mic po mic i imat ćeš ti i više i drugi također i ja možda još više samo da vidim da to ima smisla. Ima nas koji se bavimo i s drugim poslovima tako da i marketing možemo odraditi kako treba, jer mislim da ćemo sami dati dušu da nešto uspije jer u svakom poslu je marketing najbitnija stvar, a ako neće ići onda se može angažirati netko stručan. Ovako pisanje nas neće daleko odvesti samo nam prolazi vrijeme i tapkamo na mjestu. treba odrediti mjesto, vrijeme i neka se prijave zainteresirani, i svatko dođe s par ideja koje se prodiskutiraju izvedu se zaključci i ide se tim smjerom. Eto prijedlog, neka se otvori novi post kao prijava za sastanak, da se vidi koliko je uopće spremno njih na takvo nešto pa koliko će nas se okupiti i td. :mrgreen: Ajmo ljudi u akciju, evo dođite bilo gdje ja dolazim sigurno

N

njiha

Guest

Čitajuči ove vase postove, definitivno sam odlucio nagodinu zasadit ljesnjake,samo me koleba ovo vaše pisanje.S obzirom da večina vas ima mlade nasade a muku mucite sa prodajom. Smiljane dali se može znat koliko te financiski kosta sadnja ovih 5 He,i dali ides na drzavni poticaj? A sto se tice ovih pisanja u vezi udruge ,mislim da bi ste se trebali svakako udruzit u prodaji ljesnjaka .Kao sto i pisete u drzavi ima puno kojekakvih industrija koje koriste ljesnjak u svojim proizvodima ili ga pakiraju te dalje distribuiraju.Svakako bi netko trebao odradit najveci posao te se raspitat u Konzumu,Krasu i ostalima i dogovorit sa njima neku kvotu za otkup za daljnje godine.

P

pticakos

Guest

Evo i ja se slažem s Karlom, Odredimo konkretno vrijeme i mjesto tako da bude svima negdje na pola puta- mi smo od Varaždina i odgovaralo bi nam neka subota recimo sredinom 11. mj. tako da smo s poslovima oko lješnjaka koliko toliko gotovi, a ne bude loše vrijeme za putovanje :) Nek svako napiše od kuda je i kada bi mu najbolje odgovaralo pa ćemo naći neku sredinu tako da svima bude u redu.

Što se tiće sušenja lješnjaka- zdravo seljački, bez sušare, na podaskanom prozračnom tavanu, debljine 20-30 cm. S time da treba voditi računa da se ne " upale" tj užegnu kako to kod nas vele, pa ih treba s vremena na vrijeme malo prozračiti i promiješati. Ova godina i ona prije nje je bila u redu, bili su već kod branja dosta suhi tako da se se još malo dosušili vani na suncu i u spremište s njima. Međutim nisi nikad siguran da li je dovoljno suho i dal neće krenuti plijesan, zato stalno trebaju biti pod "kontrolom". :(

Onda mi onaj s uzgojem jagodama veli: joj kak je to puno posla.... :roll:

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Sve potrebne upute vezane uz osnivanje udruge nalaze se na webu: http://www.uzuvrh.hr/stranica.aspx?pageID=46

Obrisan neispravan link.

Evo konkretnog primjera statuta Udruge proizvođača šećerne repe kojeg možemo prilagoditi za naše potrebe:

Obrisan neispravan link.

Također predlažem da obavezno dignemo i svoje web stranice.

I dajte se ljudi malo više angažirajte jer ovim tempom nećemo skoro...
Bez obzira na količinu trenutnog posla u voćnjaku, i bez obzira što neki misle da je problem prodaje još daleko pred njima, vjerujte da će Vas zateći kad tad i da ćete biti jednako pogođeni njime kao mi već sada.
Zato se na ovaj način dugoročno pokušava rješiti gorući problem plasmana i cijene lješnjaka, odnosno uvesti red na tržište i time proizvodnju lješnjaka učiniti sigurnim poslom sa svim poznatim parametrima cjelokupne financijske konstrukcije od kapitalnih ulaganja do profita, (koliko god to bilo) pa ko voli nek izvoli...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

njiha kaže:
Čitajuči ove vase postove, definitivno sam odlucio nagodinu zasadit ljesnjake,samo me koleba ovo vaše pisanje.S obzirom da večina vas ima mlade nasade a muku mucite sa prodajom. Smiljane dali se može znat koliko te financiski kosta sadnja ovih 5 He,i dali ides na drzavni poticaj? A sto se tice ovih pisanja u vezi udruge ,mislim da bi ste se trebali svakako udruzit u prodaji ljesnjaka .Kao sto i pisete u drzavi ima puno kojekakvih industrija koje koriste ljesnjak u svojim proizvodima ili ga pakiraju te dalje distribuiraju.Svakako bi netko trebao odradit najveci posao te se raspitat u Konzumu,Krasu i ostalima i dogovorit sa njima neku kvotu za otkup za daljnje godine.

Pa mala kolicina je upravo glavni kamen spoticanja kod prodaje. Ako je godisnja potreba neke konditorske industrije npr. 100 tona, jasno je da nece niti razgovarati sa nekim tko ima 500 kg ili tonu ljesnjaka. Njima treba barem mjesecna potrosnja, a i to im netreba jednokratno nego svaki mjesec npr 10 tona, a to nitko od nas nema (ja nemam ni dekagrama :lol: )

Sto se tice kalkulacije, otprilike:
- za hektar ti treba recimo 400-500 sadnica, a ako uzmes cijenu od 15-ak kuna to je negdje 6.000 do 7.500 kn za sadnice
- pripremu zemlje (oranje, tanjuranje, drljanje) cca 1.500-2.500
- umjetno gnojivo cca 1.000-2.000 kg po 5-7 kn ukupno 5.000-14.000 kn
- stajnjak: vrlo varijabilno, ovisi koliko i po kojoj cijeni ga mozes dobiti, racunaj barem nekoliko prikolica po 4-5 tona, ukupno barem dvadesetak tona.
- troskovi sadnje: radnici : ja racunam da tri radnika trebaju dva dana za jedan hektar (razmjer i sadnja), dakle ako je dnevnica 200kn, dodje se do 1.200 kn
- ograda (ja nisam ogradjivao) za Ha je cca 500m: zica cca 5.000kn, stupovi cca 5.000 kn
- sigurno imas dodatnih neplaniranih troskova isto neki iznos npr 1.000kn

Kad se sve zbroji dodje se na cifru od oko 15.000-25.000 kn po hektaru, bez ograde, stajnjaka i zemlje, a ako uracunas i te stvari razgovara se o oko 30 do 40 tisuca kuna inicijalnog ulaganja (bez zemlje) po hektaru. Ovo su sve vrlo, vrlo okvirne cifre.

Poticaji: naravno da cu predati zahtjev za isplatu.

Udruga: osobno sam, podrazumjeva se, zainteresiran

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

ljudi kaj imate za rec o ekološkom uzgoju lješnjaka poticaji su sad valjda 30% veci nek obicni a ide se navodno na to da budu i 50% veci

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

REPORTAŽA 22.09.2008. 10:18
Putovima lijeske po Italiji

U ranim jutarnjim satima 10. rujna 2008. vesela-tada pospana družina koja se sastojala od dva izuzetno izdržljiva vozača, dvoje nadasve stručnih i educiranih vodiča, četvero stručnih savjetnika te 20 proizvođača lijeske sa zasađenim površinama od 5-50 ha s područja sjeverozapadne i istočne hrvatske krenulo je na dugo planirano putovanje po Italiji.

--------------------------------------------------------------------------------

Putovanje je organizirano u okviru edukacije proizvođača lijeske koja se unazad 5 godina intenzivno provodi na daruvarskom području a nastavak je i izvršenje obećanja proizvođačima lijeske sa organiziranog izleta na plantaže lijeske u Orahovici gdje sam im obećao da će iduće putovanje biti u inozemstvo kako bi mogli usporediti našu i proizvodnju u Italiji koja je trenutno druga po proizvedenim količinama lješnjaka u svijetu (prva je Turska).

Prva postaja na našem stručnom putovanju bilo je poduzeće „VITRO-plant“ u Ceseni koje u „in vitro“ uvjetima proizvodi godišnje 10 000 000 virus free podloga. Uz podloge za jezgričavo i koštičavo voće proizvode „in vitro“ i za našu ekskurziju vrlo zanimljive podloge medvjeđe lijeske Corylus corulne koja raste kao stablo, ne daje izdanke pa je idealna kao podloga za uzgoj plemenitih i kvalitetnijih sorti. Unatoč proizvodnji ovih podloga tijekom cijelog putovanja nismo mogli saznati gdje bi se takove cijepljene sadnice mogle i kupiti.

Slijedeća postaja ovoga putovanja bila je tvrtka „Oliver“ u mjestu Dugenti koja proizvodi uređaje za sakupljanje plodova tzv. „kišobrane“ u koje se sakupljaju koštičavi plodovi koji se sa stabla tresu tresačima. S obzirom da je učinak ovakvog načina berbe mali (8 stabala/sat) a plodovi lijeske sami otpadaju i kupe se sa tla naš je zaključak bio da ovakva oprema nije za lijesku ali se vrlo učinkovito može upotrijebiti u berbi masline i višnje.

Najzanimljivija postaja ovog putovanja bila je ipak posjet mjestu Giffoni u okolici Salerna, području gdje dominiraju nasadi lijeske i oraha. U tom mjestu posjetili smo vrlo ljubaznu obitelj proizvođača ljieske koja posjeduje oko 20 ha vlastitog nasada te živi od njega.

Obitelj je uključena u tzv.asocijaciju (udrugu) od 100 proizvođača lijeske preko koje plasiraju svoje proizvode.

Pošto je berba prošlog dana na plantaži završila nismo mogli vidjeti mehanizaciju u berbi koja je preseljena na drugu plantažu. Prema riječima proizvođača berbu obavljaju kombajnima koji rade na principu usisavanja jednako kao i kombajni na plantaži u Orahovici. U okviru gospodarstva obišli smo nasad star 28 godina sorte tonda di giffoni koja je jedina sorta na cijelom ovom području. Uzgojni oblik bio je uglavnom stablo te polugrm, nasad se ne održava previše i moj osobni zaključak je da naši ozbiljni proizvođači daju puno više truda u održavanje i izgled nasada i da u proizvodnji možemo biti daleko bolji od njih. Urod lješnjaka je 2 500 kg plodova u ljusci.

S obzirom da sorta tonda di giffoni lako ispada iz košuljice u dvorištu gospodarstva vidjeli smo liniju za čišćenje-odvajanje nečistoća, sušenje i pakiranje lješnjaka. Mehanizacija koja se koristi je proizvedena u tvrtci „Facma“ ([email="www.facma@facma.it"]www.facma@facma.it[/email]) iz Vitorchiana (pokraj grada Viterba) koja bi uz pokrajinu Piemont gdje postoje ljepše plantaže lijeske nego u Salernu trebala biti meta našeg slijedećeg izleta.
Osušeni-nekalibrirani lješnjak pakuje se u jumbo vreće i prodaje na tržištu po prosječnoj cijeni od 2 EUR-a po kilogramu lješnjaka u ljusci (za usporedbu naša Orahovica prodaje prvoklasni kalibrirani lješnjak po 10 kn/kg-podatak iz 2006. godine).
Iz svega viđenog zaključak je da toliko hvaljena Italija osim povijesnih građevina i ekonomske prednosti po ljepoti usporediva sa „lijepom našom“, no kod njih je svaki pedalj zemlje obrađen a i mali poljoprivrednici zahvaljujući dobroj organizaciji te udrugama i zadrugama mogu živjeti od poljoprivrede što je trend suprotan našem.
Sve u svemu naša hrabra i izdržljiva družina je u 5 dana prošla 4 000 km prokrstarivši Italijom od istoka i zapada preko sjevera i juga.

I na kraju uz zahvalu Uredu ravnatelja koji je odobrio ovo putovanje te kolegi Ivi Jurasu (koji me je povezao s ljudima iz zadružnog saveza) te posebnu zahvalu Zoranu Starešini iz Hrvatskog zadružnog saveza i Slavku Kostiću (koji su osmislili i organizirali putovanje).

Odsjek HZPSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije,
Vlado Bistrović, dipl. ing. agr., stručni savjetnik

Jedan zanimljiv, objektivan članak, i nakon što sam ga pročitala zahvalna sam onima koji su ne spriječili da nisam bila u mogućnosti se pridružiti toj grupi jer bi teško izdržala to krstarenje Italijom.
Ovo sam stavila da razuvjerim sve one koji su protiv udruživanja jer nam drugo ništa ne preostaje.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Evo ljudi, da se nadovežem na ovaj članak o cijeni u Italiji po 2 eura u ljusci, kad sam prije par postova rekla da bi prodala po 15 kn svi ste viknuli i rekli po 10-12kn za kg to je realnost, samo se nisam mogla u trenu sjetiti odakle mi podatak da netko na veliko prodaje po 15 kn (2 eura) a to je iz tog članka znači Talijani preko svoje udruge, a izvjestitelj - putopisac kaže da su naši nasadi uredniji u održavanju i da više pažnje pridajemo tome, možda ćemo imati i bolju kvalitetu ploda.
Tko mi može objasniti prodajnu cijenu Orahovice Talijanima po 10 kn, a od svojih otkupljuju po 2 eura. pa to je velika razlika u postotku. I eto talijanski plantažeri isporučuju u ljusci ne krckano-samo plod pa im netrebaju ni svi ti strojevi.

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Osušeni nekalibrirani lješnjak pakuje se u jumbo vreće i prodaje na tržištu po prosječnoj cijeni od 2 EUR-a po kilogramu lješnjaka u ljusci

Karla sušenje nije mala stavka u cijelom procesu,a i ja bi potpisao za cijenu od 10 kn + PDV!!!

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

krki kaže:
ljudi kaj imate za rec o ekološkom uzgoju lješnjaka poticaji su sad valjda 30% veci nek obicni a ide se navodno na to da budu i 50% veci

NE vjerujem u ekologiju. postoji dobar i loš marketing. pogotovo ako je proizvodnja velika :supz: :supz: :supz:

:madmana:

Ž

želja

Guest

pozdrav iz Vukovara i pridružujem se vašem prijedlogu za sastanak,ajmo se dogoviriti gdje i kada

Najnoviji postovi

Na vrh