• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
Re: uzgoj ljeske

Prodajem kvalitetne sadnice lijeske, istarski duguljasti i rimski. Sadnice su dvogodišnje i jednogodišnje. Mogućnost dostave za veće količine.

T

tvlasi27@htnet-dsl

Guest

pozdrav svima,novi sam na ovom forumu, imam pitanje - ovih dana sam izorao njivu na dubinu pola metra s pripadajućim umjetnim gnojivom pa me zanima da li moram čekati proljeće da zaorem na manju dubinu ili mogu to napraviti uskoro pa tko zna možda i uspiem posaditi?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Malo nejasno, moram priznati. Ako je sad izorano, moze se raditi tanjuranje i eventualno drljanje i , po meni, nema potrebe jos jednom orati, te se moze i sad zasaditi. jesenska sadnja je bolja od proljetne sto se tice postotka primljenosti sadnica i rasta slijedece vegetacije.
Druga je stvar da ako se pusti preko zime da izorano promrzne da ce pripremljena zemlja biti "ljepsa" za pripremu za proljetnu sadnju. Ukoliko mozes vrlo brzo (slijedecih tjedan dana) nabaviti sadnice mislim da se sadnja moze i sad obaviti. Vremenska prognoza jest zahladnjenje ali moze se saditi i po blagom mrazu jer i kad smrzne smrzen samo gornjiih par centimetara i to ujutro, a tijekom dan ce biti vise temperature.
Mozda malo vise detalja da nam kazes ....

T

tvlasi27@htnet-dsl

Guest

ok, da malo pojasnim, napravio sam analizu tla ,oni mi rekli da mi fali nešto kalija i fosfora u tlu, znači njihova preporuka je bila da pola iznosa toga min. gnojiva zaorem na dubinu 25-50 cm a drugu na dubinu 0-25 cm , e pa me sad zanima mišljenje vas iskusnijih kaj vi na to kažete?

P

pozna

Guest
Re: navodnjavanje ljeske

ah jos jedna sitnica, zaboravio sam kapaljke, 5000 sadnica x 2 kom 10000 komada. prava sitnica.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Ovaj drugi dio mozes rasuti prije tanjuranja ili prije sjetvospremaca ili drljace. Nacelno, a opet druga je stvar isplativosti rasipanja gnojiva po cijeloj njivi ako se sadi na 4-5 metara razmaka

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Svaka cast na informacijama. Jedino meni nije jasno kakav je to ppr cijev?

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Smiljan kaže:
Svaka cast na informacijama. Jedino meni nije jasno kakav je to ppr cijev?

PPR cijevi se koriste za kućne vodovodne instalacije i podna grijanja , a izrađene su od polipropilena.
Ima više proizvođača, razne kvalitete i cijena... da ne reklamiram nikoga.

Pozna, crteži su ti stvarno zorni, i vjerujem da će mnogima dobro doći...hvala,hvala!

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Dakle mogu se koristiti i sve alkatan cijevi? U stvari koja je prednost/mana PPR-a u odnosu na alkatan? Zasto ovih 180 m PPR-a?

Usput, koje cijevi se koriste kada se ukapa u zemlju?

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Pozna puno HVALA!!! Neznam šta bi rekao,jer malo -jako malo ljudi bi ovako šematski sa cijelokupnom specifikacijm to napravilo i javno obznanilo,a nadam se da ćemo imati priliku upoznati se pa da makar popijemo piče.

Tako sam si ja to nekako i zamislio,stim što bi obavezno išao na dvije pumpe-baš sam ih nedavno gledao u pevecu imaju Lambordinijev motor ,visokotlačne kapaciteta 1 000 litara mislim da je oznaka F M M i proizvode se u Beogradu ali kodnas im je cijena nešto manja od 9 000kn (NENADE provjeri cijenu u srbiji, imaju dva točka i gore ručka jako praktično za premještanje)
Pumpe bi stavio na točke 4 i 6, e sad verzije kako podijeliti nasad ?
Još jedno pitanje (zasad) dali bi se onda mogao izbjeć i kuglasti ventil od 1/2" ?Odnosno da svaka pumpa tera svoju polovicu nasada, ćisto zbog financijske strane.
Zasad toliko!!!!

P

pozna

Guest

za Smiljana: PPR cijev ima deblju stijenku,znaci cvrsta je i jos vaznije,elasticna je. standardno je dugacka 4 metra,reze se na 1 metar i narezuje navoj i to obicnom vodoinstalaterskom nareznicom.jedan kraj ide u obujmicu na glavnom vodu a drugi prema kapilari. samim tim sto se narezuju navoji izbjegavaju se jos dvije spojnice. alkatan se obavezno na nadzemnom dijelu prelomi i kasnije pukne,a treba i spojnice,znaci nikako ne koristiti.u zemlju se ukopava alkatan,i da ,netreba 180 nego 96 metara. sorry,moja greska
dblaz,mogu se izbjeci kuglasti ventili,pitanje je koji je kapacitet pumpe,s koje dubine vuce vodu,koje kapaljke 3,4,5 litara na sat.s tim podacima se moze malo pretumbati shema,svaka tabla da se podijeli na 3 ili 4 dijela.onda bi ti ostalo recimo 13 ventila za ugradnju po tabli ili bez ventila ali sa ubacivanjem jos dodatne cijevi u kanal,tj.zemlju. tada mozes odluciti sa financijske strane sta je povoljnije.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Kolika visinska razlika na npr. 100m duljine kapilarne cijevi se tolerira, pod ajmo reci pretpostavkom da na tih 100 ima 40 kapaljki 2 l/sat? Odnosno, drugim rijecima, ako je pocetak kapilarne cijevi na visini 0 metara koliko visoko ta kapilarna cijev moze biti na kraju uz oubicajni tlak vode u cijevima? (Btw koliki je taj "uobicajeni tlak" vode u cijevima za kap-po-kap sustav)

Pitam zato jer mi njiva ima lagani pad, recimo jedno 5m na 100 metara duljine, a bunar mi se nalazi negdje na polovici njive pa ne znam dali se mora planirati razvod glavnog voda prema najvisem dijelu njive pa onda od njega kapilarne cijevi ili se moze glavni vod povuci po sredini pa onda da kapilarne idu "prema gore", u duljini jedno 50 m . :) valjda je jasno sto pitam :)

P

pozna

Guest

bolje je da povuces vodu od bunara na vrh njive pa u kapilare.ako bude tako kapilare ce biti lijepo pune i ravnomjerno ce kapati a i lakse ces regulirati tlak vode,odnosno koliko redova ces odjednom navodnjavati. druga varijanta,od sredine njive gurati vodu uzbrdo ? ne nikako, opterecuje se pumpa a ucinak nije siguran,a ako su redovi dugi 100 metara,zasto ih kratiti i utrositi puno vise sastavnih dijelova i poskupiti sistem ? koliki je uobicajeni tlak u alkatanu,kapilarama? nepotreban podatak,i sansa da ti netko proda manometar koji ti netreba. 1/2 " podnosi 5 a sa debljom stijenkom 10 bara.sve ovisi o kapacitetu pumpe i dubini bunara,ako pumpa povuce x litara iz bunara,tu vodu mora poslati u kapilare,onda ti za prvu ruku otvoris nekoliko kapilara,prosetas po redovima,pogledas da li sve ravnomjerno kapa,ako je sve ok pustis jos red ,dva pa opet pregledas.kad vidis da negdje ne kapa isto,jedan red zatvori jer ocito nema dovoljno tlaka u snabdjevanju kapilare vodom.to je praktican nacin. teoretski,tj matematika,pumpa daje x litara,kapilara trosi y litara, x:y=z, z je broj kapilara.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

hvala. Redovi su mi duzi od 100 m, jedno 120-150, ovo 100m je bilo samo radi primjera, ali u svakom slucaju jasno mi je. Uglavnom, ugrubo, provuci na 1" na najvise mjesto i otuda krenuti sa kapilarnim 1/2" po redovima.
Nego sto se tice proizvodjaca cijevi, kapaljki i pribora. Vidim na netu da Gardena ima hrpu stvari i relativno lijepo objasnjeno, a i moze se kupiti u Hrvatskoj. Sada se postavlje pitanje dali je kod Grdene odneos cijena/kvaliteta malo visok, posto je marketinski, barem meni kao laiku, vrlo poznata. Koji su jos proizvodjaci opreme koja se moze nabaviti na HR trzistu? Sto misliti o "mijesanju" proizvodjaca: cijevi od jednog, spojnice, od drugog, ventili od treceg itd ....?

Usput, jeli netko ovako iz glave moze otprilike napisati okvirne cijene kapaljki i cijevi 1" i 1/2" kao, ajmo reci, glavnih elemenata sustava? Dali se moze racunati 5kn/m 1/2", a 10 kn/m 1"?

I jos jedno pitanje: rijeka mi je od njive odaljena 200m, visinske razlike mozda desetak metara. Jeli postoji pumpa koja to moze odraditi, odnosno kojih bi karakteristika trebala biti da daje dovoljno vode za 2.000 kapaljki 2/l/h, odnosno 4.000 l/h?

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

karla kaže:
Prodajem kvalitetne sadnice lijeske, istarski duguljasti i rimski. Sadnice su dvogodišnje i jednogodišnje. Mogućnost dostave za veće količine.

PITANJE za karlu. pošto su sadnice ( i jednogodišnje i dvogodišnje ) i jel ista cijena rimskog i istarskog ? drugo pitanje za karlu (i druge iskusnije ). kada se mladica odvoji od stabla i stavlja u školu , da li ju skračujete na 20-30cm ili ju jednostavno ( naravno ako je duža 50-80cm )takvu cijelu stavite u školu . da li neko ima iskustva u radu sa hormonima u prahu za ožiljavanje. jeli dobro sadnicu umoćiti u prah ( naravno ako je slaba sa žilama ) i da li vrijedi to sada napraviti , jer imam informacije da sa hormonom treba raditi u proljeće kad kreće vegetacija.
općenito ako neko ima nekakav članak ili savjet o proizvodnji sadnog materijala.

za turopoljca, sadnica gifona nema ni ja nisam dobio nijednu.

pozdrav pozni ono o navodnjavanju je odlično ( još da imamo cijenik )

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

KOBAC kaže:
drugo pitanje za karlu (i druge iskusnije ). kada se mladica odvoji od stabla i stavlja u školu , da li ju skračujete na 20-30cm ili ju jednostavno ( naravno ako je duža 50-80cm )takvu cijelu stavite u školu . da li neko ima iskustva u radu sa hormonima u prahu za ožiljavanje. jeli dobro sadnicu umoćiti u prah ( naravno ako je slaba sa žilama ) i da li vrijedi to sada napraviti , jer imam informacije da sa hormonom treba raditi u proljeće kad kreće vegetacija.
općenito ako neko ima nekakav članak ili savjet o proizvodnji sadnog materijala.

za turopoljca, sadnica gifona nema ni ja nisam dobio nijednu.

Kobac, hvala ti što misliš na mene, međutim ja sam si nekako i mislio da će biti takav razvoj situacije, pa sam već posadio oko 200 komada flanci istarskog + nešto rimskog iz vlastitog uzgoja. Inače u školi držim sadnice dvije godine, nakon stavljanja u školu skračujem ih na jednaku visinu da se lakše prime, zbog slabog korijenovog sustava, ne koristim hormone rasta , prvu godinu niti ne gnojim, samo redovito zalijevam i za dvije godine imam izuzetno dobro ožiljene flance, koji izrastu i preko metra visine... Pronaći ću neke slike , pa ćeš vidjeti da to zaista impozantno izgleda, a primanje takvih sadnica je 100% .
Dosta sam ih prodao i ovom prilikom dozvoljavam svima koji me poznaju, odnosno koji su ih sadili da me demantiraju ako to nije točno!

P

pozna

Guest

Gardenu odmah zaboravi,kvaliteta je ok,cijena prevelika,a npr. nova serija spojnica izgleda prejednostavno da meni uopce ne uljeva povjerenje.mjesanje proizvodaca ? nikakav problem,i tako su najbolji u toj bransi nizizemci i izraelci,najjeftiniji kuglasti ventili su talijanski,alkatan cijevi,probaj kontaktirati nase proizvodace,direktno ili za sve skupa,tj. sav potrebni materijal kontaktiraj neku firmu sto radi navodnjavanje,pitas ciji imaju program,taj i taj,pa onda trazis samostalno zastupnika za hrvatsku.isplati se malo se praviti i blesav. rado bih pomogao ali nisam u toku vec duze vrijeme.sto se tice pumpe i udaljenosti do njive od rijeke,to nije problem samo bi bilo jako dobro da pumpa bude sto blize rijeci a trebao bi staviti kapaljke sa protokom vecim od 2 litre,pumpa ce navuci puno vise vode nego sto ce ti sistem moci progutati, netreba nikakva posebna pumpa,gledaj sa koje dubine moze povuci vodu sa recimo 3/4 gasa,ne maximum jer trebala bi duuuugoooo raditi zar ne ?

C

CRNI 465

Guest

Pozdrav svima iz Siska! Neke stvari mi nisu jasne pa ako možete i znate molim pomoć!

Dali OPG mora biti u sustavu PDV-a ukoliko se traži poticaj za podizanje trajnog nasada (ljeska)?

Dali se treba tražiti odobrenje od koga (općine , savjetodavne ili dr,.) za podizanje nasada ljeske?

Kada se mora napraviti prenamjena zemljišta (oranica) na voćnjak i tko to obavlja?

Gdje idem podnesti zahtjev za poticaj?
Od papira imam : Vlasniči list da posjedujem zemlju 1/1; papire od analize zemlje; OPG otvoren ; deklaraciju o
sadnicama !
Dali mi fali šta od papira za poticaj? Unaprijed zahvaljujem !!!! crni :? :roll:
( ako može što prije)

Najnoviji postovi

Na vrh