• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Re: navodnjavanje ljeske

Pehist nisam rekao niti da sam je dobio :shock: Ali ako te nešto zanima imaš na stranici Hrvatske vode.

Recimo kao...

Na što se plaća?

Ova naknada se plaća za zahvaćanje i korištenje voda iz njihova prirodna ležišta i za njihovo korištenje za različite namjene. Naknada se plaća i za korištenje vodnih snaga radi proizvodnje električne energije i za pogon različitih uređaja. Naknadu plaćaju i korisnici u melioracijskom sustavu za navodnjavanje.

Tko plaća?

Obveznici plaćanja naknade za korištenje voda su pravne i fizičke osobe koje zahvaćaju i crpe vodu iz njena prirodnog ležišta, neovisno o namjeni za koju se voda koristi. To su različite namjene u industriji, uslužnim djelatnostima, poljodjeljstvu i komunalnim djelatnostima.

Naknadu plaćaju uvijek osobe koje su neposredni korisnici takvih snaga. To su trgovačka društva ili druge osobe koje obavljaju djelatnost proizvodnje električne energije ili drugu djelatnost za koju se koristi pogonska vodna snaga, odnosno koje koriste vodnu snagu za pogon uređaja za potrebe vlastitog domaćinstva.

Naknada se ne plaća za opću uporabu voda. Obveznici plaćanja ove naknade mogu biti i osobe koje zahvaćaju i koriste vodu iz vlastitih zdenaca ili crpe vlastitim crpkama na svome zemljištu s obzirom da je podzemna voda opće dobro, a ne vlasništvo vlasnika nekog zemljišta.

Tarife

Visina naknade za korištenje voda iznosi:

BR.
VRSTA VODE
JEDINICA
CIJENA
1.
Vode I. vrste

0,80 kn
2.
Vode II. vrste

0,72 kn
3.
Vode III. vrste

0,56
4.
Vode IV. i V. vrste

0,32 kn
5.
Mineralne i termalne vode

1,60 kn
Kako se plaća?

Količina zahvaćene odnosno crpljenje vode utvrđuje se mjerenjem na temelju mjernih uređaja što su ih dužne ugraditi osobe koje zahvaćaju odnosno crpe vodu. Za vodu isporučenu putem javnog vodoopskrbnog sustava osnovica za obračun naknade je količina potrošene vode, dakle količina prema kojoj vodoopskrbna organizacija obračunava cijenu za isporučenu vodu od potrošaća.

Na što se troši?
Ovom naknadom, što se plaća za vodu koja je opće dobro, država osigurava sredstva ili dio sredstava potrebnih za financiranje djelovanja kojima se čuvaju vode, osigurava njihovo prirodno obnavljanje i stvaraju uvjeti za njihovo privođenje namjenskom korištenju. Takva je naknada uvedena i u većini europskih zemalja.

U nas se sredstva ove naknade koriste za financiranje poslova osiguravanja vodnih zaliha i za razmjerno sudjelovanje u snašanju izdataka za poslove s obilježjima javnih službi. Dio ove naknade koristi se za ulaganja u građenje novih vodnih građevina za korištenje voda. To su različiti vodozahvati, uređaji za pročišćavanje voda za piće, vodospreme i magistralni cjevovodi. Naknada za korištenje voda ne plaća se za opću uporabu voda.

Moje potrebe bi bile bez zaštite od mraza oko 3.200 m3. Nadam se da sam pomogao...

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

Valerija.Pokos.Nemec@hzpss.hr

DOTIčna gospođa nije izgleda nikad ništa zalijevala :shock:

Voda iz bunara je "šrot" kvalitete, bogata solima i željezom, još ako si pehista i da bude mangana... Željezo blokira pristupačnost fosfora, a 8 soli totalno unište zemlju da kasnije ne možeš ni tužnu vrbu zasaditi. Najbolje napraviti analizu 8 soli, željezo i mangan on je toksičan i ubi voćku.

a po ovome izgleda da je naša voda= otrov :scratch

sve teorije su odlične samo što ih je malo teže sresti u praksi! još nisam čuo da se nešto osušilo kad se zalijevalo V O D O M :scratch :scratch svašta se može čuti i naučiti od naših učenih ljudi !

što se tiće koncesija za vodu jel sam vam reko da vodovod uopće nije loše rješenje! :lol: 8)

H

Hrvoje_Sisak

Guest
Re: uzgoj ljeske

pozdrav
dali netko koristi IMT 539 ili 542 u voćnjaku, koliki razmak mora biti između lijeski(dvoumim se između 5 i 4m) da bi se nasad mogao obrađivati tim traktorimai kad lijeske narastu.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Pošto sam totalni amater, koji čak ni nema vlastiti voćnjak još, nastojim sve što utipkam ovdje na forum da imam i osnovu za to. Lijen nisam pa eto da podjelim sa Vama skenirano iskustvo. Samo žalosno što forum jako slabo napreduje, čast izuzetcima i vrsnim ljudima spremnim na učenje, dok se kod ostalih sve svodi ja znam, moj je bolji, veći ili što li već...

Da krenem...

Jasno kao dlan, dok eto za lijesku nemorate brinuti...

P

pozna

Guest

kolega Kontam,ja bih rekao da je bolje kad vec nemas vlastitog iskustva da se oslonis na iskustva drugih ljudi,a ovdje na forumu ih ima dosta koji hoce pomoci ,PRAKTICNO,iz iskustva,ne teorija,iskustvo. bunarska voda je srot,totalna glupost,ok ,ta voda nevalja,nema veze past ce kisa,koja? pa ona kisela,nevalja ni ta,pa sta onda imamo vodovod,cista voda prepüna klora i ostalih kemikalija. zdravo nema sta. nema veze ,bitno da se placa koncesija na nista. koncesiju placaju korisnici povrsinskih voda,mora rijeka i jezera. bunari? nikad cuo,al ako nastavis kopati po zakonima a u svijetlu sveopce krize ,placat ce se i koncesija na zrak.i jos kazes da ljudi nisu aktivni na temi,pa kako i da budu kad ti pises gluposti,ja sam sutio i cekao da se neko javi prije mene,da vidim reakciju,koja je otprilike blaga varijanta moje,znaci u pravu sam. i jos nesta,kad se vec razbacujes prepisanom teorijom,prepisuj iskustva NASIH strucnjaka a ne samo ucenih ljudi iz susjedstva. hvala. ako ti ovaj moj komentar nije po volji,bas me briga,ja samo kazem sta vecina misli.

S

spartan

Guest

bok..vidim da ima dosta ovdje ljudi koji uzgajaju ljesku kao i ja..meni je 5 godina..i zadovoljan sam...da li netko ima informaciju kad je najbolje doba za rezidbu...znači da li mu smeta jako niska temperatura......i da li je netko več kupio stroj za skupljanje...izgleda mi ok iako je talijan a i nije skup...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

spartan kaže:
bok..vidim da ima dosta ovdje ljudi koji uzgajaju ljesku kao i ja..meni je 5 godina..i zadovoljan sam...da li netko ima informaciju kad je najbolje doba za rezidbu...znači da li mu smeta jako niska temperatura......i da li je netko več kupio stroj za skupljanje...izgleda mi ok iako je talijan a i nije skup...

Ima ovdje par stranica naprijed prikaz rada stroja kupljenog polovnog u Istri. Usput, gdje ti je nasad, kolika povrsina, koja sorta, koliki razmak sadnje, kakav je urod, slikice .. :) Koji su najveci problemi koje si u ovih 5 godina imao?

Hrvoje_Sisak kaže:
pozdrav
dali netko koristi IMT 539 ili 542 u voćnjaku, koliki razmak mora biti između lijeski(dvoumim se između 5 i 4m) da bi se nasad mogao obrađivati tim traktorimai kad lijeske narastu.
Ja sam isao na 4Ha 5x5m, a na jednom Ha sam isao guuusto u redu od 3.5m (redovi 5m).

Red od 5 m je po meni koliko sam ja starijih nasada vidio ok, manji je malo kritican.
Sto se tice prolaska sa 539 po mojoj procjeni prvih 8-10 godina bi mogao dobro posluziti, zato sam ga i kupio :) a onda cemo misliti :)

S

spartan

Guest

govorim o leđnom skupljaču plodova,...ne o priključku na traktor.....največi problem mi je bila trava..ali to rješavam sa špartačem ili paračem.....naravno sa tomom vinkovićem rješavam svu travu pošto je zglobni pa mogu i u svim pravcima rješavat se korova i priči skroz do biljke...nasad mi je u blizini vukovara...2 jutra...večinom istarski i haleški...sadnice su iz pik orahovica...

G

Gingi

Guest

Pozdrav Spartanu, da li se tvoj nasad nalazi na ulazu u Sotin s lijeve strane?

G

Gingi

Guest

Virovitice, a punica mi je iz Sotina. Nasad sam vidio prošle godine i moram priznati da je jedan od najuredniji koje sam vidio. Zanima me koliko često moraš špartati godišnje kako bi bilo onako uredno. U kojoj je godini nasad. Malo je takovih nasada pa ako ti nije teško bilo bi korisnio da malo opišeš kako održavaš zemlj, kako gnojiš i kako špricaš jer sam vidio da ti je prošle godine list bio jako zdrav (bez rupica od insekata).

pozdrav

S

spartan

Guest

[

špartam odmah čim zemlja pobijeli...ovisi koliko pada puta kiša tijekom vegetacije..ali sam okopavanje izbacio..nasad je sad u 5 godini......bacam na tri puta gnojivo..2 puta mješanac i jedanput humus...stajnjak ne primjenjujem uopče....previše bolesti i ne možeš se riješiti trave.....a špricam kao i lozu...najbolje kokteli....i naravno 2 puta zimsko prskanje sa Cu i crveno ulje 1x

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Moze objasnjenje pojma "cim zemlja pobijeli"?
Nadalje, ovo prvi put cujem da stajnjak uzrokuje bolesti. Moze koja rijec :) ? A sto se tice trave misljenja si da stajnjak vise potencira rast trave nego sto pomaze lijeski?
Kakav mjesanac gnojiva NPK ili KAN? U kojoj kolicini?
Spricanje: 2 puta zimsko sa Cu plus crveno ulje? Znaci tri puta? Kada? Odmah kada otpadne lisce i tijekom zime ili prije pocetka vegetacije?

Gingi je spomenuo da nemas rupica od insekata sto ce reci da u koktelima ima i insekticida?

Milijun pitanja .... :oops:

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

cim zemlja pobjeli iliti osusi se od proljetne kise

npk iliti mješanac

stajnjak obavezno čim više jer više je pluseva nego minusa istina dodu gliste sa njim ali za njima voluharice
rješenje je možda u skupom peletiranom organskom nadomjestku za stajnjak ˇ" siforga"

a bolesti isto moguce jel dok se razlaze stvara toplinu a onda život buba buja ali to je sve manji problem od višestrukih koristi od nj o cem je vec pisano

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Obavjestilisu me iz FACME da njihov predstavnik 13.1. dolazi u firmu agrija panos doo u Višnjevcu (pored Osijeka)pa ako je neko zainteresiran za podatke iz prve ruke o njihovim usisivačima to je to.

S

spartan

Guest

krki kaže:
cim zemlja pobjeli iliti osusi se od proljetne kise

npk iliti mješanac

stajnjak obavezno čim više jer više je pluseva nego minusa istina dodu gliste sa njim ali za njima voluharice
rješenje je možda u skupom peletiranom organskom nadomjestku za stajnjak ˇ" siforga"

a bolesti isto moguce jel dok se razlaze stvara toplinu a onda život buba buja ali to je sve manji problem od višestrukih koristi od nj o cem je vec pisano
daleko je bolji humus jer je več prerađeni stajnjak...otprilike 5-6 t stajnjaka kad ga prerade gliste i izgubi se vlaga dobiješ 1 t humusa..znači izbjegao si razgradnju,zadržao hranjive tvari,izbjegao bolesti..a treba ti 2-3 l po biljci godišnje..litra ti je 1 kn....izračunaj cijenu stajnjaka,obično punog sjemena trave,antibiotika,prijevoza,vrijeme,rad..a stajnjaku treba 2 - 3 god da se razgradi..znači dobio si odmah hranjivu tvar koja ulazi direktno u zemlju iste godine..

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

neznam koje su sad cjene ali ja sam kupoval glistal u vrecama bila je cijena 50 litara za 36kn neznam kolko je sad kad je sve poskupilo ja cu koristit stajnjak dok ga ima besplatno

S

spartan

Guest

krki kaže:
neznam koje su sad cjene ali ja sam kupoval glistal u vrecama bila je cijena 50 litara za 36kn neznam kolko je sad kad je sve poskupilo ja cu koristit stajnjak dok ga ima besplatno
ja ga moram platit...u svakom slučaju isplati se bacati svoj..a još bolje kupiti leglo kalifornijski glista i za 6 mj. imati svoj humus...

B

BojanLaza

Guest

Pozdrav iz Srbije :) svima Vama radnim ljudima . Nov sam na Vasem forumu, jos uvek nisam uzgajivac ali sam na dobrom putu da to i postanem .

Za pocetak cu Vam dati pregled nekih cena u Srbiji na kvantasima i zelenim pijacama .
1 EUR - 95 din.
Lesnik na kvantasu 05/Jan/2009 do 11/Jan/2009

Beograd 650.00 din/ kg
Kraljevo ---
Nis ---
Novi Sad 600.00 din/ kg
Subotica ---

Lesnik na zelenim pijacama 05/Jan/2009 do 11/Jan/2009
Beograd / Kalenic 700.00 din/ kg
Beograd / Skadarlija 650.00 din/ kg
Beograd / Zeleni venac ---
Cacak 800.00 din/ kg
Kragujevac 900.00 din/ kg
Kraljevo 1000.00 din/ kg
Loznica 700.00 din/ kg
Nis 700.00 din/ kg
Pirot 600.00 din/ kg
Pozarevac 680.00 din/ kg
Smederevo ---
Vranje 800.00 din/ kg
Zajecar 800.00 din/ kg
Kikinda 800.00 din/ kg
Novi Sad 650.00 din/ kg
Pancevo 800.00 din/ kg
Sombor 800.00 din/ kg
Sremska Mitrovica 750.00 din/ kg
Subotica 700.00 din/ kg
Zrenjanin 700.00 din/ kg

U Italiji 2 EUR-a za 1 kg na veliko (ne kalibrisan , samo zapakovan u velike vrece)
Da li neko zna cenu u HR na veliko (kolicine preko 1 t) nekalibrisanog ?

Moje misljenje je da treba govoriti malo vise o cenama i naravno o osnivanju UDRUZENjA UZGAJIVACA LESNIKA .

Pozdrav radni ljudi .
:)

Najnoviji postovi

Na vrh