• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Re: uzgoj ljeske

zoran25 kaže:
Pozdrav svima!
Vidim da ste tijekom godina pretresli sve bitne teme za uzgoj lijeske dok sam ja pronašao ovaj forum . Svaka čast. More korisnih savjeta. Ja sam posadio 2006. godine,(okolica Slavonskog Broda), 1ha lijeske uglavnom Istarkog i Rimskog i ove godine ocekujem prvi urod,malecki.planiram proširenje nasada pa bih vasmolio za pomoć oko izrade stroja za čišćenje lješnjaka. Vidim da ste postavili neke sličice strojeva koji izgledaju super ali bih molio nekoga od vas da mi prepusti nacrte,da detalnije upute ili tko mi je zemljopisno bliže da ga posjetim i "ukadem " tehnologiju. Inače,sam sam izradio mini podrivač za prolaženje između redova u svrhu čišćenja od korova i rotomalčer promjera 140 cm koji izvrsno radi uz malo utrošenog novca. Unaprijed zahvaljujem.
Moze slike podrivaca, a i drugih strojeva :)

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Bojim se da malo prerano pripremate ražanj, a zec je još daleko u šumi. Naime već brojite novac od zarade koju nažalost nećemo lako ostvariti obzirom na paradoksalnu situaciju u lijepoj našoj. S jedne strane razne studije pokazuju da trenutne količine lješnjaka koji se proizvede u hrvatskoj ne zadovoljavaju niti otprilike 15% domaćih potreba, a s druge strane niti za tih proizvedenih 15% nema tržišta. Situacija je totalno nesređena i to morate ozbiljno shvatiti dok još nije prekasno. Govorim to sa stanovišta ulaganja jer podizanje nasada nije baš financijski prezahtjevno , ali nabava potrebne mehanizacije svakako jest. Ne može se živjeti samo od poticaja, za koje se ionako nezna koliki će biti nakon ulaska u EU. Vjerojatno će se sravniti s europskim nivoom, a najveći proizvođači su već u uniji!!! Domaća konditorska industrija je pak orijentirana isključivo na uvoz iz Turske i Italije.
Zašto se sramite reći da se trenutno lješnjak u Hrvatskoj jednostavno nema kome prodati?
Ako ste uspjeli prodati 50 kg na lokalnom placu, ili negdje uz cestu i još 20-ak u susjedstvu, nemojte se zavaravati TO NIJE PRAVO TRŽIŠTE. Domaći konditori ne žele imati posla sa stotinom malih proizvođača, sa jednako toliko različitih sorti lješnjaka, upitne kvalitete i bez garancije u konstantnost isporuke njima potrebnih količina. Morate shvatiti da bez udruživanja ništa od ozbiljnijeg posla s lješnjacima. U protivnom nas jedino može spasiti pojava jednog velikog uzgajivača, koji bi bio sposoban otkupiti i dalje plasirati sav naš urod. U tom slučaju treba znati da će i on diktirati otkupne cijene lješnjaka.
Istu muku muče i mali proizvođaći iz Srbije kojih je sudeći po njihovom forumu također iz dana u dan sve više. Svi ćemo mi kad tad završiti u EU, što znači da će oni koji se budu prije i bolje organizirali prerasti u regionalne lidere. A to je ono što si valjda želimo!
Dobro je znati da je forum odličan za one koji unatoč svemu upravo kreću s podizanjem novih plantaža lješnjaka, puno je odličnih savjeta i praktičnih iskustava, ali treba znati i što vas čeka kad ćete morati plasirati svoj proizvod, a do tada je dug period , puno posla i puno ulaganja....

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

Ma nije baš sve tako crno jer mi smo tek u povojima to je tako ali uvijek tako počinje.Jer 10 godina u ovom poslu nije ništa a na krizu u svijetu i lijepoj našoj Hrvatskoj nemožemo utjecati. ali glavu gore razmišljati pozitivno ,osnovati udrugu i naprijed. Jer budučnost je takva kakvu je vidimo i sami na nju utječemo. mi ćemo proizvesti a s vremenom će se i tržište urediti- zar ne

Z

zoran25

Guest

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link. u
Za Smiljana a i ostale naravno.
"Podrivač" je jako jednostavan a napravo sam ga za suzbijanje korova jer je tanjurača one veće korove jednostavno prekakakala a i u sušnijem periodu sam samo dobio prašinu na njivi. Upotrijebio sam motičice kultivatora za kukuruz,po potrebi se mogu staviti i noževi za podrivanje, a dvostruki ram služi da bih stroj pomaknuo u jednu stranu pod grm a da ne zapinjem za grane. Ovisno o godišnjem dobu prolazim svakih 15-tak dana a za 1 ha,dva traga uzdužno i dva dijagonalno tako da oko grma ostane manje od 0,5 m2, mi je potrebno 2 sata. Širina stroja je 180 cm a dubina podrivanja je od nekoliko do 30 cm.
Rotomalčer je bio malo kompliciraniji ali obzirom da sam uložio samo 150 eura isplati se. Najveći problem je bio naći kutni reduktor dobrog omjera okretaja i dovoljno jak da podnese takve sile;(reduktor je sa starog tarupa za kukurozovinu samo mu je osovina na kojoj je bila remenica skraćena). Sve je bravarski posao, osim zadnjeg valjka i osovine kojim se reguira visina i glave nosača nosača noževa sa kajlom i maticom,i ne iziskuje puno pameti i vremena. Promjer je 150 cm ,napravio bih i veći ali nisam bio siguran hoće li ga moći pogoniti IMT 533,a kosi travu i korove visine do oko 150 cm. Prošle godine sam sa njim kosio stari voćnjak i mogu reći da nema razlike u kvaliteti košenja od vrtne kosilice čak se može i niže kositi.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Zorane, svaka cast. Strojevi izgledaju profi :)
Ako sam dobro svatio kultivatorom (radje bih ga tako nazvao nego podrivac) prodjes 4 traga za 2 sata. To 533 leti :) u drugoj/trecoj brzoj?

G

Gingi

Guest

Zorane strojevi izgledaju izvrsno (vidi se da si dobar bravar). Da li ti podrivač zanosi traktor u stranu kad ga prikopčaš tako da podriva bliže redu.
Namjeravam praviti traktorsku frezu kojom bi mogao frezati između sadnica (treba imati mogućnost pomjeranja 20 cm u stranu) još uvjek nisam našao nekakv sličan stroj koji bi mogao prekopirati, da li ti imaš možda nakakva iskustva ili ideju kako bi se to moglo napraviti.

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

zorane
da li moraš ići poslije podrivača i tanjuračon ili ostaviš onako izrovano?
vidim da si majstor pa mi reci bi li ja mogao ili smio na frezi "GRAMIP 170"skratiti
prijenosnu onu 6-erokutnu osovinu tako da mi ide više bočno pod vočke?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Ja planiram na ovakav ili slican "podrivac" zakaciti gredu da malo izravna jarke, a rezultat ceu vidjeti :)

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

ma bude odlično samo ja u prvom prohodu dignem šinu gore te je na drugom prplazu pustim da malo poravna i to je to. nego smiljane jer ima kod tebe zečeva,srna iliti što drugo u lijesci i prave li ti štete na mladicama?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Ima nesto zeceva. Prije tjedan dana (prije ovog velikog snijega) sam obisao i nisu mi napravili neku stetu. Na jedno desetak-dvadeset su presjekli manje pokrajne grancice ali procjenjujem da to biljke nece ni osjetiti.

Kod sadnica koje nemaju pokrajnjih grancica (od jedno 350 kom) vec izgledaju kao stapovi od 70-80cm nasao sam jednu jedinu presjecenu na visini od 40-50 cm
Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

Inace, na dva komada sam na kraj zasadio tresnju i obje su zubima bas ogulili koru u duljini jedno 5-8 cm sto niti na jednoj lijeski nisam vidio.

Srna, koliko sam po tragovima po snijegu vidio, nema. Ocito su lovcima zanimljivije :)

Z

zoran25

Guest

Smiljan kaže:
Zorane, svaka cast. Strojevi izgledaju profi :)
Ako sam dobro svatio kultivatorom (radje bih ga tako nazvao nego podrivac) prodjes 4 traga za 2 sata. To 533 leti :) u drugoj/trecoj brzoj?
Hvala.Hvala svima.
Kultivator,bravo. Pisao sam u vrijeme sinjošnje utakmice pa nisam imao baš živaca.... Kada se ide plitko da bi se uništio samo korov,recimo 5 cm, 533 koji nije baš u idealnom stanju nema gotovo nikakvo opterećenje i ide brzo koliko ti guza može podnijeti treskanja . Obično idem 1 brzom jer idem što bliže lješnjaku da mi ostane manje za kopati a ne želim oštetiti biljku pa se mora malo i paziti. Najbolje je prolaziti kada je tlo suho i sunčan dan jer odmah spali sav korov. Kao problem su se pokazali korovi kao koštan jer imaju širok korijen pa kultivator baš svaki ne prevrne iz zemlje pa sam razmišljao da iza njega stavim jedno krilo zubače ali sam odustao obzirom da mi se bitno smanjuje tj. povećava radijus okretanja što kod "Ferca" iznosi njegova dužina + priključak. Dijagonale idu sporo jer su kratke i gubi se vrijeme ali hvala Bogu na blokadi kotača pa ide i to brzo. Razmišljao sam o pravljenju freze ali mi se nije dalo obzirom na uložen trud,površinu koju sada imam i obzirom da se vremenom prijeđe na prskanje. Nije ni to sveto pismo. Rotomalčer sam napravio kopiranjem originalnog proizvoda a kupio sam samo tablu lima,par metara cijevi i flaha te original noževe. Gotovi strojevi su preskupi i mislim da ne vrijede te novce.Digitalni fotić,metar, olovka i papir i malo volje i to je to. Ne treba izmišljati nešto što je već izmišljeno,samo možda sebi prilagoditi. Zato sam zamolio sve prisutne za pomoć oko strojeva za čišćenje jer da budem iskren nisam im nikada bio ni blizu. Daljina ne predstavlja problem,ja sam 10-tak km od Slavonskog Broda,a ako netko želi možemo se i privatno čuti.

Z

zoran25

Guest

cipiripi1967 kaže:
zorane
da li moraš ići poslije podrivača i tanjuračon ili ostaviš onako izrovano?
vidim da si majstor pa mi reci bi li ja mogao ili smio na frezi "GRAMIP 170"skratiti
prijenosnu onu 6-erokutnu osovinu tako da mi ide više bočno pod vočke?

Obzirom da su ovi noževi postavljeni horizontalno a nosači nisu deblji od 12 mm jarci bi bili plitki i za luk posaditi. Prolazim svakih 15-dana pa ima dosta sitne zemlje koja nije presitna da kiša stvara koru.Eventualno da se postave širi noževi baš za podrivanje e onda bi bilo neravno. Tanjuraču sam odložio i da mi nije žao pjeskarenja,bojanja i novih ležajeva prodao bih ju. Što se tiče tvoje freze stvarno ne bih znao. Nisam ja majstor nego čovjek koji voli da nešto osim što koristi lijepo i izgleda.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

@zorane, spominjes blokadu kotaca (pretpostavljam rijec je o "šperi"?) u dijagonalnom prolazu. Moze lagano pojasnjenje meni kao pocetniku sto time dobivas?

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

zorane mi smo jako blizu pa se moramo jednom naći te da podijelimo iskustva koja imamo .dvije glave više znaju od jedne.evo ja vas pozivam kada malo vrijeme da da vas ugostim u Jarmini kod Vinkovaca. važii za smiljana.

Z

zoran25

Guest

cipiripi1967 kaže:
zorane mi smo jako blizu pa se moramo jednom naći te da podijelimo iskustva koja imamo .dvije glave više znaju od jedne.evo ja vas pozivam kada malo vrijeme da da vas ugostim u Jarmini kod Vinkovaca. važii za smiljana.
Hej,pa to je blizu. Doo tebe mogu i traktorom . Ha ha. Hvala na pozivu,odazvati cu se. Nar
avno uzvraćam istim.

Z

zoran25

Guest

Smiljan kaže:
@zorane, spominjes blokadu kotaca (pretpostavljam rijec je o "šperi"?) u dijagonalnom prolazu. Moze lagano pojasnjenje meni kao pocetniku sto time dobivas?
Ma da. Do međe imam samo 2 metra pa mrzim okretati traktor naprijed-nazad..... Ferac se okrene oko jednog kotača kao zvrk tako da nema stajanja .Gubim vrijeme što je 8 redova x 50 tak komada x 2 prolaza dijagonalno......

S

Saryne

Guest

Pozdrav svima! Imam u planu posaditi oko 9 ha lijeske i vidim da imate dosta poteškoća s plasmanom uroda. Interesira me zašto nitko nije ušao u kooperaciju s corylusom kada oni nude otkup? Mislim da je i bolje dati lješnjak za nekih 10 kn/kg nego ga gledat kod kuće, :scratch

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

pozdrav na početku i evo ja ti baš previše ne vjerujem u taj Corylus mislim da su i oni koji kao sada garantiraju otkup dok ga još nemaš tj prvih 5-6 godina a kada dođe u rod jednostavno će nestati ili će i oni ucjenjivati. ja sam ih osobno zvao i ponudio što imam ili dalje što ću imati pa kao ne otkupljuju ako nisi sadio od njih. pa valjda bi sada trebali otkupliivati od sviju koji imamo jer njihovi kooperanti nemaju još ništa za prodaju.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

U tome i jet kvaka :) dok ne moraju dati novce sve je divno i krasno

Najnoviji postovi

Na vrh