• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

Z

zoran25

Guest
Re: uzgoj ljeske

Gingi kaže:
Zorane strojevi izgledaju izvrsno (vidi se da si dobar bravar). Da li ti podrivač zanosi traktor u stranu kad ga prikopčaš tako da podriva bliže redu.
Namjeravam praviti traktorsku frezu kojom bi mogao frezati između sadnica (treba imati mogućnost pomjeranja 20 cm u stranu) još uvjek nisam našao nekakv sličan stroj koji bi mogao prekopirati, da li ti imaš možda nakakva iskustva ili ideju kako bi se to moglo napraviti.
Ne zanosi jer su operećenja mala. Pogledaj rješenje na malčeru za voćnjak ali mislim da ćeš morati stati ili usporiti kod svakog otklona da motičice ne stradaju jer će dobiti bočno opterećenje za što nisu konstruirane. Naravno,mišljenje je kao i g....a,ima ju svatko.

L

Logoo

Guest

Pozdrav svima,

planiram zasaditi ljesku na području Mirkovca (VŽ županija) pa vas molim za savjete:
- Koju literaturu koristiti
- Gdje kupiti sadnice
- Dali ograditi nasade
- Kako se održava voćnjak
- Treba li ga navodnjavati

Trebaju mi svi savjeri od otvaranja OPG-a na dalje...

Puno hvala
8)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Kao prvo, preporucio bih da ovu temu lagano iscitas, vecina stvari je vise ili manje odgovorena, a ako ima nesto konkretno tu cemo svi nastojati odgovoriti.
Sto se tice otvaranja OPG-a i imas cijelu grupu Propisi, financije ...

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Saryne kaže:
Pozdrav svima! Imam u planu posaditi oko 9 ha lijeske i vidim da imate dosta poteškoća s plasmanom uroda. Interesira me zašto nitko nije ušao u kooperaciju s corylusom kada oni nude otkup? Mislim da je i bolje dati lješnjak za nekih 10 kn/kg nego ga gledat kod kuće, :scratch

Neće Corylus niti nitko drugi u Hrvata otkupiti lješnjak niti po 10 kn/kg na veliko. Ponavljam da tržišta u Hrvatskoj nema. Vidio sam ima na forumu i ljudi koji imaju nasade u punom rodu. Nek se jave oni koji su uspjeli prodati barem tonu prošlogodišnjeg lješnjaka na hrpi, čisto da demantiraju moje pesimistično raspoloženje vezano uz probleme s prodajom lješnjaka. Ne moraju reći kome su prodali , ako se boje konkurencije... Ako samo ja ne mogu prodati , onda problema zapravo i nema???
Mislim da večina funkcionira na način: idem posaditi, s minimalnim propisanim količinama sadnica potrebnim za ostvarivanje poticaja, s minimalnim ulaganjima i održavanjem nasada na način da dva puta godišnje pokosim travu ili projurim tanjuračom , pa još ako sam iz područja posebne državne skrbi, odnosno otežanog gospodarenja, ostat će nešto novaca od poticaja, a za desetak godina dok plantaža stasa (ako zbog takve skrbi uopće ikad stasa) i tržište će se urediti!

L

Logoo

Guest

Evo još jedno vjerovatno bedasto pitanje, no.....

mogu li se lješnjaci prodati krašu ili ferreru ili nekoj firmi koja se bavi preradom lješnjaka ?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Vjerojatno moze, ali isto tako sam gotovo siguran da njih interesiraju kolicine koje su puno vece od par sto kila. Negdje sam nasao podatak da Zvecevo godisnje treba 100 tona ljesnjaka ili, ugrubo, sleper mjesecno. Mislim da je time sve receno .....

L

Logoo

Guest

Smiljan kaže:
Vjerojatno moze, ali isto tako sam gotovo siguran da njih interesiraju kolicine koje su puno vece od par sto kila. Negdje sam nasao podatak da Zvecevo godisnje treba 100 tona ljesnjaka ili, ugrubo, sleper mjesecno. Mislim da je time sve receno .....

Super, možda imaju otkupne stanice, poslat ću par mailova i raspitati se...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Mislim da upravo u tome i jest problem da nemaju otkupnih stanica. Jednostavnije i jeftinije im je uvesti iz Turske nego se zafrkavati sa otkupnim stanicama ....

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

logoo pooooz!
evo vidim da smo jako blizu i da i ti sve ti gledaš vedro i s nadom u bolje sutra . ja imam 4,5 ha i još me drža nada ali sve što dalje ide to se kopno slabije vidi kao mornaru koji je dugo na moru,vidi kopno a nikada do njega doći. nadam se da ćemo ga ipak ugledati tj stati na njega.ma nije da se nemože prodati već je jako teško sakupiti 10-15 proizvođača te se ujediniti samo radi tržišta te biti konkurentan i za velike firme.
što se tiće pomoći ja sam uvijek tu -nije ništa problem ali....

L

Logoo

Guest

cipiripi1967 kaže:
logoo pooooz!
evo vidim da smo jako blizu i da i ti sve ti gledaš vedro i s nadom u bolje sutra . ja imam 4,5 ha i još me drža nada ali sve što dalje ide to se kopno slabije vidi kao mornaru koji je dugo na moru,vidi kopno a nikada do njega doći. nadam se da ćemo ga ipak ugledati tj stati na njega.ma nije da se nemože prodati već je jako teško sakupiti 10-15 proizvođača te se ujediniti samo radi tržišta te biti konkurentan i za velike firme.
što se tiće pomoći ja sam uvijek tu -nije ništa problem ali....
Pa da, čitao sam jedam post kako je čovjek bez zemlje s kredom krenuo i napravio nekaj od toga, mislim nije milijarder ali nije gladan.

Pisao sam u PP Orahovicu. Oni su prošle godine otkupljivali lješnjak po 8 kn/kg i morao je biti 7 % vlažan. To mi se čini dosta malo s obzirom da oni sve proizvedeno izvoze. To je isto neka mućka, oni izvoze a veliki potošaći uvoze iz turske...
Dobro je da te drži nada, a to što slabi je naravno država kriva, jer je izgleda kao i sve u klincu...

Ja pišem mailove na sve strane i nadam se da će neko imati sluha, što se pak udruge tiće uvijek sam za
zajedno smo jači ;)
javim kada mi ostali mailovi stignu.

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076

Što radite sa ljuskom ljeske? Jel netko voljan to prodati po nekoj fer cijeni?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Logoo kaže:
To je isto neka mućka, oni izvoze a veliki potošaći uvoze iz turske...
A mozda uvoze isti taj ljesnjak iz Italije :) A mozda, e sad sam stvarno zlocest :twisted: , ljesnjak ni ne ode u Italiju vec samo papiri putuju 8)

L

Logoo

Guest

Ljudi, evo par mailova koje sam dobio,
nije sve tako sivo kad imaš s nekim...
Po meni bi trebali napraviti udrugu i ujediniti se i napasti tržište... 8)

Poštovani,

u pravilu lješnjak kupujemo u Italiji ili Turskoj iz razloga što u ovom
trenutku nitko od hrvatskih uzgajivača lješnjaka ne nudi kalbrirani lješnjak
( sirovi ili prženi ). Mi u Zvečevu koristimo očišćenu jezgru od 11 do 13mm
i od 13 do 15mm. Zbog tehnoloških procesa u proizvodnji puno nam je
isplativije kupovati lješnjak na ovaj način.U par navrata smo kupovali
lješnjak od domaćih uzgajivača, ali nažalost, uspostavilo se da nakon što
napravimo kalibražu kalo bude prevelik i krajnja cijena na taj način bude i
do 60% skuplja nego kad kupujemo gotovi kalibrirani lješnjak. U slučaju da
nam budete mogli kalibrirani lješnjak, sa zadovoljstvom ćemo s Vama pokušati
ostvariti poslovnu suradnju.
Nažalost, u ovom trenutku Vam ne mogu reći tko vrši otkup lješnjaka.

S poštovanjem,

Zvečevo d.d.
Krunoslav Alvir, izvršni direktor

Poštovani,

veseli me što ste se odlučili za poljoprivrednu proizvodnju. Od sadnje do
prvog uroda proći će najmanje tri godine. Uvjerena sam da će se do tog
perioda srediti i tržište. Organiziran otkup lješnjaka ne postoji, ali se
planira osnivanje otkupne stanice. Proizvođači lješnjak prodaju na
veletržnici i na manjim tržnicama.
Želim Vam uspjeh.

S poštovanjem,
mr. sc. Marija Ševar

načelnica Odjela za ekološku poljoprivredu
Hrvatski zavod za poljoprivrednu savjetodavnu službu
Kačićeva 9/III, 10000 ZAGREB
tel. 01 4882 712, fax. 01 4882 701
mob. 091 4882 712

L

Logoo

Guest

Evo još jedan. U svakom slučaju obećavajući... meni dovoljno za početak, za ostalo ću(ćemo :)) se izboriti.

u jesen krećem sa prvim ha a tek onda kreću pitanja prema vama lješnjako ljubcima.

From: Vlado Bistrović <vlado.bistrovic@hzpss.hr>
To: <ndecur@inet.hr>
Subject: Re: Lješnjak
Date: Tue, 27 Jan 2009 12:08:39 +0100

----- Original Message Follows -----
> Poštovani gospodine Dečur!
> Na širem daruvarskom području još od prije 5 godina zahvaljujući najviše
> OPG-u "Gospodarstvo Moulis" vlasnika Vlade Moulis koje je registriralo
i
> rasadnik za proizvodnju sadnica lijeske, započela je sadnja lješnjaka na
> obiteljskim gospodarstvima. Trenutno imamo posađenih preko 350 hektara
> nasada lijeske i u izgradnji je skladište za otkup lješnjaka. Vjerujem da
> problema sa otkupom neće biti i on će se na ovom području sigurno
> organizirati kada ti nasadi dođu u rodu i kada će se tržištu moći ponuditi
> veće i količine i omogućiti kontinuirana opskrba većih trgovačkih centara.
> Što se sadašnjeg otkupa tiče znam da je na mom terenu tvrtka "Šafram"
> jedne
> godine otkupila očišćeni lješnjak a također imam informacije da je u
> Zagrebu
> registrirana tvrtka "Avellus" koju vodi gospodin Hrvoje Rogić i koja
> otkupljuje lješnjak u ljusci. Što se tiče organiziranja proizvođača nemam
> informacija da postoji specijalizirana udruga proizvođača lješnjaka. Kod
> nas
> u Daruvaru postoji Udruga voćara Daruvar u kojoj većinu čine proizvođači
> ljieske. Od literature postoji vam knjiga "Orah i lijeska" u izdanju
> Agro-hita a najveća praktična iskustva možete dobiti od gospodina Vlade
> Moulisa koji je u toj proizvodnji već blizu trideset godina. Ukoliko se
> stvarno želite više educirati možemo ostati u kontaktu jer u drugoj
> polovici
> veljače u Daruvaru organiziram demonstraciju rezidbe lijeske sa
> predavanjem
> o tehnologiji uzgoja lješnjaka pa vam mogu javiti datum.
> S poštovanjem, savjetnik Vlado Bistrović
> ----- Original Message -----
> From: "ndecur" <ndecur@inet.hr>
> To: <Vlado.Bistrovic@hzpss.hr>
> Sent: Monday, January 26, 2009 9:45 PM
> Subject: Lješnjak
>
>
> Poštovani gospodine Bistroviću,
>
> počitao sam vaš članak o posjeti uzgajivaća lješnjaka u Italiji, koji je
> vjerujem bio jako
> edukativan. Planiram se početi baviti uzgojem lješnjaka pa me zanima
> postoji
> li u hrvatsko
> udruga koja okuplja proizvođaće lješnjaka i pomaže u plasmanu njihovih
> proizvoda.
> Informirajući se preko interneta svi uglavnom imaju pritužbu na plasman
> proizvoda.
>
> Molim vas savjete po pitanju uzgoja lješnjaka.
>
> S poštovanjem,
> Nenad Dečur

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Ajde kada se bude znalo mjesto i vrijeme prezentacija rezidbe jedan post na forumu :)

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

logo...
super je ovo odgovoreno ,samo to nije tako loše a bolje i istina ma koliko teška bila (u svezi ne-otkupa)nego da obečavaju a neće to ispuniti.inače ima dosta njih koji otkupljuju samo sve je to zasada u povojima -tj ako im treba i koliko im treba- a što se tiče udruga ona će se osnovati tek kada nam dođe do grla jer takvi smo svi tj večina , dok nas nevolja ne stisne kao i proizvođače pšenice,kukuruza ili .....tek onda ćemo se naći i ići dalje. :arrow:

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Ovih dana je bilo nešto na TV vezano za sufinanciranje vlade sa značajnijo sumom novaca pogon za preradu lješnjaka negdje u Gorskom Kotaru,nisam sve razumio pa ako neko ima podrobnije podatke neka javi.

Ima tu još jedna stvar svi smo mi posadili večinom rimski i istarski odnosno krupnije sorte a kanditorska industrija traži sitniji lješnjak tj.da cijeli stane u čokoladu.(Trebat će više radit čokolade sa mljevenim lješnjakom.) :lol:

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
OTKUP LJEŠNJAKA

Molim sve zainteresirane koji imaju lješnjak da mi se jave u svezi otkupa i budućeg plasmana.
Zanima me sorta, količina i površina na kojoj uzgajaju lješnjak te tražena cijena po kilogramu za lješnjak u ljusci.

Najnoviji postovi

Na vrh