• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207
Re: uzgoj ljeske

milan55 kaže:
Vidim da u prvu grupu spada romana jer je sitnija, a ja se ne bi kladio , naime to je dosta krupan lesnik, a sto se tice de la lange on moze u obe grupe sigurno i mislim da je najbolji, ali kad je tako zasto ga nema u sadnom materijalu kod vas.
Milane izgubio bi opkladu :D ......romana je nesto krupnijeg ploda ali joj je ljuska debela a jezgra velicine lange (mozda za nijansu krupnija ,ali tesko je od oka vidljivo).Za moj pojam tonda djentia (lange) je ubedljivo najzahvalnija sorta sa najboljim randmanom i nista tako dobro ne puni vrece od nje.Videcemo samo kako je prosla ove godine jer ne pamtim ludju godinu od ove.Nikada mi se nije desilo da u novembru prskam lesnik protiv monilije.

M

milan55

Guest

Smiljane, nisam ti napisao ono sto sam mislio. Kad imas 100 kiola u ljusci istarskog ili rimskog, pa polupas, dobijes daj boze 40 kila pa kad odbacis one sitnije i krupnije onda ti ostaje oko 30 kila, a to je randman. To sam mislio i kazem da verovatno stvarnost nije daleko.
Nenade i ja vidis kazem da je de la lange po meni najbolji ali das ne spada u sitne lesnike koje forsiraju Ameri. Sad sledi pitanje, ako lange ima 11 mm a istarski 15 koji je bolji i zasto zvecevo to trazi ako nije zbog przenja i da li isto placaju obe velicine. Prihvaticu svako razumno objasnjenje. Nenade vidim da ce od nedelje lepse vreme, jer nameravas da ides u vocnjak pa da se druzimo.

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

milan55 kaže:
Sad sledi pitanje, ako lange ima 11 mm a istarski 15 koji je bolji i zasto zvecevo to trazi ako nije zbog przenja i da li isto placaju obe velicine. Prihvaticu svako razumno objasnjenje. Nenade vidim da ce od nedelje lepse vreme, jer nameravas da ides u vocnjak pa da se druzimo.

Verovatno da im lange vise odgovara ali to u ovoj prici nije bitno jer objasnjenje je veoma jednostavno.....zabole njih za nas lesnik.I tako ce i ostati dokle god ne budu imali jednu kontinuiranu dostavu sa nase strane.A to po svoj prilici nece biti skoro.NIje problem u sorti ,vrlo lako se dogovori da jedna isporuka bude istarski recimo 10-20 tona ,druga rimski ista kolicina i tako dalje..........Medjutim to povlaci drugu tematiku.Koliko je ko ulozio truda u svoj lesnik, tacnije , neko je dobro osusio ,neko skoro da nije......neko ima randman 40% i plus a nekome je svaki treci prazan.....nekome je kvalitet odlican a nekome ne........itd.
Sve oni to znaju i zato nece da se zezaju(ali zato lepo salju email-ove i zamazuju ljudima oci) i razmisljaju jer na drugoj strani imaju jeftini turski lesnik koga mogu dobiti kad god okrenu telefon.I nemojte misliti da su turci aljkavi, naprotiv iz price sa nekima koji trguju sa njima ,dobijaju ga lepo kalibrisanog, lepo ociscenog, nemaju ostecenja .......dok na drugoj strani nasi ljudi ga dostave neujednacenog, neosusenog, sa dosta loma i ostecenja.I jos kao najveci problem ,trebaju ga cele godine kontinuirano a da se kvalitet odrzi.Mislim da treba igrati na kartu kvaliteta i cene i da se jedino tako moze kontrirati turskom lesniku.Ali naravno da se pre toga napravi jedno jako udruzenje koje bi pomogla drzava , udruzenje koje bi imalo svoj pogon ali kako bi se sve to zaista organizovalo sa svima nama ,kako bi ko i koliko ucestvovao ,zaista nemam predstavu.
Opet ako neko to uradi u svojoj reziji ,onda ce on moci da otkupljije po ceni koju on diktira, sto moze biti jos gore.Cena od 1 eura po kilogramu u ljusci je po meni nerentabilna i tesko da moze da izdrzava zasad a da se zadrzi kvalitet ploda.
Po meni je trenutno jedino realno resenje da se vise ljudi slicne zasadjene povrsine udruzi , napravi masinu za lupanje i da nadju kupca koga ce moci snabdevati od roda do roda tj. cele godine.Znaci ne velike fabrike nego neke manje koji lesnik nabavljaju od uvoznika ,znaci nisu prva ruka i tu moze da se ostvari neki procenat vise a da u prvi plan dodje kvalitet koji nije bas najjaca strana uvoznog lesnika.
Sve u svemu mislim da ce jos dosta dugo biti problem u finalizaciji nase muke a kako ce se odvijati ,to cemo videti.

P.S. Milane ,ja sam uvek za druzenje a inace sam u orezivanju ,ko ce cekati samo lepo vreme ;)

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Ja mislim da kod nas ne može da profunkcionira to udruženje što se otkupa tiče i neke prerade da imamo kao udruženje strojeve i tako to radimo. To može jedino da se riješi na dva načina:
1. da netko ima cijelu liniju u svom vlasništvu i da radi posao otkupa i prodaje dalje. Naravno da tu treba ukalkulirati sve troškove i dati dobru cijenu dobavljačima i dobiti dobru cijenu od kupaca. To je najidealnije rješenje problema.
2. A druga stvar je nekakva labavija udruga koja bi funkcionirala na način da netko opet u svojoj režiji ima cijelu liniju za finalizaciju i naplačuje nešto za uslugu a da radi po principu i zahtjevima velikog kupca a da onda svatko plasira svoj plod (obrađen) za zvoj račun i ime tom kupcu prema njegovim potrebama. Znači obaveza onih u udruženju da će sigurno osigurati određene količine iz svoje proizvodnje za tu namjenu.
Ta linija za preradu bi trebala imati čišćenje,kalibraciju, sušenje, i ako kupac zahtjeva lupanje ploda,čišćenje i po potrebi prženje te pakiranje. Znači cijela jedna mala proizvodnja.
E sad se treba nači netko da to pokrene, pa će vidjeti kako će proći. Znači zasađenog lješnjaka na našem području ima dovoljno da se može računati na snabdjevanje nekog veće ili više njih. Netko je prije napisao da Zvečevo godišnje teba 100 tona pa to je u prosjeku naših 10 plantažera. Sa 10 ljudi koji imaju podjednake količine proizvodnje još bi se i moglo nešto konkretnije dogovoriti. A svatko bi trebao biti svjestan da će u nekom momentu nešto izgubiti ali uvijek treba gledati kranji rezultat i ako je on pozitivan to je onda dobra stvar.

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

poooz!
joj ljudi moji dragi svaka vam čast svi mi to fino i slično razmišljamo ali to je samo trla baba lan pa to se neće samo od sebe napraviti .
treba se najprije naći kao što je rekla KARLA a i još njih prije na forumu-negdje sjesti popiti ,upoznati se pa sve staviti na stol -svoja mošljenja jer drugačije je kada vidiš čovjeka pred sobom .
dajmo svoja razmišljanja nađimo se kod nekoga na kraju upoznajmo se bolje jer smo svi u istoj kaši i problemima.
brzo će proći par godina a samo će pojedinci sa boljim vezama iliti snalažljiviji opstati a večina će svoji LJEŠNJIKE morati povaditi ili prodati u najboljoj soluciji.
JER KADA SI ORGANIZIRAN NIJE PROBLEM NI SORTA NITI KALIBRAŽA jedino je važna količina i isporuka na vrijeme,a kvaliteta je naših lješnjaka ispred turskog sigurno!

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

za nenada
koliko ti je nasad star ,je li u stablu ili grm te kako si formirao ako je stablo?
prorijeđuješ li samo unutrašnjost i kako ostavljaš oblik?
ako te ne mrzi malo opiši načim rezidbe itd...
pitanje važi i za ostale forumaše koji su stručniji u rezidbi tj načinu rezidbe.
hvala

M

milan55

Guest

Cipiripi, ne rece mi zasto si odlucio da sadis crveni lambert. Ako to vec budes radio, moj ti je savet dasadis 5x3 metra, jer sam svasta gledao i zakljucio da je to najbolja varijanta i uvek mozemo o tome da pricamo.

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

pa milane...

nisam još čvrsto odlučio baš lambert ali već sam čuo u drugim razgovorima da je dosta pouzdana sorta a i parcela koju trebam kupiti mi je između moja dva lješnjika pa bi mi poslužio i kao oprašivač za sve.
naime tražio sam tonda giffone ali nema je nigdje sa certifikatom za kupiti a bila bi šteta ne uzeti od države novac za poticaj (17.000 kn/ha)zar ne.
nego dali si ti radio rezidbu i kako napreduješ? dali samo prorjeđuješ po koju granu radi svjetlosti ili imaš specijalnu metodu?
:roll: ako pitam previše izvini :!:

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

karla kaže:
Ja mislim da kod nas ne može da profunkcionira to udruženje što se otkupa tiče i neke prerade da imamo kao udruženje strojeve i tako to radimo. To može jedino da se riješi na dva načina:
1. da netko ima cijelu liniju u svom vlasništvu i da radi posao otkupa i prodaje dalje. Naravno da tu treba ukalkulirati sve troškove i dati dobru cijenu dobavljačima i dobiti dobru cijenu od kupaca. To je najidealnije rješenje problema.
2. A druga stvar je nekakva labavija udruga koja bi funkcionirala na način da netko opet u svojoj režiji ima cijelu liniju za finalizaciju i naplačuje nešto za uslugu a da radi po principu i zahtjevima velikog kupca a da onda svatko plasira svoj plod (obrađen) za zvoj račun i ime tom kupcu prema njegovim potrebama. Znači obaveza onih u udruženju da će sigurno osigurati određene količine iz svoje proizvodnje za tu namjenu.

Karla moram te malo demantovati ili razocarati.....prva opcija ,ako je neko uradi sigurno nece biti darezljiv prema nama ,ali sasvim sigurno.Ko to bude uspeo uradice jako lep posao , ali za sebe.
Druga opcija takodje nije najsretnija jer su proizvodjaci opet rascepkani i svako ima svoju ponudu koja kolika god bila -smesna je.A usput cemo jedni drugima obarati cenu.Mislim da je najbolje resenje ono sto sam ranije napomenuo, nekoliko slicnih plantazica ,manji kupac i dati se na saradnju.I musterije treba sticati i cuvati.

Cipiripi,zasad mi ove godine ulazi u sedmu godinu i da ne bi ponavljao slike ,jer sa njih najbolje mozes videti sto te interesuje, otidji na 52 i 68 stranu.Tamo sam okacio slike zasada.
Sama rezidba je mozda i najlaksa kod lesnika.Trudim se da ostavim od 4 do 6-7 glavnih grana a ostalo sklanjam.Unutrasnjost uvek mora biti slobodna i prozracna i kada orezujete slobodno skidajte malo vise.Ako budem uspeo okacicu neku sliku pre i posle rezanja.
Pozdrav.

M

milan55

Guest

Cipiripi ne izvinjavaj se nego pitaj i sto znas i sto neznas a ja cu reci sve sto znam pa da upopredfimo, cujemo jos nekog i td, vazno je da su znanje prosiri i prenese nasve tako da neprave greske koje smo mi pravili jer nismo znali. Upravo sam ti ja i rekao ono da ko zna sta bi sadio kad sam pocinjao da sam ovo znao sto sad znam. Drago mi je da i drugi pricaju o lambertu, znaci da imaju neko iskustvo. Izuzetno je zahvalan, ali sta to vredi kad sam ja njegov jedini proizvodjac. Bilo bi mi drago da nadjem jos nekog, mozda i ima ko zna jer nije na forumu, licno meni bi bilo lakse. Posto tebi trebaju sadnice sa poreklom od lamberta odustani jer to sigurno nema, vi ste osudjeni na istarski i rimski i gotovo. Verovatno ces kada budes kupovao dobiti i nekih drugih sorti, ali sve ce se voditi pod rimski. Ja sam ovde uzeo sadnice uvezene iz Italije, na svakoj cedulja sa svim podacima, kad su ove godine pomalo rodile kad ono 3 razlicite sorte, de la lange romana i jos jedna meni nepoznata. Ali posto vi dobijate taj podsticaj, bilo bi glupo ne uzeti, a sta si posadio, i nije toliko bitno, nesto ce roditi i sve ce se nekako prodati.
Sto se orezivanja tice, procitaj sta ti nenad kaze, i nemoj nista ni dodati ni oduzeti, jednostavno to je to, i jos ako uspe da okaci neke slike, kopiraj ih i nosi sa sobom. Moj lambert sada ulazi u 5 godinu, i ja sam malo postovao sadnice, koja je krenula kao zbun, ja je tako i formiram i orezujem, ali koja je pocela da se razvija vislje, ja sam je ostavio kao stablo na oko 50 cm i ona ima krosnju. Svaka ima svoje prednosti, ali proredjivati se mora jer lesnik mnogo voli svetlo. Gledao sam lesnike koji nisu proredjeni i dobro orezani imaju rod samo sa spoljne strane a u sredini nista samo gole lisnate grane koje mnogo hrane trose, a koristi nema, jos i biljka slabije napreduje. Ako se ne oreze dobro, drvo ide u sirinu i brzo zatvori prolaz izmedju redova, a to nije dobro.

V

vukovarac

Guest

pozdravljam sve uzgajivače ljeske,pratim ovaj forum redovno pa evo da se i ja uključim u raspravu,moj nasad je 5 ha od toga će pola doći ove godine u rod- (4.god.),a pola sam posadio jesenas.Sadnice sam uzimao od gop.Moulisa iz Daruvara pa bih i ja vjerovatno došao na demonstraciju rezidbe u Daruvar pa evo molim samo točan termin.Što se tiče uroda imao sam nešto prošle god. i sve sam prodao očišćene,tako po kilu dvije za kolače,ali slažem se da to nije tržište i da moramo poradit na udruživanju

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

dobro došao vukovarac na forum. :gitarist:
vidim da imaš 5 ha pa koju si sortu sadio u kojim omjerima i gdje ti se nalazi plantaža lijeske.
kako si čistio lješnjak ?

V

vukovarac

Guest

najviše istarski,nešto rimskog i oprašivač lambert,a nasad ti je na izlasku Bogdanovaca prema Vukovaru,čistio sam ručno sve(čekić)ali sam skužio se da od stare muljare za grožđe može napraviti super drobilica,isprobao sam je u akciji
i radi prva liga,imam i slike pa stavim da vidite

URL=http://img201.imageshack.us/my.php?image=istmm4.jpg] Obrisan neispravan link. [/URL]

Obrisan neispravan link.

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

e moj vukovarac nisi jedini koji je čistio ručno i ja sam ove godine očistio ručno 500-tinjak kg ,pa me živo zanima :idea: kako će ti ispasti ta muljača od grožđa u svrhu lupanja lješnjaka. pošalji slike na forum a možda i naiđem da vidim to jer smo jako blizu.

V

vukovarac

Guest

može nema problema evo moj mobitel pa se možemo čut 098/167 50 92,ali kako rekoh to nije moja drobilica ali je možemo pogledat u Jarmini je,ja još uvijek pokušavam nabavit ovakvu staru muljaču sa žaljeznim valjcima i uz male preinake oko podešavanja razmaka postaje ljuti stroj za drobljenje,oko 5% bude izmrvljene jezgre

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

to bi bilo možda i dovoljno dok je lješnjaka malo ali što kada ga bude puno i je li to sporo radi i kome prodati sav očišćeni lješnjak.
čini mi se da je u hrvatskojpomama za sadnjom lijeske :madmana:

V

vukovarac

Guest

tako je ovo nije drobilica za 5 t lješnjaka ali za početak dok ne dođe u pun rod je ok,na ovoj drobilici sam ja već radio i ona se podešava na klizni sistem doduše primitivan ali radi super dok su lješnjaci otprilike iste veličine,trebalo bi napraviti lijevak od lima ili nekakvih ploča da ne bude ljuske svuda naokolo

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

odlično , ja to moram vidjeti pa da se snalazimo zajedno .
kada budeš slobodan javi se da se nađemo na kavici negdje.pooooz

V

vukovarac

Guest

ja i cipiripi dolazimo u Daruvar na rezidbu, pa evo prilika i poziv ostalima da se nađemo tamo

Najnoviji postovi

Na vrh