Re: uzgoj ljeske
Mene je upravo to privuklo u lješnjak: ne treba puno prskati ( a sada vidim da uz mehanizaciju je to najmanji problem)
skup lješnjak u trgovini
nedostatak na tržištu
a već sad vidim nadolazeće probleme koji nisu nimalo mali. Uz ovih 5 ha lješnjaka koje imam posađeno imam još i 1,5 ha zemljišta slobodno i mogu Vam iskreno svima reči da mi je lješnjak od tri mogućnosti koje mislim saditi na trećem mjestu. Svi poslovi oko obrade do berbe mi ne predstavljaju nešto posebno. E sad dolazi ta berba koja na ručni pogon baš i nije veselje. A onda pitanje broj jedan kome prodati?! Dorada, također je problem, ali uz ulaganje u strojeve se može riješiti. Nama je prerađivačka industrija jedini spas za plasman, i kad bi bili udruženi mogli bismo preko ministarstva tražiti pomoć da nas spoje s njima bar što se pregovora tiče, jer velike novce država izdvaja za poticaje što ih nam daje i kao što je braniteljska udruga s Kosoricom na čelu,potisala ugovor s PoDRAVKOM o otkupu povrća i nama bi netko pomogao. Ali svima mora biti jasno da nam neće netko pomoći ako sami ne krenemo u konkretnu akciju, od kukanja nema ništa. TO DA SE MORA NEŠTO NAPRAVITI VALJDA JE VEĆ SVAKOME JASNO. Ja znam da ovaj forum čita puno njih koji su u ovome ali samo pasivno promatraju što će na kraju iz svega izaći. Po meni bi trebalo nas 5-8 da se okupi na konkretnom mjestu, a prije toga svatko neka nešto napravi i razradi neku ideju, neka pošalje upit na neke adrese i da imamo kod tog prvog sastanka bar nešto neku viziju i ideju. Ovo što Moulis planira napraviti otkupnu stanicu, to je tema protekle tri godine, a još ništa od toga, da je to tako glatka stvar već bi čovjek otkupljivao bar on ima kapitala s obzirom kolikima nam je prodao sadnice, a najdulje je od svakog u poslu s lješnjacima. Orahovica je otkupljivala prošle godine po 1euro kilogram. Ove godine još ništa.