• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
Re: uzgoj ljeske

tako je naravno da stižemo samo neka nam netko napiše na vrijeme kada je prezentacija u Daruvaru ili gdje god da bude :eek: :eek: :eek:

V

vukovarac

Guest

uzmi slobodan dan, moraš se žrtvovat za lješnjake :mrgreen:

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

eh da žrtva ,žrtva i samo žrtva ...
ali kada mi počnemo sve to naplačivati :lol: pa gdje će nam biti kraj-
ajde bar ćemo se upoznati -ai popiti bar po jednu :drinkers: -a onda će i dogovor biti lakši ,zar ne smiljane,vukovarac...i ostali

V

vukovarac

Guest

da vinogradi se zalijevaju vinom, a lješnjaci recimo pivom

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

ma nemam ja ništa protiv da to bude bilo što ,al recimo uz pivo za vas može i bambus za mene :drinkers: živjeli dok se ne vidimo a i lješnjaci će bolje rasti kad se zalijevaju :?:

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Lješnjaci su prefina delicija da bi se zalijevali pivom. Za to postoji puno plemenitih sorti dobrog vina koje se servira uz lješnjak, na primjer prženi, karamelizirani kao desert.....

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

e karla ,karla pa s nečim se mora početi , a poslije čemo vidjeti što nam najviše odgovara.
nego jel se šta pokrenulo u svezi osnivanja udruge,zadruge ili što već u svezi otkupa. :?: znam da si prije bila dosta aktivna u svezi tog posla

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Re: navodnjavanje ljeske

Jesmo zatrovali temu? Ajd primirje pa da nastavimo konstruktivno. Ipak si napravio tog navodnjavanja dosta ali i struka tu nešto kaže ;) Pozdrav.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

U svezi ništa takvog se nije pokrenulo a kad će ne znamo. Ja pokušavam nešto riješiti u vlastitoj režiji što se tiče strojeva, linije za obradu-doradu lješnjaka pa ćemo vidjeti da li će to uspjeti. Ako uspijem u svom naumu za početak mogu vršiti uslugu, ako bude tko zainteresiran, a onda bi mi trebalo nešto i robe za prodaju, ako bude tko zainteresiran. Dosta je veliko ulaganje ali treba biti optimističan.
Nakon današnjeg posjeta jednom starom poznaniku, plantažeru ljeske optimizma mi baš ponestaje. On ima nasad ljeske star 13 godina i uzeo je motornu pilu te je pola nasada ispilio, zavezao za traktorsku sajlu i izvadio sa korijenjem. Kaže j...š lješnjak, podigao je 4 plastenika i počeo uzgajati povrće u kontroliranim uvjetima proizvodnje. Za uloženih 300 kn za sjeme salate izvuče za 60 dana 21.000 kn. Ima ugovorenu proizvodnju 15.000 kg paradajza i zna kome će prodati još prije nego će zasaditi sadnice i po kojoj cijeni.
Ovo je samo jedan primjer ali postojani, a ne izmišljeni, što misle o lješnjaku oni kojima je u rodu, koji muće muku kome prodati. Baš me zanima što će reći industrija (Zvečevo npr.) kad im ponudim domaći lješnjak kalibriran, sortiran i prosušen, naravno ako se skupi količina koja im nešto znači.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
Re: OTKUP LJEŠNJAKA

Eto radimo intenzivno na nekim idejama vezanim za lješnjak, nadamo se da će nešto i uspjeti. Što se udruge tiče od toga mislim da neće biti ništa, moje mišljenje. Možda bi mogla profunkcionirati zadruga na nekim načelima partnerstva. Ja ću se na ovu temu javiti kad ću imati konkretne stvari. Za sada toliko.
Zanima me po kojoj cijeni prodajete lješnjak u ljusci???!

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269
Re: OTKUP LJEŠNJAKA

bok karla

karla kaže:
Eto radimo intenzivno na nekim idejama vezanim za lješnjak, nadamo se da će nešto i uspjeti. Što se udruge tiče od toga mislim da neće biti ništa, moje mišljenje. Možda bi mogla profunkcionirati zadruga na nekim načelima partnerstva. Ja ću se na ovu temu javiti kad ću imati konkretne stvari. Za sada toliko.
Zanima me po kojoj cijeni prodajete lješnjak u ljusci???!

to bi bilo jako lijepo kada bi se moglo sakupiti nekoliko ljudi koji imaju zajednički interes u svezi lijeske pa da nešto pokušaju unaprijediti, u bilo kom obliku.
ja sam lješnjak prodao u ljusci po 15 kn pakovano po 5 kg u vrečicama, a očišćeni 60 kg/kg.ali sve je to za sada na malo.

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

i ja mislim da će biti dosta problema da se tržište uredi i to bi moglo potrajati pogotovo ako ova kriza potraje
duže što mislim da neće biti.
ali čodno mi je da nakon toliko godina uzgoja sada to sve vadi ili je povadio samo onaj dio koji mu smeta da može podići staklenike?
ali svejedno je grozno to čuti.ja sam ipak optimističan u svezi svega ne napušta me svjetla budučnost a i svjestan sam i to stalno ponavljam da će jedan dobar dio ljudi koji sada sade samo zato jer imaju malo slobodne zemlje ,nešto povrata novca za trajni nasad i poticaj godišnji to sve za 10-ak godina zapustiti ili prodavati sve.
sada im se to čini lako i lijepo ali kada počnu problemi odustajati će jedan po jedan.
glavu gore i idemo dalje u koštac sa problemima.
poslije kiše uvijek dolazi SUNCE! :gitarist:

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Jeste Karla, zaista sto se tice lesnika ,mozda i jeste problem sto se on uvozi a sve nas je bas to povuklo.
Tako je u vezi njega sve sam lov u mutnom a mi smo prepusteni sami sebi.
Ali i to da stavimo na stranu , svi opet misle da oko lesnika ima najmanje posla od svih drugih vocarskih kultura ali po meni to je kultura koja zahteva daleko najvise rada i odricanja.Jeste da imamo najmanje prskanja i da nema nekih posebnih bolesti koje napadaju lesku , ali videcete kada budete poceli da lupate svoj lesnik ,koliko to traje....orezivanje u zrelosti i koliko i to traje,kolike su to grancuge i koliko ih ima a treba ih sve izneti iz zasada.A na kraju i ono najgore za sav taj trud, zarada po hektaru za razliku od ostalog voca je bar trostruko manja.Zeznuse nas Turci :D ......i to debelo.

P

pozna

Guest
Re: navodnjavanje ljeske

nismo ni ti ni ja krivi sto tema stagnira, na ljeto kad opizdi susa bit ce opet vrlo aktivna i citana,sta ces tako to ide,i naravno teorija i praksa se uglavnom uvijek i svagdje razilaze,bitno je da se komunicira. pozdrav.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Mene je upravo to privuklo u lješnjak: ne treba puno prskati ( a sada vidim da uz mehanizaciju je to najmanji problem)
skup lješnjak u trgovini
nedostatak na tržištu
a već sad vidim nadolazeće probleme koji nisu nimalo mali. Uz ovih 5 ha lješnjaka koje imam posađeno imam još i 1,5 ha zemljišta slobodno i mogu Vam iskreno svima reči da mi je lješnjak od tri mogućnosti koje mislim saditi na trećem mjestu. Svi poslovi oko obrade do berbe mi ne predstavljaju nešto posebno. E sad dolazi ta berba koja na ručni pogon baš i nije veselje. A onda pitanje broj jedan kome prodati?! Dorada, također je problem, ali uz ulaganje u strojeve se može riješiti. Nama je prerađivačka industrija jedini spas za plasman, i kad bi bili udruženi mogli bismo preko ministarstva tražiti pomoć da nas spoje s njima bar što se pregovora tiče, jer velike novce država izdvaja za poticaje što ih nam daje i kao što je braniteljska udruga s Kosoricom na čelu,potisala ugovor s PoDRAVKOM o otkupu povrća i nama bi netko pomogao. Ali svima mora biti jasno da nam neće netko pomoći ako sami ne krenemo u konkretnu akciju, od kukanja nema ništa. TO DA SE MORA NEŠTO NAPRAVITI VALJDA JE VEĆ SVAKOME JASNO. Ja znam da ovaj forum čita puno njih koji su u ovome ali samo pasivno promatraju što će na kraju iz svega izaći. Po meni bi trebalo nas 5-8 da se okupi na konkretnom mjestu, a prije toga svatko neka nešto napravi i razradi neku ideju, neka pošalje upit na neke adrese i da imamo kod tog prvog sastanka bar nešto neku viziju i ideju. Ovo što Moulis planira napraviti otkupnu stanicu, to je tema protekle tri godine, a još ništa od toga, da je to tako glatka stvar već bi čovjek otkupljivao bar on ima kapitala s obzirom kolikima nam je prodao sadnice, a najdulje je od svakog u poslu s lješnjacima. Orahovica je otkupljivala prošle godine po 1euro kilogram. Ove godine još ništa.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Dali se moze preko postojecih vocarskih udruga osnovati "sekcija" ljesnjak? Ako su jabucari uspjeli vjerujem da se i kod ljesnjaka moze puno napraviti.
Po meni, prva i osnovna stvar je kolicina i kvaliteta. Ja mogu samo pricati posto sam tek posadio i glavni problemi oko podizanja nasada mi tek dolaze. To sto vi prosli pred dvije ili vise godina. U svakom slucaju, pozorno pratim, a ako mogu ikako pomoci :) tu sam ;)

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Nemoj, nemoj :) pun nam je kufer menadjera koji ne znaju praksu :) tek kad prvu kilu ljesnjaka dobijem ;) e onda mozemo, eventualno, razgovarati :) :oops:

Ili mislis ko ono kada su u jednoj firmi trazili "floor managera" a ono po naski radno mjesto "spremacica" :)

"Hazelnut manager"="berac ljesnjaka" :)

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

smiljane,nenade karla i ostali
sada kada bude bilo u daruvaru ovo okupljanje ajde dođite pa da neke stvari dogovorimo za početak jer samo se na ovom forumu priča...i priča....ajmo na djela:
smiljan -menađer :D
karla-tajnica i šef za odnose s javnošću. ;)

mi ostali nas 5-6 bit ćemo vam čvrsta zaleđina i naravno podrška tako da nam asocijacija "nougat-croatica" ŠTO PRIJE ZAŽIVI I NARAVNO DONOSI DOBIT.za 4-5 godina bit ćemo jaki "ko turska" :prayer:

Najnoviji postovi

Na vrh