• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107
Re: OTKUP LJEŠNJAKA

ja sam zainteresiran ali više za buduću suradnju jer bi želio da imam sigurnog i stalnog kupca.
Moj nasad je podignut 2006 g na površini od 10,5 ha a posadio sam 80%rimskog i 20% istarski,a za ostalo se trebamo dogovorit.

L

Logoo

Guest
Re: uzgoj ljeske

Kad dobijem termin javljam.

Nego molio bi sada savjet koju sortu saditi i u kojem omjeru, počeo sam čitati sve postove i došao do 50 str. Tamo sam pročitao da milan55 ima najviše posađenih vrsti pa možda savjet od njega ili od bilo koga s iskustvom.

Hvala

J

jarmina67j

Guest

bravo karla ,evo i ja se nadam da ćeš otkupiti i moj lješnjak za sebe ili nekoga drugog-nevažno :) samo neka cijena bude dobra-ja imam oko 4,5 ha. rimski-istarski-80%-20% te gifoni-romana 70%-30% na 1 ha.

J

jarmina67j

Guest

sve ti je to relativno po sortama. ako ćeš za kanditorsku industriju onda tonda di giffone ... ili za prodaju na malo krupnija sorta istarski ,rimski ...
samo pazi da imaš više sorti u nasadu koje sazrijevaju podjednako radi oprašivanja.
sretno

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Ja imam tek zasadjeno (jesen 2008) 5 Ha, 80% rimski, 15% istarski, 5% lambert

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Logoo kaže:
Nego molio bi sada savjet koju sortu saditi i u kojem omjeru, počeo sam čitati sve postove i došao do 50 str. Tamo sam pročitao da milan55 ima najviše posađenih vrsti pa možda savjet od njega ili od bilo koga s iskustvom.

E vidiš na to pitanje nema jednoznačnog odgovora. Ja se opet vraćam na tržište (već sam Vam sigurno i dosadan po tom pitanju) Ali da je tržište uređenije ovo pitanje nebi niti postavljao, jer bi već u startu točno znao za koga odnosno za što ćeš proizvoditi lješnjak, pa bi bilo jasno koje sorte trebaš saditi. Ovako svi vrludamo napamet jer pojma nemamo kome ćemo prodavati, a vidio si iz odgovora koje si dobio da razni otkupljivači traže točno određenu kvalitetu, veličinu jezgre, aromatičnost... na kojoj se zasniva njihov tehnološki proces kojeg ne mogu mijenjati. Sukladno prohtjevima i otkupne cijene se dosta razlikuju. Pa ti sada odluči. :scratch Na kraju će ti se dogoditi kao i pretpostavljam većini nas ostalih da ćeš jednostavno uzeti sadnice sorti koje će ti biti lakše dostupne i jeftinije za posaditi pa što bude....

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

Pa pooooz karla!
kada kreće otkup lješnjaka i kolike bi to količine dolazile u igru :arrow:
da li je važna sorta ili može sve? gdje bi bila otkupna stanice :?:
i još puno toga :!: ;) :mrgreen:
malo pobliže ako može pojašnjenje i .....

M

milan55

Guest

Narode dugo se nisam javljao, ali uredno pratim sta se zbiva. Drago mi je sto mislite o udruzenjima jer i ja mislim da je to jedini nacin da se uspe, ali videcemo, i sami vidite da to ne ide bas tako lako. Na kraju ce kajmak uzeti onaj ko je blizu izvora a o tome pojma nema.Vama bar drzava daje dobar podsticaj pa ste koliko toliko podmireni, sta da kazem ja koji sve sam radim, a Bosna mi ne priznaje racun iz Srbije zato sto sam sam vozio sadni materijal, a ne neka firma koja bi mi to debelo naplatila. a za ostvarenje podsticaja ti uvek fali neki papir ili si zakasnio za 1 dan.
Vidim da se opet poteze pitanje sorti i stvarno je nezahvalno bilo koga savetovati. Ja kada sam sadio, nisam imao koga da pitam pa sam procitao da je lambert najkvalitetniji lesnik pa sam ga i posadio oko 500 komada od cega je 40 crvenih. Posle sam sadio i nekoliko drugih sorti pa cemo videti kako ce to izgledati. Imam jedno stablo rane tonde koje je iscvetalo u decembru pa jedva cekam da vidim da li ga je onih -15 ubilo, ako jeste znaci da to nije dobro za nase podneblje i treba ga izbegavati iako vazi za najbolju sortu. Vidim da neki od vas imaju lambert i da se hvale. Ja sam prezadovoljan u svakom pogledu, i rodom i kvalitetom, a sve sam prodao jednoj veletrgovini malte ne unapred po 5eura, a moze to i vise, ali posto je prvi rod neka bude. Na nasem forumu je neko izvadio iz Milka cokolade ceo lesnik slikao ga i postavio sliku da pita sta je to jer ako oni to koriste, to treba i saditi, a to je bio crveni lambert. Hocu da vam kazem da ni Kras a ni Soko stark nije rekao koju sortu uzima i sta da sadimo, a mi samo pametujemo i lutamo. Svi oni koriste i ceo i lupan i mlevon , a kalibrira se samo da bi se ravnomerno przili, bar sam tako cuo. One druge sorte koje imam su imale pomalo roda ali nisam bas zadovoljan jer bog nije hteo da ih zalije. I lambert nije zaliven ali je doneo dobar rod, medjutim biljka nije imala snage da proizvede nove rodne grane pa cemo videti kako ce biti ove godine samo sto vise necu cekati boga.
Vidim d skoro svi imate istarski i rimski, a ovi iz Zveceva ne kazu sta kupuju, vec da ih zanima konstantna kolicina i kalibracija. Kad bi oni a i drugi veliki kupci rekli da ih zanima samo tonda, svi bi sadili tondu ili sta vec treba. Zato ce jednog dana kad bude jedan veliki otkupljivac od vas dobijati uvek lll klasu jer njemu treba samo halski dzin, a ko ima njega trazice mu rimski i tako dalje, igranka bez prestanka, neko rece da mozda Orahovica izvozi u Italiju pa Kras to uvozi iz Italije. Stvarno, da li je nekom poznato zasto oni izvoze lesnik a ne snabdevaju svoje trziste sobzirom da imaju kolicinu.
Ja cu ove godine posaditi jos nesto lamberta jer sam proizveo sadni materijal a ostalo cu saditi tondu i jos ponesto pa kako bude, ali cu vas sigurno o tome obavestiti.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

milan55 kaže:
.....neko rece da mozda Orahovica izvozi u Italiju pa Kras to uvozi iz Italije. Stvarno, da li je nekom poznato zasto oni izvoze lesnik a ne snabdevaju svoje trziste sobzirom da imaju kolicinu......

Zbog vica ;)

Idu dvojica cestom i vide da prostite gov*o (valjda me moderatori nece banati).
Kaze prvi: Ajde za 100eura da pojedes.
Drugi si misli, nezgodno je, ali i 100 eura je 100 eura i pojede.
Idu dalje, naidju na drugo gov*o i ovaj sto je vec pojeo jedno, da ze zezne ovoga sto nije pojeo gov*o kaze:
Ajde jel' bi i ti za 100 Eira pojeo?
Ovaj si misli: Neugodno je, ali vec je izgubio 100 eura pa mu je to prilika da ih vrati. I pojede i dobije nazad 100 Eura.
Idu dalje i jedan od njih se zapita: Koji je smisao svega ovoga? Oba smo pojeli gov*o, a stanje u dzepu nam je isto.

Drugi mu odgovori: Ma pusti, bitno je da se novac vrti :)

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

cipiripi1967 kaže:
Pa pooooz karla!
kada kreće otkup lješnjaka i kolike bi to količine dolazile u igru :arrow:
da li je važna sorta ili može sve? gdje bi bila otkupna stanice :?:
i još puno toga :!: ;) :mrgreen:
malo pobliže ako može pojašnjenje i .....

Koliko ti imaš i čega cipiripi1967? I po kojoj bi cijeni prodavao?

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

ma ja sam svoje riješio odmah :p ,ali me zanima mogučnost suradnje sa Vama ove godine.
nasad mije sada jedan dio u 5-oj godini pa će valjda nešto više biti. a imat ću tonda di gifonni i t.romana
vidim da je nema baš puno dok čitam po portalima.bok

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

upravo je to bit svega za sada. nego milane55 reci koji bi bio drugi lješnjak uz lamberta radi oprašivanja i gdje ih ima sa kupiti -sadnica

M

milan55

Guest

Sadnice sam nasao u Srbiji i nosio u Bosnu jer tamo nema nikakvih sadnica da se kupi, a ovo sto mislim da sadim dalje sam sam proizveo i odlicne su. Koliko sam ja uspeo da vidim, lambert je dovoljan sam sebi jer je odlicno rodio a oko njega nema drugih lesnika, imam i oko 40 stabala crvenog za koga kazu, a i pise u knjigama da je ubedljivo najbolji oprasivac za sve ostale sorte. On ima jako mnogo resa, i kad procveta dugo traju, skoro mesec dana i ne spada u najranije sorte sto je jako bitno za nase podneblje. U Bosni o lesnicima niko pojma nema pa cak ni na fakultetu, pita me profa jer imam one krupne kalemljenje jer misli da lesnik kalemljenjem povecava masu, smesno, ali tako je. Po meni, jedini nedostatak lambert sorte je sto sam ga ja jedini posadio, a ni ja sigurno ne bi da nisam procitao u knjizi da je najbolji. U Srbiji ga ne vidjam cesto, ali kad sam ga ponudio jednoj zeni koja trosi velike kolicine za kolace rekla da donesem sve kolicine,a ne pola kile. To sam ja radio samo da ispitam trtziste. Za Beograd je zaduzen Nenad , kvalitetom je izasao na pijace, turski lesnik je mala beba i nije konkurencija osim za ubijanje cene, i mislim da bi svi trebalo da se ponasamo tako. Pricali smo i nismo sigurni kako bi lambert u Beogradu prosao na pijaci pored tonde, medjutim u Bosni ja nemam problema, kad sam video kako je covek koji je dosao po robu izbecio oci kad sam otvorio vrecu sve mi je bilio jasno. Ja sam sadio lambert misleci da svi to sade, medjutim kad sam video da po Srbiji njega bas i nema tako puno malo je falilo da ja moje povadim, zato sam sve ove godine strepeo, a sada mi je drago jer imam dobru robu, jos kad dodam da mu je randman i iznad 50% nemam razloga za brigu. Bilo bi dobro da neko ko ima lambert u Hrvatskoj kaze kako je prosao i je li zadovoljan, ima li trzista za njega i ostalo pa tek onda da se pocne sa vecom sadnjom. U svakom slucaju ga treba imati zbog oprasivanja, tu sigurno nema promasaja. Kod mene je on ispao vodeca sorta a ove godine sigurno uvodim zalivanje pa cu videti kako se ponasaju i ostale sorte pa cu se tako ponasati i ja.
Sve ovo sam napisao da bi te odvratio od sadnje lamberta dok ne cujemo jos neke komentare, i onih koji ga proizvode i onih koji ga trose.
Skoro sam bio u Dubici kod jednog coveka koji ima manju plantazu vec 6 godina a sadni materijal je kupio u Zagrebu, ima rimski i istarski a posebno je trazio de la lange i dobio, medjutim sada kad je to rodiloon je dobio beli lambert i bio je ubedjen da je to tonda dok mu ja nisam pokazao. Sto je najcudnije, on je prezadovoljan.
Jos jedno da ti kazem, o lambertu sve najbolje, ali ako ces ga ssamo ti imati nemoj to raditi. Ja licno mislim da varijanta u kojoj svi imaju samo rimski i istarski nije nije najsrecnija, ali ako je tasko najbolje je da im se pridruzis jer ako se sutra napravi neko udruzene pa svi donesu ono a ti ovo neznam kako ce to proci. Ovo je samo moje misljenje, a ti dobro razmisli, mada citam da i mnogi koji su kupili sadnice pod nekim imenom sada kada pocinje da radja vide da tu ima svasta.

L

Logoo

Guest

Bok ljudi,

evo stavljam na post još jedan mail koji sam dobio od struke, a vezan je za sorte lješnjaka. Drago mi je da ipak imamo malo stučnog kadra u HR jer ovo što milam55 priča je koma...
Nadam se da će ovo pomoći budućim uzgajivačima. U mom nasadu će sigurno biti dio lamberta

Poštovani gospodine Nenad,
Vezano uz vaše pitanje i uzgoj lješnjaka prije same sadnje nasada morate se
odlučiti za jednu od dvije varijante uzgoja koje Vam diktiraju i izbor
sortimenta.
Prva varijanta je uzgoj za industriju koja koristi cijeli lješnjak, koja
tada preferira sitniji, okrugli lješnjak koji se može kalibrirati, koji
lagano ispada iz ljuske i kojemu se lako skida pokožica. Za tu svrhu koriste
se talijanske sorte tonda di giffoni, tonda gentile delle langhe, tond
gentile romana sa nekim od oprašivača.
Druga varijanta je uzgoj za konzum lješnjaka bilo kao sirovog ili prženog te
za industriju koja koristi usitnjeni lješnjak (čokolade, keksi, nutella). Za
konzum su najbolje sorte istarski duguljasti i rimski (mogu se koristiti i u
industriji usitnjeni) u odnosu 90% njih i 10% oprašivača gdje se mogu
koristit rimski, lambert i neki drugi. Na našem terenu prevladava istarski
duguljasti a kao oprašivač koristi se rimski. Istarski duguljasti izabran je
zato što daje dobar i stabilan urod, plod je dobre arome a pokožica se nakon
prženja lagano skida.
Sve detaljnije a praktične informacije možete dobiti kod gospodina Vlade
Moulis-vlasnika rasadnika Moulis i dugogodišnjeg proizvođača i zaljubljenika
u lijesku na telefon 043-335-442 ili mobilni 098-992-0414.
S poštovanjem, savjetnik Vlado Bistrović, dipl.ing.agronom.
----- Original Message -----
From: "ndecur" <ndecur@inet.hr>
To: "Vlado Bistrovi ć" <vlado.bistrovic@hzpss.hr>
Sent: Thursday, January 29, 2009 12:48 PM
Subject: Re: Lješnjak

Poštovani gospodine Vlado,

imam još jedno pitanje vezano za sadnju lješnjaka. Naime ljudi s kojima sam
u kontaktu na forumu
kao i ja sam, smo u velikoj dilemi koju vrstu lješnjaka saditi, jer nisu svi
iste kalibraže,
kvatitete niti su svi isto rodni. Naime u kontaktu s firmom Zvečevo sam
saznao da bi oni
otkupljivali lješnjak (sirovi ili prženo) ako je on kalibriran od 11 do 13 i
od 13 do 15 mm no
da im je to neisplativo jer ga u hrvatskoj nitko ne kalibrira. Sortu nisu
spominjali. Imate li kakve
informacije ili predviđanja kako će se kretati potrebe tržišta.

Pozdrav,
Nenad

M

milan55

Guest

Pa ovo je otprilike ono stosam i ja rekao, mada bi i o ovome trebalo malo pricati. Kad na 1000 stabala posadis 10% lamberta, to je oko 300 kila ociscenog jezgra, pa sta je sa tim nemogu ga sam pojesti, a u knjigama pise da dje on najkvalitetniji, pa u cemu je tokad ga niko nece. Nije samo lambert u pitanju vec bilo koji drugi oporasivac. Vi sadite samo istarski i rimski jer vam dileri nude samo te sadnice, a posle kako vam bude. Vidim da u prvu grupu spada romana jer je sitnija, a ja se ne bi kladio , naime to je dosta krupan lesnik, a sto se tice de la lange on moze u obe grupe sigurno i mislim da je najbolji, ali kad je tako zasto ga nema u sadnom materijalu kod vas. Sta je sa Amerikancima koji nemaju ni jedan od ovih, znaci proizvode ih da ih grickaju na stadionu, ili Spanci. U Grckoj sam kaazem video ogromnu plantazu, samo lambert, pa nije im to valjda za ukras. Pitao sam u Takovu, uzimaju sve, samo da se zove lesnik, ali im treba kolicina i to stalno, a mi to jos nemamo i mislim da malo ucenjuju sa cenom, ali to je druga prica.
Znaci konditorska industrija u Hrvatskoj ce i dalje uvoziti sitnije okrugle sorte jer ih niko ne sadi, pa zar ti strucnjaci koji prodaju sadnice i otkupljuju plod nisu znali sta treba. Pa kako Turci snabdevaju ceo svet, a nemaju ni rimski ni istarski. Svi mi koji se vec neko vreme bavimo ovim poslom znamo da je ovakvo stanje a zasto je tako ima samo jedan odgovor, kratko i jasno menamo pojma. Skoro je neko pisao da je isao u Kras pa nije ni kafu popio. Vidim Zvecevo zanima kalibraza od 11-13 mm pa jel to znaci da skoro sve Americke sorte koje su sitnije od 11 mm za Zvecevo nisu dobre.
Da sam ja sve ovo znao kada sam pocinjao da sadim ko zna sta bi uradio. Sada kad sam docekao da vidim rezultat ni malo se ne kajem zbog lamberta, ali cu na jesen jednu parcelu napuniti sa dela lange pa cemo videti jer nisam siguran zbog klime. Evo sad bi opet imali o cemu da pisemo.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Kakva je raspodjela velicine ploda? Da pojasnim pitanje :) Koliko od 100kg te i te sorte ima onih koji spadaju u "standard" te sorte a koliko ih je manjih, a koliko vecih.

Npr. amerci FDA standard kaze
Kernel Size Designations
Size Trade Name Avg. Ct./Oz
9-15 mm Regular FAQ Hazelnuts 35-40/oz
11-13 mm Standard No. 2 35-38/oz
13-15 mm Standard No. 1 23-27/oz
14-16 mm Special Standard 20-24/oz

Ili drugim rjecima ako je neka sorta velicine npr. 11-13 mm koliko u postotku ima bas te velicine (60, 70 ili 95% ???) koliko manjih i vecih jer ne mogu vjerovati da su bas svi jednaki :)

Jer ako uzmemo ovaj primjer od 1000 sadnica i 5 posto je 150kg, a 30% je i 450kg. Sto kaze praksa?

cipiripi1967

Član
Tu od
2 Stu 2008
Poruka
269

ja naime imam na jednom hektaru tonda giffoni i tonda romana i to su negdje podjednaki po veličini i imaju finu jaku aromu iliti miris kada se jede. to mi je čovjek rekao koji mi otkupljuje sve , ali očiščeno, kaže navodno otkada kupuje od mene lješnjak kolači imaju odličan miris i svi mu hvale, eto bogu hvala . Znači nisam sa tim sortama pogriješio. ovo ostalo sam sadio rimski - istarski pa čemo to još vidjeti, e da i stavio sam nešto sorte nokione (cosford).to mi je preporučeno u "kraš" osijek rasadniku.sadio bih ove godine još 1 ha i to bih onda stavio sve crveni lambert ali nigdje ne mogu naći takove sadnice ,gdje sam god zvao nemaju. ako netko zna tko ima molio bih da mi to napiše.
unaprijed hvala. :p

M

milan55

Guest

Smiljane ja koliko znam lesnik se izmedju ostalog kalibrira da bi se prilikom pecenja podjednako ispeko, a da li je veci bolji od manjeg i obrnuto neznam. Zanima me sta sa onima koji su veci od 15 i manji od 11, a takvih sigurno u svakoj sorti ima nemali procenat tako da bi mozda moglo biti samo oko 30% onih dobrih. Ovo sam ja nesto sam racunao i netreba uzeti za ozbiljno, ali nije daleko od istine.
Cipiripi ja imam oko 40 komada u vocnjaku ali sam jesenas skoro sve orezao, mozda bi se moglo nesto malo sadnicsa napraviti, ali ja sam kod Banjaluke i sigurno ti nece dati preko granice. Kad se prolepsa vreme idem tamo da to sredjujem pa cu izvaditi i zakopati a ti ako mislis da mozes slobodno nosi. Ima odlican rod i mislim da je otporan na sve bolesti. Negomene zanima ko je tebi rekao da sadis celu njivu crvenim lambertom, mora da nesto znas pa bi bilo dobro da nam kazes. Ako ti tyo uradis znaci da ja necu biti jedini koji ima vecu kolicinu lamberta. Sto se arome tice necu da budem subjektivan i da navijam za lambert, ali kad je u pitanju specificna tezina jezgra, lambert garantujem nema premca jer sam se sam uverio.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

milan55 kaže:
Zanima me sta sa onima koji su veci od 15 i manji od 11, ....

Evo iz europskog standarda (a kasnije sam naso da i FDA ima to isto)

Sizing or screening is mandatory for Extra Class and Class I.
Size is determined by the maximum diameter of the equatorial section of the kernel.
The minimum size is 9 mm for hazelnut kernels in Extra Class and Class I, with the exception of hazelnut kernels of the piccolo type or types of equivalent denomination for which a diameter of 6 mm to 9 mm is allowed.
Uniformity in size is expressed by:
- a size range not exceeding 3 mm or
- screening, i.e. a minimum or maximum size in diameter.

S tim da postoji i Class II za koju nije obavezno kalibriranje. Dakle, ako to, ja, molim lijepo ;) tumacim manji od 9 do 6mm su picolo veci od 15 su Class II. A manji od 6 su za po doma :)

Ovo je samo sto se tice velicine. Klase se odredjuju i prema postotku necistoca, loma itd itd

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Smiljan kaže:
Kakva je raspodjela velicine ploda? Da pojasnim pitanje :) Koliko od 100kg te i te sorte ima onih koji spadaju u "standard" te sorte a koliko ih je manjih, a koliko vecih.

Ili drugim rjecima ako je neka sorta velicine npr. 11-13 mm koliko u postotku ima bas te velicine (60, 70 ili 95% ???) koliko manjih i vecih jer ne mogu vjerovati da su bas svi jednaki :)

Jer ako uzmemo ovaj primjer od 1000 sadnica i 5 posto je 150kg, a 30% je i 450kg. Sto kaze praksa?

U jednoj sorti, ako si bio vredan tokom godine , minimalno 90% jezgra ce ti biti u zadanim parametrima, ostalo uglavnom bude sitnije.

Najnoviji postovi

Na vrh