Re: uzgoj ljeske
Sadnice sam nasao u Srbiji i nosio u Bosnu jer tamo nema nikakvih sadnica da se kupi, a ovo sto mislim da sadim dalje sam sam proizveo i odlicne su. Koliko sam ja uspeo da vidim, lambert je dovoljan sam sebi jer je odlicno rodio a oko njega nema drugih lesnika, imam i oko 40 stabala crvenog za koga kazu, a i pise u knjigama da je ubedljivo najbolji oprasivac za sve ostale sorte. On ima jako mnogo resa, i kad procveta dugo traju, skoro mesec dana i ne spada u najranije sorte sto je jako bitno za nase podneblje. U Bosni o lesnicima niko pojma nema pa cak ni na fakultetu, pita me profa jer imam one krupne kalemljenje jer misli da lesnik kalemljenjem povecava masu, smesno, ali tako je. Po meni, jedini nedostatak lambert sorte je sto sam ga ja jedini posadio, a ni ja sigurno ne bi da nisam procitao u knjizi da je najbolji. U Srbiji ga ne vidjam cesto, ali kad sam ga ponudio jednoj zeni koja trosi velike kolicine za kolace rekla da donesem sve kolicine,a ne pola kile. To sam ja radio samo da ispitam trtziste. Za Beograd je zaduzen Nenad , kvalitetom je izasao na pijace, turski lesnik je mala beba i nije konkurencija osim za ubijanje cene, i mislim da bi svi trebalo da se ponasamo tako. Pricali smo i nismo sigurni kako bi lambert u Beogradu prosao na pijaci pored tonde, medjutim u Bosni ja nemam problema, kad sam video kako je covek koji je dosao po robu izbecio oci kad sam otvorio vrecu sve mi je bilio jasno. Ja sam sadio lambert misleci da svi to sade, medjutim kad sam video da po Srbiji njega bas i nema tako puno malo je falilo da ja moje povadim, zato sam sve ove godine strepeo, a sada mi je drago jer imam dobru robu, jos kad dodam da mu je randman i iznad 50% nemam razloga za brigu. Bilo bi dobro da neko ko ima lambert u Hrvatskoj kaze kako je prosao i je li zadovoljan, ima li trzista za njega i ostalo pa tek onda da se pocne sa vecom sadnjom. U svakom slucaju ga treba imati zbog oprasivanja, tu sigurno nema promasaja. Kod mene je on ispao vodeca sorta a ove godine sigurno uvodim zalivanje pa cu videti kako se ponasaju i ostale sorte pa cu se tako ponasati i ja.
Sve ovo sam napisao da bi te odvratio od sadnje lamberta dok ne cujemo jos neke komentare, i onih koji ga proizvode i onih koji ga trose.
Skoro sam bio u Dubici kod jednog coveka koji ima manju plantazu vec 6 godina a sadni materijal je kupio u Zagrebu, ima rimski i istarski a posebno je trazio de la lange i dobio, medjutim sada kad je to rodiloon je dobio beli lambert i bio je ubedjen da je to tonda dok mu ja nisam pokazao. Sto je najcudnije, on je prezadovoljan.
Jos jedno da ti kazem, o lambertu sve najbolje, ali ako ces ga ssamo ti imati nemoj to raditi. Ja licno mislim da varijanta u kojoj svi imaju samo rimski i istarski nije nije najsrecnija, ali ako je tasko najbolje je da im se pridruzis jer ako se sutra napravi neko udruzene pa svi donesu ono a ti ovo neznam kako ce to proci. Ovo je samo moje misljenje, a ti dobro razmisli, mada citam da i mnogi koji su kupili sadnice pod nekim imenom sada kada pocinje da radja vide da tu ima svasta.