• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207
Re: uzgoj ljeske

inače u orahovici imaju prinos 1,5t po Ha i to kad je odlična godina ( prestrašno ) u ljusci naravno!!!!
Ne znam kako vode brigu o zasadu ali to je vise nego smesna cifra.Evo na primer ja sam ove godine bio u sestoj godini i imam neka nepuna cetiri hektara a od te povrsine cetvritina je u petoj godini i na sve to po nekom mom racunu mislim da sam pokupio oko 8 tona.Kada sve budem polupao i prodao znacu tacnije ali to sto oni skupe je vise nego malo i rentabilno.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Meni se isto cini malo za stare nasade 1.5 tona /Ha. Ako je 500 stabala to dodje oko 3 kg po stablu sto je za stabla od 15 godina jako malo. Mislim da malo umanjuju brojku ;) zbog ovog ili onog razloga :) ili je to prosjek starih i mladih stabala, jer koliko znam oni su sadili i u zadnjih pet godina svake godine.
S druge strane, ti Nenade imas navodnjavanje pa je i to vjerojatno razlog da imas dobar prinos (Usput, koliko je to stabala na ta tvoja 4Ha?)

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Nenade,
koju si cijenu uspio postići za 1 kg očišćenog lješnjaka (ako nije poslovna tajna)?

S

susjed

Guest

Ljudi, nemojte se dati smesti, samo radite i obrađujte. Nemojte se dati smesti sa bilo kakvim komentarima. kad budete imali dovoljno lješnjaka vrlo jednostavno se deset ili više proizvođača nađe pola godine unaprijed pa se dogovore gdje i na kojem mjestu uskladištiti sve ubrane lješnjake, pa kompletnu proizvodnju ponuditi nekom većem igraču. Npr. kad to bude oko 50 do 100 t od desetak ili više ljudi mislim da će ponuda u takvom slučaju imati veću vrijednost i dati na jednoj ozbiljnosti. Mislim da netrebate kokošariti, svaki nađe nekog kupca pa ne kaže drugome kao da ima osiguran plasman i sljedeće godine. Figu. mi smo mala zemlja i svi se skoro bukvalno znamo u smislu da u jednoj općini se točno zna tko uzgaja lješnjake. mislim da ovi iz cirlyusa ili kako se već zovu unose nemir na ovaj forum ili netko drugi kome je u interesu da se ne bavite uzgojem lješnjaka.
probajte se dogovoriti i nemojte stalno kukati kao ovo kako ono, kuda plasman. nađite se, valjada netko zna u okolici Zagreba neko skladište ili na nekom drugom mjestu pa sve spremiti u jedno skladište do otpremanja. vjerujem da od vas dosta raspolaže znanjem engleskog i njemačko pa poslati mailove na više adresa.
Možda razmišljati u tom smjeru a ne stalno kukati.
nadam se da nisma uvrjedio nikoga, novi sam na ovom forumu i u lješnjacima i kad otvorim forum stalno neko kuka kao se nemože. Može se. nemojte praviti neku udrugu ali se bar nađite i razgovarajte barem pa šta iz stoga sastanka proizađe tako postupite.
možda sam malo prekritičan, nadam se da nećete zamjeriti a sve u svrhu nastabka ideje nekakvog udruživanja oko prodaje finalnih proizvoda onih koji mukotrpno rade svoj posao oko lješnjak i odvajuju iznimna sredstav za budućnost.
Pozdrav svima

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Ovo je namjenjeno Susjedu, nisi nikoga uvrijedio, barem ne mene, ali si pročitaj post od PTICAKOS koji imaju lješnjak 20 godina, a ja ga imam četiri, i slažem se potpuno sa PTICAKOS jer sam u fazi što sa plodom, a nadam se da ti ne sadiš lješnjak da bi ga samo kopao, prskao i obrezivao, nego da na njemu nešto zaradiš, a to ti se područje otvara kad imaš plodove kao mi sada i kad smo se našli na području prodaje, kad u Hrvatskoj prehrambena industrija ne će ni da te sasluša šta joj nudiš a razni prekupci ti nude 12 kn/kg. pa ti izveni računicu sa prihodima i rashodima.
Prije 4 godine smo razmišljali možda kao i ti, mi čemo posaditi pa će već nekako biti, ali sada to nije to... Mi smo u privatnom poslu 18 godina i ako želiš uspjeti to mora biti na sasvim drugim temeljima, nema tu ništa stihijski... Zaključak: od ovakvog organiziranog-neorganiziranog posla s 5 ha lješnjaka se ne može živjeti normalno, mislim na jednu peteročlanu obitelj koja ima normalne potrebe.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

Smiljane da li se slažeš sa krkijem da nakon 4g smijemo iskrčiti bez obaveze vračanja poticaja ( ako imaš kakav pravilnik slučajno ?). naravno to ne znači da ču krčiti ali što reče krki ( usput hvala na informaciji ) zašto se nebi grupirali ako možemo ( i ja imam nasad na dva mjesta i polako me to ...u zdrav mozak. i nije loše znati ( tko zna kakva sila naiđe )

što se tiće orahovice ne znam jel prinos točan ( nisam vagao ) ali je informacija iz prve ruke. nasad je star 20g 5x4 i prva 3m nema ploda. tek u višim djelovima ( izgleda da im je malo pobjeglo u zrak ). ima dosta sličnosti sa berbom u turskoj( što je smiljan skinuo ljetos ) samo što kod nas ipak skuplja stroj ( FACME ) :D mislim da mora roda biti više i ne vidim tu problem ( slučajno sam to spomenio nisam mislioda će vas žacnit :( )

potpuno se slažem sa karlom i mislim da nije dovoljno samo raditi ( treba nešto i zaraditi ), premda i susjed ima dobrih ideja i u pravu je u nekim stvarima samo što se teorija i praksa dosta razlikuju.uopće, žalosno je što trošimo energiju na takve stvari ali nažalost moramo.

i još jedna stvar. dati nam u ruke tolike novce kroz poticaje ( većina je digla i stoju-100.000,00Kn )a ne urediti tržište i osigurati plasman, a nama čak i ne treba izvoz ( nemamo ni za sebe dovoljno - bar tako kažu ) da se moramo raspitivati o takvim banalnim stvarima, mi izgleda jako neozbiljno ( da ne upotrijebim grublje riječi ). bilo je u nekoliko navrata upita na forumu gdje prodati ali koliko me sječanje služi niko konkretno ništa nije naveo ( jedino turopoljac dobio odj.... od corylusa-valjd sam dobro napisao ) a meni su u orahovici rekli da su još u pregovorima ( možda su ih već završili !) znači čekič udri i šibaj na piju!
:madmana:

T

tamaramario

Guest

Žalosno je to! Cijelu godinu se patiš da nešto proizvedeš i onda nemaš to kome prodat a veliki uvoze lješnak iz Turske .
pakirnice isto tako za naš bi dali mizeriju od 12kn a onda bi paketić od 200gr prodavali po 30kn.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Pozivam zainteresirane da se jave koji bi bili spremni da se formalno i praktično nešto napravi po pitanju udruge.
Ja više ne ću komentirati slične natpise i komentare tipa od jučer jer sam konkretno i direktno poduzela sve da s prerađivačima stupim u kontakt, ali ništa, ništa od toga snađi se kako tko zna i umije. Uvozi se, ali nisu zainteresirani za naše proizvode. Treba preko komore i ministarstva ako treba zatražiti pomoć, a ona se može dobiti kako u drugim segmentima poslovanja tako i u poljoprivredi, voćarstvu dapače. Ali drugo je kad se pojavi udruga a drugo je kad sam kreneš. O ovome preko foruma se neće nešto konkretno moći riješiti nego forum može poslužiti kao recimo poćetak za kontakt i zainteresirane i to je dobro.
U našoj županiji postoji niz projekata u povrtlarstvu i cvjećarstvu koje ljudi ostvaruju kroz udrugu i to funkcionira ali to je na razini županije. Ovo bi trebalo biti na razini države, jer ni jedna županija osim daruvarskog područja u lješnjaku nije tako jaka da bi to mogla iznijeti.
Molim na ovu temu da ozbiljni plantažeri daju svoj konkretni komentar.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

nije bas da se nista ne radi po pitanju udruge evo koje sam korake vec poduzeo

preko poljoprivredno savjetodavne sluzbe dosao do podataka svih korisnika poticaja za odrzavanje ljeske u zg zupaniji
sve ih iskontaktirao s ciljem privlacenja osnivanje zadruge za zg zupaniju
kontaktirao zadrugu branitelja iz samobora i oni su mi pripremili sve papire koje sad treba odnjeti kod bilježnika i zadrug je rjesena uz jos neke korake previse bilo sve opisivat ali nista komplicirano

tako da sad ima 15-ak clanova s time da cujem da ima novih a do sad ima posadeno u zg oko 40ha

trebalo bi osnovat zadruge po hrvatskoj koje bi se onda udruzile u savez zadruga

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

e sad glavni problem svega je to kaj je tesko okupiti ljude na neki sastanak nacelno svi su za al kad oces neki sastanak ugovoriti onda je problem ima posla u vocnjaku a jos im to nije jedino zanimanje a i motiviranost jos nije velika jel svi s kojima sam u kontaktu imaju mlade nasade osim jednog kolko ja znam pa im se ne zuri uto ubrajam i sebe a trebalo bi sve pokrenut poti,caji za to nisu mali i daleko nadmasuju troskove oko svega

eto ujedno pozivam ljude dobre volje koji se vide u nekoj zadrugi iz zg zupanije a mogu i okolnih zup. a nisu sa mnom kontaktirali da mi se jave a posebno koji imaju vremena i volje pomoci u organizaciji svega

M

mblaž

Guest

Krki svaka ti čast. Nas većina još samo zbraja minuse, a ovo što si poduzeo su konkretne stvari koje će nam svima dobro doći.

M

milan55

Guest

Vidim da ste poceli nesto da radite na udruzivanju a to je bas ono sto sam vam govorio da mortate da uradite. Ta cena od 10-12 kuna je jako mala a jos vise me cudi da niko nece ociscen lesnik. Ja jos nista nisam radio sa mojim rodom ali se spremam da ovih dana idem . Na pravio sam privremenu krckalicu pa hocu da vidim kako ce lupati lambert koji ima jako tanku ljusku, pa ako bude lomio jezgro da smisljam neki drugi nacin jer je glupo izvaditi 500 sadnica .

P

pticakos

Guest

Ljudi,
ja sam za. Krki, tako treba-poduzeti konkterne korake !! Kad se budete dogovarali oko termina di i kad se naći i ja bi voljela doći...Čuti, razgovarati, razmjenjivati...mislim da nam je to velika šansa, da se nađemo i zajedno rješavamo eventualne probleme...a fala Bogu ima ih. Ako počnemo s Turskom...itd...na žalost nismo zaštićeni kao domaći proizvođači i kvalitetom možda pariramo najboljima, ipak cijena je ta koja diktira uvoz-kako se meni čini.. :idea: :roll:

P

pticakos

Guest

Kao kratak osvrt na Susjedov post bi rekla da sam kontaktirala sa komercijalnim direktorom u Zvečevu i rekao mi je da oni imaju potrebu za 100 tona lješnjaka. Međutim, cijena koju mi može ponuditi je ista ona po kojoj otkupljuju lješnjake iz Turske :lol:

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

pticakos ponavljam pitanje!!!

Od koliko kg su te vreće umjetnog gnojiva u sloveniji za koje kažeš da su upola jeftinije nego kod nas i koji je omjer N:p:K ??? :?: :?: :?:

I koja je to cijena otkupa u Zvečevu?

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

U subotnjem dnevniku prikazana Orahovica gdje su govorili o tome da oni idu u čišćenje lješnjaka(dobivanje jezgre) a kasnije i samo prženje. Jeli nekoima više informacija???

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Gledao sam taj prilog i rečeno je da od ove godine raspolažu i novom linijom za čišćenje lješnjaka , a da im je iduće godine u planu uvesti i liniju za prženje, sve u cilju povećanja cijene i kvalitete finalnog proizvoda (u funkciji povećanja zarade).

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

pozdravljam krkijevu inicijativu i za udruživanje sam. jedino mislim da nam ne treba hrpa udruga i na svakomom koraku. možda bi jedna bila dovoljna. mislim da nas nema puno u hrvatskoj ( možda griješim ). što se tiče otkupa mislim da je bitno početi od nečeg pa makar i cijena bila manja u početku ( ja bih bio zadovoljan i sa 10,00kn za neočišćeni ako bi uvjeti poslovanja i isplate bili korektni, ko je u poslu bez zaleđine zna o čemu pričam )a kad ih na viknemo na dobru robu onda možemo pričati o cijeni. i normalno je da nam ljudi neće dati veču cijenu nego što mogu dalje nabaviti . bitno je da imamo gdje to plasirati nekad će cijena biti manja nekad veća.

evo ovo je prvi konkretan glas od pticekos da zvečevo treba 100t. zapamtit za nagodinu.

što se tiče orahovice tamo sam bio ali sve je nakako bilo tajnovito. ništa konkretno o potrebama o cijenama i plasmanu
kao da smo im konkurencija ( ili sam naletio u nezgodnom trenutku, ne znam možda griješim ). a pogotovo ništa o novim linijama. jedino što sam saznao da im kupac prvo ide u tursku vidjeti koje su cijene ( i kako je rodilo valjda) pa onda dođe kod njih i ponudi cijenu koju će im platiti!

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

KOBAC kaže:
Smiljane da li se slažeš sa krkijem da nakon 4g smijemo iskrčiti bez obaveze vračanja poticaja ( ako imaš kakav pravilnik slučajno ?). naravno to ne znači da ču krčiti ali što reče krki ( usput hvala na informaciji ) zašto se nebi grupirali ako možemo ( i ja imam nasad na dva mjesta i polako me to ...u zdrav mozak. i nije loše znati ( tko zna kakva sila naiđe )
....

Neznam konkretno za ove cetiri godine, ali mislim da sam negdje svojedobno natrcao na te 4 godine. osim ako npr. zemlja nije kupovana sa participacijom kapitalnih onda se ne smije prenamjeniti ili otudjiti za 5 godina (naravno, sad je pitanje dali je prenamjena zemlje sa trajnog nasada na neki drugi. Mislim da nije.)

Sto se tice ove price sa udrugom. Apsolutno je jasno da bi bilo bolje jedna udruga na razini cijele drzave, ali problem je da je sustav udruga "podesen" tako da se potenciraju udruzivanja na razini Zupanije, i to jacih zupanija.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

smiljane hvala na mišljenju. to mi je jasno sa kapitalnim i zemljom samo samo ovaj podatak za odustajanje i povratom poticaja ( ne kapitalnih )državi je dosta teško naći ( a nije loše znati ) . vjerojatno negdje u nekom pravilniku piše minijaturnim slovima na zadnjoj strani.

što se tiče udruga nemam nekakvih iskustava osim rekla-kazala i uglvnom su se sve raspale. mislim da su dvije stvari bitne. da li će to biti labavo udruženje na dobrovoljnoj bazi ( što je teško izvedivo ) sa nekakvim samofinancirenjem ( što je po meni najbolje samo ima jedan mali problem - ljudi! ) ili će se zaposliti nekakav profesionalac kojeg ćemo mi financirati. s obzrom da je radna snaga skupa pogotovo visokoobrazovana tu već dolazi u pitanje isplativost.

e sad jedna ili više. slično razmišljamo samo kolko sam ćuo baranjci spremaju papire, krki spremio papire .....i tko zna ko još. a što se tiće županija one bi trebale nestati sa ulaskom u uniju kolko sam shvatio i šta ćemo onda.
a sjedište neka bude u okruženju gdje ima ili najviše nasada ili u blizini potencijalnog otkupnog centra ili najviše zainteresiranih.

ali najbolje bi bilo kad bi se neko od nas počeo baviti otkupom ( export-import ) i mi njemu prodamo i gotovo.ili možda da sami osnujemo poduzeće sa dioničkim udjelima svi budemo vlasnici ( koji želimo ) ,zbrojimo tone pa preko neke mini burze izađemo na tržište.

ćini mi se malo da zvečevo treba samo 100t godišnje. pa nas će u đakovštini ( bez osijeka, baranje, našica...) biti
50-70Ha to je u punom rodu 200tinjak tona samo od nas!

Najnoviji postovi

Na vrh