• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

P

pozna

Guest
Re: uzgoj ljeske

dblaz,sve se moze al nije i pametno. ako su dugacki redovi od pritiska vode na pocetku cijevi ce voda spricati a na kraju reda ce je biti tek neznatno. i jos jedna sitnica,potrosnja puuuno vode a nece sve biti ravnomjerno natopito ,ali opet bolje ista nego nista,voda je voda i bez nje se nemoze.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Pozdrav svima,
eto javljam se prvi put iako forum pratim redovito i ne samo forum nego sve što se tiče lješnjaka. Iskustva su dragocjena i stvarno mogu puno pomoći.
Imamo posađeno preko 4 ha ljeske, četvrta godina.
Dojmovi: kad smo ulazili u to nismo znali ni 20 % stvari koje sad znamo, sadili bi najvjerojatnije nešto drugo.
To što je uloženo puno rada Ok, novaca isto tako. Ali što nema organiziranog otkupa po normaloj cijeni da možemo nešto i zaraditi to je ono najgore (u ljusci 10-12 kn/kg). Oprema za obradu i berbu ploda preskupa (imam punude iz cijelog svijeta Kina, Amerika, Italija, Turska, Ukrajina, Belgija....)
Sad imamo još 0,5 ha zemlje za sadnju i htjeli smo nešto drugo, ali kad smo u ovome moramo tu i ostati...
Zanima me da li netko ima informaciju za sadnice treba nam 300 kom sa papirima da još to posadimo pa kako bude...

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

KOBAC kaže:
konkretno moji dojmovi nakon 4-5g
- mislio sam da ću moći prehraniti obitelj sa 5Ha lijeske ali mislim da sam se prevario ! moja preporuka da ti to bude dodatni posao ( ako imaš posao s kojim češ imati vremena to raditi jel ima tu posla )
- i jedan od največih problema kod uzgoja je to što se dosta dugo čeka i na prvi pravi rod a pogotovo na prvi puni rod ( od 2-3t /Ha ) zato je to D U U U G O R O Č N I projekt ( puno strpljenja i volje ).
- a sam posao nije loš i odmara dušu. još ako voli prirodu i garantiram ti da nećeš imati problema sa stresom , naravno ako budeš sam rovariopo vočnjaku )

Dragi svi, citiram nekoliko rečenica od Kobca iz prethodnog posta jer su me se posebno dojmile i potpuno se poklapaju i sa mojim iskustvima
Uzgoj ljeske na površinama koje ovdje svi spominju (uglavnom manje od 10 Ha) , bez potpune mehaniziranosti proizvodnje i stanja tržišta lješnjaka u Hratskoj ovakvog kakvo je sada, ima smisla isključivo kao dodatni posao, od kojeg se ne živi ali se ipak može dodatno nešto zaraditi (na žalost svih forumaša ne na lagan način).
Žao mi je ako sam nekog razočarao, ali ponavljam to su samo moja iskustva!

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Pozna ti imaš iskustva i radiš stime,meni bi redovi bili dugački 230m stim da pumpu stavim na pola reda(nasad dimenzija 480mx260m otprilike)te iči sa dvije pumpe i reducirat cijevi na toj dužini, e sad dali bi se moglo sa promjerom rupa regulirat ravnomjernost nataponja a to sve radi toga da se izbjegne štopanje dizni.Ako bunari budu dobro izbušeni (budu imali vode) neče biti problem da pumpe rade par sati više,koje je tvoje mišljenje?

P

pozna

Guest

Goca,jel moze informacija, koji je kapacitet pumpe koju koristite i koji je promjer cijevi sa kojom izvlacite vodu iz bunara. Hvala.

P

pozna

Guest

dblaz,napisao sam poduzi post i onda je nestao kad sam htio poslati :twisted: :twisted: :twisted: a bas sam ga lijepo srocio :roll: ,pisem sutra.

T

toni_guberac

Guest

karla kaže:
Oprema za obradu i berbu ploda preskupa (imam punude iz cijelog svijeta Kina, Amerika, Italija, Turska, Ukrajina, Belgija....)

Karla da li si našla nekog u hrvatskoj da dila sa tim strojevima

P

pozna

Guest

pozdrav dblaz. koliko sam skuzio busis 2 bunara i imas 2 pumpe,naravno povrsina nasada je velika.ja bih rekao da bi trebao bunare busiti na periferiji nasada,jer ako u vodi bude bilo dosta pijeska ili zemlje pametno bi bilo da iskopas bazen pa voda iz bunara ide prvo u bazen ,istalozi se pa tek onda u sistem za navodnjavanje.to je tek organizacijski problem,malo financijski. mislim da sa busenjem rupa bez kapaljki neces nista napraviti,niti postici ravnomjerno natapanje.kapaljka ima sitne kanalice koji usporavaju istjecanje vode,a na tim busenim rupicama ce voda spricati uglavnom bezveze okolo.potrosnja recimo jednog takvog reda bi bila ravna potrosnji barem 5-6 redova sa kapaljkama.ok,voda je djabe,malo veca potrosnja benzina,ali takvom navodnjavanju(ako bi uspjelo) nebi bilo kraja. trebaobi nasad podijeliti na vise sekvenci a to znaci i potrositi vise spojnica i ventila...zatim sigurno ce se te rupice zacepiti prije nego kapaljke,kapaljke se lako ociste sa cetkicom za zube. zatim sam jos htio reci da nebi trebao redove od 230 m prepoloviti zbog navodnjavanja,to bi ti jos uvecalo potrosnju sastavnih dijelova i cijenu naravno. znam da je sve skupo ako nemozes trosak pokriti direktnim prihodom,ali ...sta se mora...neznam jel ti vec netko pravio projekt za sistem,ako nije mogu ti ja nacrtati shemu sa sklopovima da znas orijentacije radi sta ti sve treba. u principu je super jednostavno a vjerujem da zanima i ostale forumase.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

pozna kaže:
...... cut.....
a vjerujem da zanima i ostale forumase.
Naravno ;) vjerovanje ti je apsolutno ispravno :)

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

U Hrvatskoj se nitko ne bavi proizvodnjom opreme za obradu i berbu lješnjaka. Ima par majstora koji kemijaju u garažama, ali nešto profesionalno ja mislim da nema.
Čudno je da u Italiji ima sve za berbu, čišćenje, kalibraciju, sušenje ali za razbijanje ljuske i odvajanje od jezgre nema ništa npr. Facma. Kako je onda tamo rješen plasman od plantažera. Svi ga prodaju u ljusci, najvjerojatnije, znači proizvodnja na veliko i prodaja na veliko. Dali je tu bit toga da se od plantaže lješnjaka može živjeti. Koje su onda potrebne površine. Neki izvještaj sa putovanja od ove grupe što je putovala u rujnu u Italiju spominje se podatak od cca 20 ha površine ima ta obitelj koju su posjetili i samo od taga živi!?
Ako se mali proizvođači ovdje kod nas ne organiziraju, propast ćemo prije nego smo i krenuli. Svi koji su na početku i ne susreću se sa berbom (PLOD I KAKO GA DOBRO PLASIRATI) zaokupljeni su samo s obradom, mehanizacijom, navodnjavanjima i td. a bit svega je cilj kome prodati i po koliko?
Kad bi bila rješena prodaja onda bi svi mi kopali ručno cijeli dan ako treba bez pogovora.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Cuo sam od nekih uzgajivaca da bjelovarski Koestlin ima svoju liniju za razbijanje ljesnjaka koju koriste u proizvodnji. Dali je to tocno?

L

lješnjaci

Guest
Re: koje sve strojeve koristite za uzgoj ljeske

možete li mi reći gdje mogu kupiti stroj za sakupljanje lješnjaka i čiščenje od ovojnice?
zahvaljujem...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Re: koje sve strojeve koristite za uzgoj ljeske

U Hrvatskoj, koliko ja znam, ih nitko ne prodaje. Neki su nabavljali polovne . U italiji imaju dva proizvodjaca
Obrisan neispravan link.
http://www.facma.it/home.asp?lang=eng

Bila je rasprava na temi Uzgoj lijeske, npr. ovdje Obrisan neispravan link. c

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

karla kaže:
Ako se mali proizvođači ovdje kod nas ne organiziraju, propast ćemo prije nego smo i krenuli. Svi koji su na početku i ne susreću se sa berbom (PLOD I KAKO GA DOBRO PLASIRATI) zaokupljeni su samo s obradom, mehanizacijom, navodnjavanjima i td. a bit svega je cilj kome prodati i po koliko?
Kad bi bila rješena prodaja onda bi svi mi kopali ručno cijeli dan ako treba bez pogovora.

Karla slažem se s tobom. Inače Corylus je osnovan s otprilike takvom namjerom, međutim otkupna cijena lješnjaka im je u pravilu izuzetno niska, tako da do sada nisam radio s njima, a neki dan sam na svoju ponudu od njih dobio slijedeći odgovor:

"Trenutno količine od naših kooperanata zadovoljavaju naše potrebe u sljedećih nekoliko mjeseci, ali ako u kasnijem periodu bude bilo potrebe, možemo Vam se javiti te također dogovoriti cijenu. Pošaljite svoje podatke da Vas možemo kontaktirati u slučaju potrebe."

Eto, pa ko voli nek izvoli...

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Pozna !!! dosad nisam poduzeo nikakve radnje vezane uz navodnjavanje več prikupljam informacije tako da bi mi tvoja ponuda o pravljenju sheme super došla pa evo par osnovnih podataka:ukupna površina je 10,5ha dimenzija 240x430m a posađeno je 5000 tisuća sadnica u 48 redi.Još bi ti napomenio da namam mjesta napraviti naki vid bazena a htio bi to i izbječ ako je moguče,odnosno vidio sam takve bušene bunare i ide čista voda, naravno nakon nekog vremena kad se u bunaru napravi "bazen" tako mi barem kažu.Za kapaljke se bojim jer voda je puna salitre-kamenca tako da čaša nakon tjedan dana korištenja bude potpuno bijela pa ti procijeni sam.

Pozdrav i unaprijed hvala!!!!

D

dadada

Guest

pod broj jedan pozdrav svima pošto sam novi vamo :)

a sad naravno i pitanje sadio bih malo ljeske za razonodu ne u količinama koje vi sadite pa me zato zanima jel ko od vas ima podrasta ljeske za prodati za sadnju i zanima me istarski oko 200 kom. i 50 kom. rimskog te naravno i cijena a prednost imaju oni u blizini požege ;)

toliko za sada i nadam se pomoći

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Pozdrav
dblaz ,mislim da bi ti pravo resenje bilo upravo takvo da pumpu stavis na sredinu kako si i zamislio (mislim da bi svako drugo resenje bilo tesko izvodljivo).S tim sto bih ja jos dodatno isparcelisao sistem na cetiri jednaka dela, jer po meni nema sanse da ces moci terati 230 metara svih 10 hektara pogotovo ako ti kapljaci budu bili gusci.U pocetku mozes celu povrsinu koristiti kao dva dela sa manjim brojem kapljaca ali kasnije sa vecim brojem trebao bi navodnjavati kao cetiri dela.To se uradi jako prosto bilo stavljanjem velikih ventila na svaku particiju koje idu iz jedne celine ,bilo stavljanjem malih venticica na svaki lateral pa onda pustas koje hoces.Glavni vod (koji bi ukopao na pola metra dubine) bi po meni sekao redove tacno na sredini pod 90 stepeni i iz njega bi za svaki red izvukao lateral za levu i desnu stranu,tako da ti ne bi smetali pri obradi ili drugim poslovima.Usput bi jos bilo idealno da ti je zemljiste ravno jer svaki pad vuce malo problema ili trazi jacu pumpu.
Ne treba ti nikakav bazen vec plasticna cev sa 7,5 centimetra promerom koji na zadnjih 1,5-2 metra ima sito.Kapljaci su sami po sebi osmisljeni da se ne zacepljuju lako ali i tu ulogu igra cena i kvalitet.Peska svako ima ,nemoj da te to plasi ,dodatno mozes da stavis filter na deo koji ide pre pumpe , mada ga ja kod mene nisam nikada postavio iako ga imam.Kada ti se kapljac i zapusi samo ga malo odvrnes ,produvas i vratis i to ti je sve.
Znaci treba ti samo okiten crevo 50 mm precnika za glavni vod u duzini placa koji se ukopava, i okiteni kao latrerali i to ti je sva nauka.Ako ti treba mogu ti i nacrtati kako bi to izgledalo.

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

Pozdrav Nenade i hvala na savjetu!
Moje vizije i predođbe koje imam oko navodnjavanja dobrano se poklapaju sa tvojim navodima a i načinom kako si ti kod sebe izveo navodnjavanje. Mene više pati onaj tehnički dio pripreme i izvedbe,ti si jedan dio spomenuo-promjer usisne cijevi od 7,5 cm (ako sam dobro skužio) i stavljanja sita na 1,5m od kraja, te crijevo od promjera 50mm za poprečni vod.E sad me zanima s kojim promjerom cijev ići u redove i dali je potrebno na toj dužini od 230m vršit redukcije cijevi (sa večeg promjera na manji) a i njiva mi nije ravna tako da na jednom dijelu imam značajnije ulegnuće i što činit?
Sa kapaljkama ću definitivno ići ubjedili ste me , ako ti Nenade nemaš problema snjima valjda neču ni ja.

N

njiha

Guest

Pozdrav,živim u okolici Zagreba i posadio bih lješnjake oko 1/2 He za probu do godine.Zanima me dali netko zna gdje se u okolici mogu kupit sadnice?

Najnoviji postovi

Na vrh