Re: uzgoj ljeske
pozdrav dblaz. koliko sam skuzio busis 2 bunara i imas 2 pumpe,naravno povrsina nasada je velika.ja bih rekao da bi trebao bunare busiti na periferiji nasada,jer ako u vodi bude bilo dosta pijeska ili zemlje pametno bi bilo da iskopas bazen pa voda iz bunara ide prvo u bazen ,istalozi se pa tek onda u sistem za navodnjavanje.to je tek organizacijski problem,malo financijski. mislim da sa busenjem rupa bez kapaljki neces nista napraviti,niti postici ravnomjerno natapanje.kapaljka ima sitne kanalice koji usporavaju istjecanje vode,a na tim busenim rupicama ce voda spricati uglavnom bezveze okolo.potrosnja recimo jednog takvog reda bi bila ravna potrosnji barem 5-6 redova sa kapaljkama.ok,voda je djabe,malo veca potrosnja benzina,ali takvom navodnjavanju(ako bi uspjelo) nebi bilo kraja. trebaobi nasad podijeliti na vise sekvenci a to znaci i potrositi vise spojnica i ventila...zatim sigurno ce se te rupice zacepiti prije nego kapaljke,kapaljke se lako ociste sa cetkicom za zube. zatim sam jos htio reci da nebi trebao redove od 230 m prepoloviti zbog navodnjavanja,to bi ti jos uvecalo potrosnju sastavnih dijelova i cijenu naravno. znam da je sve skupo ako nemozes trosak pokriti direktnim prihodom,ali ...sta se mora...neznam jel ti vec netko pravio projekt za sistem,ako nije mogu ti ja nacrtati shemu sa sklopovima da znas orijentacije radi sta ti sve treba. u principu je super jednostavno a vjerujem da zanima i ostale forumase.