• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
Re: uzgoj ljeske

Kakav bubac ovaj nosonja, kako li probije lješnjak, vjerovatno pušta neku kiselinu ili?

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

velimir kaže:
pozdrav svima

prije par godina sam kupio stroj za krckanje, model 1000, ovdje Obrisan neispravan link.

i model 4c za odvajanje ljuske i jezgre http://www.caironet.com/thomson/4Csheller.htm. ovo čudo je visoko oko 2,5 m i zauzima oko 6 kubika prostora, čisto da vas ne zavara slika...

nisam ih isprobao na lješnjacima

Velimire,
Zanima me za što koristiš te strojeve, gdje se nalaziš , te bi li htio i po kojoj cijeni polupati i očistiti 200-300 kg lješnjaka? Ako da da li ih treba prethodno kalibrirati? Možemo se čuti na PM ili mob.

V

velimir

Guest

koristio sam ih dvije godine za orahe a doma sam u Velikoj Gorici.

kako nisam probao sa lješnjacima trebao bih prvo probati. mislim da bi krckanje išlo bez problema a odvajanje ljuske i jezgre treba probati. kalibracija je obavezna.

o cijeni nisam razmišljao ali vjerujem da bi bila povoljna, negdje između kunu i dvije + PDV po kili

vjerujem da to nije previše :?:

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

Kontam kaže:
Kakav bubac ovaj nosonja, kako li probije lješnjak, vjerovatno pušta neku kiselinu ili?
ne probija on njega kad je vec tvrd ko na slici nego puno prije kad je mekano

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

velimire zaboravio sam koji je kapacitet za ljesku lupanja na sat i kolko na sat ide razdvajanje ljuske od jezgre

B

Bobo

Guest

Mene vise brinu koliki su gubitci pri lupanju (lom jezgre), te gubitci pri odvajanju jezgre od ljuske posto na video clipovima vidim da nije sve bajno. U jednom se tocno vidi da ima i slomljene jezgre, dok odmah iza ide par citavih ljesnjaka, koji nisu ni izlupani...

Dugim rijecima, kalibracija mora biti bezgresna, ako zelimo vrlo male gubitke...

V

velimir

Guest

nazivni kapaciteti su 1000 lbs/h za krckanje odnosno 454 kg/h

a za čistilicu 500 lbs/h. znači oko 225 kg/h. doduše čovjek je i napisao da stroj čisti oko 90% ljuske.

to u praksi znači da kroz stroj može proći veća količina ali dok ručno probereš tih 10% ispadalo mi je oko 10-ak kg čistih oraha na sat.

ponavljam, sa lješnjacima nisam probao...

V

velimir

Guest

@ Bobo

a čuj, u pravu si, ima gubitaka i nije sve bajno...

ja sam jednom nakrckao na ručna klješta starcima vreću od 30-ak kila oraha. odnio sam im krckane ujutro i popodne poslije posla sam pokupio 9,5 kg očišćenih oraha.

sam za strojem to obavim za sat vremena. ima nešto gubitaka jer sitne komade jezgre puhalica otpuhne skupa sa ljuskom.

jučer sam razmišljao o tome i sa lješnjakom bi moglo biti lakše jer je jezgra u jednom komadu, znači nije iz dvije labavo povezane polovice kao orah, i lješnjak je dosta tvrđi od oraha.

stroj za čišćenje je dovoljno jak da "rastepe" i ne krckane orahe tako da ako lješnjak i malo napukne mislim da bi se ljuska morala odvojiti od jezgre. treba isprobati

T

toni_guberac

Guest

Velimire da li si stroj kupio u hrvatskoj ili vani direktno od proizvodjača, dali neka firma u hrvatskoj prodaje ove strojeve. Koliko koštaju?

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

velimir kaže:
@ Bobo

a čuj, u pravu si, ima gubitaka i nije sve bajno...
jučer sam razmišljao o tome i sa lješnjakom bi moglo biti lakše jer je jezgra u jednom komadu, znači nije iz dvije labavo povezane polovice kao orah, i lješnjak je dosta tvrđi od oraha.
stroj za čišćenje je dovoljno jak da "rastepe" i ne krckane orahe tako da ako lješnjak i malo napukne mislim da bi se ljuska morala odvojiti od jezgre. treba isprobati

Majstore pa što ne kažeš da si iz Velike Gorice... Eto ako si zainteresiran za posao možemo se dogovoriti da isprobamo strojeve na mojim liješnjacima!?

V

velimir

Guest

strojeve sam kupio izravno od proizvođača

obadva stroja, sa promjenom elektromotora sa 110V na 220V, pakiranjem(ne bi vjerovali ali pakiranje velikog stroja mi amerikanac naplatio 500$ i još u garaži čuvam te letve), putnim troškovima(mali stroj avionom sletio u milano umjesto na pleso i veliki brodom), carina, PDV i špedicija = oko 90.000 kn. ne sjećam se više točno, sve se odigravalo prije 4 godine...

@ turopoljac

što se probe tiče može, samo kaj je veliki stroj rašarafljen i spremljen tako da ne bi mogli prije vikenda, dok ga posložim. ne treba puno ali ovaj tjedan mi je i subota radna. možemo prvo probat iskrckat jer je taj stroj lako(lakše) mobilan.

može me se dobiti na 091/547 2345 mada bih više volio na velimir.jovanovic@gmail.com jer radim jedan dan ujutro, jedan popodne, svaka druga subota...

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462

Imam par jednostavnih pitanja. Ne morate mi pisati kakvo mi tlo treba, klima, gnojidba i slično, jer tako je kako je. Živim u podravini i htio bih posaditi nešto lješnjaka isključivo za vlastite potrebe, jer su mi puno bolji nego orasi.
Koju ili koje sorte bi mi preporučili? Koji razmak u redu, planiram jedan red od nekih 30 metara duljine max.
Želio bih da je plod krupniji i po mogućnosti da ne strada od mraza u proljeće kad cvate, valjda.
Unaprijed zahvaljujem na savjetima.

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Pošto je u pitanju samo jedan red, te pod uvjetom da u blizini s nijedne strane (na barem 5 metara) nema drugih visokih stabala ili objekata zbog svjetla, možeš se odlučiti na gušći prored od 2,5 - 3 m. Od sorti ja bih ti preporučio Istarski dugi , a za oprašivanje par komada Crvenog Lamberta. Govorim to iz iskustva, kombinacija se pokazala dobra na našem području. Iako će netko drugi vjerojatno predložiti barem tri različite sorte!? Većina ostalih razvikanih sorti pokazala je barem jednu veliku manu vezanu uz naše atmosferske uvjete , rodnost, bolesti, potrebe za navodnjavanjem...
Ako želiš uzgojiti nešto lješnjaka za vlastite potrebe (s minimumon ulaganja) na način da uz malo proljetnog orezivanja, eventualne gnojidbe, nakon što povremeno pokosiš travu ujesen samo pobreš plodove ... to je to! 8)

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

milan55 kaže:
Zanima me kako ti je rodio lambert i jesi li zadovoljan tom sortom.

Milane možeš li poslikati plodove svojeg bijelog lamberta i tonda gentile delle langhe te staviti na forum zbog usporedbe.
Plodovi mojeg bijelog lamberta su jednake veličine ili čak nešto manji od crvenog (slika sa foruma) sa iste parcele. Neki dan sam kod jednog prijatelja u vrtu vidio grm lješnjaka potpuno isti kao moj bijeli lambert, jako rodan, a plod duplo krupniji od mojeg crvenog.... :scratch

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107

GOCO Jel kodvas završila berba i kako ti se pokazao usisavač te dali si ga mogla pokretati sa (ako se nevaram)RAKOVICOM?

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

turopoljac koliko imaš nasada i koje su ti sorte zastupljene i koliko si imao roda ove godine ?

nasad mi je suša jako oslabila. da li bi se trebalo ( i dal ima nekakav preparat ) sa nečim ošpricati nasad da malo ublaži štete ,ako neko išta zna bio bih zahvalan.

ono malo stabala u 5godini što sam pokupio ( neću od sramote spominjt cifru ) najbolji su mi ( a i najrodniji ) istarski i giffon. rimski slabo rodan, lambert dosta rodan ali ima stabala kojima nešto nije pasalo pa su plodovi bili svakakvi. imam izgleda dosta podvrsta ( što smo ja i milan prije komentirali ). istarski tamno plavi listovi i nakakav sa svjetlijim listovima ( taj je prije sazorio i laše se odvaja od košuljice, zdrmaš ga i svi plodovi padnu dole-super ). lamberta isto dvije tri podvrste ( jedan bude kao mladica crven a poslije mu listovi pozelene :scratch i ima crveni plod ) bijeli ima i veći i manjih plodova tako da ima svašta. slično a nije isto.

goca

Novi član
Tu od
10 Ruj 2007
Poruka
29

dblaz kaže:
GOCO Jel kodvas završila berba i kako ti se pokazao usisavač te dali si ga mogla pokretati sa (ako se nevaram)RAKOVICOM?

kod nas je berba na pola puta,

pokupili smo sve što je opalo, a po našoj procjeni ostalo je još 60-70% na stablima, to ćemo proći za 10-tak dana

stroj radi super, rakovica ga pokreće OK, ne bi bilo loše da je malo jači traktor, al ide i sa ovim, mi samo naših 3.3 ha pousisavali za jedan dan, a da nismo grabali lješnjak na brijegove

iz stroja izlazi čisti lješnjak, stroj odvaja onu ovojnicu od istarskog, čisti lješnjak ide u jednu vreću, a smeće u drugu,
ovojnica mora biti suha i onda to stroj razdvoji bez problema

mi smo do sada nakupili oko 150 kg

evo i koja slika

stroj ima dva bubnja koja se vrte,
u ovom ga odvaja od ovojnice i smeća koje se usisa, i čisti lješnjak prolazi kroz rupe i ide dalje u vreče

Obrisan neispravan link.

a ovdje to isto ponovi sa malo manjom brzinom, za slučaj da je nešto ostalo

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

evo i dio uroda

Obrisan neispravan link.

prošle godine smo imali problem sa pticama, ove godine smo to rješili sa zagorskim "klopotecom", koji se na vjetru okreče i nepravilno udara

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

pozdrav

O

oljasi

Guest

Tko vam je pravio taj klopotec?
Ja sam imao isto problema sa pticama.
Ako ste samo jel može koja slika više onih batića koji stvaraju nepravilane udarce?
Hvala

goca

Novi član
Tu od
10 Ruj 2007
Poruka
29

oljasi kaže:
Tko vam je pravio taj klopotec?
Ja sam imao isto problema sa pticama.
Ako ste samo jel može koja slika više onih batića koji stvaraju nepravilane udarce?
Hvala

klopotec su nam nabavili prijatelji koji su rodom iz zagorja, odnosno njihova obitelj koja je tamo, kupili su ga na nekom sajmu, raspitam se gdje i kad, pa javim

evo klopotec, dok još nije obojan i montiran

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Obrisan neispravan link.

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143

Kobac,
plantaža mi je također u petoj godini, a sastav je 70% istarski, 20% rimski, 10 % lambert (crveni i bijeli) i jedno 30-ak stabala giffonija što sam nadosađivao godinu dana kasnije jer se otprilike toliko sadnica bilo posušilo. I kod mene je suša ostavila gadnog traga na stablima i plodovima, te ujedno pospješila razvoj nekih bolesti što se može vidjeti i na slici.

Obrisan neispravan link.

Unatoč tome rodnost je bila zadovoljavajuća, jer sam u prosjeku dobivao oko 1 kg lješnjaka po stablu. Na stablima koja su najbolje napredovala bilo je i nešto više od 1,5 kg. Kakva je kvaliteta lješnjaka vidjet ću kad ih počnem lupati (nadam se kod Velimira :D ). Međutim sada je već sasvim izvjesno da bez navodnjavanja i primjene odgovarajućeg programa zaštite neki ozbiljniji rezultati naprosto nisu mogući.

Goco, slike su ti super...daj stavi još koju bubnjeva koji čiste plod od ovojnice! I usput kako je išlo sakupljanje lješnjaka obzirom na poprilično zatravljeno tlo oko lješnjaka?

Najnoviji postovi

Na vrh