• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107
Re: uzgoj ljeske

Hvala na savjetima! Dosad nasad nisam sničim špricao,išao sam nato da pratim stanje i da špricam po potrebi jer nisam baš pobornik kemikalija.Cijelokupno špricanje imam u planu provodit po Herbosovom kalendaru , tako i jesensko pa ču vidjet.Kad idem tražit savjet stekao sam dojam da svako hvali onaj preparat s kojim on radi ili trgovac onog proizvođače cija sredstva ima u trgovini ,tako da će se sve to svest na iskustvo nas samih i međusobnu izmjenu iskustava!
Sa svojim nasado kojemu je druga vegetacija sam prezadovoljan fino je poterao ove godine i nadam se da će nastavit tako.

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Pozdrav
Kobac ,vidim da znas sta te ceka :D
Masine uvek mozes doci i pogledati.E sad neki odgovori....masina ne prasi puno bar to mislis kada radis ali kada se sutra vratis na dalji rad onda vidis da ima prasine po policama.U principu nije strasno.Na krckalici ti stoji kalibrator i mislim da je veoma lepo i elegantno odradjen a resenje mnogo dobro.To su ti oni krugovi sa malim sipkicama izmedju njih.Naravno okrecu se u krug oko svoje ose pod malim uglom da bi lesnik isao od manje ka vecoj kalibraciji.Svake dve njihove etape su ti po jedna kalibracija a iz njih lesnik propada u valjke koje ako pogledas pazljivije ,vidis da su oni stepenasto obradjeni i ogovaraju svojoj kalibraciji.
Masinu sam prakticno isprobao prvi put prosle godine i pokazala se dobro.Jedina mana je izduvavanje ljuske od jezgra i na tome sada radim jer mislim da je to jako vazno, tacnije od toga mnogo zavisi.Masina ko masina moze dosta lesnika polupati za dan ,medjutim pitanje je koliko mi mozemo kasnije propustiti kroz nase ruke ,jer bez toga ne moze.Posebno je problem ukoliko masina slabije izduvava (odvaja) ljusku od jezgra.Nije resenje samo placati dnevnice.
Milan 55 ih je video kako rade ;)
kažu da je halski div jedna od najboljih sorti ( pogotovo za velike nasade ) ali nisam čuo da ga neko ima kod nas.milane jel ga ima kod vas? da je bar par stabala nabaviti pa da vidimo šta je to.
Imam kod sebe nesto halskog i zaista nije los ali za moje misljenje najbolja sorta po svim pitanjima je tonda (djentile i romana ali sa velikim akcentom na djentilu).Ako bi prosirivao zasad to bi bilo sa 80% tonde u njemu.Ako ti treba par sadnica halskog ,nije problem ima ih kod mene :D ,kad budes gledao masine.....Inace mislim da je halski u klasi sa rimskim po "zahvalnosti".Mislim samo da bi ste trebali da imate malo vise zastupljenosti i drugih sorti zbog oprasivanja.

Dosad nasad nisam sničim špricao,išao sam nato da pratim stanje i da špricam po potrebi jer nisam baš pobornik kemikalija.Cijelokupno špricanje imam u planu provodit po Herbosovom kalendaru , tako i jesensko pa ču vidjet.
Dblaz,tako je pricao i jedan moj prijatelj i hvalio se kako mu je lesnik dobar a onda kada je dosao na rod.....Prva i najvaznija stvar u uzgoju lesnika je prskanje i to redovno .Posle je djubrenje i zalivanje a tek na kraju unistavanje korova.A najbolje je sve zajedno.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

nenade jel možeš možda konkretnije bubniti neki program prskanja koji provodiš i kojim sredstvima i kad.
ovo si dobro primjetio da kod čišćenja plod na kraju ipak mora proči kroz nečije ruke,a lanac je jak koliko je jaka najslabija karika.

prije par godina sam kontaktirao kraš za otkup ploda i nisu bili zainteresirani ( valjda nisam imao nikakvu vezu, ne znam, ali sreća nisam imao ništa za prodaju pa me nije odgovor previše uzbudio) .ne znam kakva je danas situacija.

eto dečki nećemo morati poljevati. kod nas u đakovštini treba kiše. zemlja je jako suha.

H

Hrvoje_Sisak

Guest

Koliko sam razumio iz prijasnjih postova prve 3 godine zemlja oko lijeski bi trebala biti bez trave, a poslije se moze odrzavati trava, jesam li dobro razumio?

Koji bi mi traktor bio dovoljan za odrzavanje nasada povrsine 1-2 hektara?

Koji prikljucak je najbolje na pocetku koristiti za unistavanje trave?

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Hrvoje_Sisak kaže:
Koliko sam razumio iz prijasnjih postova prve 3 godine zemlja oko lijeski bi trebala biti bez trave, a poslije se moze odrzavati trava, jesam li dobro razumio?
Ja tako mislim, ali ima ljudi koji odmah zatravne, a i onih koji dosta dugo odrzavaju bez trave

Koji bi mi traktor bio dovoljan za odrzavanje nasada povrsine 1-2 hektara?
Za tu, relativno malu povrsinu, svaki i najmanji traktor (uklucivo i motokultivator) bi bio OK.

Koji prikljucak je najbolje na pocetku koristiti za unistavanje trave?
Jednostavno pitanje bez jednoznacnog odgovora :) Po mom (amaterskom i, za sada, teoretskom) sudu kultivator/sjetvospremac sa pacjim nogama. Ljudi cesto koriste tanjurace jer su najdostupnije i mogu raditi i po vecoj travi, ali ima misljenja da tanjuraca dosta isusi tlo. Za frezu sam nasao misljenja da je prespora, potrosi previse goriva i napravi tvrdi sloj ispod gornjeg rahlog. Medjutim, ako govorimo o 1-2 Ha (bez namjere kasnijeg sirenja), onda kultivator sa frezom i, kasnije, striznom ksom.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

tako sam otprilike i ja to zamislio samo što sam imao problema oko formiranja nasada pa sad imam vočaka svih veličina ( mislim da sam to spominjao u starim postovima pa pročitaj ako ti se da nema ih puno). ali moram od ove godine uvesti neki sistem rada kao tvoj odprilike.
još nešto me zanima, koliko ti je star nasad i da li imaš iskustva u davanju prihrane preko lista.
u svakom slučaju hvala na savjetima. poslao sam ti mail pa se možemo čuti uvezi eventualnog sastanka .

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Nema na cemu Kobac.
Mom zasadu ce na jesen biti sesta godina a slike si mogao videti ,kacio ih je Milan 55 pre nekoliko stranica.
Sto se tice prehrane preko lista ,to sam zaboravio reci ,nije lose da na svako redovno prskanje insekticidima dodas recimo Kemiru I (Kemira jedinica) , nije to nesto posebno ali ako postoji nedostatak nekog elementa ili je zemljiste tako da sprecava njegovu dostavu ovo taman prelama taj stepenik i pokrece proces.A usput nije skupa.Naravno ovo ti je samo preventiva , najvaznije je pravo djubrenje sa vestackim djubrivima.
Primio sam tvoj mail pa se cujemo.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

kakva su vam iskustva sa DRIN-om ja sam kupio da ga stavim prilikom zaljevanja ali me fala bogu kiša omela pa nemoram zaljevati

zanima me jel se s tim može napravit šteta kakva inace pise da je to aktivator rasta i dobar je za stresne situacije kod vočaka ili suše

T

toni_guberac

Guest

KOBAC koliku si koncentraciju baste koristio pri prskanju u trake,da li si to radio strojno ili leđnom prskalicom.Naime bio sam u jednom lješnjakluku gdje mi gazda reče da bastm prska čak i izdanke a biljci ništa ne bude. POZDRAV SVIMA NA FORUMU - novi korisnik

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

toni_guberac kaže:
KOBAC koliku si koncentraciju baste koristio pri prskanju u trake,da li si to radio strojno ili leđnom prskalicom.Naime bio sam u jednom lješnjakluku gdje mi gazda reče da bastm prska čak i izdanke a biljci ništa ne bude. POZDRAV SVIMA NA FORUMU - novi korisnik

pozdrav i dobro došao toni prskao sam leđnom prskalicom i stavljao sam 1% koncentrata baste. rezultazi su bili odlični i mislim čak da bi se mogla količina koncentrata i još malo smanjiti( npr. probati sa 0,8% ). takođe sam uzeo bastu na preporuku jednog starog vočara. dio sam oprskao i sa herbokorom totalom ( isti postotak ) i isto je bilo dobro.
vočke su još žive :D . jedini problem je voda jer ti treba oko 100l za ha. mislim da ću najesen kupiti herbi 4 ( mini atomizer ) pa vidjeti jel to istina što pričaju ( prošvrljaj po starim postovima gdje se spominje ).

još samo da spomenem prehranu preko lista. to nisam radio a kažu da nije loše. mislim da večina vočara to izbjegava jer ako promašiš dozu ode vočka pa je dosta rizično. i može se dati oko 20% posto prehrane ne više. mala dobit a veliki rizik. međutim g.miljković ( što je bio sa oljasijem u italiji ) je u gospodarskom listu ( ili onom drugom nisam siguran )
imao krasan članak o tome i ukratko( kolko se sječam ) preporuča prihranu u jesen prije opadanja lišća jer ima puno pozitivnih učinaka ( uspije upiti prihranu stablo i listovi brže otpadnu, što biljci puno znači iz nekih razloga koje ja nažalost ne znam )
treba malo prošvrljati po njihovim izdanjima na forumu možda se pronađe, a ja ako ga nađem spremlienog stavit ću članak na forum. članak je odličan i što je najbitnije u svemu, čovjek kaže da je testove i pokuse sam pravio na svojim vočkama ( na faksu činimi se ) uz dobre rezultate

T

toni_guberac

Guest

Hvala na odgovoru,ja sam ove godine prskao sa 1% konc. herkulesom i isto je bilo dobro u starijem nasadu međutim u nasadu koji sam sadio proljetos(STAR 1G)bilo je sušenja.Mislio sam da je basta malo manje opasna pa sam htjeo da pokušam sa njom , usput 1l baste 200kn -herkulesa 80kn?

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

toni_guberac kaže:
Hvala na odgovoru,ja sam ove godine prskao sa 1% konc. herkulesom i isto je bilo dobro u starijem nasadu međutim u nasadu koji sam sadio proljetos(STAR 1G)bilo je sušenja.Mislio sam da je basta malo manje opasna pa sam htjeo da pokušam sa njom , usput 1l baste 200kn -herkulesa 80kn?

mislim da nas valjaju sa tim sredstvima i da su sva isti klinac ( ja isto nikakvu razliku nisam primjetio u ta dva sredstva osim u cijeni, čak se i mješaju u istim omjerima ).
a lijesku ne bi trebalo bar 3g. prskati ( a i nakon toga treba paziti jer ona ima pupove dosta nisko i kroz njih može uči otrov ) najbolje ti je da sam prskaši radiš u vočnjaku bar dok ne naraste jer ako nekog drugog pustiš unutra on ti napravi više štete nego koristi . i sam kod malčiranja puknem nekoliko stabalaca svaki put jer je teško držat koncentraciju cijeli dan.

T

toni_guberac

Guest

slažem se,međutim teško je sve stići sam ako imaš veću površinu a radiš u firmi(ludilo),moraš se ipak pouzdati u druge i pomirit sa štetom i sa sa tim da niko neće napravit posao i paziti kao ti sam.Što se herkulesa tiče razgovarao sam sa proizvođačevom savjetnicom za moje područje,po njenim riječima ako dobro zaštitiš biljku prilikom prskanja nebi trebalo biti štete,sredstvo se apsorbira isključivo preko zelenih dijelova biljke a ne preko zemlje odn.korijena a savjet da se ne prska mladi nasad je zbog toga što biljka ima još uvijek zelenu koru kroz koju može ući sredstvo međutim sa apsolutnim štitnikom(karton 1x1m,ili veća plastična cijev)nebi trebalo biti problema,i na kraju vraćam se na ono prvo -kad ti to radi neko drugi ???

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
Re: koje sve strojeve koristite za uzgoj ljeske

izgleda da ima i strojeva za ciscenje ljesnjaka u proizvodnji ako sam dobro vidio jel neko poslo mail tvornici morti na engleskom mada sumnjam

L

LJEŠKO

Guest

Pozdrav svima!

Več duže vrijeme pratim ovaj forum koji je dobar i iz kojeg se može dosta naučiti te razmjeniti početna iskustva oko sadnje i održavanja novg nasada ljeske.Imam posađeno 6 ha ljeske u zagrebačkoj županiji. Prvi nasad posadio sam krajem 2005. godine, a drugi krajem 2006. godine. Oba nasada su ogrđena ogradom od betonskih stupova i žičanog pletiva. Nasade održavam na način da uzdužno uz biljke frezam sa frezom širine 1,2 m ili okopavam tillerom, ovisno o uvjetima, dok ostali dio površine malčiram. Trenutno samu fazi postavljanja cijevi za navodnjavanje sistema kap po kap. Nadam se da ču slike nasada uspješno postaviti na forum kako bi dobili cijelokupnu sliku ovoga o čemu pišem.

Pozdrav svima!

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

LJEŠKO kaže:
Pozdrav svima!

Več duže vrijeme pratim ovaj forum koji je dobar i iz kojeg se može dosta naučiti te razmjeniti početna iskustva oko sadnje i održavanja novg nasada ljeske.Imam posađeno 6 ha ljeske u zagrebačkoj županiji. Prvi nasad posadio sam krajem 2005. godine, a drugi krajem 2006. godine. Oba nasada su ogrđena ogradom od betonskih stupova i žičanog pletiva. Nasade održavam na način da uzdužno uz biljke frezam sa frezom širine 1,2 m ili okopavam tillerom, ovisno o uvjetima, dok ostali dio površine malčiram. Trenutno samu fazi postavljanja cijevi za navodnjavanje sistema kap po kap. Nadam se da ču slike nasada uspješno postaviti na forum kako bi dobili cijelokupnu sliku ovoga o čemu pišem.

Pozdrav svima!
Pozdrav LJEŠKO

stavljaj slike da nemoram preko vode

H

Hrvoje_Sisak

Guest

Super izgleda, svaka čast na trudu nadam se da će i moje ovako jednog dana izgledat. :prayer:

Najnoviji postovi

Na vrh