Re: uzgoj ljeske
Sto se prskanja tice ima razlike od onoga sto kaze herbos koji ja koristim i onoga kako se radi u Srbiji. Herbos kaze u zimu crveno ulje a u maju 3 prskanja insekticidima protiv lisnih vasi, trulezi i jos nesto. Ovde ima jedan preparat koji se zove konker i njime se prska cim lesnik pocne da cveta znaci dsa otvara i izduzuje rese. To je protiv monilije rodnih grana i pokazao se fantasticno. Monilija je trulez plodova. To je ustvari ronilan sa jos necim. U jesen kad se obere voce, obavezno se prska bakarnim krecom ili necim na bakarnoj osnovi. U maju opet ide neki insekticid po mogucnosti da bude sistemicni protiv strizibube i crvljivosti. Ja cu ovde uzeti konker i nositi da prskam jer mislim da je to bolje nego sto kaze herbos. Verovatno konker postoji i tamo samo se drugacije zove, treba pitati, znaju to u apotekama. Moj drugar ovako radi i plantaza mu je cudo.
Sto se cene tice, cudi me da je tako mala cena otkupa u ljusci, 1 euro, a ociscen 5 , pa isplati se lupati ga makar cekicem, mene sada ceka razmisljanje o krckalici i o masini koja plod izbacuje iz omotaca . Citao sam u jednim novinama da je najbolje ostaviti ga da stoji na betonu nekoliko dana da se malo prosusi a onda nekom motkomomlatiti, kaze da ide lako i das nije problem, mada ja sumnjam da to moze. Ako nista ne nedjem probacu tako pa sta bude. Prosle godine sam imao malo pa sam to rukama uradio, ali ove godine daj boze da mi treba masina.
Sto se naplate tice ovde to nije problem , das robu uzmes pare i gotova stvar. Meni su u Bosni davali unapred samo da im ostavim, ali tek je to glupost. Jos jednom kazem u Beogradu je 6 eura sve kolicine, ali to je sada a posto je i ovde u zadnje vreme posadjeno na stotine hektara, kakvi smo ludaci sami cemo sebi ubiti cenu pa ce turci i italijani kupovati od nas. Moja tetka ima ispred kuce jedan stari lesnik, sitasn zut sa debelom ljuskom i kad ga razbijes jedva jezgro ispadne zali boze ali radje ko lud ima 10 kila onako u ljusci i odnela ona to u Gradisku na pijacu i prodala po 6 km, ili 3 eura,ja se slatko ismejao. Pa oni nemaju gde da kupe svez lesnik, najvise sto neko ima je 4 drveta u dvoristu a ono u kesicama je berba 2001 bolje da jedu klikere, meksi su. JHa sam jedan taj posadio u sred mog voca samo da vidim da li ce ovi oko njega bolje radjati, Aono sto rodi, a vidim da je pun tetka ce prodati.