• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

M

mblaž

Guest
Re: uzgoj ljeske

Kada smo kod love, koliko otpada od kilograma neočišćenog, nakon čišćenja i koliko plaćaju neočišćen? Imam samo Istarski i zanima me da li kada prodaješ neočišćen, moraš očistiti i onu kapicu koja sama ne ide. A kada smo kod ploda, ja se nadam prvi pojesti 2010 godine, a do tada ćemo kod Milana na janjetinu :D

M

milan55

Guest

Narode ja imam oko 300 stabala u cetvrtoj godini i lepo su rodili, u pitanju je sorta beli lambert. Ja bi voleo kad bi sa svakog ubrao pola kila u ljusci, kad je ova sorta u pitanju, znaci do 300 grama ociscenog, a sledece godine najmanje duplo vise. Ja sam ceo plan napravio na bazi 2 kg ociscenog lesnika po stablu u punom rodu, znaci negde posle 7 godina. Ovo sto se pise po knjigama je po meni ipak samo masta, io sluzi da izxracunas koliko si zaradio, a nisi ni posadio, nije lose za moralni podsticaj. Sve sto bude preko 2 kg dajem na janjetinu i ladno pivo. Ovih dana cu slikati plantazu od mog druga koji imna istarski dugi, navodnjava kap po kap i ima strtasan rod , ovo je sesta godina. Jesenas smo merilii od 10 kg ploda u ljusci ostane oko 3,7 kg zdravog jezgra. Tonda romana i halski dzin imaju oko 4kg dok lambert ide preko5kg. Randman u mnogome zavisi od prskanja, jer to u velikoj meri znaci koliko ce biti praznih ili bolesnih plodova.

T

tekic

Guest

Pozdrav
Dugo me nema ali vas stalno pratim,te imam jedno pitanje :Moželi netko napisati plan prskanja za lješnjak (iskustvo ili
stručna literatura).Zanima me dali ovaj tip iz BG ,koji navodnjava, kakvu on koristi zaštitu u lijeski ,te sa čime vi prskate.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Herbos ima program zastite lijeske. Pretpostavljam da i drugi proizvodjaci imaju slicno sa svojim produktima Obrisan neispravan link.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

još malo o cijeni lješnjaka.
neka gruba kalkulacija zarade po stablu je oko 100kn ( tako kažu ljudi koji dugo to rade ) to je otprilike slično što je milan naveo
2-2,5kg očišćenog po stablu( naravno u punom rodu) ja bi bio zadovoljan i sa pola cijene.otprilike cijene kod nas su bile
-u ljusci- 1kg-1E (7,5kn)
-čišćeni- 1kg- 5E (35-40kn)
to su cijene, po mojim informacijama, i mogu se dobiti odmah u orahovici( uglavnom uzimaju u ljusci prošušeni, ne znam da li uzimaju očišćeni . sve veće cijene su lutrija.tako da milane55 ako možeš dobiti 50kn po kg je odlično uz uvjet da možeš naplatiti (to je jedan od največih problema na ovim prostorima - to su moja dugogodišnja iskustva iz prakse i sto posto provjerena,treba se dobro paziti s kim se radi)
što se tiče prskanja mislim da nije problem u prvih 5-6g.ja nisam prskao ničim posebno prve 2-3g ali sam redovito obilazio nasad i po potrebi ,ako se naka štetočina pojavi,to obavio
u oba nasada mi se pojavila, i to u drugoj godini lisna uš.to sam oprskao u prolječe (ne znam koje sredstvo,znaju apotekari) i nije sa više pojavljivala.neki kolege su imale problema sa crnim mušicama(bubama) isto su to kvalitetno riješili prskanjem.znači po potrebi ako se nega bolest pojavi.
u 4g sam počeo prskati preventivu sa crvenim uljem i to u zimi kraj prvog mjeseca.i to je to mislim da ne treba ništa forsirati jer su nasadi uredu.kad nasad dođe u puni rod za 10tak g. onda će vjerojatno trebati prskati po programu zaštite a ne ovko kampanjski
eto bit će mi drago ako sam išta pomogao,to su moja petogodišnja iskustva.veči mi je problem ova suša jer lijeska treba najviše vlage u prolječe 4-5mj,koje nema već drugu godinu a istrski što nas većina sadi je najosjetljiviji na sušu od svih vrsta

M

mblaž

Guest

Ja sam prskao protiv insekata u rano proljeće sa insekticidom "King", a protiv kovrčavosti i truljenja - sušenja lista sa fungicidom "Kaptan". U subotu sam prvi put prskao sa "Megagrinom", pa ćemo vidjeti učinke. Ne vjerujem u čuda, ali mislim koliko sam pročitao na deklaraciji da može samo pomoći. Društvo sutra stiže kiša - no sikiriki. Kalkulacije su odlične. Treba raditi i vjerovati.

M

milan55

Guest

Sto se prskanja tice ima razlike od onoga sto kaze herbos koji ja koristim i onoga kako se radi u Srbiji. Herbos kaze u zimu crveno ulje a u maju 3 prskanja insekticidima protiv lisnih vasi, trulezi i jos nesto. Ovde ima jedan preparat koji se zove konker i njime se prska cim lesnik pocne da cveta znaci dsa otvara i izduzuje rese. To je protiv monilije rodnih grana i pokazao se fantasticno. Monilija je trulez plodova. To je ustvari ronilan sa jos necim. U jesen kad se obere voce, obavezno se prska bakarnim krecom ili necim na bakarnoj osnovi. U maju opet ide neki insekticid po mogucnosti da bude sistemicni protiv strizibube i crvljivosti. Ja cu ovde uzeti konker i nositi da prskam jer mislim da je to bolje nego sto kaze herbos. Verovatno konker postoji i tamo samo se drugacije zove, treba pitati, znaju to u apotekama. Moj drugar ovako radi i plantaza mu je cudo.
Sto se cene tice, cudi me da je tako mala cena otkupa u ljusci, 1 euro, a ociscen 5 , pa isplati se lupati ga makar cekicem, mene sada ceka razmisljanje o krckalici i o masini koja plod izbacuje iz omotaca . Citao sam u jednim novinama da je najbolje ostaviti ga da stoji na betonu nekoliko dana da se malo prosusi a onda nekom motkomomlatiti, kaze da ide lako i das nije problem, mada ja sumnjam da to moze. Ako nista ne nedjem probacu tako pa sta bude. Prosle godine sam imao malo pa sam to rukama uradio, ali ove godine daj boze da mi treba masina.
Sto se naplate tice ovde to nije problem , das robu uzmes pare i gotova stvar. Meni su u Bosni davali unapred samo da im ostavim, ali tek je to glupost. Jos jednom kazem u Beogradu je 6 eura sve kolicine, ali to je sada a posto je i ovde u zadnje vreme posadjeno na stotine hektara, kakvi smo ludaci sami cemo sebi ubiti cenu pa ce turci i italijani kupovati od nas. Moja tetka ima ispred kuce jedan stari lesnik, sitasn zut sa debelom ljuskom i kad ga razbijes jedva jezgro ispadne zali boze ali radje ko lud ima 10 kila onako u ljusci i odnela ona to u Gradisku na pijacu i prodala po 6 km, ili 3 eura,ja se slatko ismejao. Pa oni nemaju gde da kupe svez lesnik, najvise sto neko ima je 4 drveta u dvoristu a ono u kesicama je berba 2001 bolje da jedu klikere, meksi su. JHa sam jedan taj posadio u sred mog voca samo da vidim da li ce ovi oko njega bolje radjati, Aono sto rodi, a vidim da je pun tetka ce prodati.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

milane55 ovaj program zaštite mi izgleda ok.samo ako možeš malo precizirati šemu prskanja tog tvog kolege( mjesec,vrijeme idr.) nadam se da će moji nasadi početi roditi redovno pa bih i ja počeo provoditi nekakvu redovnu zaštitu . mislim da g.vuk može nabaviti informacije kako to rade u orahovici.
sad me zanima, kao i tebe, nekakav stroj za odvajanje ljuske od jezgre ko šta čuje nek javi

M

milan55

Guest

Kobac, on obavezno u jesen kad opadne lisce prska bakarnim krecom, a kad lesnik pocne da cveta prska konkerom, pitaj u apoteci kako se to tamo zove, ali mislim da prave zamene nema vec se mora nesto mesati. Ove godine je u prvom mesecu bilo nekoliko toplih dasna i bas sasm bio kod njega da vidim jer mu lesnik iscvetao posto su njegove sorte malo ranije do srednje rane , a on napunio atomizer i prska konkerom. Time se sprecava bolest monilija ili trulez rodnih grana, a kasnije se prska protiv trulezi ploda. To se radi krajem 4 i pocetkom 5 meseca a zavisi od vremena i vegetacije. To se radi insekticidima. Herbos kaze da treba pomesati stoper i king, a ima i jos nekih jer tad biljku napadaju i lisne vasi i strizibube i ko zna sta jos. Posto je ove godine bilo dosta vlage mislim da ima dosta stetocina.
Inace ja za vikend verovatno idem na moju plantazu das vidim treba li sta prskati i nesto raditi pa cu sliukati da vidimo ima li napredka za ovih skoro 2 meseca od zadnjeg slikanja, a onda cu slikati i plantazu od drugara. Posto on ima masinu za ciscenje istarskog dugog od njegove caure, slikacu i nju a i krckalicu koju je sam pravio i koija moze da polupa do 500 kila na dan. Svr ce to biti slikano i pokazano pa cemo da komentarisemo.

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

milane55 zahvaljujem na odgovoru.provjerit ću koja su to sredstva kod nas i najvjerojatnije pokušati od jeseni tako raditi. inače još malo o rodnosti ( svi smo nestrpljivi i napeti ko puške ali od ploda još ništa )
poznanik ima 300kom istarskog. 10-11g star nasad u grm. lanjski rod 40tak vreča ( velikih) od krompira ( cca 1200-1500kg u ljusci naravno,ja mislio malih vreča a on se uvrijedio skoro)
s tim da kaže da ih baš ne mazi ( slabo održava,ne orezuje ,ne gnoji,ne đubri ).to nije loš prinos ja bih s tim bio zadovoljan ( to je otprilike 5kg po stablu,ako sam dobro izračunao ).znači mi koj ih mazimo i pazimo morali bi imati bar malo više.
to mi je svježa informacija i daje mi puno optimizma
samo da dođe kiša

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

lagani off-topic ali vrijedi pogledati [youtube:1i98999i]<object width="425" height="355"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/psAgcpF2Zss&hl=en"></param><param name="wmode" value="transparent"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/psAgcpF2Zss&hl=en" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="355"></embed></object>[/youtube:1i98999i]

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

svaka čast smiljane.imaš 5 iz guglanja
bit će gadne borbe sa okruglicama ( ne znaš jel ti bolje da manje rode ili da ih ima hrpa )

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

KOBAC kaže:
.... to je otprilike 5kg po stablu,ako sam dobro izračunao ....

Ja sam pred par mjeseci pricao sa jednim starim uzgajivacem koji desetke godina ima ljesnjake i na moje, malo provokativno pitanje, jel' tocno da moze stablo roditi i do 6 kg u ljuski on se samo nasmijao i reko " I vise i vise" :)
U stvari ocekivao sam odgovor da je to moguce uz vrlo intezivno pazenje i vrlo dobre agrometeoroloske uvjete te puuuuno srece, a on me, ugodno, iznenadio.

Eto samo treba docekati petnaestak godina :)

Usput... Bavim se mislju da na rotacionu traktorsku kosilicu/malcer umjesto nozeva instaliram nekakve cetke (tipa ovoga Obrisan neispravan link. ) i granicnik.
Sto mislite dali bi to moglo posluziti za skupljanje ljesnjaka koji su pali na zemlju u jedan red?

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419

pitanjce jedno.
čuo sam( svježa informacija slučajno) da lovorov list tjera glodavce. malo mu je hladno u našim kontinentalnim krajevima
ali ,s obzirom da su se namnožili kod većine nas, mislim da bi vrijedilo probati ( ja ću svakako nabaviti pelcere).
ako neko ima nekakvih iskustava nek javi( jer je jeftino i možda efikasno ).inače neke sam slike napravio ( nisu baš ispale kako sam očekivao,tj.htio sam vam pokazati da su voćke superrodne ali mislim da se ne vidi na slikama stvarno stanje)pa ću pokušati staviti.pozdrav!

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

Obrisan neispravan link.

Medju prvim korisnicima si ovog foruma i dalje ne znas slike stavljati kako treba... ovu sam ispravio

Samo malo truda, cak ne moras ni klikati vise nego do sada, a vima ce biti lakse...

Bobo

Najnoviji postovi

Na vrh