• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

M

Mister x

Guest
Pa to nisam mislio da ču ga bacat, ja hvala bogu imam svoje tržište osigurano, ali da se treba promjeniti stav države prema poljoprivrednicima na bolje to treba jer kao što kažeš oni dirigiraju cjenu uvozom a to je problem zato jer smo mi svi zajedno digli ruke od poljoprivrede.

Kad bi se svi koji imaju volje za radom držali onog što je titi rekao (snađi se druže ) onda bi crpili poticaje iz države i razno razne rupe u zakonu i živjeli bi ljepo od svog rada.
To je naravno stvar pojedinca kako se snalazi ali bože dragi informacije su tu samo ih trebas posložiti u glavi i pokrenuti nešto, ja naime ne mislim do penzije sjedit u uredu kao zaštitar nego nešto i zaradit svojim rukama.

Kapitala naravno treba isto ali i krediti više nisu tako loši kao nekad.

Tomislav

Član
Tu od
9 Sij 2007
Poruka
609
.........

Mister x evo da nešto kažem.Državu nije briga jel mi nešto proizvodimo dovoljno ili ne.Gledaj ovo,prošle godine je kukuruz išao masovno u luku Rijeka i na brodove i izvozio se a mjesec dana kasnije se uvozio kukuruz iz Mađarske u Zagreb i Varaždin i to sav izlomljen i jadan.Reci ti meni što je to nego samo nečiji osobni interesi.Država je u banani.Nego ajmo mi na vedrije teme :lol: .Ja se još uvijek dvoumim između lijeske i višnje,zovem okolo sve žive i više nisam pametan kako bi se reklo.Svakako da imam veliku volju i volim raditi a imam zemlju i svu mehanizaciju.....Ja imam za sada 4 ha a još stalno kupujem susjedne parcele pa če se to povečati....

Tomislav

Član
Tu od
9 Sij 2007
Poruka
609
Koju sortu lješnjaka je najbolje zasaditi....?.Rimski,Istarski,neku od onih talijanskih sorti ili.....?.Svagdje gdje pitam svako hvali svoju vrstu jer te sadnice prodaje :)....Å to mislite o onoj udruzi Corylus?

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
913
istina meni je čovjek falio i prodao sortu rimski i ja to posadio kolko ja znam rimski i istarski su kod nas najzastupljeniji i provjereno ok sad za druge neznam i nisam htio riskirati s njima ja sam posadio 5ha rimskog i još ču najesen 2 ha s 10% istarskog za oplodnju

M

Mister x

Guest
Ja smatram da svatko treba najprije vidjeti što če lako prodati a opet da i dobro zaradi. Ja sam iskalkulirao da ako uložim u orahe i lješnjake a sadit ču 50 % jednog a 50% drugog tako da nakon par godina vidim kaj bolje ide i tome se onda okrenem.

Smatram da nitko u ovoj dršavi nije toliko iskren i može ti zagarantirati neznam kakvu cjenu otkupa bilo čega, a zato moramo alternativno razmišljati.

A to znači Sadim orah i lješnjak koji može stajat i čekat na bolju cjenu kad je povoljnije prodati, sa druge strane opet imam šljivik i planiram povečati vinograd na 0,5 hektara.
Vino se lako proda a ako ne zapalim vino i napravim lozovaču rakiju a ako šljive nejdu napravim šljivovicu.

Mene nemre zeznut nitko samo vremenske neprilike.
Višnja je OK ali tu kod mene ti je Gospodin Vincek koji je vlasnik 50 % slastičarni u zagrebu zasadio 8 hektara tak da je to kod mene odmah u startu otpalo.

Inače njemu se možeš javiti za otkup pa skoro svakog voča, a čovjek je pošteniji od mene i plača stvarno dobro, recimo npr. orah ide po 30- 35 kn ovisi naravno o količini i kvaliteti

Tomislav

Član
Tu od
9 Sij 2007
Poruka
609
..........

Ja mislim da je to u Corylusu mulj teški.Imaju oni svoj e mail za pitanja pa sam im postavio par škakljivih pitanja ali ne žele odgovoriti :lol: .Mislim ,vidi se da im je cilj prodaja sadnica i jeftin otkup ploda pa da onda oni više zarade od proizvođača....Problem je kod višanja što ne mogu stajati ,moraju se odmah prodati po cijeni koja je tada trenutno na tržištu.Malo škakljivo.Kod lješnjaka je pogodnost što mogu stajati a ja imam prostora za spremiti ih koliko ti srce želi.Koji je broj od onog gospodina Vinceka,da malo vidim kako on razmišlja? :)

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
913
danas sam išao u hlebine kod koprivnice gledat neki tarktorče i kaže mi jedan deda da tamo neki tip posadio 25 ha i još sadi dalje

Tomislav

Član
Tu od
9 Sij 2007
Poruka
609
Taj tip je hrabar kao dabar:).Ipak je 25 ha puno ili on ima višak novaca pa mu je svejedno.Problem je kod nas što se uvijek u nečemu dogodi neki buum.Tako je bilo i sa nojevima i tko zna čime još,jedan vidi od drugog pa kaže zašto ne bi i ja.Super je to sve ali ako svi navale nema teorije da cijena neče padati....

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
913
neče zato jer je potražnja vani veča od ponude pogledaj si vani cjene ima na srpskom forumu je jedan srbin kaj živi u italiji dao linkove gdje se vide otkupne cjene lješnjaka i dobre su a kolko se tam priizvodi tak ada nemaš beda za to samo sadi

a sad onaj tip nabodno je radio u nekoj firmi bio faca i pokupovo zemlju navodno i onu po 5000kn gdje ima 20 cm zemlje ostalo šoder pa je gore kamionima dovozio humus i zemlju

Tomislav

Član
Tu od
9 Sij 2007
Poruka
609
5000 kuna hektar ili jutro?....Ako je jutro nije nešto jako povoljno ulovio pošto je još navozio humus kamionima,zamisli koliko košta taj navoz.Ma ja ti se dvoumim između višnje i lješnjaka.Imam uvjete kao mali Bog,puno zemlje ,svu mehanizaciju ,skladišni prostor ali nikako da prikupim informacije pa da odlučim....

Tomislav

Član
Tu od
9 Sij 2007
Poruka
609
...........

Talijani nigdje ne spominju Istarski i Rimski.....jel to nisu tražene sorte kod njih ili....?

Tomislav

Član
Tu od
9 Sij 2007
Poruka
609
'''''

Dečki dobio sam odgovor na moj upit upučen u Corylus!.Pa ja ne mogu vjerovati.Ako hoče netko uči u udrugu mora sklopiti ugovor kojim oni otkupljuju lješnjake i morate ih samo njima prodavati bez obzira koliku cijenu ponudili.Zamislite koja je to preprodaja i kako se ljudi hoče okoristiti na leđima ljudi koji krvavo rade....

Tomislav

Član
Tu od
9 Sij 2007
Poruka
609
kooperantski ugovor koji se sklapa između kooperanata i Corylusa OBVEZUJE
kooperante da isporuče proizvedeni lješnjak, a Corylus se obvezuje isti
otkupiti. Tako kooperanti nemaju problema sa plasmanom, a Corylus ima
količine na koje može računati u razdoblju trajanja ugovora.
Sadnice se mogu rezervirati u toku travnja i svibnja. Može i kasnije, ali
ako je veliki interes raspoložive količine se prije rezerviraju.
Sorte koje su primjerene za naše krajeve su Istarski duguljasti i Rimski u
omjeru 80:20. Istarski je glavna sorta, a Rimski služi kao oprašivač, ali i
njegov se plod koristi u proizvodnji.

Sa štovanjem,
Matija Zajec
091/253 2624
EVO TO JE TAJ DOPIS.I BAÅ  ME INTERESIRA ODAKLE IM SADNICE,DAJEM OKLADU DA SU IZ UVOZA,LIJEPU PARU OKRENU I NA NJIMA.

F

ferac

Guest
Novi sam ovdje i pozdravljam sve korisnike foruma...pozdrav Oljasima

Ž

Žan

Guest
Prvo javljanje

Hi ,novi sam član ovog vašeg foruma i prije svega Vas sve lijepo pozdravljam .... lijepo je naiči na ovakav forum i razmjenu iskustava ...a svi mi koji smo se tek počeli baviti poljoprivredom tj u ovom slučaju lijeskom smo zasigurno naletili na zid papira ,odredbi, loših savjeta , nestručnosti od strane onih koji bi trebali biti stručni i sl ... zato mi je drago da sam ovdje ..... ja sam iz okolice Osijeka i posadio sam 1,5 Ha lijeske prošle godine (za sad) i ako mogu odmah na početku par pitanja iz vašeg iskustva .......

1. Registrirao sam OPG, dobio riješenje , broj ...sve ok PITANJE: Da li se trebam prijaviti kao OPG u registar poreznih obveznika ako ne želim recimo biti u sustavu PDV.

2. dali i koje treba voditi papire ,dokumente i sl za OPG ili je potreban knjigovodstveni servis ....

da li se ima gdje o tome pročitati a da nisu nn i brdo članaka koji su ionako nerazumljivi

ako ste slučajno več pisali o tome a da mi je promaklo moja isprika

Pozdrav Krkiju i cijeloj ekipi na forumu

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
913
bilo je več o tome ali nema veze navečer bum ti napisal kad imam vremena

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
913
Re: Prvo javljanje

Žan kaže:
Hi ,novi sam član ovog vašeg foruma i prije svega Vas sve lijepo pozdravljam .... lijepo je naiči na ovakav forum i razmjenu iskustava ...a svi mi koji smo se tek počeli baviti poljoprivredom tj u ovom slučaju lijeskom smo zasigurno naletili na zid papira ,odredbi, loših savjeta , nestručnosti od strane onih koji bi trebali biti stručni i sl ... zato mi je drago da sam ovdje ..... ja sam iz okolice Osijeka i posadio sam 1,5 Ha lijeske prošle godine (za sad) i ako mogu odmah na početku par pitanja iz vašeg iskustva .......

1. Registrirao sam OPG, dobio riješenje , broj ...sve ok PITANJE: Da li se trebam prijaviti kao OPG u registar poreznih obveznika ako ne želim recimo biti u sustavu PDV.

2. dali i koje treba voditi papire ,dokumente i sl za OPG ili je potreban knjigovodstveni servis ....

da li se ima gdje o tome pročitati a da nisu nn i brdo članaka koji su ionako nerazumljivi

ako ste slučajno več pisali o tome a da mi je promaklo moja isprika

Pozdrav Krkiju i cijeloj ekipi na forumu
1. nemoraš se prijavit u rpo ako to ne moraš po sili zakona isto vredi za sustav pdva., a to ovisi o ostvarenom prometu ako je do 85 000kn onda možeš dobrovoljno se upisat a to se preporučuje samo u slučaju večeg ulaganja u dugotrajnu imovinu u budučnosti tada se mora ostat 5godina u sustavu kad jednom uđeš dobrovoljno
2kad si u sustavu pdva i rpo ti si opg za koji se vode knjige kao da si obrtnik i možeš vodit knjige sam ak znaš ili uzet nekog knjigovođu {moja draga vodi mojim frendovima za 200kn mj }
nema se baš puno gdje za pročitat ja imam slučajno pošto mi draga dobiva mjesečno časopis rrif za knjigovođe pa sam u jednom našo ima dost o tome bil,o bi dobro to skenirat al ja to nemasm i stavit na net da svu vidu

Na vrh