• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
mene muči kaj da uzmem novo za kosit oko toga tomo vinkovič j epreskup dal neki motokultivator pa na nj mogu stavit razne priključke ili sam kosilicu dal samohodnu na kojoj se voziš il kaj velika je to površina

razmak 5m i 3m od vočke do vočke opet kupio bi rade imt 539 al neznam jel to preveliko sa flakserico m traje dugo

za motokultivator dal uzet rotacionu ili strižnu kosu

H

haze

Guest
Kako napraviti trap za skladištenje sadnica lijeske?

Pozdrav svima... Naručio sam 800 sadnica lijeske koje če mi biti isporučene u rasponu od nekih 30ak dana, no međutim značajno kasnim s pripremom zemljišta pa je neophodno da sadnice pohranim u trap. Ima li netko iskustva s ovim, i koliko dugo se mogu držati sadnice u trapu? Hvala...

G

Guest

Guest
neznam dal ima kakve razlike ali vidio sam da zizek sve sadnice cuva u podrumu, u vlaznom pijesku.

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
prijatelju nikakva mudrost samo da korjenje nije vani na zraku da se ne suši i da ga u sluaju da bude mraza da ne smrzne ostalo valjda znaš jedan-dva štiha iskopaš rupu položiš ih unutra i zatrpaš

H

haze

Guest
Hvala ekipa na odgovorima. Sviđa mi se ova ideja s pjeskom i podrumom. Zanima me samo koliko se dugo mogu čuvati sadnice na ovaj način, odnosno, da li če imati utjecaja na kvalitetu sadnog materijala ukoliko sadnice pohranim u trap sve do tamo negdje 10 mjeseca? Eh, i zvona, ma i ne znam ti ja baš previše o vočarstvu, ovo mi je prvi projekt i sve nešto štrebam iz knjiga ali to se nikada ne može mjeriti sa savjetom iskusnog vočara, tako da slobodno budi opširniji u objašnjenjima, neču ti ja zamjeriti :D. Pozdrav!

G

Guest

Guest
bitno ti je samo da se ne osusi korijenje, inace kod zizeka (iliti žižeka ali ja i zbjegavam upotrebu nasih slova na netu) u svetoj mariji, su ti u podrumu boxovi cca 120x120 cm i tu cuva sav presadni materijal. e sad kak dugo to neznam probaj guglati mozda nesto pronadjes.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
pošto si platio sadnice i mene zanima za najesen oko 1000 komada moram posaditi

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
Nisam ni ja neki stručnjak za vočarstvo iako sam Polj. tehničar biljne proizvodnje više sam na ostalim segmentima poljoprivrede. Po meni na duže vrijeme bolje je koristiti vanjski trap nego pijesak i podrum. Ako planiraš ljesku saditi tek u 10mj. onda napravi vanjski trap ipak su sadnice vani na otvorenome. Rupu za trap napravi ovako neka ti bude dvostruko dublja od korjenja, što znači ako je korijen dužine 10 cm neka rupa bude 30cm. korjenje možeš lagano i podrezati kao i prilikom sadnje , pogotovo ono koje je oštečeno ostranit do zdravoga ( sprečava se truljenje istih i mogučnost proširena na ostalo) sa time dolazi do jačeg rasta onih sitnih, tankih korjenčiča ( korjenovih dlačica) a oni upijaju vlagu i hranjive tvari. Nebi bilo loše da iskopanu zemlju usitniti i pomješati sa pijeskom,može a i nemora. Sadnice postaviti normalno ( kao pri sadnji) i zatrpati.Pitaj ako te još štagod zanima

H

haze

Guest
Hvala još jednom... Napraviti ču onda trap vani pa "Bož pomozi". Zanima me još samo koliko bi sadnica bilo najoptimalnije staviti u svježanj i zahtjevaju li tako pohranjene sadnice neki poseban tretman što se tiče prihrane ili održavanja vlažnosti tla, i da li da trap natkrijem ili samo ostavim na otvorenom :?:. Evo zvona, još mi samo to reci i neču te više daviti :D. I zamolio bih prisutne da se ne smiju na ovu moju demonstraciju zavidnog neznanja :oops: .

Å to se tiče cijene sadnica krki, ja sam platio 15kn/kom., ali naručiti moraš puno prije, mislim da ti je več i sada kasno ukoliko si planirao saditi ove jeseni. Koliko sam ja shvatio sadni se materijal uglavnom uvozi iz Italije (domačeg je premalo) tako da svi distributeri insistiraju na puno ranijoj naruđbi. Ja znam za dva dobavljača i mogu ti dati kontakte ako te interesira...

Pozdrav...:wink:

H

haze

Guest
Eh, da... Sad je kasno, sve več plačeno... Kako bi naš narod rekao "poslije j... nema kajanja"... Corylus je povisio svoju cijenu još pred kraj prošle godine, i tamo je sadnica 15kn... Barem su meni tako rekli u Corylusu...

Eeeee, ma moje su ti sadnice bolje o tvojih, znaš, specijalne, ove što rode 100kg po stablu... Dada... Zato su skuplje :D

zvona

Aktivni član
Tu od
17 Pro 2006
Poruka
1,292
prijatelju nitko se nije rodio pametan: Još jednom ti kažem slobodno pitaj koliko znam objasnit i reči ču Kažu ovako jedan čovjek ne zna ništa a više njih puno. za ljesku nemoj natkrivati tko če ju natkrivati kad dođe na stalno mijesto. Slobodno ih postavi zajedno ne mora biti u svežnjevina a vlažnost slobodno zaljevaj, opet nemoj pretjerat. One če potjerati i nastaviti razvijati se i u jesen kada prestane vegetacija sadi, A pijesak se koristi za stratifikaciju ( mislim da se tako nekako zove (stručno)) to se koristi kada iz ploda lješnjak,orah ili kesten hočeš dobiti novu biljku

R

Ratarko

Guest
Vidim da se dosta priča o košenju trave i uređivanju vočnjaka pa evo ovako bih ja to riješio.
To je tarup sa četiri horizontalna tarup noža + batovi , imam ga od prošle godine.
Moguče ga je koristiti priključenjem na prednji hidraulik .
Uvoz iz njemačke , cijena 500 € , kupio sam ga nakon što sam radio sa istim takvim kojega sam posudio od jednoga prijatelja .
Tarup je širine tri metra ali zbog njegove izvedbe duplo je lakši za vuču od tarupa koji imaju noževe koji dižu i prebacuju biljnu masu preko sebe .
Tarup se može pogoniti sa IMT 539 traktorom ali recimo u kukuruzištu ide jedva prvom brzinom dok pri tarupiranju korova i trave ide zadovoljavajuče dobro. Koristio sam ga u kombinaciji sa IMT 539 samo za tarupiranje ispred svojih njiva i za uređivanje poljskih putova koji u ljeto zarastu od korova sa strane pa se provožam do svake svoje njive jednom stranom i vratim drugom i put izgleda super.

Obrisan neispravan link.

M

Mister x

Guest
U principu je to isto takav stroj kakav imam ja samo dvaput širi od mojeg.

R

Ratarko

Guest
Pa da , iza ima dva visinska kotača na svakoj strani stroja ( na slici je samo po jedan na svakoj strani ) i ništa drugo nije posebno .

M

Mister x

Guest
Jesi li možda upučen dal takvi stroj ima u širm formatu od tvojeg ili možeš bar napisati neki model ili ime firme koja ga proizvodi.

R

Ratarko

Guest
Evo , ime je sa ove strane stroja - Zipfinger
Ovo su jedini podatci koje sam na brzinu pronašao...

ZIPFINGER Ges. m. b. H.
Siebe u. Schläger, Filtertuch, Abscheidemagnete für Schrotmühlen

3363 Amstetten-Neufurth, Holzstraße 8
Telefon: 07475/52555
E-Mail: info@zipfinger.at

Obrisan neispravan link.

Najnoviji postovi

Na vrh