Pozdrav,
novi sam tu,čitam Vas sve skupa već jedno vrijeme, a iako sam se predstavio u temi predstavite se, ponovit ću ovdje još jednom, odlučil sam se krenuti s lješnjacima. Plan je bil krenuti na cca 6000 m2 ove godine, a do dva hektara plantaže lješnjaka, koliko mi je trenutno (obiteljske) zemlje na raspolaganju, doći na jesen slijedeće godine. No, kako to već bude, čovjek planira, Bog određuje. Ove sam godine kupio tek 30 sadnica (dvadeset istarskih dugih i deset rimskih), dvogodišnjih, istarski su visoki cca 1-1,2 m, a rimski i do 1,8m. Htel sam probati neke stvari naučiti u praksi, a i popuniti prazninu u jednom malom voćnjaku koji je nedaleko od mjesta gdje bi druge godine trebalo krenuti ono kaj nisam napravil ove.
E sad, zakaj pišem ovaj post? Zamisao je bila da sa ovim sadnicama malo eksperimentiram. Naime, vidim, odnosno čitam da svako od Vas ozbiljnijih ima neke svoje cake, pa bi ja probal slijedeće:
1. Posadil bi tri reda, 3,5 m razmak između redova, 3 m između sadnica (razmak mi načelno tu nije bitan jer je to voćnjak u kojem ne planiram saditi više lješnjaka, nego razviti pčelinjak), u sredinu bi stavil rimski, a sa strane istarski.
2. Tlo nisam nosil na analizu, no oko mene uspijevaju voćnjaci i fala Bogu vinogradi. S tim dijelom se budem zabavil onda kad krenem ozbiljnije na drugoj parceli. E sad, zamislil sam da u dva reda stavim nekakve tablete koje sam kupil gdi i sadnice, a u jedan red stavim stajski gnoj (svinja&kokice co.). Stavil bi stajski gnoj (koji stoji već cca 3 tjedna gore na bregu) jednu lopatu štihaču prije nego u rupu stavim sadnicu.
3. Nisam oral, pa sam po preporuci čovjeka koji mi je prodal sadnice zamislil iskopati plitku rupu (cca.30 cm dubine, 40 x 40 cm stranica) i narahliti zemlju. Sadnice bi onda stavil nakon kaj u rupu stavim desetak cm narahljene zemlje pomiješane u nekim rupama sa stajskim gnojem, a negdje ide samo ta "tableta".
Sve skupa bi onda zatrpal. Kolko da tu zemlju nagazim?:icon_scratch:
4. Sad ono kaj je možda i najbitnije i gdi nebi rado eksperimentiral. Odlučil sam se za stablo. Savjetovano mi je da sadnice nakon sadnje režem na visini od cca. 70 cm. ispod reza ostavim 4 pupa, a ostale potrgam. Kaj mislite o tome?
Ovo je definitivno puno teksta za malo lješnjaka, al stvarno bi cijenio Vas iskusnije, pogotovo one koji su se žalili da nisu imali pomoći od samog početka, da se izjasne malo o mojoj zamisli i što bih posebno cijenil, daju neki svoj savjet.
Isprike zbog dugog posta.
hi):