• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
I reglon je zabranjen ako se ne varam. Mozda da probam udarit duplom dozom bakra po izdancima posto imaju lijepe pupove i listove vec sada ? :D
Radije probaj za suncana dana sa jakom koncentracijom Uree ;)
ili sa totalom,,,

Pričekati, ili odmah odrezati tu granu?

Nema se tu kaj cekati,,,
To nije pomrzlo nego su bakterije odradile svoj dio posla,,,
 

JARO1971

Novi član
Tu od
10 Ožu 2018
Poruka
28
Isto to se događalo i kod mene lani i tijekom ovoga proljeća također. Bila gospođa iz savjetodavne rekli su da se radi o bakteriji koja napada korijenov sustav, te sam dobio program zalijevanja tijekom 6,7 i 8 mjeseca. Mogu reći da je jako zeznuta bolest, u roku od par dana ode cijelo stablo (15 godina), nepomaže niti orezivanje posušenih grana. Lani sam vadio cijela stabla i ostavljao prazne rupe u koje sam po preporuci nabacao vapno, te niti ove godine nisam radio podsađivanje.
 

antondj

Dobro znana faca
Tu od
30 Kol 2015
Poruka
724
Zna li tko sta su ovi crvici? Pogledao stotinjak stabala, samo na jednom sam ovo vidii. 20200423_163718.jpg
 

sttipa

Iskusan lik
Tu od
6 Tra 2013
Poruka
2,187
Gusjenice leptira...a sad moram priznat neznam kojeg...odrezi granu s gnijezdom i spali...
 

mizer

Novi član
Tu od
20 Pro 2015
Poruka
25
Zna li tko sta su ovi crvici? Pogledao stotinjak stabala, samo na jednom sam ovo vidii. View attachment 25306
Pozz to je dudovac larva belog leptira (uglavnom se hrani dudovim liscem i pravi mrezu za zastitu) Iseci to i spali, da ne bude jos generacija.
 
Posljednje uređivanje:

Hocus Pocus

Novi član
Tu od
24 Tra 2020
Poruka
2
Pozdrav svima,
Ima li jos netko problema sa susenjem cijelih stabalca? Nama se ovog proljeca 30-ak u potpunosti osusilo. Zna li netko sto moze biti uzrok? Slike su u prilogu.

Hvala na odgovorima.. :)

PS. Nova sam ovdje, ovime se bavim vise rekreativno (za sad) pa ne zamjerite ako mozda zvucim kao da sam pala s Marsa :)
received_543641919923295.jpeg received_754606571741015.jpeg received_161535421900087.jpeg
 

4340

Dobro znana faca
Tu od
2 Ožu 2018
Poruka
374
I meni su se posušila neka stabla međutim sva su flaksericama bila opletena kod zemlje ???? Prošle godine smo okupali ručno, a ove godine smo počeli špricat totalom.
 

Hocus Pocus

Novi član
Tu od
24 Tra 2020
Poruka
2
I meni su se posušila neka stabla međutim sva su flaksericama bila opletena kod zemlje ???? Prošle godine smo okupali ručno, a ove godine smo počeli špricat totalom.
Mislite da je od flakserice? Na to smo i mi posumnjali, ali onda smo skuzili da neki uopce nisu osteceni. Poceli su listat i onda samo umrli.
PS. Rucno? 😳 Svaka cast..
 

Nonsense

Član
Tu od
13 Sij 2017
Poruka
67
Pozdrav,
koliko sam primijetio ove godine se oplodnja ranije desila, kojih 2-3 tjedna uranila, pa se već kod Istarskog mogu vidjeti mali plodići, a onda će vjerojatno i kod Rimskog ubrzo, znači da bi zaštitu insekticidima trebalo prilagoditi.
 

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
To sto se vide plodovi ne znaci da se oplodnja dogodila,,,
Ako bude srece dogodit ce se kasnije za mjesec mozda i kusur dana,,,

A sad ako moze malo pojasnjenje pojma da bi zastitu insekticidima trebalo prilagoditi?
 

Nonsense

Član
Tu od
13 Sij 2017
Poruka
67
imaš pravo, greška, nisam bio osobno u nasadu već mi je otac slike slao mobitelom loše kvalitete i uvjeravao me da se vide plodići već, a to samo ovojnice nastaju odnosno clusteri, zaletio sam se kasnije sam i uvjerio u stanje, još mi bilo čudno jer znam da je prerano za oplodnju, lažna uzbuna :)
Za zaštitu sam mislio eventualno zbog stjenica iako mogu štete napraviti i prije oplodnje te ljeskotoč koji se seli kasnije na lijesku sa drugih vrsta pa sam mislio ako je prije bila oplodnja mogli bi se prije preselit zbog plodova makar se dopunski i listovima hrane i jasno ovisi o generaciji kako se potrefi, al da u pravi si
 
Posljednje uređivanje:

JARO1971

Novi član
Tu od
10 Ožu 2018
Poruka
28
Da li je netko već isprobao prskanje izdanaka sa UREOM, i koja bi koncentracija bila dostatna. Biti će zanimljivo jer stvarno se više nemože nabaviti niti Basta niti Reglone. Da li bi moglo biti eventualnih nus pojava. :rolleyes:
 

Nonsense

Član
Tu od
13 Sij 2017
Poruka
67
Ja sam Reglonom (dikvat) prošle godine špricao, htio sam bastom (glufosinat), ali nisam mogao baš naći pa sam išao reglonom. U svakom slučaju kao što je netko ovdje napisao koda izdanci još više rastu, katastrofa živa, svako malo bi morao špricati da ima nekog učinka, plus je za čovjeka dosta otrovan i ako se šprica kad je vlažno i dospije u tlo bude perzistentan oko 30 godina, glufosinat je definitivno puno više ekološki prihvatljiviji herbicid. A sad što dalje stvarno ne znam, jedne godine sam mehanički rezao pa isto samo još više rastu i više ih tera pa ih je u konačnici teže rezati jer se njihov broj širi, što je logično povratni odgovor na rezanje. Ići trimerom nisam fan jer možemo oštetiti deblo i rez neće biti ravan. Neki ih puste cijele godine pa ih najesen skidaju, otome ja počinjem razmišljati. Imam još nešto reglona od prošle godine pa ću prvi put s time proći, a razmišljam da ih kao i drugi pustim da rastu pa skidam na kraju godine, jer što više režemo to je jaći povratni rast. S druge strane nitko od nas nije toliko veliki uzgajivač da ide plamenicima što se koristi u ekološkom uzgoju lijeske u Italiji. Vrlo zanimljiva tematika što je netko sada pokrenuo, eto pa nadam se da ćemo nastaviti sa diskusijom.
 

Dada

Novi član
Tu od
15 Kol 2019
Poruka
5
Ja sam špricao izdanke jakom otopinom Uree i malo su pocrnili listovi koji su bili uz stablo i na vrhovima grančica. Mislim da nije dugotrajno rješenja.
 

antondj

Dobro znana faca
Tu od
30 Kol 2015
Poruka
724
Mozeli mi tko reci sta je vidljivo na slikama. Ono malo smedje, jesuli to osuseni plodovi? Na na drugoj slici, jesu li to zametnuti plodovi?
 

Najnoviji postovi

Na vrh