Vasa sreca je sto su lesnici oblika grma,mozete ih podmladiti.To sto hocete da ostavite jedan izdanak i od njega formirati stablo to moze ali je po meni bolje ostaviti vise izdanaka i opet podmladiti u obkiku grma.Ako se lesnici na dva metra sadjeni svaki drugi izbaciti i tako ostaviti prostor za nove.Podmladjivanje se pocinje u osmoj godini,ostavlja se jedan do dva mlada izdanka i za dve godine stare grane,dve ili jedna se iseku da bi mlade dosle na njihovo mesto i tako svake godine,za cetiri godine podmladi se zbun.Jel tko išao u pomlađivanje nasada ikad ?
Ja imam nasad za koji se brinem jer mi se šogor odselio.
Nasad je star 15+ godina i otpada urod uz to neka stabla propadaju.
On je to održavao u grm ja sam prorijedio i sada planiram
ostaviti na svakom mjestu jedan mladi izdanak koji bi trebao rasti u stablo
ne želim grm.
Posađeno je na premali razmak od 2 metra , ali to mi ne otežava košnju trave jer sam imam mali traktorić za košnju.
Nasad je na kiselom zemljištu koje baš ne odgovara.
Radim si sadnice za drugi nasad kad ne daju poticaje za novi nasad koji mislim saditi u stablo..
Ima za kupiti vrtni mjerač PH i vlage pa ću izmjeriti kada kupim.
E sad me još interesira jel tko maže stabla lijeske sa voćarskim voskom ?
To sam vidio negdje na youtubeu da rade ameri.
Nije šuma... Uredio sam da grmovi imaju najviše 4 osnovne grane kako bi trebalo biti, s tim da sam većinu već ostavio kao jedno stablo. Želja mi je da mladi izdanci izrastu ravno u stablo za sada mi to uspijeva sa nekim izdancima , neki čak već imaju plod. Teško je sačuvati mlade izdanke od flakserice pa sam stavio plastične flaše da ih zaštitim,I 4 m je premalo za grm u 15oj godini, mogu misliti kakva je to tek suma na duplo manjem razmaku.
PozdravPozdrav svima,
unaprijed se ispričavam ako je ovako pitanje već bilo postavljeno, pretražio sam temu ali nisam uspio pronaći odgovor.
Imam mladi nasad lješnjaka u Zagorju na brijegu na blagoj padini.
Na otprilike 30% nasada su se počeli sušiti pupovi i mlado lišće. Takve sadnice nisu koncentrirane na jednom dijelu nego se pojavljuju kroz cijeli nasad.
Mislio sam da je to možda zbog mraza jer je bio period od par tjedana kada je ujutro bio jak mraz a preko dana toplo. Međutim čudno je to što je doslovno na istoj sadnici jedna grana zdrava i zelena a na drugoj su pupovi i lišće posušeni.
Zna li možda netko dali je to nekakva bakterioza ili je moguće da je mraz krivac?
View attachment 26094 View attachment 26096 View attachment 26097
Prekrasno