• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Sada ste me podsjetili da sam ja nalazio osinja gnijeza na mladim ljesnjacima. Ispada da su ose nestetne?

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
Nakon ovipozicije ispod štita (štit štiti jajašca nakon ugibanja ženke) ženka ugiba, a sredinom lipnja ispod štitova izlaze mlade ličinke. Ličinke odlaze na lišće i na naličju se hrane sisanjem sokova. Mogu se naseliti i na plodovima. U kolovozu kada prestaje kolanje sokova u lišću , odlaze na grane, gdje se najčešće smještaju oko pupova i tu prezime.

Šljivina štitasta uš je periodični štetnik i u nekim razdobljima jako se prenamnožava i čini goleme štete. Nakon 5-10 godina i više kada se ovaj štetnik gotovo ne zapaža, dolaze 2-3 godine vrlo jake pojave i velikih šteta, velik broj stabala propada jer se osuše zbog sisanja milijuna štitastih ušiju kojima su zarežena. Dio stabala propadne zimi od smrzavanja jer je zbog sisanja štetnika u zimu ušao neotporan.

Šljivina štitasta uš ima dosta prirodnih neprijatelja. To su naročito bubamare i ose najeznice, no vrlo je često napada i gljivična bolest Isaria lecaniicola koja zna uništiti i do 90% ušiju.
Osnovna mjera suzbijanja, kao i kod svih drugih štitastih ušiju je zimsko prskanje koje se provodi do bubrenja pupova mineralnim uljima. Vrlo je djelotvorno i kasno zimsko prskanje u vrijeme bubrenja pupova uljnim organofosfornim sredstvima. U toku vegetacije ličinke ovih štetnika mogu se tretirati insekticidima u vrijeme migracije (od lipnja) i kretanja ličink (npr. Rogor 40) i sredstvima na bazi nikotina, ali i drugim sredstvima preporučenim za suzbijanje štitastih ušiju.

čini mi se da ne bi trebale biti tako opasne! prskao jednom idem ponovo za 10tak dana! dobro googlanje dejane.pfos

Smiljan Sada ste me podsjetili da sam ja nalazio osinja gnijeza na mladim ljesnjacima. Ispada da su ose nestetne?

pa nisu tako ne štetne pogotovo ako si u kratkim hlačama i rukavima :supris:

dejan.pfos

Član
Tu od
4 Tra 2011
Poruka
110
Kobac, prošle godine sam diplomiro a tema rada mi je bila štetnici lijeske na mom području tako da sam detaljno proučio štetnike lijeske. Nedavno je poslan pregledni rad na tu temu glasiku zaštite bilja pa ako netko to dobiva evo i preporuka...

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
od dejan.p Kobac, prošle godine sam diplomiro a tema rada mi je bila štetnici lijeske na mom području tako da sam detaljno proučio štetnike lijeske. Nedavno je poslan pregledni rad na tu temu glasiku zaštite bilja pa ako netko to dobiva evo i preporuka...

oo! sve čestitke na diplomi! svaki savjet nam je dobro došao, pogotovo od struke!

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Potrebne količine hranivih elemenata za lješnjak (upit je bio kod teme bresaka, ali odgovor ide tu gdje mu je i mjesto):
Za 100 kg suhih plodova, ljeska treba:
1. N............... 0,90 kg
2. P2O5.......... 0,92 kg
3. K2O........... 0,96 kg
4. MgO........... 0,15 kg
5. CaO............ 0,28 kg

Što se tiče ostale gnojidbe obratiti pažnju na: bakar, cink i naročito sumpor.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
danas sam našao na plodu ljeskotoča bas dok je zabadao bušilicu u plod a malo dalje su jahali jedan na drugome

prije mjesec dana sam šprical sa cromgor 40 ali izgleda da to nije to

sad kad malo stanu ove kise bi trebalo necim špricati

koji je insekticid najbolji za ljeskotoča

rimski ove godine u mom kraju rodan dosta kak je kod vas

dejan.pfos

Član
Tu od
4 Tra 2011
Poruka
110
Parenje i ovipozicija (bušenje i odlaganje jaja) počinje u lipnju i traje tijekom srpnja. Budući da se imago (odrali kukac) u ovom razdoblju nalazi na lijeski 5-6 tjedana, prskanje treba ponoviti 2-3 puta.

Pripravci su sljedeći ovisi kakvo djelovanje tražite sistemik ili kontaktni: Pirel-D, Atletico, Zagor, Moris, Nurelle-D, King, Chromgor....

Chromgor 40 (sistemik) ima karencu za voćne vrste oko 21 dan. Moje mišljenje je da ste trebali ponoviti s chromgorom za 3 tjedna. Mi isto špricamo sa Chromgorom i zadovoljni smo (prošle sami išli sa Kingom pa mjenjamo da ne razviju rezistentnost, mada nije loše u jednoj vegetaciji imati 2-3 pripravka i mjenjati svaki put drugi insekticid - prema preporuci struke), samo se treba držati uputa. Ali na Vama je da odaberete i neki drugi preparat koji Vam možda bolje odgovara.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
Ljeskotoč treba udriti u pravom trenutku i naravno s odgovarajućim sredstvom. Sva navedena sredstva su dobra, ja uvijek biram ono koje djeluje kontaktno i želučano. I uvijek stavim gornju granicu preporučenog. Jer ljeskotoču treba malo više...Dobrar mi je Kohinor 200 SL, Pyrinex250 ME...

Meni ove godine sve u lješnjaku-plantaži izgleda da je mjesec dana uranilo. Npr. krupnoća ploda za ovo doba je iznenađujuća. Dešava se da neke grančice jedva odoljevaju držeći teret. Rodnost je zadovoljavajuća. Istarski i rimski podjednako. Na istarskom, u nekim - rijetkim slučajevima brojim 15 plodova u jednoj čaški, nije sitno već iznad prosjeka krupno. To se vjerojatno neće moći održati do zrelosti jer će zbog težine popadati. Koje je rješenje- ima li kakva zaštita za jačanje grančica, pitanja je malo bezveze ali....nećemo valjda i mi prorjeđivati kao breskvari.
Otkinula sam jedan takav i uslikala; ali neznam postaviti sliku:madmana:

D

Deanzg

Guest
q

Ja sam bio ovaj vikend do nasada... Od možda 1000 sadnica ploda ima na recimo 100, s tim da će u 11. mjesecu biti 3 god kak su u zemlji... Većina je rimskog i raste ko lud... Lista ima puno, a na jednoj njivi gdje su najlošiji, nema sadnice da neka gamad nije jela list... Tu mi je nasad blizu šljivika, možda ima nekaj u tome.... Makar i šljive špricam i nisu nekaj bolesne... Nije trebalo kosit, to ću koji drugi vikend... Kad se sve zbroji, ja sam zadovoljan...

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
od karla
Meni ove godine sve u lješnjaku-plantaži izgleda da je mjesec dana uranilo. Npr. krupnoća ploda za ovo doba je iznenađujuća. Dešava se da neke grančice jedva odoljevaju držeći teret. Rodnost je zadovoljavajuća. Istarski i rimski podjednako. Na istarskom, u nekim - rijetkim slučajevima brojim 15 plodova u jednoj čaški, nije sitno već iznad prosjeka krupno. To se vjerojatno neće moći održati do zrelosti jer će zbog težine popadati. Koje je rješenje- ima li kakva zaštita za jačanje grančica, pitanja je malo bezveze ali....nećemo valjda i mi prorjeđivati kao breskvari.

nekad nenad imao sličan problem ( činimi se prije 2g. ) i ponovo je gnojio kanom u 6mj. navodno se plod uspio održati, a da se grane nisu previše savile!! ako me sječanje ne vara. i to je ono što smo spominjali palfinger i ja.treba ostaviti više malih grančica i više etaža jer se upravo to dešava sa jednom granom ( ili kako nas je knjiga učila 3-4grane u vazi ) to je nažalost pogrešan način uzgoja krošnje kod lijeske. poglavito važi za istarski!!! naravno grmaši nemaju takvih problema!

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
od vuka koje me stvari pate. žute pjegice po listovima na nekim grmovima i neki od štetnika koje sam vidio!

e ovo i mene pati ! žute pjege po listovima. ako neko zna što je to! vuče daj se malo raspitaj o žutim pjegama. dejane.pfos i ti si u toku! i svi ostali koji nešto znaju. to bi moglo biti vrlo opasno! ono što sam ja pročitao vuče na virus i lomaču!!!

ako je, kako to liječiti!!

dejan.pfos

Član
Tu od
4 Tra 2011
Poruka
110
Moje mišljenje je da nema panike... mislim da se radi o herbicidima koji slučajno usljed drift-a (zanošenja) dospiju na list, ako tretirate korove ili netko pored (susjed) nešto šprica desi se da u zračnu struju dospiju kapljice koje se šire okolo.

Jel to ovako izgleda??

Uploaded with ImageShack.us

dblaz

Član
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
107
upravo tako, susjed ne pazi kad šprica!
Pored mene je posađen suncokret i prilikom špricanja nije čekao vrijeme bez vjetra,tako da mi je prvih jedno pet redi dobrano nastradalo ali srečom nema neke posljedice za lješnjak.samo je žalosno što svake godine bude isto da on sam nevidi i nešprica u povoljnijim vremenskim uvjetima

KOBAC

Član
Tu od
13 Svi 2008
Poruka
419
dejan Moje mišljenje je da nema panike... mislim da se radi o herbicidima koji slučajno usljed drift-a (zanošenja) dospiju na list, ako tretirate korove ili netko pored (susjed) nešto šprica desi se da u zračnu struju dospiju kapljice koje se šire okolo.

Jel to ovako izgleda??

Uploaded with ImageShack.us

to je to! ok ako kažete da je tako nema panike! lakše se diše!

dblaž kako je kod tebe!

da li ste čuli da je matijević kupio orahovicu!! najnovija informacija!! ili dio nje nisam siguran ( eurovoće - ne znam da li je to ime za cjelu firmu )!!

R

reddog

Guest
Ja sam bio ovaj vikend do nasada... Od možda 1000 sadnica ploda ima na recimo 100, s tim da će u 11. mjesecu biti 3 god kak su u zemlji... Većina je rimskog i raste ko lud... Lista ima puno, a na jednoj njivi gdje su najlošiji, nema sadnice da neka gamad nije jela list... Tu mi je nasad blizu šljivika, možda ima nekaj u tome.... Makar i šljive špricam i nisu nekaj bolesne... Nije trebalo kosit, to ću koji drugi vikend... Kad se sve zbroji, ja sam zadovoljan...

mojem će biti isto 3 godine u 11. mjesecu. imam ih nekih 450 komada i na njih recimo 30-ak njih nema ploda. nije da se hvalim al stvarno sam zadovoljan pogotovo sa rimskim. istarski mi je dosta podbacio. ove godine nije s ničim špricamo ni dohranjivano. jedino sam prošle jeseni pognojio sa 7-20-30.
nisam s ničim špricao i to samop zbog jednog razloga:
kod svojih staraca na vrtu imam jednu ljesku staru cca 12 god. nikad nije špricana ni gnojena ni dogranjivana. samo su mladi izbojci porezani. i svake, ama baš svake godine rodna je da je to čudo. sortu ne mogu procjeniti pa ču staviti slike kad uslikam pa da vidite eto, ko vjeruje nek vjeruje ko ne, ne.

D

Deanzg

Guest
q

Drago mi je da tvoji tak piče... Možda moju polude iduće god pa te stignem... hehehehehahaha
Meni je jako bitno da kad god dođem na njivu vidim napredak, onda sam sretan... Idem kosit ovaj vikend oko njih, pa ću svaku moć detaljno pogledat...

Najnoviji postovi

Na vrh