bobostar
Aktivni član
- Tu od
- 14 Pro 2009
- Poruka
- 1,556
Koliko plodova ide u 1 kg medvjeđe ljeske? :scratchKod mene je 390 kn/kg. ovogodišnji urod.
Koliko plodova ide u 1 kg medvjeđe ljeske? :scratchKod mene je 390 kn/kg. ovogodišnji urod.
Kod mene je 390 kn/kg. ovogodišnji urod.
@Karla... ja sam Vam poslao još početkom mjeseca PM i ništa ne odgovarate??
Karla, svaka Vam čast. Bilo je tu dosta posla, kako ste čistili lesku?
Jeli i ova sadnja ide na stablo ili žbun?
Ej, odgovorila sam ti i to veoma opširno. Budem potražila pa ti ponovno pošaljem. Bilo je puno p.p.
Ljesku smo čistili i oko 1/3 je gotovo, znači još moramo odraditi ostalo. Čistio nam je jedan član foruma uspješno već treću godinu zaredom. Moram ga pitati da li ga mogu imenovati ili slikati kod sljedećeg termina čišćenja pa stavim slike.
Sadnja će ići na stablo, ali veoma kratko - prva grana od zemlje oko 30 cm. Ovo što mi je pušteno u grm imam osjećaj da nemam potpunu kontrolu nad njime, stabla lakše obuzdavam. Iako grmovi u ovoj fazi 5.-ta godina uzgoja su razvijeniji, više zelene mase, više prirasta, ali nisam sigurna da je i više uroda.
Stabla u ovoj usporedbi su visine 60-70 cm krošnja od zemlje.
Ručna berba u prosjeku jedan radnik pobere 12-13 kg lješnjaka sa komušinom-istarski i rimskog samo čisti plod (istarski 80%+rimski 20% -sadnja) na sat. To je mjereno čistog rada, bez pauze.
Plod je veoma kvalitetan i krupan, dosta prosušen, već kod same berbe. Nakon čišćenja i kraćeg prosušivanja može se staviti na tržište. Cijena? Razne ponude: od smiješnih iznosa do zadovoljavajućih, ali ništa ekstra posebno dobro.
Sadit ćemo nove površine, i svima koji su krenuli u lješnjake želim puno strpljenja do 6-7.-me godine uzgoja, treba izdržati trud će se isplatiti.
Pozdrav svima
Evo da se i ja prikljucim temi. Imam plantazu kalemljenog lesnika oko 500 stabala od kojih 160 u 6-oj godini. Prinos je ove godine bio oko 1kg po stablu. Od mehanizacije koristim Tomu V. sa frezom i kosilicom. Pre nedelju dana sam zatravio ceo vocnjak.
Glavna sorta mi je Enis,a oprasivaci Lambert pored njih sam sadio i Rimski,a za ovu jesen je u planu i Halski.
Pokusao sam da kalemim lesnik i zadovoljan sam prijemom. Ove godine sam nabavio seme Mecje leske pa cu pokusati da sam napravim podlogu koju sam do sad kupovao
ima nešto vezano za čiščenje ili tucanje lješnjaka evo linka a i na njuškalu ima istoimeni ....
evo linka na you tube
http://www.youtube.com/watch?v=xYwxjMqDNVE&feature=player_embedded
a vidim ima i na njuškalu http://www.njuskalo.hr/strojevi-gos...roj-tucanje-ljesnjaka-oglas-3167571?tab=video
to mi je prijatelj dugogodišnji meni je počistio iako imam samo malo ali najbrže u životu i odlićno čiščenje lješnjaka....
ja radim sa tim strojem! vrlo dobra mašina! ako nekog nešto zanima ili je zainteresiran za mašinu može me kontaktirati na PP! sve ču mu objasniti što kako i gdje!
lijep nasad bogi!
dobro veče veljo je zanima me stroj za čiščenje lijeske zanima me kako izgleda iznutra za čiščenje ako nije tajna hvalapa ako je tako dobra stvar moglo bi svima koristiti
ovdje ti to ljepo opisi nama jer kome treba vise od 300kg na sat od nas sa par ha ljeske
kaj fakat ne treba kalibriranje