bobostar
Aktivni član
- Tu od
- 14 Pro 2009
- Poruka
- 1,556
ZA BOBOSTARA zanima me u vezi gnojenja ljeske. Da li se može u ovo jesensko doba ići sa kalcifikacijom i NPK gnojivom istovremeno u nasadu starom 7 godina.
Stanje nasada po pitanju lista je takvo da lišća ima 80% na stablu, pa me zanima prihrana preko lista koju si dao za šljivu. Ima li list koji još gore treperi neku funkciju da može usvojiti gnojivo dato preko prihrane ili je gotovo s time.
Ako ide prihrana može li se mješati sa Nordoxom. Unaprijed zahvaljujem.
Što se tiče kombinacije kalcifikacije i NPK gnojidbe; ne preporuča takav zahvat. Problem je u reakciji dušika (amonijskog obilka) i fosfora (superfosfata) sa kalcijem iz vapnenca. Iako možda negdje pronađeš i drugačiji podatak.
Što bi sada preporučio?
Provesti NPK (jesensku) gnojidbu bez dodavanja kalcija, a onda u proljetnoj gnojidbi dodati KAN i kasnije Fertdolomit. Naime, dodavanje kalcija u jesen nema preveliki učinak jer je korijen ljeske relativno plitak, a veće količine oborina tijekom jesensko-zimskog perioda isprati će većinu Ca u dublje slojeve. S druge strane, ljeska najviše kalcija troši nakon cvatnje, u vrijeme rasta plodova (i formiranja ljuske).
Ako se ipak želi ići da kalcijem u jesensko-zimskoj gnojidbi, onda preporučam kalcij-cijanamid (CaCN2) ili po starom nazivu vapneni dušik (inače gnojivo posebno dobrog učinka za gnojidbu ljeske). Sadrži 20-21% N i oko 60% Ca, a ima izrazito produženo dijelovanje (CaCN2 nije direktno pristupačan biljci, već se transformira u UREU, potom u amonijski oblik dušika i naposljetku u nitratni). Osim toga ima i insekticidni učinak na štetnike u tlu.
Što se tiče folijarne gnojidbe sada, ovisi o stanju lista. Ako je list već počeo žutiti, "priča" je gotova - list više nije aktivan, i nema smisla sada dodavati (skupa) hraniva. Praktičan test je provjera čvrstoće veze peteljke lista i grane. Ukoliko se na mali pritisak prsta, peteljka lako odvoji od grane, znači da je kalusiranje već počelo, i nema više transporta list-stablo. Jednostavno, treba otići u nasad i provjeriti stanje, ali mislim da je već uglavnom kasno.
Nordox se može mješati sa Zintracom, Bortracom i Mantracom, prema koncentracijama koje navode proizvođači preparata.
:rolleyess:
p.s. Spremam napisati i mali priručnik o gnojidbi lješnjaka, jer imam dosta materijala na tu temu (a i nešto iskustva). Nadam se da će biti gotov do kraja godine, ali bi prezadnju verziju prije puštanja u javnost poslao "lješkarima" na pregled; spojiti znanje i iskustvo . Nadam se suradnji na obostranu korist.