Meni su najiteresantnije BUM INFORMACIJE ovog tipa.
Evo nekih:
1.Nitko ih ne prodaje, znači ne postoje plantažni nasadi pa ni praktično iskustvo, ali zna se da su drastično kvalitetnije. Pa mi još nismo ni razlučili koji je uzgojni oblik bolji grm ili stablo, i još štošta vezano uz uzgoj.
2. Cijena ekološkog lješnjaka veća 20% od uobičajenog; gdje? tko ga proizvodi? tko ga otkupljuje? pa mi nemamo rješeno pitanje plasmana ni onog što sad radimo tek se nešto nazire.
3. sadnja ljeske u špaliru na armaturi onoliko sadnica na ha, raniji dolazak u rod, ekonomična proizvodnja da boli glava. kakva su praktična iskustva, ako može kakva slika i sl. pa da povećanje proizvodnje uz nedostatak zemljišta rješimo na taj način.
Bilo bi dobro za sve nas, da nas netko prosvijetli, ali samo sa konkretnim stvarima na temelju činjenica ako ih želi iskreno podijeliti na forumu.
Na temu ekološke proizvodnje čemo malo kasnije. Netko je pitao da li sam ja u ekološkoj s lješnjakom, ne nisam, razlog je malo složenije prirode, ali nemam ništa protiv ako uspijem posložiti masu stvari da bi ona bila uspješna, a ne da samo računam na veliku razliku u poticajima. Moj prioritet je u konačnici proizvodnja, ekonomična proizvodnja lješnjaka, a u ovoj fazi je ne mogu ostvariti kroz ekološku proizvodnju.
teško da ih netko ovdje ima...vjerojatno ih ima negdje u italiji...
samo jedan primjer s kestenom..znamo svi koliko je ovaj običan europski cijepljen na sativu osjetljiv na rak...pa smo iz italije uzeli sadnice koje su cijepljene na japansku podlogu tzv.crenatu....sadnice se ne mogu ni uspoređivati sa ovim prvim po kvaliteti...samo ima jedan veći problem a to je da su užasno skupe...jedna je 250,00 kn ! pa ti sadi 2-3 ha !
pa vjerujem da bi i lješnjak na medvjeđoj podlozi davao fenomenalno rezultate samo je pitanje cijene sadnica....