Razlog zašto sam rekao razmak od međe 2,5 m je taj što se s jedne i druge strane zemlja malo obrađuje, malo ne i u pregovorima sam da nju otkupim) i spojim sve u jednu površinu ( cca 5ha bi onda bilo).
Od koga bi vi prije kupili sadnice, Moulis-a ili Corylus-a (ako se smije znati) ?
Moulis je malo skuplji, dok Corylus daje (besplatno) do 10% sadnica za podsađivanje ako se ne prime ili osuše.
MOULIS je moj izbor za sve vas pocetnike u uzgoju ljeske ,,,ja sam 10 godina u ovome i znam kolege koji rade sadnice iz grmova sa svoje plantaze i ne trebaju mi papiri i znam kome mogu vjerovat pa mogu i tako
kras centar ,,,,prije se pisalo da su jako dobre sadnice bile
pp orahovica vidio kod jedne kolegice sadnice sa eko cert. jako male i jadne a 18kn plus pdv valjda jer imaju taj vrlo trazen certfikat
rasadnici u zg od ivkovic ili krpine,, jako losa iskustva od par kolega ,,,sadnice koje se pola posuse te sorte koje nisu bile dogovorene itd,,,,zena u stupniku kupila tamo halske ljesnjake i posadila i prodaje na njuskalu ,,,ja se zaletim tamo kad vidis plodovi su neki sitni srcoliki mozda neki turski ,,uglavnom nema veze sa halskim i uvozili su iz bugarske i kozna koje su njima uvalili sorte
corylus prije par godina vidio sam na vise mjesta da su prodavali sadnice u obliku kolca od 1m debljine 3cm cca i dolje par korjencica i naravno 5km od mene plantaza koja vise ne postoji zasadena sadnicama iz te firme
rasadnik displantarium staro petrovo selo ,,vidio sam samo jednu plantazu u rodu ,,,covjek radi trudi se izgleda savrseno ali roda nema bas ,,,dali su krive sadnnice oprasivanje pitaj boga ali na deklaraciji mu je rimski a po izgledu lista i grma nije slicno mojem nasadu a i ja imam rimski koji potjece iz pp orahovice i nj. rimskog,,,kolega smiljan je kupio kod njih pa neka stavi slike svoje plantaze kao dokaz
u razgovoru sa kolegama iz srbije sam cuo da i tamo ima slicnih problema i par mjeseci prije sadnje dogovorene sorte i kolicine se u zadnji cas promijene a vi vise nemozete nista jer ste kaparili a i nemate gdje kupit druge nego cekat iducu godinu
zato ponavljam najbitnije da mozete imat povjerenje u prodavaca da ce vam prodat sortu koju trazite koja nie iz ploda i da ne zatravnite nasad bar 3 godine ostalo manje bitno
pa ak stavis 5m razmaka taman ce ti na medi biti red ,,,,jedino ako je na medi graba