• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

VETERINARSKE USLUGE

I

ivica

Guest
posto sam bio sad u italiji znam kakva je situacija tamo ,veterinar radi plodenje i kompliciranija ljecenja ,sve ostalo jednostavnije on dode napravi dijagnozi i napise recept ,farmer ode u ljekarnu kupi ljek i sam tretira ,vjerojatno ce kroz neko vrijeme ovo morati i kod nas sazivjeti ,recimo kod nas veterinar dode i stavi obletu koja dode par kn a naplati jos put i posel npr.100kn i takve banalne stvari koje zna svatko napraviti

spensi

Član
Tu od
5 Ožu 2009
Poruka
128
I u Italiji isto naplati i put i rad. Nema sumnje, samo sta je cjeli sistem veterinarskih usluga drukciji.
I na farmi nebi smjeli radit to sta rade, ali kako sam rekao cjeli sistem je drukciji.
Kontrola ljekova, zivotinja, klanja i svega ostaloga je na jako velikom nivou.
Mogu vam o tome pisati cjelu vecer, ali ako vas nesto precizno zanima pitajte kako to funkcionira u Italiji, a isto tako vjerujem i svim ostalim zemljama EU.
Na primjer ako odete u mesnicu, mozete doci do vlasnika zaklane zivotinje i svih ostalih podataka o zaklanoj zivotinji.
Pozdrav

I

ivica

Guest
naravno ,ti znas cjeli sistem puno bolje ,kod nas ce jos trebati godina i godina da se to tako poslozi

H

Helena

Guest
ivica kaže:
posto sam bio sad u italiji znam kakva je situacija tamo ,veterinar radi plodenje i kompliciranija ljecenja ,sve ostalo jednostavnije on dode napravi dijagnozi i napise recept ,farmer ode u ljekarnu kupi ljek i sam tretira ,vjerojatno ce kroz neko vrijeme ovo morati i kod nas sazivjeti ,recimo kod nas veterinar dode i stavi obletu koja dode par kn a naplati jos put i posel npr.100kn i takve banalne stvari koje zna svatko napraviti
E vidiš Ivica ovdije treba upozoriti svakog ozbiljnog proizvođača bilo mljeka ili mesa da treba ići ,i ulagati na edukaciju samih nas ,ja sam osobno kroz svoj period razvoja došao do zaključka da veterinar koji dolazi kod mene na moju farmu dolazi isključivio samo zbog oplodnje .Ako sam spreman uložiti u opremu i obuku za oplodnju zašto da i takvu intervenciju navedenog veterinara ne izbacim iz svoje farme ,a ostavim prostor samo za stručne intervencije u slučaju ne daj bože problema iz domena većih intervencija ,a tad neka veterinar i naplati svoj posao jer tad će iskazati svoju stručnost ,a ovako ako se stručnost svodi samo na to da treba oploditi kravu ili oteliti u slučaju problematičnog telenja,obrezivanja papaka itd, što sve to skupa mogu sam uraditi a na kraju krajeva i sve to i odrađivam na svojoj farmi .Zašto ne imati sigurnost u samog sebe , jer vidio sam da zapadni svijet je takve stvari i koncipirao na takav način ,dok je još uvijek kod nas uvrijeđeno od strane veterinarske struke način rada iz vremena socijalizma ,samo su bitni novci , i tupljenje nas farmera da mi možemo samo musti i hraniti krave i ništa više mislim da je to vrijeme na izmaku i svatko tko cijeni svoj rad će morati razmišljati u tom pravcu da intervenciju veterinara svede na najmanju moguču mjeru .Jer kad zbog novaca završite u Zagrebu u bolnici zbog zoonoze tipa Bruceloza onda svi skupa krenemo razmišljati u drugom pravcu a to je odgovornost ,stručnost ,educiranost .

spensi

Član
Tu od
5 Ožu 2009
Poruka
128
I u Hrvatskoj su zakoni o veterinarstvu uglavnom uskladjeni s zakonima EU, ali na zalost ne provode se. Zasto?
Vjerovatno jer je cili sistem u k----
Znam iz iskustva da ima nevjerovatnih primjera. Imam prijatelja koji ima nesto koza. Ne moze dobit poticaj, bez provedenog cjepljenja. Platio cjepljenje ali nije napravljeno jer je manjkalo cjepiva. On platio kao napravit ce se kad dodje cjepivo, i vet. amb. mu izdala potvrdu da je cjepljenje provedeno. Je on dobio poticaj, ali na zalost cjepljenje koza nikad nije napravljeno.

I

ivica

Guest
Imam prijatelja koji ima nesto koza. Ne moze dobit poticaj, bez provedenog cjepljenja. Platio cjepljenje ali nije napravljeno jer je manjkalo cjepiva. On platio kao napravit ce se kad dodje cjepivo, i vet. amb. mu izdala potvrdu da je cjepljenje provedeno. Je on dobio poticaj, ali na zalost cjepljenje koza nikad nije napravljeno.
naravno ,pa to je normalna stvar u hrvatskoj ,kod nas se pola papira izdaje bez provedenog onog sto taj papir jamci ,sjetimo se samo onih dezinfekcija prikolica ,vadenja krvi ,tuberkulizacija itd.

spensi

Član
Tu od
5 Ožu 2009
Poruka
128
Helena kaže:
ivica kaže:
E vidiš Ivica ovdije treba upozoriti svakog ozbiljnog proizvođača bilo mljeka ili mesa da treba ići ,i ulagati na edukaciju samih nas ,ja sam osobno kroz svoj period razvoja došao do zaključka da veterinar koji dolazi kod mene na moju farmu dolazi isključivio samo zbog oplodnje .Ako sam spreman uložiti u opremu i obuku za oplodnju zašto da i takvu intervenciju navedenog veterinara ne izbacim iz svoje farme ,a ostavim prostor samo za stručne intervencije u slučaju ne daj bože problema iz domena većih intervencija ,a tad neka veterinar i naplati svoj posao jer tad će iskazati svoju stručnost ,a ovako ako se stručnost svodi samo na to da treba oploditi kravu ili oteliti u slučaju problematičnog telenja,obrezivanja papaka itd, što sve to skupa mogu sam uraditi a na kraju krajeva i sve to i odrađivam na svojoj farmi .Zašto ne imati sigurnost u samog sebe , jer vidio sam da zapadni svijet je takve stvari i koncipirao na takav način ,dok je još uvijek kod nas uvrijeđeno od strane veterinarske struke način rada iz vremena socijalizma ,samo su bitni novci , i tupljenje nas farmera da mi možemo samo musti i hraniti krave i ništa više mislim da je to vrijeme na izmaku i svatko tko cijeni svoj rad će morati razmišljati u tom pravcu da intervenciju veterinara svede na najmanju moguču mjeru .Jer kad zbog novaca završite u Zagrebu u bolnici zbog zoonoze tipa Bruceloza onda svi skupa krenemo razmišljati u drugom pravcu a to je odgovornost ,stručnost ,educiranost .

Na zapadu postoje kursevi koje pohadjaju pojedinci s farmi u svrhu UO krava.
Sve je to ok. Oni sami osjemenjuju, ali problem je i taj sta imaju u dosta slucajeva veliku jalovost.
Nije oplodnja krave samo gurnes sjeme unutra i stisnes. Pri svakoj oplodnji pregledaju se u jajnici i maternica, da nije slucajno vec gravidna, itd. Npr. kod subklinickih metritisa nema nekih simproma, ali jalovost je prisutna. U tom slucaju treba provesti UO s aplikacijom i antibiotika odmah po aplikaciji sjemena.
Ima razloga zasto veterinar treba raditi UO.
I na zapadu veterinar u vecini slucajeva obavlja UO. Na nekim farmama kao sto sam naveo postoje pojedinci koji su isli na kurseve koji su organizirani od strane ajmo rec zupanije, ali kod takvih slucajeva postoje i slucajevi povecane jalovosti.
Ma nije problem ni platit, ali neka posao bude napravljen kako treba i cjene budu razumne i prihvatljive da stocari s voljom zovu vet. da napravi UO.

H

Helena

Guest
ivica kaže:
Imam prijatelja koji ima nesto koza. Ne moze dobit poticaj, bez provedenog cjepljenja. Platio cjepljenje ali nije napravljeno jer je manjkalo cjepiva. On platio kao napravit ce se kad dodje cjepivo, i vet. amb. mu izdala potvrdu da je cjepljenje provedeno. Je on dobio poticaj, ali na zalost cjepljenje koza nikad nije napravljeno.
naravno ,pa to je normalna stvar u hrvatskoj ,kod nas se pola papira izdaje bez provedenog onog sto taj papir jamci ,sjetimo se samo onih dezinfekcija prikolica ,vadenja krvi ,tuberkulizacija itd.
Čista fiktiva ,zar i velika većina nas nije doprinosila takvom stanju .bitno da se nekakva regulativa zadovolji papirom a dali se nešto odradilo nije bitno . :(

spensi

Član
Tu od
5 Ožu 2009
Poruka
128
ivica kaže:

Ja sam imao neku praksu u ajmo kazat zupanijskoj sanitarno veterinarskoj instituciji koja je nadlezna za izdavanje svih potvrda, vodjenja evidencije o ljekovima, zivotinjama, identifikaciji, klaonice itd.
Ako neko hoce prodat ili odvest koje grlo zivotinje na klanje, mora npr. za govedo pozvat ovu instituciju koja ce doci, napraviti tuberkulinizaciju bez koje ne moze zivotinja u promet, nakon tri dana ce vidit rezultat testa i zatim izdati potvrdu o prometu. Ujedno ce pregleda stalsku knjigu u kojoj vlasnik mora upisati sve zivotinje koje su rodjene, mrtve, prodane itd, potpisat tu knjigu, jer ako utvrdi da nesto nije u redu s registraziojom zivotinja nece je pecatit i potpisat, pa tako taj isti vlasnik nece moci dobiti potvrdu o prometu i na taj nacin ni prodati zivotinju. Ni ostale zivotinje dok se sve ne stavi na svoje mjesto, a ako se utvrdi da je npr. zakla kuci neku zivotinju, onda su to njegovi problemi :))

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
malo da se nadovežem na situaciju kod nas i u europi

kod nas je još uvijek veliki dio poljoprivrednika jako lošeg znanja što školskog što cjeloživotnog obrazovanja kroz seminare, pračenje stručnih publikacija, jer još uvijek prevladava ona struktura, ako nečeš u školu e bogami češ ič u štalu :shock:

naime kad bi došlo do toga da podosta velik dio veterinarskih stvari radili seljaci bez odobrenja neke institucije da li to mogu obavljat na temelju svoje školske spreme ili određenog dokumentiranog znanja, došlo bi do toga da svaka šuša ide cjepit, radit carski rez, da mu budu dostupni ljekovi,a to može biti kobno za životinju ili čak i za ljude, jer eto on je čuo da je to dobar ljek, il da nema frke ak dade više ljeka, ili šta več radi

u europi, sigurno postoji neka vrsta dokumentirane vrste znanja tj da bi veterinari mogli napisat ljek jer znaju da ta osoba to zna aplicirat, intravenozno, intramuskularno, ili pod kožu, da zna rasplodne organe ako želi sam osjemenjivat, ne mora znat poput veterinara sve na latinskom, ali neke procese i pojmove sigurno mora znat

šta bi se dogodilo kod nas, nedaj bože da veterinar odbije napisat recept jer svaki seljak sve zna, pa još veterinar dobije po piksi i ode doma malo ausvinkl

stoga je moje mišljenje da je u redu da seljaci obavljaju jedan dio sami, od preventive, čak i osjemenjivanja, ali uz predhodnu obuku ili tečajeve

ja znam podosta stvari radit od telenja, carskog reza, cjepljenja pa ipak ako nisam siguran zovem veterinara odmah a ne prčkam po kravi, ipak treba malo mislit i na dobrobit životinje

mala digresija
zašto krava tužno gleda :?:

kad bi i vas svaki dan tukli
i za sise vukli
kad bi vas jednom godišnje ******
i vi biste tužno gledali

mala pjesmica nek ju nitko ne shvati krivo

H

Helena

Guest
@Spensi , daj molim te pokušaj mi dočarati na koji način bi bila odrađena jedna neželjena situaci koja se desila kod mene u susjedstvu kod čovijeka koji ima 10 krava , i nedaj bože nitkome takvu situaciju , ukratko: čovjek naveče iziđe iz štale poslje mužnje i ostavi za sobom blago u najboljem stanjnu a uđe u jutru i zatekne dvije uginule krave za jaslama .kako bih tekla daljnja procedura u italiji što se tiče državni službi i vlasnika :( .

spensi

Član
Tu od
5 Ožu 2009
Poruka
128
Helena kaže:
@Spensi , daj molim te pokušaj mi dočarati na koji način bi bila odrađena jedna neželjena situaci koja se desila kod mene u susjedstvu kod čovijeka koji ima 10 krava , i nedaj bože nitkome takvu situaciju , ukratko: čovjek naveče iziđe iz štale poslje mužnje i ostavi za sobom blago u najboljem stanjnu a uđe u jutru i zatekne dvije uginule krave za jaslama .kako bih tekla daljnja procedura u italiji što se tiče državni službi i vlasnika :( .

Nadlezni veterinar te stale ili veterinar privatne prakse koji dodje na uvid u svakom slucaju mora pregledat les i ako sumnja na nesto uzima uzorke i salje na analizu. U svakom slucaju mora obavjestit instituciju koju sam prije naveo, ciji veterinar dolazi i uzima uzrok mozdine jer je to obavezno (BSE).
Ako je potrebno obavjestava drugu instituciju koja je regionalna institucija za obavljanje svih analiza.
U svakom slucaju nakon toga prva navedena institucija mu izdaje sve potrebne papire za uklanjanje lesa. Vlasnik s tim papirima zove firmu koja se bavi skupljanjem i unistavanjem lesina zivotinja kao i svih otpadnih produkta u klaonicama i tvornicama za preradu alimentarnih namirnica, ta firma uzima lesinu zivotinje i dalje razmisljaju oni.
Ako su zivotinje osigurane, na osnovu bolesti od cega je uginula vlasnik dobiva obestecenje.
Ukoliko se uspostavi da je uginula od neke npr. zoonoze koja je zakonski regulirana, nakon toga sljede sve procedure predvidjene zakonom.
Ali moram napomenit i sistem preventive zoonoza i opasnih bolesti zivotinja je na velikom stupnju.

spensi

Član
Tu od
5 Ožu 2009
Poruka
128
bogec kaže:
malo da se nadovežem na situaciju kod nas i u europi

kod nas je još uvijek veliki dio poljoprivrednika jako lošeg znanja što školskog što cjeloživotnog obrazovanja kroz seminare, pračenje stručnih publikacija, jer još uvijek prevladava ona struktura, ako nečeš u školu e bogami češ ič u štalu :shock:

naime kad bi došlo do toga da podosta velik dio veterinarskih stvari radili seljaci bez odobrenja neke institucije da li to mogu obavljat na temelju svoje školske spreme ili određenog dokumentiranog znanja, došlo bi do toga da svaka šuša ide cjepit, radit carski rez, da mu budu dostupni ljekovi,a to može biti kobno za životinju ili čak i za ljude, jer eto on je čuo da je to dobar ljek, il da nema frke ak dade više ljeka, ili šta več radi

u europi, sigurno postoji neka vrsta dokumentirane vrste znanja tj da bi veterinari mogli napisat ljek jer znaju da ta osoba to zna aplicirat, intravenozno, intramuskularno, ili pod kožu, da zna rasplodne organe ako želi sam osjemenjivat, ne mora znat poput veterinara sve na latinskom, ali neke procese i pojmove sigurno mora znat

šta bi se dogodilo kod nas, nedaj bože da veterinar odbije napisat recept jer svaki seljak sve zna, pa još veterinar dobije po piksi i ode doma malo ausvinkl

stoga je moje mišljenje da je u redu da seljaci obavljaju jedan dio sami, od preventive, čak i osjemenjivanja, ali uz predhodnu obuku ili tečajeve

ja znam podosta stvari radit od telenja, carskog reza, cjepljenja pa ipak ako nisam siguran zovem veterinara odmah a ne prčkam po kravi, ipak treba malo mislit i na dobrobit životinje

mala digresija
zašto krava tužno gleda :?:

kad bi i vas svaki dan tukli
i za sise vukli
kad bi vas jednom godišnje ******
i vi biste tužno gledali

mala pjesmica nek ju nitko ne shvati krivo

OK je sve to sta ti kazes,ali ovdje npr. veterinar moze dati ovlast vlasniku da radi kure koje su hitne kao npr. mastitis i sl. Ali davanje injekcija intravenozno moze samo veterinar.
Ti mozes napravit sam carski rez, ali ako ima komplikacija i ugine, di si onda.
Posto je npr. uginula, moras zvat veterinara da ti izda potvrdu i uginucu zivotinje. Zatim po zakonu treba doci veterinar drzavne institucije da uzme uzorak mozdine i izda potvrdu o uklanjanju zivotinje. Zatim moras zvat po zakonu firmu koja se bavi uklanjanjem leseva zivotinja. Istu zivotinju moras uvest u stalsku knjigu.
Kroz svu tu proceduru utvrdi li se da je osoba "nestrucna" radila carski rez, nastaju problemi.
A velika je vjerovatnost da izadje na vidjelo,jer u potvrdi o uginucu mora biti naveden uzrok smrti zivotinje.
A ako je zivotinja osigurana, gubis i osiguranje. Niko ovdje ne riskira radno mjesto za nikoga.

bogec

Aktivni član
Tu od
16 Stu 2007
Poruka
2,276
spensi kaže:
OK je sve to sta ti kazes,ali ovdje npr. veterinar moze dati ovlast vlasniku da radi kure koje su hitne kao npr. mastitis i sl. Ali davanje injekcija intravenozno moze samo veterinar.
Posto je npr. uginula, moras zvat veterinara da ti izda potvrdu i uginucu zivotinje. Zatim po zakonu treba doci veterinar drzavne institucije da uzme uzorak mozdine i izda potvrdu o uklanjanju zivotinje. Zatim moras zvat po zakonu firmu koja se bavi uklanjanjem leseva zivotinja. Istu zivotinju moras uvest u stalsku knjigu.
Kroz svu tu proceduru utvrdi li se da je osoba "nestrucna" radila carski rez, nastaju problemi.
A velika je vjerovatnost da izadje na vidjelo,jer u potvrdi o uginucu mora biti naveden uzrok smrti zivotinje.
A ako je zivotinja osigurana, gubis i osiguranje. Niko ovdje ne riskira radno mjesto za nikoga.

što se tiče carskog reza situacija je sljedeča, ja sma naučio od veterinara, a moj stari pogotovo asisitra veterinarima jer tu treba bit više ljudi, tako da i zazvoni terefon u 3 u noči , dižemo se oba dva i ajmo, pazi ja znam obavit cjelokupni proces ali ako je ikako moguče da ga naprave veterinari ja im ostavljam, nije to baš zahvalan posao, baš ko što kažeš zbog mogučih neželjenih mogučnosti koje se mogu desiti

na jako puno carskih rezova sam bio, prva rečenica je to vam košta tolko i tolko, to kažu veterinari, e sad je malo nezgodno, vidim da ljudi nemaju novaca nikako za to, ali moraju spasit životinju, svi gledaju u mene u mog starog, ali zvali su veterinare a oni nas za pomoč, znači oni su nadležni za sve, ne ja, kolko god želio pomoći

ima jedna stvar a to je da veterinari u našem području imaju jako puno stoke preko sebe, po veterinaru oko 800 komada, što je jako jako puno, ali vidim da u neku ruku vole ako smo im mi pomognemo jer nekad se zna desiti, ma to je često da je poziv na nekoliko telenja odjednom

veterinari znaju kolko mi znamo, ima jedan događaj, kad su zvali i nas i veterinara , mi došli prvi, i započeli telenje, kad ono tele ufrkano, teli moj stari, dođe veterinar i veli, nastavite ja ču primit za štrik, to se zove povjerenje, sve je dobro završilo, veterinar je popio kavu i nije ništa naplatio kao ni mi što nikad ne naplatimo

najbolje mi je kad se krava rastvori i vide se unutarnji organi, a svi počmu bljuvat i bjež van iz štale, joj mene joj, a ko da pomaže, krava stoji ko ukopana na miru a svi padaju u nesvjest, zato u skoro svim carskim rezovima sudjelujemo uz veterinare stari i ja

najbolje se nasmijemo staroj mojoj, ona inače je zaposlena i ima fini posao,a kad je carski rez ona mora svud svoj nos metnit, ja joj velim daj čekaj da izvadimo tele pa ti uđi unutra, nju sve zanima, koji je koji organ, gdje šta stoji.....joooooooooooj

mi pomažemo samo ono što je hitno a to je telenje, lječenje ne radim ni sebi, to prepuštam mjerodavnima, kao i osjemenjivanje

što se tiče uklanjanja mrtvih životinja, tu je procedura sljedeča, veterinar dođe uzme uzorak, i nakon toga opčina iskopa raku i zatrpa na opčinski račun, nekad smo imali mrcinište ali sad se zakapa na posjedu vlasnika

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967
ima jedna stvar koja me jako ljuti kod svega toga vezanog uz taj naš uzgoj tih naših jadnih životinja,a to je da one zapravo više i nisu naše.
sad će netko pitati kak nisu naše,pa nisu,jednostavno,ak je nekaj tvoje onda moreš s tim raditi kaj hoćeš,nemoraš se nikome ispovijedati i opravdavati zakaj je to tak ili onak,a s stokom moraš veterinarima svaku sitnicu ići objašnjavati i prijavljivati :evil: :evil: :evil:
pa nek me neko ispravi ako nisam u pravu :?

spensi

Član
Tu od
5 Ožu 2009
Poruka
128
Mike kaže:
ima jedna stvar koja me jako ljuti kod svega toga vezanog uz taj naš uzgoj tih naših jadnih životinja,a to je da one zapravo više i nisu naše.
sad će netko pitati kak nisu naše,pa nisu,jednostavno,ak je nekaj tvoje onda moreš s tim raditi kaj hoćeš,nemoraš se nikome ispovijedati i opravdavati zakaj je to tak ili onak,a s stokom moraš veterinarima svaku sitnicu ići objašnjavati i prijavljivati :evil: :evil: :evil:

A najveci si vlasnik samog sebe.
Tako kad te nesto (neda bog) zaboli, nemoj ici u doktora i u bolnicu.
Napravi sam.

spensi

Član
Tu od
5 Ožu 2009
Poruka
128
bogec kaže:
spensi kaže:

što se tiče carskog reza situacija je sljedeča, ja sma naučio od veterinara, a moj stari pogotovo asisitra veterinarima jer tu treba bit više ljudi, tako da i zazvoni terefon u 3 u noči , dižemo se oba dva i ajmo, pazi ja znam obavit cjelokupni proces ali ako je ikako moguče da ga naprave veterinari ja im ostavljam, nije to baš zahvalan posao, baš ko što kažeš zbog mogučih neželjenih mogučnosti koje se mogu desiti

na jako puno carskih rezova sam bio, prva rečenica je to vam košta tolko i tolko, to kažu veterinari, e sad je malo nezgodno, vidim da ljudi nemaju novaca nikako za to, ali moraju spasit životinju, svi gledaju u mene u mog starog, ali zvali su veterinare a oni nas za pomoč, znači oni su nadležni za sve, ne ja, kolko god želio pomoći

ima jedna stvar a to je da veterinari u našem području imaju jako puno stoke preko sebe, po veterinaru oko 800 komada, što je jako jako puno, ali vidim da u neku ruku vole ako smo im mi pomognemo jer nekad se zna desiti, ma to je često da je poziv na nekoliko telenja odjednom

veterinari znaju kolko mi znamo, ima jedan događaj, kad su zvali i nas i veterinara , mi došli prvi, i započeli telenje, kad ono tele ufrkano, teli moj stari, dođe veterinar i veli, nastavite ja ču primit za štrik, to se zove povjerenje, sve je dobro završilo, veterinar je popio kavu i nije ništa naplatio kao ni mi što nikad ne naplatimo

najbolje mi je kad se krava rastvori i vide se unutarnji organi, a svi počmu bljuvat i bjež van iz štale, joj mene joj, a ko da pomaže, krava stoji ko ukopana na miru a svi padaju u nesvjest, zato u skoro svim carskim rezovima sudjelujemo uz veterinare stari i ja

najbolje se nasmijemo staroj mojoj, ona inače je zaposlena i ima fini posao,a kad je carski rez ona mora svud svoj nos metnit, ja joj velim daj čekaj da izvadimo tele pa ti uđi unutra, nju sve zanima, koji je koji organ, gdje šta stoji.....joooooooooooj

mi pomažemo samo ono što je hitno a to je telenje, lječenje ne radim ni sebi, to prepuštam mjerodavnima, kao i osjemenjivanje

što se tiče uklanjanja mrtvih životinja, tu je procedura sljedeča, veterinar dođe uzme uzorak, i nakon toga opčina iskopa raku i zatrpa na opčinski račun, nekad smo imali mrcinište ali sad se zakapa na posjedu vlasnika

Sve je to ok.
U potpunosti se slazem s tobom, i nemam nista protiv da se i to radi.
Ali ja sam ti samo naveo primjer posljedica toga rada. U tom smislu treba biti pazljiv. A vjerovatno kad imas dobar odnos i s onima koji su nadlezni za te poslove (veterinarima), pomoce ti rjesit i druge probleme.
Ono sta se tice uklanjanja lesina, to u EU ne moze. Vjerujem da ce tako doci i u nas, a i u potpunosti se slazem s ovakvim sistemom. Uklanjanje ide preko veterinarskih ispektora u nasim prilikama koji ti izdaje papire, a za neskodljivo uklanjanje se brine firma koja obavlja te poslove. Uzimanje mozdine je takodjer obavezno kod goveda, a i kod ovaca starijih od 18 mjeseci. Sve u svrhu kontrole i zastite ljudi.
Ne moze se zakopati u dvoristu, nesto sto moze ugroziti zdravlje ljudi.
Ja sam imao slucaj u Dalmaciji odakle sam, da smo radili tuberkulinizaciju, i bilo je dosta onih koji nisu htjeli kontrolirati krave. U prici smo doznali da su i cjele familije bile zarazene TBC- om.
Zato bolje prevenirati, nego ljeciti.
Pozdrav.

H

Helena

Guest
Mike kaže:
Ma Mike u pravu si ti 100%.sve dok budemo dopuštali da nas ne stručna struka uzima lopatom nama neće biti dobro .pazi sad ,prije četri godine sasvim slučajno sam u jednom kafiću na trešnjevci ,u Zagrebu upoznao tipa koji je u bivšem sistemu bio veterinar na području sadašnje zagrebačke županije ,tad sam živio i radio u zagrebu ,tip mi se hvalio i istodobno žalio za prošlim vremenima ,jer kako kaže tad se ubirala lova na račun needuciranosti (zatucanosti)seljaka .Mogli su raditi što su htjeli ,za banalne stvari naplatiti intervenciju da bude u rangu pola prosiječne plaće koja je bila u to vrijeme .pa dalje u razgovoru iznosi konstataciju da je sad sve teže raditi na taj način jer se svaki ozbiljni proizvođač educira do te mjere da više nema muljanja a i nema banalnih intervencija na kojima se uzimala laka lova . :( dalje, da nebude zabune pa da ispane da ja nepoštujem struku pošto na forumu imamo i prestavnike prozvane struke ,osobno cijenim stručnost određene osobe na bilo kojem polju ali ne poštujem stručnjake koji ulaze na moju farmi i na svakoj kravi vide kako visi 100 kn na repu koji on treba samo skinuti ,stručna osoba svakako "stručnjak" nikako . 8)

spensi

Član
Tu od
5 Ožu 2009
Poruka
128
Zato i je veterinarska struka spala na niske grane.
Ali nisam govorio o lovi.
Bitno je uspostaviti dobar kontakt gdje ce svak imati koristi. Treba radit na kvaliteti.
Sta se tice naplacivanja, postoje cjenici usluga. Medjutim i ovdje kod mene, najprije procjenis situaciju, intervenciju, ekonomsko stanje i dr. Nakon toga krenes s poslom, a kad napravis npr. carski rez, naplati ga kao neku drugu uslugu.
Ne mogu ja naplatit carski rez 150 eura naprimjer, a zivotinja ako je prodas mesaru vridi 50 eura.
Treba traziti obostrane interese.

H

Helena

Guest
spensi kaže:
Zato i je veterinarska struka spala na niske grane.
Ali nisam govorio o lovi.
Bitno je uspostaviti dobar kontakt gdje ce svak imati koristi. Treba radit na kvaliteti.
Sta se tice naplacivanja, postoje cjenici usluga. Medjutim i ovdje kod mene, najprije procjenis situaciju, intervenciju, ekonomsko stanje i dr. Nakon toga krenes s poslom, a kad napravis npr. carski rez, naplati ga kao neku drugu uslugu.
Ne mogu ja naplatit carski rez 150 eura naprimjer, a zivotinja ako je prodas mesaru vridi 50 eura.
Treba traziti obostrane interese.
Spensi majstore čitajući tvoje postove na ovu temu dase zaključiti da živiš u uređenom društvu ,kad živiš u državi u kojoj vlada bezakonje ,egoizam, licemjerstvo, onda imaš drugačoji pogled na cjelokupnu problematiku ,kod mene u BiH je trenutno aktualno to da svi veterinari ulaze i vade krv kravama kako kome padne na pamet i uredno naplaćuju svoju uslugu a za taj rad je ovlaštena samo veterinarska stanica u vlasništvu države .I dolazi do problema i sukoba unutar struke samo zbog pohlepe za novcem :roll:

Najnoviji postovi

Na vrh