spensi kaže:
OK je sve to sta ti kazes,ali ovdje npr. veterinar moze dati ovlast vlasniku da radi kure koje su hitne kao npr. mastitis i sl. Ali davanje injekcija intravenozno moze samo veterinar.
Ti mozes napravit sam carski rez, ali ako ima komplikacija i ugine, di si onda.
Posto je npr. uginula, moras zvat veterinara da ti izda potvrdu i uginucu zivotinje. Zatim po zakonu treba doci veterinar drzavne institucije da uzme uzorak mozdine i izda potvrdu o uklanjanju zivotinje. Zatim moras zvat po zakonu firmu koja se bavi uklanjanjem leseva zivotinja. Istu zivotinju moras uvest u stalsku knjigu.
Kroz svu tu proceduru utvrdi li se da je osoba "nestrucna" radila carski rez, nastaju problemi.
A velika je vjerovatnost da izadje na vidjelo,jer u potvrdi o uginucu mora biti naveden uzrok smrti zivotinje.
A ako je zivotinja osigurana, gubis i osiguranje. Niko ovdje ne riskira radno mjesto za nikoga.
što se tiče carskog reza situacija je sljedeča, ja sma naučio od veterinara, a moj stari pogotovo asisitra veterinarima jer tu treba bit više ljudi, tako da i zazvoni terefon u 3 u noči , dižemo se oba dva i ajmo, pazi ja znam obavit cjelokupni proces ali ako je ikako moguče da ga naprave veterinari ja im ostavljam, nije to baš zahvalan posao, baš ko što kažeš zbog mogučih neželjenih mogučnosti koje se mogu desiti
na jako puno carskih rezova sam bio, prva rečenica je to vam košta tolko i tolko, to kažu veterinari, e sad je malo nezgodno, vidim da ljudi nemaju novaca nikako za to, ali moraju spasit životinju, svi gledaju u mene u mog starog, ali zvali su veterinare a oni nas za pomoč, znači oni su nadležni za sve, ne ja, kolko god želio pomoći
ima jedna stvar a to je da veterinari u našem području imaju jako puno stoke preko sebe, po veterinaru oko 800 komada, što je jako jako puno, ali vidim da u neku ruku vole ako smo im mi pomognemo jer nekad se zna desiti, ma to je često da je poziv na nekoliko telenja odjednom
veterinari znaju kolko mi znamo, ima jedan događaj, kad su zvali i nas i veterinara , mi došli prvi, i započeli telenje, kad ono tele ufrkano, teli moj stari, dođe veterinar i veli, nastavite ja ču primit za štrik, to se zove povjerenje, sve je dobro završilo, veterinar je popio kavu i nije ništa naplatio kao ni mi što nikad ne naplatimo
najbolje mi je kad se krava rastvori i vide se unutarnji organi, a svi počmu bljuvat i bjež van iz štale, joj mene joj, a ko da pomaže, krava stoji ko ukopana na miru a svi padaju u nesvjest, zato u skoro svim carskim rezovima sudjelujemo uz veterinare stari i ja
najbolje se nasmijemo staroj mojoj, ona inače je zaposlena i ima fini posao,a kad je carski rez ona mora svud svoj nos metnit, ja joj velim daj čekaj da izvadimo tele pa ti uđi unutra, nju sve zanima, koji je koji organ, gdje šta stoji.....joooooooooooj
mi pomažemo samo ono što je hitno a to je telenje, lječenje ne radim ni sebi, to prepuštam mjerodavnima, kao i osjemenjivanje
što se tiče uklanjanja mrtvih životinja, tu je procedura sljedeča, veterinar dođe uzme uzorak, i nakon toga opčina iskopa raku i zatrpa na opčinski račun, nekad smo imali mrcinište ali sad se zakapa na posjedu vlasnika