• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Vinogradarski strojevi i priključci

zbalija

Dobro znana faca
Tu od
21 Stu 2008
Poruka
2,294
Tomazy kaže:
ovo mi izgleda opako.

KAkav je to stroj berađ grožđa ili nešto sasvim treče?? :?: :?:

M

MIHA

Guest
ev za svizca

otp6b8.jpg

I

Ivan_Kos

Guest
slatky uvijek me iznova odusevi ovaj stroj za podrivanje/odoravanje.. :mrgreen:

B

Bobo

Guest
Ivan_Kos kaže:
slatky uvijek me iznova odusevi ovaj stroj za podrivanje/odoravanje.. :mrgreen:

Mene tu najvise iznenadjuje zrcalni odsjaj radnih tjela... ne mogu se one slike nagledati :shock:

I

Ivan_Kos

Guest
da, fotke su super ali mi je jadno gledati ovaj relativno mladi vinograd kako je vec sada sav pogrbljen i povijen, kao da nikada nije ni vidio nikakav oslonac u obliku kolcica..?? :(

V

vinko

Guest
Ivan_Kos kaže:
da, fotke su super ali mi je jadno gledati ovaj relativno mladi vinograd kako je vec sada sav pogrbljen i povijen, kao da nikada nije ni vidio nikakav oslonac u obliku kolcica..?? :(
meni je jadno kako vi koji znate svaki svoj trs po imenu možete toliko prigovarati i picajzlirati. da, to je industrijska proizvodnja, nije ni do koljena vašem manufakturnom proizvodu i zato ću industrijska vina piti svake nedjelje poslije ručka a vaš vrhunski proizvod kad mi se rodi sin ili kad dobijem na lotu.

I

Ivan_Kos

Guest
e moj vinko, nije to picajzliranje nego jednostavno kvalitetan rad! ja govorim o osnovama vinogradarstva i podizanja vinograda a ne o nekim ultra ekstremnim detaljima. sad ce se jos netko javiti i reci da mladom trsju uopce ne trebaju kolcici.. :? hehe, pij sta god hoces i zelis (i mozes platiti) ali bolji proizvod je jednostavno bolji proizvod, i tome trebamo teziti u svakom segmentu i to ne samo poljoprivredne proizvodnje, jer danas samo kvaliteta prolazi.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
A dajte vi meni laiku objasnite u cemu je razlika u vinu ako je trs ravan ili malo zakrivljen?

slatky

Član
Tu od
28 Tra 2008
Poruka
222
ha ha već si zamišljam kako mi direktora udara šlog kad bi morao naručit jedno 500 000 kolčića i platit hrpu ljudi da to zabije pored svakog trsa i priveže i to svake godine popravlja

M

MIHA

Guest
Smiljan kaže:
A dajte vi meni laiku objasnite u cemu je razlika u vinu ako je trs ravan ili malo zakrivljen?

ova ti je dobra pa prije se vino cisti od ovih ravniji trsova hehe sala mala ma to je samo radi lakse obrade vinograda heheheh

slatky

Član
Tu od
28 Tra 2008
Poruka
222
zakon ovo cudo za lozu izvlacit kad krcis sikaru malo podrezes motorkom i sam zguras u rikverc
1zx75tf.jpg

16bca3c.jpg

e MIHA to je super stvar i ja sam gurao lozu tako iz vinograda, svašta se može pogurati

I

Ivan_Kos

Guest
smiljan, naravno da je bitno da je trs ravan i da ima kolcic, pogotovo u ovim velikim plantaznim vinogradima gdje su gotovo sve radnje mehanizirane i vinograd gotovo da niti ne vidi ljudsku ruku do berbe, a negdje nazalost ni u berbi.. kad se trs jednom povije, narocito dolje u prvih 20-30 cm nista ga ne moze ispraviti a upravo na tom mjestu kasnije puca i jos se dalje povija, narocito ako ima vise grozda na njemu. to je kao da ti ja sad idem objasnjavati zasto bi zidovi u kuci trebali biti ravni i kakve oni imaju veze sa zivotom ljudi koji zive u takvoj kuci..?? tu je negdje i ovo tvoje pitanje sa ravnim trsovima i kvalitetom vina..

slatky znaci direktoru je problem dati pola milijuna kn ili manje za kolcice ali nije problem dati za zemljiste, rigolanje, gnoj, 10 traktora koji obraduju tih 500 000 trsova, cijepove, armaturu, zicu, svake godine potrositi milijune kuna na prskanje i na smece od umjetnih gnojiva.. da, zbilja su ovi kolcici preskupi.. :roll: :roll: ali ok, to je takvo razmisljanje, direktor ili vlasnik svega toga sigurno zivi u nekom dvorcu, vozi 10ak auta za par milijona eura, garantiram da niti ne pije to "vino" koje proizvodi i boli ga kita za radnike u firmi ali vi zato radite cijele dane ko psi za crkavicu od 3000 kn i jos mozete biti sretni da uopce radite.

da, ti kolcici bi definitivno upropastili firmu.. :scratch

slatky

Član
Tu od
28 Tra 2008
Poruka
222
radnici njih stotinjak ne izlaze iz vinograda cijele godine. rezanje vezanje, pljevljenje, zalamanje okopavanje sve se radi ručno direktor vozi berlingo i ima kuću kao i ja što imam i naravno da to sve neide kako treba ali ne zbog kolčića cijeli vupik već godinama mući muku sa financijama i čeka privatizaciju. problem je kupit gorivo i preparate za prskanje. kolčići su najmanji problem i nikad se nisu stavljali iz razloga jer se taj stari trs podmlađuje svaki par godina sa mladim jer je kod nas problem smrzavanja izraženiji nego u drugim dujelovima Hrvatske, tako da kolčići nebi imali nikakve koristi

I

Ivan_Kos

Guest
slatky ma znam, sve ok, ja sam malo karikirao radnu situaciju kod nas gdje se stedi na bitnim stvarima a s druge strane netko dize milijone a za ovo se kao nema. kupit ce vas todoric za 1 kunu pa ce vam biti kudikamo bolje ali onda ce se ostvariti ono sta sam malo prije rekao o vlasniku.. :cry: ali opet ako razmislimo malo o kolcicima i ravnim trsovima, mnogo je lakse mehanizirati radnje i ubrzati stvari sto je kod ovako velikih vinogradarskih kompleksa izuzetno vazno! trs ima kolcic i trs je ravan, ne savija se, ne bjezi u red, lakse je rezati, vezati a i trs ima duzi vijek jer nece puknuti nakon 10ak godina jer se u mladosti sav izgrbavio. ako je trs ravan, moze se mozda smanjiti razmak izmedu trsova za 10ak cm i posaditi vise trsova na ha i dobiti ako ne bolje, onda sigurno vise grozda. unutarredni stroj za okopavanje moze bez problema ici u takve redove, ima izvedbi sa obje strane ali vinograd mora biti na ravnome (sto vidim da ovaj je) i to cak niti ne kosta puno, oko 100 000 kn a radni ucinak je neusporediv naspram rucnom okopavanju. eto, to su samo neke prednosti ravnoj trsa i trs koji ima neku vrstu oslonca.

Na vrh